VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Ala Nemerenco: Directorii de spital își doresc acest transfer, dar nu-și expun poziția deschis fiindcă pot fi demiși

Vocea Basarabiei: Astăzi vom vorbi despre ce e bine și ce e mai puțin bine în sistemul ocrotirii sănătății, vom vorbi despre reforma care se cere și se impune a fi făcută în acest sector important, pentru că toate guvernările, de când și-a proclamat independența Republica Moldova, continuă să spună că sănătatea trebuie să fie o prioritate, că dacă o societate e sănătoasă – atunci toate vor merge bine în țară. Astăzi discutăm cu dna Ala Nemerenco, ministra sănătății. Mulțumim mult că ați găsit timp să veniți aici, la Vocea Basarabiei! Să punem în discuție, în primul rând, cum trebuie făcute îmbunătățiri ca și despre acest important domeniu să se spună că prestează servicii de calitate în favoarea cetățeanului? Ați mers în parlament cu această inițiativă de a resubordona spitalele de nivel raional Ministerului Sănătății și a devenit un subiect sau un măr al discordiei în societate, pentru că, cel mai probabil, cei care reprezintă raioanele vor ca aceste spitale să rămână în gestiunea lor, iar dvs. aveți argumente că totuși trebuie să revină în subordonarea Ministerului Sănătății, lucru care s-a mai întâmplat înainte. De ce acum nu s-a ajuns la un consens sau nu se găsește acest compromis ca să mergeți înainte cu acest subiect?

Ala Nemerenco: Vă mulțumesc foarte mult pentru invitație, dna Ursu! Da, sistemul de sănătate probabil a obosit de cuvântul „reforme”, în foarte multe timpuri s-au anunțat foarte multe reforme în sănătate, din păcate însă, chiar și unele mai reușite nu s-au soldat cu rezultatul pe care oamenii îl așteaptă. Oamenii își doresc de la sistemul de sănătate servicii accesibile, medicamente accesibile și ieftine sau compensate de către Sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, medici buni și asta e tot, ei nu-și doresc ceva ieșit din comun. În același timp, avem lucrătorii medicali care, de asemenea, își doresc să activeze în condiții bune, cu o infrastructură bună, cu echipamente performante, deoarece ei doresc să realizeze acea sarcină, într-adevăr, conform unor standarde internaționale.

Din păcate, ceea ce am găsit în sistemul de sănătate nu corespunde așteptărilor nici unora și nici ale altora, cu mici insulițe în Chișinău, în unele spitale care au avut totuși mai multe proiecte sau au beneficiat de anumite finanțări și lucrurile s-au dezvoltat mult mai reușit. Din păcate, cu cât ne îndepărtăm de Chișinău spre periferie, lucrurile stau tot mai prost și mai prost.

De asemenea, lucrurile variază de la spital la spital. Dacă ne referim la spitalele raionale, dacă ne ducem mai departe în sate și mici comune, la medicina primară, acolo iarăși depinde și de infrastructură, și de prezența sau lipsa medicilor de familie, și ca final oamenii per general în țară sunt nemulțumiți, și eu vreau să le dau dreptate. Eu nu vreau să fiu un ministru care spune cum s-a mai spus până acum: „Avem de toate, stăm bine, totul este perfect”. Nu este perfect și avem foarte puțin timp pentru a îmbunătăți lucrurile.

Vocea Basarabiei: De ce a fost nevoie de acest proiect de modificare a Legii ocrotirii sănătății?

Ala Nemerenco: În primul rând, nu eu am mers în parlament, a fost inițiativa majorității deputaților de la PAS, dar noi, ca minister, și eu în calitate de ministru, susțin acest proiect, pot să-l susțin și din punct de vedere tehnic. Am ajutat cu studii și cu documente fracțiunea parlamentară pentru a pregăti nota de fundamentare pentru acest proiect, nu mă divizez și-mi retrag numai eu…

Vocea Basarabiei: Deși unii consideră că trebuia executivul să vină cu această inițiativă.

Ala Nemerenco: În principiu, și așa, și așa. De obicei, așa proiecte sunt mai mult politice. Vedeți că cumva atentează la bunurile și patrimoniul de la care este toată cearta autorităților publice locale și, de fapt, aceasta este o decizie mai mult politică, dar desigur ea trebuie să fie argumentată din punct de vedere tehnic. Noi ne-am bazat absolut pe toate studiile care s-au făcut aici, în Republica Moldova, luându-le pe cele mai proaspete, din ultimii 10 ani – al Băncii Mondiale, al Fondului Monetar Internațional, al Organizației Mondiale a Sănătății și ale altor parteneri internaționali, care au descris cu lux de amănunte tot ce se întâmplă în sistemul medical, care este povara financiară pe umerii pacientului, pentru că cât plătesc din buzunarele proprii pentru medicamente și pentru a ajunge la medici, cât plătesc în sistemul public, oficial/neoficial, la privat, rândurile de așteptare, și care este, de fapt, radiografia sistemului nostru de sănătate, avem sau nu echipamente, sunt dotate sau nu spitalele, intră pacientul cu o problemă și pleacă din spital cu 3. Acesta tot este un subiect la care s-a atras mai puțină atenție în ultimul timp. Și asta s-a făcut ca o concluzie că noi astăzi avem în spitale, în calitate de fondatori fiind administrațiile publice locale o infrastructură foarte veche, care, de fapt, cauzează foarte multe probleme, echipamente foarte vechi, care nu mai sunt moderne, condiții de infrastructură și condiții de calitate ale serviciilor foarte joase, ceea ce duce, de fapt, deja la plecarea medicilor din așa mediu de activitate și insuficiență de resurse financiare. Fondatorul este obligat, conform cadrului legal din Republica Moldova, să finanțeze infrastructura, să finanțeze procurarea de echipamente, deoarece fondurile Companiei Naționale de Asigurări vin să suplimenteze costul tuturor serviciilor medicale.

Vocea Basarabiei: Dar ce vă doriți dvs., să fie transmise în proprietatea statului cu titlu gratuit bunurile și terenurile spitalelor raionale? Ați văzut că mai mulți exponenți ai raioanelor consideră că ați vrea într-un fel să luați patrimoniul din gestiunea lor?

Ala Nemerenco: Eu, de fapt, nu pretind la patrimoniul nimănui, așa spune cadrul legal, fiindcă un spital nu poți să-l muți doar cu aerul virtual din el, echipamentul din acel spital, indiferent de cine a fost procurat, doar pe parcursul anilor au existat proiecte ale Băncii Mondiale, au existat investiții…

Vocea Basarabiei: Ei spun că ei ar fi investit cei mai mulți bani în aceste entități sanitare.

Ala Nemerenco: Nu-i chiar așa, clădirile vechi din anii ‘60, cu o infrastructură foarte veche, în care nu s-au făcut reparații, nu avem astăzi nici un spital raional care ar fi beneficiat de reconstrucții sau reparații în legătură cu un proiect de eficiență energetică. Nici unul!

Există doar un număr foarte limitat de spitale care au fost asigurate cu generatoare electrice din sursele spitalelor sau poate APL-urilor cu generatoare foarte mici, de o capacitate mică, care acoperă doar necesitatea secției de reanimare, poate un bloc de operații și asta este tot.

Toate bunurile de care dispune un spital, și eu nu mă refer acum la pământul pe care se află, multe din ele au fost inclusiv investițiile Ministerului Sănătății. Și hai să luăm perioada pandemică, deci, tot ce s-a investit la nivel de țară și în spitale republicane, și municipale, și raionale, ventilatoare, tot ce s-a adus din Uniunea Europeană au trecut în bunurile lor, în proprietatea lor, deoarece ei le-au luat la evidență, dar au fost bunuri aduse cu totul din alte fonduri.

Vocea Basarabiei: Dna ministră, să admitem că se votează această lege, pentru că voturi sunt suficiente, PAS are 63 de mandate. Care sunt următorii pași și cât durează tranziția asta de la trecerea din subordonarea raionului în subordonarea ministerului?

Ala Nemerenco: Tranziția probabil nu va fi una ușoară și vreau să vă răspund la ceea ce ați întrebat dvs. anterior, că ați văzut în spațiul public mai multe comentarii axate exact pe acest patrimoniu și vreau să vă spun că pentru mine este foarte dureros acest lucru.

Absolut nici un președinte de raion, nici o persoană din cei care și-au expus o opinie critică față de acest proiect nu a făcut trimiterea la calitatea serviciilor medicale, la volumul de servicii medicale, la lipsa medicilor, la lipsa unor servicii medicale acolo și la accesul populației la acele servicii în acele raioane. Toți absolut s-au început a roti în jurul patrimoniului,

deci, aici este, să spunem așa, moldovenește, îngropat câinele. Deci, în jurul acestui patrimoniu și iată acest transfer, de fapt, dacă ajungem să se voteze, acest transfer va fi unul dureros, fiindcă eu vreau să vă spun că dacă în spitalele în care Ministerul Sănătății deține rolul de fondator este regulă absolută vizavi de înregistrarea la Cadastru, numere cadastrale, absolut tot, transmise foarte multe terenuri în proprietatea statului la APP, în raion, da, azi-dimineață, de exemplu, într-un Consiliu raional se votează în grabă trecerea unei bucăți din terenul spitalului în proprietatea unui agent economic. Sunt foarte multe întrebări, va fi un proces mai lung, el trebuie să aibă loc absolut în limitele cadrului legal. Pe mine ca ministru și ca medic mă interesează, în primul rând, transferul oamenilor, serviciilor medicale, calității, să nu sufere absolut deloc furnizarea serviciilor medicale pentru pacienți.

Vocea Basarabiei: Am mai reținut o întrebare – da, raioanele ar trebui să cedeze aceste spitale, ca să vină în subordonarea Ministerului Sănătății, dar de ce acest lucru nu se întâmplă și cu spitalele din Chișinău?

Ala Nemerenco: Aceasta este iarăși o decizie mai mult politică, probabil este discutată. Știu că parlamentul organizează, marți, audieri publice pe acest subiect, ele sunt deschise, se vor pronunța și specialiștii din domeniu. Eu am avut mai multe vizite în teritoriu, eu niciodată nu pun întrebarea directorului, fiindcă îmi dau seama că un director care va spune deschis că, da, el agreează o așa propunere, ar putea fi demis.

Vocea Basarabiei: Eu, din contra, am discutat cu șefi de spitale care spuneau că e mai bine să fie în subordonarea ministerului, decât în subordonarea raionului.

Ala Nemerenco: Directorii își doresc, dar nu-și pot expune de multe ori poziția deschis, fiindcă ei pot fi demiși de către fondatori și de către Consiliul raional.

Vocea Basarabiei: Asta e.

Ala Nemerenco: Îi înțeleg perfect, dar eu am fost și am avut întâlniri cu colectivele multor spitale și i-am întrebat absolut onest, vorbind așa, colegial, de la coleg la coleg, și vreau să vă spun că marea majoritatea, covârșitoare își doresc transferul la Ministerul Sănătății, deoarece acest transfer le deschide oportunități. Noi, în general, pentru Republica Moldova acum avem o fereastră deschisă de oportunitate în legătură cu tot ce se întâmplă acum în spațiul geopolitic unde ne aflăm. Și ar fi un mare păcat să nu utilizăm această deschidere a Uniunii Europene, a tuturor partenerilor internaționali pentru dezvoltarea sistemului de sănătate și aceste spitale sunt slab dezvoltate. Deci, ele vor cădea toate. Noi acum avem posibilitate să investim în infrastructură, să investim în echipamente, am primit pe parcursul timpului de când am fost nominalizată pentru această funcție, din luna august 2021, de când am venit la minister până nu demult, aș putea să le fac publice, am sute de scrisori de la fondatori, de la președinții consiliilor raionale, în care mă anunțau că nu au generator și nu au posibilitate să-l cumpere, să le oferim, își doresc tomograf computerizat și nu au, nu au ultrasonograf, nu au radiograf, de ieri s-au schimbat scrisorile în care ne atenționează că ei pe parcursul ultimilor 5 ani au investit 5 milioane. Este o sumă derizorie pentru un spital să investești 5 milioane și nu vreau să-i judec, unele raioane nu au activitate economică, nu au foarte mulți agenți economici ca să dispună de surse financiare suficiente, noi vom investi mult mai mult în infrastructură.

Vocea Basarabiei: Noi vedem ce se întâmplă în centrele raionale unde sunt situate aceste spitale, că sunt 3, 4 blocuri, că parte din aceste blocuri sunt aproape goale, pentru că s-au depopulat și localitățile, pentru că și serviciile nu mai sunt prestate așa cum așteaptă cetățeanul să fie prestate și el mai degrabă alege să vină la capitală, aici, la medicii de la Chișinău să se trateze. Pe de altă parte, banii se irosesc, pentru că agentul termic trebuie achitat, pentru că trebuie achitată energia, pentru că trebuie amortizare, pentru că trebuie renovare, pentru că trebuie multe și se consideră că nu poate fi justificat banul care se cheltuie astăzi. Eu îmi amintesc, cineva din cei care reprezentau Banca Mondială sau Fondul Monetar se întrebau – de ce nu se demolează totul și nu se construiește ceva nou, că ar fi și mai eficient, și mai de folos, și mai justificat din punctul de vedere al finanțelor?

Ala Nemerenco: Da, aveți perfectă dreptate. În economia responsabilă de sistemele de sănătate este așa o expresie – bani care lucrează pe post și în sistem de sifon. Practic, banii sunt aruncați așa, ca printr-un havuz, aruncați prin geamuri, clădiri vechi, care nu sunt eficientizate energetic, foarte multe spații goale, blocuri operatorii care sunt la o distanță de celelalte blocuri de reanimare, alte blocuri complementare și auxiliare serviciilor, spitale care ar putea să preia unele de la altele servicii. Deci, două spitale raionale care au exact aceleași servicii, dar nu sunt utilizate suficient, ar putea fi comasate, două secții sau patru secții care ar putea fi comasate. Un spital raional ar putea să preia, de exemplu, operațiile pe ortopedie-traumatologie, celălalt spital, la o depărtare de 40-50 de kilometri ar putea să preia oftalmologia și ar putea să acopere rațional populația la ambele raioane. Președinții de raioane nu-și doresc aceste schimbări – cum să oferim noi pacienții noștri altui spital?

Este foarte greu să gestionezi un spital, iar oamenii au așteptări foarte mari de la noi, de la guvernare, de la Ministerul Sănătății și, dacă ați observat, în presă totdeauna, când este un caz de conflict sau un caz de deces, imediat toți cer reacția Ministerului Sănătății, dar, de fapt, fondator este Consiliului raional, nimeni nu întreabă președintele raionului.

Vocea Basarabiei: În ultimul timp se discută mult dacă să rămână a fi aceste raioane sau a nu fi aceste raioane, pentru că în contextul unei reforme a administrației publice se crede că deja s-ar fi găsit un consens și că aceste raioane ar putea fi lichidate, s-ar trece la municipalizare și atunci situația oricum se schimbă. Ați anticipat și acest lucru?

Ala Nemerenco: Da, și noi am considerat că au fost multe sfaturi, că va urma reforma administrativ-teritorială și ar trebui cumva să așteptăm că atunci vor merge toate la pachet. Eu vreau să vă spun că sistemul de sănătate nu poate aștepta, dacă noi așteptăm, trebuie să acceptăm că vor mai muri oameni, vor suferi oameni, iar sănătatea este ceva care nu poate să aștepte.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.