VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Andrian Cheptonar: R. Moldova are spioni, trădători și populiști, iată de ce e nevoie de un SIS și o justiție reformate

Vocea Basarabiei: Vom vorbi despre cât de important este ca să fie asigurată securitatea Republicii Moldova, despre riscurile și amenințările care mai planează la adresa securității, ținând cont că de peste un an de zile Rusia poartă acest război împotriva Ucrainei, vom vorbi și despre nevoia reformării Serviciului de Informare și Securitate. Despre toate acestea, astăzi discutăm cu dl deputat Adrian Cheptonar, care este reprezentantul Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică din legislativ. Mulțumim că ați găsit timp să veniți la Vocea Basarabiei!

Adrian Cheptonar: Bine v-am găsit! Cu mare drag.

Vocea Basarabiei: Potrivit agendei legislativului, proiectele cu privire la Serviciul de Informare și Securitate ar urma să fie adoptate până la sfârșitul acestei luni. A spus acest lucru și speakerul Igor Grosu, participând la o emisiune la Vocea Basarabiei. Autorii inițiativei au dat asigurări că la adoptarea pachetului de legi în parlament se va ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția, acestea coincid în mare parte cu cele făcute de societatea civilă și de către experții de la Chișinău. S-o luăm de la capăt. Mai întâi, de ce e nevoie ca să fie adoptată această lege?

Adrian Cheptonar: Dna Ursu, permiteți-mi, vă rog, să nuanțez foarte puțin spusele dlui Grosu. Până la sfârșitul acestei luni se planifică votarea în primă lectură, după care se va interveni cu amendamente care sunt la momentul actual în proces de elaborare, iar lectura a doua și intrarea în vigoare ar putea dura și o lună-două. Adică, la momentul de față, noi nu putem spune cu certitudine când ea va intra în vigoare.

De cele mai multe ori, oamenii habar nu au despre faptul că în anumite domenii serviciul a acționat, pentru că s-a prevenit un risc și nu s-a făcut publicitate, majoritatea ofițerilor SIS sunt necunoscuți și vor rămâne incognito în istorie, dar foarte mulți dintre ei și-au adus contribuția la menținerea securității Republicii Moldova.

Vocea Basarabiei: Deci, în primă lectură, până la finele acestei luni ar urma să fie dezbătută în plenul parlamentului?

Adrian Cheptonar: Da. Probabil va fi joia viitoare pusă pe ordinea de zi a parlamentului. De ce este nevoie de ea? În primul rând, în prezent Serviciul de Informație și Securitate (SIS) acționează după Legea privind activitatea operativă în investigații, care este o lege polițienească, care vine să cerceteze mai mult infracțiunile după ce ele au avut loc, iar SIS este un serviciu de intelligence, un serviciu de apărare a securității naționale, care de multe ori trebuie să prevină, să cunoască informații, înainte ca riscurile la adresa securității statului să se materializeze trebuie să le prevină, să le combată activ. De cele mai multe ori, oamenii habar nu au despre faptul că în anumite domenii serviciul a acționat, pentru că s-a prevenit un risc și nu s-a făcut publicitate, majoritatea ofițerilor SIS sunt necunoscuți și vor rămâne incognito în istorie, dar foarte mulți dintre ei și-au adus contribuția la menținerea securității Republicii Moldova.

Vocea Basarabiei: Dar poate e bine să exemplificați și să ne spuneți, iată, cam ce cazuri din astea despre care vorbiți au avut loc, s-au întâmplat sau ar mai putea să se întâmple?

Adrian Cheptonar: Îmi este greu să vă spun în această clipă, eu am declarat asta și în plenul parlamentului. Din 2010, eu am părăsit SIS-ul și securitatea și, respectiv, cunosc mai puține date operaționale despre activitatea în ultima perioadă, dar cu siguranță per nivel general, ca o teorie a acestui tip de instituție, eu vă pot asigura că în fiecare stat un serviciu de informație are acest rol de prevenție, unde vine să prevină anumite lucruri. Îmi este mai dificil să vă spun astăzi cazuri concrete, întrucât nu am activat o perioadă suficientă ca ele să nu fie la nivel de ziua de azi să vorbim.

Vocea Basarabiei: Haideți să revenim la setul de legi care trebuie să fie dezbătut în parlament și cu societatea civilă. Și ce scop își propun legiuitorii prin adoptarea acestui set de legi?

Adrian Cheptonar: De bază aici sunt trei legi. O să încep cu cea mai simplă, care are niște modificări tehnice, legea privind statutul ofițerului de informații, sunt doar niște modificări tehnice. Este legea majoră, legea-cadru a SIS, astăzi SIS-ul acționează după o lege din anul 1999, între timp în foarte multe pachete legislative au intervenit varii schimbări, unde au fost specificate anumite atribuții, însărcinări, obligații ale SIS-ului, dar ele nu se regăsesc și în legea-cadru, pentru că au trecut 23-24 de ani de la adoptarea acelei legi și toate schimbările timp de 23 de ani nu se reflectă în legea mare, legea-cadru a SIS-ului. Această nouă inițiativă legislativă vine să înglobeze toate prevederile mai noi și să facă o singură lege amplă, care să reglementeze activitatea SIS-ului. Deci, ea la fel este destul de tehnică. Cea mai controversată pentru opinia publică în prezent este Legea privind activitatea de contrainformații și activitatea informativă externă, cunoscută mai amplu publicului sub numele de Legea mandatului de securitate. Ea prevede ca în circumstanțe ce țin de securitatea națională și exclusiv de securitatea națională, adică trădare de stat, spionaj, organizații informative ilegale, așa-zisele structuri ale raioanelor din est ale Republicii Moldova, deci doar pe materie de securitate națională se instituie acest mandat judecătoresc care vine să permită anumite măsuri coercitive și intruzive în viața personală a obiecților de interes pentru securitatea națională și care să se efectueze în afara unui dosar penal. Deci, diferența pe care o va face această lege este că în prezent SIS-ul acționează după legi polițienești, care le dă pârghii de acțiune abia după ce se întâmplă o infracțiune, iar legea nouă va permite aceleași măsuri de investigație preventiv unei infracțiuni, în baza unei informații că există anumite pericole la adresa securității de stat. O altă frică a experților cu care am fost, deci, noi azi-dimineață am avut consultări publice pe platforma Comisiei securitate națională, am discutat cu experți din societatea civilă, cu experți din Procuratura Generală, din diferite instituții ale statului care au atribuții la acest domeniu…

Vocea Basarabiei: Dar deja de mai mult timp se discută pe marginea acestui pachet al proiectelor de lege pentru reformarea Serviciului de Informație și Securitate și ziceam că a stârnit controverse în spațiul public, că nu trebuie adoptat în grabă, ci după dezbateri publice și ținându-se cont de recomandările Comisiei de la Veneția.

Adrian Cheptonar: Dar nu este vorba de nicio grabă, pentru că legea…

Este firesc, ei trebuie să facă acest fundal care să pună presiune asupra parlamentarilor, dar felul în care derulează lucrurile arată că nu este vorba despre grabă, pentru că legea abia a fost înregistrată, ea deja a fost trimisă spre expertizare la Comisia de la Veneția.

Vocea Basarabiei: Despre grabă vorbesc experții…

Adrian Cheptonar: Este firesc, ei trebuie să facă acest fundal care să pună presiune asupra parlamentarilor, dar felul în care derulează lucrurile arată că nu este vorba despre grabă, pentru că legea abia a fost înregistrată, ea deja a fost trimisă spre expertizare la Comisia de la Veneția. Între înregistrare și trimiterea după avizare, noi am avut o dezbatere publică, s-a expertizat, a venit opinia, astăzi iarăși am avut o dezbatere publică, abia joia viitoare ea va fi pusă pe ordinea de zi a parlamentului în primă lectură, după care vor dura, cred eu, minimum o lună, probabil până la două luni de noi ședințe în care toți actorii interesați vor fi întrebați care este opinia lor, de ce aici este rău, ce trebuie de modificat și cum să modificăm.

Vocea Basarabiei: Iată vă zic eu ce îngrijorare există dincolo de dorința guvernanților de a adopta mai rapid cele trei legi pot apărea riscuri legate de încetățenirea abuzurilor.

Adrian Cheptonar: Este firesc acest tip de retorică. Aceasta este o lege intruzivă, care vine să restrângă în drepturi anumiți subiecți care periclitează securitatea de stat. De foarte multe ori, și nu fac o presupoziție că cineva dintre cei care și-au exprimat îngrijorările sunt în asemenea situații, dar de foarte multe ori oamenii care au interese potrivnice securității statului au acces și la opinia publică, își pot exprima opiniile, au interese să promoveze o anumită retorică. Deci, afirmând că se vor încetățeni abuzurile, eu cred că opinia publică se deturnează, pentru că această lege vine să protejeze securitatea statului și de a avea domeniu de aplicabilitate doar domeniul de protejare a securității naționale. Deci, doar oamenii care periclitează securitatea statului au motive să se teamă de aplicarea acestei legi, omul simplu nu are absolut nicio teamă.

Vocea Basarabiei: Dar când ziceți „cei care periclitează securitatea statului”, haideți să facem un portret-robot, cum ar arăta această persoană.

Adrian Cheptonar: Trădători. De multe ori trădătorii sunt și în politică. Eu sunt absolut sigur că în Parlamentul Republicii Moldova există persoane asupra cărora pot plana suspiciuni rezonabile despre faptul că sunt coordonate de serviciile speciale ale Kremlinului. Și este firesc că ei sunt liberi de opinie, ei trebuie să fie gălăgioși, să spună că „săriți, lui moș Ion i se restrâng drepturile”. Moș Ion nu are nicio treabă cu asta, iar cei care astăzi sunt politicieni și promovează retorica unui stat care a declanșat un război sângeros în vecinătatea noastră, acei oameni au motive să aibă emoții.

Noi nu avem astăzi o justiție despre produsele căreia eu personal astăzi aș putea spune că am încredere în rezultatele unei decizii chiar de nivel de Curte Supremă de Justiție, eu nu am astăzi această încredere.

Vocea Basarabiei: Dar noțiunea această de „trădător de patrie, trădător de stat” haideți s-o spunem și cetățenilor ce înseamnă să trădezi patria. Când cazi sub incidența trădării patriei? Pentru că au fost inițiate dosare și în instanță s-au analizat, s-au investigat cazurile, ca până la urmă să aflăm că s-a clasat dosarul.

Adrian Cheptonar: Noi nu avem astăzi o justiție despre produsele căreia eu personal astăzi aș putea spune că am încredere în rezultatele unei decizii chiar de nivel de Curte Supremă de Justiție, eu nu am astăzi această încredere. Noi vedem toată debandada care se întâmplă astăzi în sistemul de justiție și, respectiv, faptul că o persoană, care a fost dl Bolboceanu, nu știu dacă faceți referință la acest caz.

Vocea Basarabiei: Fostul deputat al Partidului Democrat, da, a avut un asemenea dosar, dar până la urmă el a ieșit basma curată și și-a demonstrat nevinovăția.

Adrian Cheptonar: Eu am toate motivele să cred că și-a demonstrat nevinovăția într-un sistem de justiție infect. Eu personal am toate motivele să cred că act de trădare de patrie în cazul acestui fost politician a existat și mai degrabă nu am încredere în sistemul de justiție decât în faptul că acel om era curat ca un miel și a fost abuzat de către serviciile de securitate ale Republicii Moldova. El a fost surprins întreținându-se cu un ofițer de informații al Ambasadei Federației Ruse, a fost prins în flagrant, a fost fixat cum transmite informații, cum primește instrucțiuni. Deci, faptul că justiția a scos un asemenea caz ca și basma curată arată că justiția este infectă, în opinia mea.

Vocea Basarabiei: Acum de ceva timp s-a vorbit și despre fostul președinte Igor Dodon, că și el ar fi trădat interesele statului.

Adrian Cheptonar: Are cineva dubii de asta? Eu personal nu am.

Vocea Basarabiei: Iarăși, justiția trebuie să ne spună.

Adrian Cheptonar: Și din acest motiv noi acum lucrăm destul de intens ca să aducem o curățenie în sistemul de justiție. La întâlniri cu cetățenii noi avem foarte multe reproșuri referitoare la modul cum acționează justiția, deși sunt destul de mulți judecători onești în sistem și eventual al putea fi vizați de generalizarea analizei despre faptul că justiția nu este onestă și corectă în Republica Moldova, regret și că oamenii onești sunt afectați, dar ei astăzi nu reprezintă o masă critică, nu sunt suficienți, îi domină. Văzând câți oameni au trecut pre-vettingul, deci, practic 80% au picat acest test, concluzia mea este că la nivel de 80% sistemul este infect, pentru că cine s-a dus să treacă pre-vettingul? Nu au fost luați un număr de oameni aleatoriu, sunt cei care au considerat că ei vor fi verificați și vor trece acest test, pentru că ei s-au înscris să fie testați, ei au considerat că sunt OK. Știind ce au în spate, ei au considerat că ei sunt buni. Acum, toți cei care și-au dat demisia din Curtea Supremă de Justiție pe lângă faptul că ei își doresc să blocheze sistemul, să ne pună pe noi într-un șah, dar acești oameni urmau să fie verificați primii în vetting și, nu știu, ar fi trecut această verificare?

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.