VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VB Cornești: „Să ies la protest cu Tauber, cu Șor? Niciodată. Cei care vin în stradă susțin niște politicieni corupți”

Executivul a anunțat în această săptămână lansarea platformei on-line lemne.md. Potrivit autorităților, site-ul reprezintă un sistem informațional de gestionare a procesului de distribuire a lemnelor, util pentru cetățeni și primarii localităților. Potrivit datelor prezentate pe site, cel mai mare preț al lemnului tare este la Întreprinderea pentru Silvicultură Comrat – 875 de lei pentru un metru ster, pe când cel mai mic preț este afișat, oferit la Rezervația Naturală „Prutul de Jos” – 450 de lei. Despre preocupările oamenilor în prag de iarnă vorbim la acest sfârșit de săptămână.


Prețul gazelor a explodat și inflația majorează costurile. Mulți oameni se întreabă cum își vor plăti facturile, pentru că în scurt timp va începe sezonul rece, iar temperaturile scăzute se vor face tot mai simțite. Vocea Basarabiei a căutat să afle la Cornești, Ungheni, cum se vor descurca localnicii în sezonul rece al anului.

– Eu m-am pregătit nu numai anul acesta, de mai mulți ani îmi fac întotdeauna rezerve și o să ies, eu licino (personal) liber o să ies din iarnă.

Vocea Basarabiei: Dar cum v-ați făcut aceste rezerve?

– Din an în an nu stau, mă mai duc prin pădure, mai strâng vreo uscăciune, creangă tot din pădure, uscăciuni strângem din pădure și facem rezerve, care-s mai grosuțe le punem pe iarnă, cu care-s mai subțiri facem focul acum.

– Am făcut încălzire la casă cu penoplast (poliester) de acesta, consumăm mai puține lemne și sperăm că o să ieșim bine.

Vocea Basarabiei: Aveți o explicație de ce au crescut brusc tarifele la importul de gaze?

– Noi ne gândim că totuși e cu războiul acesta…

– Cu războiul, tot e legat de război, de Ucraina tot e legat.

– Tot e de la război, toată scumpetea și îndeobște cu Rusia. Dar eu am auzit că de-amu rușii cam dau înapoi. La noi la Cornești și Romanovca, noi n-avem gaz.

– Orașul Cornești n-are. Apă n-are, gaz n-are, n-are nimic și nu de azi – de mâine, dar de ani de zile.

Vocea Basarabiei: Dar acum stau și mă gândesc, sunteți norocoși sau nefericiți, că nu aveți gaz?

– Da, dar știți cum se descurcă aceștia de la bloc? Fac focul…

Vocea Basarabiei: Opoziția insistă mult ca președinta Sandu să meargă la Moscova, să discute cu omologul său rus, Putin, micșorarea tarifului la gaze. Trebuie să meargă Maia Sandu în Federația Rusă?

– Nu trebuie să meargă mai ales la ruși, las’ să se ducă unde vrea numai nu în Rusia, că de-amu rușii și-au arătat fața lor și cine-s ei. Decât să câștigi cu rusul, mai bine să pierzi cu oricine! Nu, în Rusia nu trebuie să se ducă ea, sunt alternative unde trebuie să se ducă – în Europa.

– Dar știți că și Europa tot depinde mult de Rusia?

– Nu știm, sunt miniștri, sunt oameni care răspund de asta.

– Opoziția să nu se vâre la oamenii aceștia de la conducere, să nu le pună piedici, noi ne-om isprăvi mai ușor, dar aceștia tare multe piedici fac, alde socialiști.

Vocea Basarabiei: Politicienii din opoziție zic că va fi o toamnă fierbinte. Protestele la ce ar putea să ducă?

– Nu trebuie să se ducă nimeni la proteste, să se apuce de lucru, să-și caute de problemele lor, dar nu trebuie proteste, cei care n-au ce face se duc la proteste. Șezi acasă, caută-ți de lucru și pregătește-te de iarnă!

– Dar chiar să fi fost și opoziția la putere, ce, n-avea tot să se schimbe situația, ce tot avea să fie gazul 200 de euro? Lumina tot nu avea să se scumpească? Motorina, benzina?

– Tot așa avea să fie…

– Tot așa, dacă s-a scumpit în toată Europa. Asta-i părerea noastră, nu știu, se străduie băieții.

Vocea Basarabiei: Dvs. ați merge la protest?

– Pentru cine?

– Cu opoziția? Nu mă duc eu la opoziție. Cam ce vor ei, eu nu înțeleg. Dacă ar face ei ceva mai bine, dar ei nu fac nimic și numai încurcă la aceilalți care vor să facă, într-adevăr.

– Da, oamenii la noi îs de tot felul și nu știu că…

– Oamenii vor să fie pâinea 16 copeici cum a fost înainte, dar așa nu poate să fie la noi cum a fost.

Vocea Basarabiei: Dar aici, iată, la piață, discutați și încotro, Moldova – mai aproape de Est, mai aproape de Vest?

– Eu cred că numai cât încoace, înspre Europa, înspre civilizație, numai nu în Rusia încolo, în partea ceea.

– Știți, până la 24 februarie ni se părea că Rusia e un partener, un frate, după 24 încoace s-au schimbat părerile cardinal. Văd, văd perspectivă la Moldova, mergem spre civilizație, mergem spre Europa, nici nu se discută. Ținem legături sigur și cu fostele republici, adică și cu Rusia…

– Trebuie numaidecât.

– Numaidecât că trebuie, dar viziunea e acolo.

Vocea Basarabiei: Criza gazelor a făcut ca lumea să vadă diferit perspectiva statului Republica Moldova?

– Da, e o unealtă a Rusiei de șantaj foarte drastică, așa că am dat-o în bară olecuță noi cu prietenii noștri.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. cum v-ați pregătit pentru iarnă?

– Am în rezervă lemne, peleți am, am de câțiva ani peleți, am cumpărat, îmi ajunge. Mai pe scurt, în primul rând, noi economisim, ținem 18-17 grade, și se doarme mai ușor, și e mai sănătos, așa că nu trebuie să ne jeluim.

– La noi aici sunt multe livezi de pruni, îi curăță și creanga ceea o dau la râpă, ș-apoi care vrea, care dorește se duce, alege, aduce, ce-i mai gros pui pe iarnă, ce-i subțire faci focul vara sau faci chiar și iarna.

– Dar, știți, cel care muncește se descurcă și cu iarna, și cu hrana, și cu toate celea. Nu ne jeluim, trebuie să muncim, trebuie să făurim, trebuie să facem Moldova înfloritoare.

– Cât putem…

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Cornești, și discutăm cu localnicii despre viitorul Republicii Moldova. Cum vedeți dvs. viitorul țării?

– Eu cred că viitorul țării, dacă o să se mai întoarcă din tineri acasă, o să fie foarte bun, și conducerea asta n-a fost învățată să conducă țări furate de Plahotniuc, de Dodon, de Tauber și de toți. Ce caută acum aceștia ai lui Tauber la Moscova, stau la masa rotundă și negociază prețul la gaz? Eu am lucrat la Salvare 49 de ani și șase luni și din 2003 până în 2018 am stat în cabinete unde nu se făcea nici focul, nici căldură n-am avut, nici apă n-am avut și nici veceu, umblam cu poalele în cap, și n-am murit. Ne încălzeam cu niște gărăfi (PET-uri) cu apă fierbinte și ne rugam lui Dumnezeu: „Doamne, cheamă-mă noaptea la cineva, să mă duc să mă încălzesc”.

Vocea Basarabiei: Dar cum credeți că veți depăși situația precară din acest sezon rece?

– Bine o s-o depășim, nu o să murim, că au fost timpuri că nu era lumină și primeam nașteri pe cuptoare și prin mașină, prin casă, fără lumină, cu lumânări și făceam injecții în vână cu lumânări și n-am murit. Nu era gaz, nu era lumină, ne dădeau caloși, nu ne dădeau salariu și, iată, am 71 de ani. Să nu-i credeți pe nimeni!

Vocea Basarabiei: Vedeți că opoziția cheamă lumea în stradă și spune că ar trebui președinta Maia Sandu să meargă la Moscova să discute cu omologul său rus, Vladimir Putin, să discute ca să obțină un preț mai bun la gaz?

– Nebunii o să iasă în stradă… N-are ce căuta acolo să stea în genunchi, noi am stat 70 de ani în genunchi… Nu, nu, nu! N-are ce căuta! O să trecem și peste asta. Am trecut că nu primeam bani și nu aveam ce mânca și n-am murit, n-o să murim nici anul acesta. Au să găsească surse alternative și au să facă. Dacă nu, lasă-i să vină la mine, că le dau, am o casă cât lumea de mare și-i muzeu de arhitectură, că eu stau în sarai și am lemne, și am râpcă, am că tot bățul l-am strâns. N-au să moară nici aceștia de la țară.

Vocea Basarabiei: Câte lemne ați cumpărat?

– Primăria noastră are pădure și mi-a dat 4 metri. Și anul acesta, după ianuarie, are să ne dea iarăși câte 4 metri.

Vocea Basarabiei: Și vă ajung?

– Ajung, ajung! Sigur că ajung, că strâng tot de prin grădină – râpca, crengile, nu mai azvârl ca înainte. Și am cuptoraș, fac focul la cuptoraș și un balon (butelie) de gaz îmi ajunge pentru 5 luni, ca să încălzesc acolo un ceai ori să fac ceva mâncare când plouă, și-mi ajunge. Eu socot că Maia Sandu n-are ce căuta la Moscova și atâta-i tot. Eu am și în Europa, am și în Rusia.

Vocea Basarabiei: Pe cine aveți?

– Am un băiat care a lucrat la petrol și a ieșit la pensie, are 50 de ani.

Vocea Basarabiei: În Rusia?

– Da,îi în Siberia.

Vocea Basarabiei: Și ce zice el?

– El zice ca toți acei de acolo, dar eu i-am spus: „Tu să nu uiți de pe care poartă ai ieșit și ce limbă ai vorbit!”. Cu toate că are cetățenie, are casă, trăiește ca novîie russkie. A ieșit la pensie, are o pensie foarte bună și înapoi nu mai vine. Dar fata îi la Italia și se mai contrează între dânșii, că fata are alte concepții, el – altele. Dar cum eu i-am lămurit, el mai mult nici nu pomenește, nici nu spune nimic.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. vă este clar ce-și dorește acum Vladimir Putin?

– Să ne ia sub talpa lui înapoi.

Vocea Basarabiei: Cine îi sunt prieteni și cine îi sunt dușmani Republicii Moldova astăzi?

– Eu socot că toată Uniunea Europeană îi prietenă cu țara noastră și li-i jele de noi, că poporul nostru care s-a dus încolo îi foarte muncitor, că eu am stat la fată în Italia, i-am ținut copilul într-o iarnă și mă duceam la un magazin, acolo o proprietară era și ea-mi spunea că „voi sunteți un popor foarte muncitor”. Și cuscra mea spune (că fata mea îi măritată cu un italian) că poporul nostru îi foarte muncitor.

Vocea Basarabiei: Vă întrebam – cine sunt dușmani?

– Dușmani cred că sunt acei care sunt la conducere în Rusia sus, care îs învățați numai să mănânce de pe spinarea cuiva, care să asuprească pe cineva, care să pună pe cineva sub călcâiul lor, care să se socoată că pe globul pământesc ei sunt cei mai mari.

Vocea Basarabiei: Dar dușmanii trebuie căutați doar în exterior sau și în interior?

– Nu, nu! Sunt și în interior, sunt, sigur că sunt – toți ai lui Voronin, toți ai lui Șor. N-ați văzut cum Șor spune că o să vină? Vino, că ți-aș pune eu cătușe și te-aș duce acolo unde trebuie!

Vocea Basarabiei: Peste 5 ani, cum vedeți Republica Moldova?

– Peste 5 ani aș socoti că Republica Moldova ar trebui să se scoale în picioare și să ne dea Dumnezeu ploaie, că noi suntem un popor muncitor.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Cornești, Ungheni, și întrebăm cetățenii: cum veți depăși situația critică din acest sezon rece?

– Situația o depășim noi cum o depășim. Asta-i o criză pe care o fac alții, asta nu-i criză de lemne. Cum a trăit lumea până acum, așa și o să trăiască, dar aici sunt partide care organizat umblă prin sate, de-alde șoriști, de-alde dodoniști, care finanțează anumit oamenii ca să facă așa ceva. Sunt chiar și prin Călărași, și prin Ungheni, peste tot oamenii de aceștia. Eu nu înțeleg, ce n-au ce face acasă de ies la Chișinău pe străzi? N-au de lucru? Las’ să lucreze și o să aibă, pentru că muncind, ai, poate n-ai de toate cum trebuie să ai, dar cât de puțin este. Toți cer de la Maia Sandu. Păi e haos în lume, nu-i numai la noi în țară. Noi atâta timp am stat, timp de 70 de ani am stat în genunchi în fața rușilor și ei ne amăgeau, cu măgulica ne luau, dar în ziua de azi văd că este la conducere o femeie, un om cu mare suflet, nu se închină la nimeni și până când se ține.

Vocea Basarabiei: Dvs. cum o să treceți peste acest sezon rece? Cum v-ați asigurat cu de foc?

– Nu numai de anul acesta, din an în an, din primăvară, că vara se face sania, iar iarna căruța. Așa că nu atunci când ajunge toamna să umblăm să căutăm lemne, trebuie să avem grijă din primăvară.

Vocea Basarabiei: Cum o să vă încălziți la iarnă?

– Am fost la pădure și am lucrat, mi-am făcut două prițepuri (remorci) de lemne și am să ies ca toată lumea din iarnă. Cum am trecut până acum prin greutăți, că niciodată nu-i ușor, că ușor niciodată n-a fost și nici n-o să fie, așa că prin greutăți mergem înainte și suportăm totul.

– Mie mi-i rușine de mata. Când ai făcut mata lemne din primăvară? Dar amu unde să le faci?

– Am lucrat în pădure.

– Amu n-ai unde le face.

– Așteptăm primăria să ne dea lemne.

– Trei metri steri de berioză (mesteacăn) de asta, acesta-i lemn moale ca de hârtie, dar cu hârtie nu te prea încălzești.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. cum v-ați pregătit de iarnă?

– Eu nu-s pregătită îndeobște, de atâta că noi fugim din țară. Asta-i normal? Cum să mă întorc în țara asta? Eu chiar vreau să mă întorc, dar nu pot, nu-mi permite țara ca eu să mă întorc înapoi. Eu, într-adevăr, vreau să mă întorc, dar nu pot, nu-mi permite.

Vocea Basarabiei: Dar acolo peste hotare este mai bine?

– E clar! Eu și mă pot băi, și mă pot duce la un veceu normal. Dar la noi unde? Eu nu știu, chiar dacă Republica Moldova se gândește să se întoarcă toată diaspora înapoi, cu așa condiții nu se întorc, nu se întoarce nimeni.

Vocea Basarabiei: Cine trebuie să facă aceste condiții bune?

– Clar că conducerea trebuie să ia măsuri.

Vocea Basarabiei: Rudele de aici ce au făcut, cum s-au asigurat pentru iarnă cu de foc?

– Cam slăbuț, cam de anul trecut ce-a mai rămas și vom vedea anul ista, dar cu ce putem îi ajutăm.

Vocea Basarabiei: Dar ce a rămas de anul trecut?

– Lemne…

– Și văd că-s tot scumpe, dar ele nici nu-s. În majoritate, ele-s mai puține și pe parcurs dacă mergem așa, n-o să avem…

– Dacă va fi o iarnă mai aspră, eu gândesc că lumea nu-i pregătită de iarnă nicidecum.

Vocea Basarabiei: Dar economii se pot face?

– Da, mai faci, dar aici n-ai de unde.

– Nu ne aruncăm cu banii, păstrăm pentru mâncare și căldură.

– Dar viitorul nu constă, Oleg, ca să mergi în jos, în jos tu nu te ridici, nu te dezvolți. Unde țara să se dezvolte, dacă ea merge în jos, trăim într-al XXI-lea veac, cu veceurile afară.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, am venit în vizită aici, la Cornești, Ungheni, și discutăm cu cetățenii despre cum se vor descurca la iarnă. Cum v-ați pregătit?

– Vai de capul nostru cum o să fie.

– Of! Nu știu cum să vă spun, dar îi foarte greu, că nu-mi ajunge pensia. Am două mii și ceva și-s singur, soția a decedat și trebuie să mă duc să iau un credit să-mi iau cărbune. Cărbunele acum știți cât e? Îi 12.000.

– Doamne ferește! Era 4.000.

– Un sac de 50 de kilograme îi 450 de lei. Dar lemnele? Îs tot așa, s-au scumpit, se scumpește tot.

Vocea Basarabiei: Și lemne aveți?

– Ei da, am acolo un skladometru (metru ster)… Iaca, am un nuc, tata l-a pus, Dumnezeu să-l ierte și pe tata, și acum trebuie să mă duc să-l tai, că-i bătrân și nucile îs mărunțele, o să mă duc și o să dau nucul cela jos și o să mă încălzesc.

Vocea Basarabiei: Vă ajunge pentru o iarnă?

– Pentru o iarnă, nu știu. Anul trecut am avut 6 metri și unul mi-a rămas, și 10 saci de cărbuni, dar anul trecut am luat cărbunele cu 180 sacul, îmi pare că, dar acum îi de două ori mai scump. Cu greu rezistăm, o să mă duc acolo la pod, o să mă pun așa-ia și o să zic: «Подайте что-нибудь на пропитание» („Dați-mi ceva pentru mâncare”) (râde).

Vocea Basarabiei: Ia ziceți, dar dvs. cum v-ați pregătit de iarnă?

– Dar nu ne-am pregătit, tot n-avem lemne. Iaca, ne-am dus la primărie, ne-au dat lista de la Leshoz (ocol silvic) și ne-au spus că, cum vor tăia lemne, să găsim niște oameni care să ni le încarce de acolo și să ni le aducă acasă. Dacă ne-ar da și de acolo, am fi mulțumiți. Tragem nădejde, vă spunem cinstit.

– Trebuie să avem transport, să avem oameni la încărcat, la descărcat…

– Și cât o să te coste?

– Și o să ne coste cât…

– Ca anul ista așa de greu n-a fost niciodată. În tot anul era posibilitatea de a cumpăra lemne, erau cărbunii mai ieftini. Noi pensionari suntem și strângeam câte oleacă, câte oleacă și cumpăram, dar anul ista nu știu ce o să facem, că încă n-am cumpărat.

Vocea Basarabiei: Și asta vă sperie sau vă predispune să faceți economii, să vă gândiți totuși la o soluție?

– Și așa facem economii, noi nu mai putem face economii, că nu avem din ce. Eu primesc 1.777 de lei și-mi trebuie și zahăr, și ulei, și orez, și hrișcă și-i totul scump. Totul îi scump! Eu așa prețuri ca anul ista n-am mai văzut, când am intrat în magazin, m-am speriat.

– Iaca, noi, pensionarii, ce să facem cu 2.300 de lei?

– Nu ne ajunge, îi tare greu, îi tare greu și mă gândesc așa că Dumnezeu să ne ajute, la Dumnezeu ne rugăm, să fim cu Domnul și Dumnezeu o să ne ajute. Mă duc la biserică, cred în Dumnezeu și știu că Dumnezeu îi mare și o să facă toate-toate pe fața pământului. Așa că vă zic sănătate și numai bine! La toată lumea să-i ajute Dumnezeu, să ieșim și din iarnă, și să mergem așa mai departe, să ieșim și să fie totul bine.

Vocea Basarabiei: Ia ziceți, cum o să vă descurcați la iarnă?

– La iarnă o să fie foarte greu din partea la lemne, la prețurile acestea înalte la energie și la gaz, și la toate astelalte. Îi foarte greu, foarte greu(!), am 5 studenți la Chișinău și soția îi invalid de gradul trei și-i greu, nimeni nu…

Vocea Basarabiei: Dar vă este clar de ce s-au ridicat atât de brusc prețurile, tarifele?

– Prețurile s-au ridicat în legătură cu criza din Ucraina.

Vocea Basarabiei: V-ați asigurat cu de foc pentru iarnă?

– Nu, că nu am bani. Eu în primul rând copiilor la studii să le dau.

Vocea Basarabiei: Bine, și nu aveți lemne, nu aveți cărbuni, nu aveți nimic?

– Nu avem nimic pe iarnă, oleacă acolo de ciocălăi de aiștia de la păpușoi, dar când îi gerul mare nu faci mare căldură cu dânșii. Eu lucrez în familie unul singur, dar care nu lucrează deloc de unde să ia?

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, am ajuns aici, la Cornești…

– La noi, Vocea Basarabiei îi de dimineață până-n seară. Vă urmăresc la televizor, cu plăcere vă urmăresc, pe voce vă recunosc…

Vocea Basarabiei: Întrebăm cetățenii, cât de pregătiți sunt pentru iarnă?

– Mulțumesc Domnului, rafturile mi-s pline, borcanele îs pline, mulțumesc! Noi la etaj nu ne încălzim cu lemne, ci cu lumină. Îi costisitor, dar ne descurcăm. Numai ce am vorbit cu o colegă că neamul nostru, moldovenii noștri plâng și se bocesc că-i greu de trăit, că-i sărăcie, dar mulțumesc Domnului. Părinții noștri au trecut foametea, războiul și s-au descurcat, dar noi, cu atâtea bunătățuri împrejur?! Uitați-vă ce este în piață! Îi mai scump, dar mulțumesc că este și așa, o să mai economisim puțin, n-avem încotro.

Vocea Basarabiei: Dar acum politicienii din opoziție insistă ca acei de la guvernare să meargă la Moscova, să negocieze prețul la gaz, contractul.

– Vai de mine! Ce să vă spun, doar toată Europa e în așa situație? Eu am copil în Portugalia și-i aceeași istorie, totul s-a scumpit – și gazul, și benzina, și produsele alimentare, absolut totul. Nu-i numai la noi în Moldova, noi depindem, noi doar practic nu producem nimic, dar au fost vremuri și mai grele.

Vocea Basarabiei: Găsirea surselor de alternativă credeți că e o problemă ușoară?

– Nu! Este foarte complicat și asta nu se face într-o zi-două, pentru că suntem în criză, dar mulțumesc; să mai fie pur și simplu și sănătate, și optimism, că noi, moldovenii, ne plângem veșnic.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, am venit în vizită aici, la Cornești, Ungheni, și discutăm cu cetățenii despre cum se vor descurca la iarnă. Cum o să depășiți criza?

– Trebuie să te gândești dinainte. Am cumpărat lemne, cărbuni mai avem din an, avem pensie, bogdaproste că ne-au mărit-o și o să ieșim din situație.

Vocea Basarabiei: Dar politicienii din opoziție scot lumea în stradă, protestează…

– O scot, dar n-au de ce o scoate, o fac pentru gânduri rele. Îi cumpără, le plătesc. Eu n-am fost și nici nu mă gândesc să mă duc, mie îmi place cum e acum, îmi place așa.

Vocea Basarabiei: Dar se insistă că Maia Sandu să meargă la Moscova și să discute cu omologul său rus Putin.

– Mie îmi pare că nu are ce căuta ea acolo, las’ să se ducă Dodon cu ai lui prieteni și să discute, că degeaba ea o să se ducă, au să-i pună niște condiții pe care ea n-o să le accepte. Dar o să ieșim din situație, părinții mei au dus-o mai greu, eu m-am trezit cu tizic, cu lemne, cu ce a fost făceau focul.

Vocea Basarabiei: Faceți economii? La ce faceți economii?

– La ce fac economii? La haine fac economii, le mai cos, le mai cârpesc și merg înainte; fac economii la transport că nu-l am, dar fac economii mai mult la haine. Și lucrez, am grădină, din grădină mai scot ceva, ce nu am mai cumpăr, ne descurcăm.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, am ajuns aici, la Cornești, Ungheni, și vorbim cu cetățenii despre cum vor trece peste aceste probleme în sezonul rece. Cum v-ați pregătit de iarnă?

– Cum a fost până acum, așa o să fie și mai departe, că nu mi-a dat nimeni nici anul trecut, nici anțărț nu mi-a dat nimeni lemne, dar eu mi-am găsit singur. Eu 10 mii le cheltui pe lemne și am numai 60 de metri, și nu mă jelui.

– Da, dar ei le pun cu 600 de lei, dar le vând cu 1.400-1.500. E bun așa?

Vocea Basarabiei: Dar de ce?

– D-apoi de ce? Pentru că nu-i control.

– Și iaca așa trăim.

Vocea Basarabiei: La ce ați renunțat? Unde faceți economii ca să puteți să treceți cu bine peste sezonul rece?

– Economii tot fac de când îs la pensie.

– Din ce să fac economie, din care pensie? Întreab-o pe Maia Sandu câtă pensie îmi dă, las’ să facă economie ea.

– Dar de ce Maia Sandu? 30 de ani n-a dat nimeni pensie și Maia îi vinovată acum?

– D-apoi ea a vrut „vreme bună” să facă, las-o să facă.

– Ea vrea să facă, dar mata ce vrei, într-un an să se schimbe tot? Dodon mi-a dat 10 lei la al doilea raz, toamna.

– Și Maia Sandu cât ți-a dat?

– 500, astă-toamnă.

– Și de câte ori s-au mărit prețurile?

– Dar ea ce are energie după casă sau are gazul ei după acasă?

– Ea face „viață bună”. A promis, las-o să facă.

– D-apoi hoții sunt mai mulți decât cei buni, hoții iștia mai sunt, până acum au fost 30 de ani și s-au trezit moldovenii, că-i rău asta că le-a promis. A promis, o să facă în 4 ani, mai are când.

Vocea Basarabiei: Ar trebui Maia Sandu să discute cu Vladimir Putin problema energiei?

– Nu trebuie, nu, nu! Putin îi Hitler, cu Hitler n-ai ce discuta. N-are ce căuta acolo, lasă-l, eu în locul ei nici de la Pridnestrovia (Transnistria) n-aș lua energie, aș plăti 4 lei pe kilowatt, dar i-as lăsa să șadă acolo cu energia lor. N-are ce se duce. Ei se gândesc că ne dau mai ieftin, poate-i mai ieftin, dar ei trăiesc mai rău și zic că li-i bine. Eu 4 lei aș plăti pe lumină de unde aș avea, de unde n-aș avea, aș cheltui mai puțin, dar să nu iau de la dânșii.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, am ajuns în vizită aici, la Cornești, Ungheni și întrebăm cetățenii cum vor ierna.

– Anul acesta nu știu cum o să iernăm, dar o să iernăm cred că nu chiar bine. Noi ne-am pregătit, avem cu ce ierna, dar lumea toată n-o să aibă cu ce.

Vocea Basarabiei: Dar ce ați făcut ca să ieșiți cu bine din iarnă?

– Mi-am cumpărat lemne când încă nu era toată nevoia asta. De ce au stricat toate relațiile cu Rusia, de ce gazul a ajuns așa? Din cauza cui, că au fost prea mândri?

Vocea Basarabiei: Credeți că dacă ar fi fost altă guvernare, obținea un preț mai bun la gaze?

– Nu depinde de guvernare, depinde de cum poți să faci relațiile acestea, cum poți să faci înțelegerile acestea, nu să fii prea mândru, cum a spus la televizor, că ea n-o să se închine. Iaca acum se va vedea ce va fi.

Vocea Basarabiei: Cum v-ați pregătit pentru iarnă?

– Cum a dat Dumnezeu așa ne-am pregătit.

Vocea Basarabiei: Aveți lemne, aveți cărbuni?…

– Avem până-n gât… N-am nimic, trebuie să cumpăr, dar nu știu de unde, nu ne spune nimeni adevărul ce și cum.

Vocea Basarabiei: Nu ați fost la primărie să vă interesați?

– N-am fost. Dar ce rost are să mă duc? Cât pot mânuțele și piciorușele, atât, altfel… Domnul ne-a purta de grijă, viitorul noi nu-l vedem. Dar știți cum? Poate mare este Dumnezeu și o să facă o minune pentru noi. Sperăm la bine, dar nu se vede binele, pentru că toți copiii îs plecați, mai ales ai mei îs duși. Dacă o să fie sănătate și pace, în rest, omul le face pe toate. Sperăm la sănătate, dar la noi soarta îi pusă pe hartă, cred că noi așa suntem chinuiți și pedepsiți nu de Dumnezeu, dar de dușmanii care sunt la putere.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, am ajuns aici, la Cornești, Ungheni, și întrebăm cetățenii cât de pregătiți sunt pentru iarnă.

– De-abia ne gătim, așteptăm să ne vină rândul la lemne. Lumea îi îngrijorată tare mult, că și la producte, și la tot lumea înainte își mai făcea niște provizii, dar acum toți stau pe zero, că nu-i numai la noi în țară, peste tot îi greu și trebuie să avem răbdare. Nimic ea nu poate face…

Vocea Basarabiei: Cine?

– Dna Maia Sandu. Mulți o critică, dar vreau să spun că ea nu poate nimic să facă în așa scurt timp, dar totuși trebuie să sperăm.

Vocea Basarabiei: Unii politicieni scot lumea în stradă la proteste.

– Nu cred că asta-i normal.

Vocea Basarabiei: Această insistență a politicienilor din opoziție că acei de la guvernare să meargă la Moscova, să discute cu Vladimir Putin, să încerce renegocierea tarifelor, credeți că e o insistență potrivită acum?

– Dar știți, parcă ne gândim că ar trebui, ea nu-i așteptată, dar poate măcar ceva-ceva ar rezolva.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, am venit aici, la Cornești, Ungheni…

– Foarte bine! Să fiți sănătoasă, vă ascultăm la Vocea Basarabiei, la radio, tot timpul, vă stimez, îmi place cum vorbiți…

Vocea Basarabiei: Întrebăm cetățenii dacă sunt pregătiți de sezonul rece. Și cum v-ați pregătit de iarnă?

– M-am pregătit, am lemne aduse, despicate, puse la dos la uscat și n-o să avem probleme cred că.

Vocea Basarabiei: Când le-ați cumpărat?

– Încă din vară.

Vocea Basarabiei: Erau mai ieftine?

– Da, am luat cu 500 de lei chiar de la Cornești, de aici din pădure. De-amu adusul a fost aparte.

Vocea Basarabiei: Vorba că fă-ți sanie vara și căruță iarna…

– Îi dreaptă, că am pățit-o într-o iarnă, că am rămas, a dat un omăt devreme și le-am adus, greu am adus pe urmă lemnele, dar acum mă pregătesc din timp și-s mulțumit. Cred că o să trec iarna cu bine.

Vocea Basarabiei: Problema referitoare la asigurarea țării cu resurse energetice e una veche. Cum poate fi ea soluționată?

– Doar de sus de către conducere, ea trebuie să se ocupe cu chestiile acestea.

Vocea Basarabiei: Ce trebuie să facă?

– Să mai ducă negocieri cu țările care au gaz, au motorină și benzină.

Vocea Basarabiei: Opoziția insistă ca Maia Sandu să discute cu Vladimir Putin. E nevoie de o întâlnire între cei doi lideri?

– După cum se vede, nu-i chiar numaidecât. Va fi mai scump, dar măcar nu te pui în genunchi înaintea cuiva, iaca cum socot eu. O să dăm mai scump, numai nu trebuie de stat în genunchi înaintea cuiva.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. vă este clar de ce au crescut atât de brusc prețurile, tarifele?

– Da, da, din cauza războiului din Ucraina.

– Dvs. luați interviu cu lemnele?

Vocea Basarabiei: Da.

– Iaca vreau să vă arăt cum ne aprovizionează pe noi cu lemne. Eu am fotografiat ce lemne mi-au adus, ca la pensionari. Am umblat după lemne și la urmă mi-au adus niște lemne care, iaca, uitați-vă, 6.000 de lei niște putregai. Dacă veți avea posibilitate, puteți să mergeți și la mine acasă să le vedeți, că le-am tăiat. 6.000 de lei, iaca așa ne aprovizionăm cu lemne.

Vocea Basarabiei: Dar unde ați fost ca să vă asigurați cu lemnele acestea de proastă calitate?

– La ocolul silvic.

Vocea Basarabiei: Dar de ce nu ați cerut mai bune lemne?

– Au spus că nu au, să ne ducem la pădurar, că ei s-au înțeles cu pădurarul și, iaca, pădurarul ce mi-a adus. Vedeți, de 6.000 de lei? Eu am plâns o săptămână când am văzut ce mi-au adus. Cărbuni nici nu cumpărăm niciodată, că nu ne permite pensia.

Vocea Basarabiei: Cum v-ați pregătit de iarnă?

– Eu m-am pregătit normal, binișor, am de toate – am și cărbuni, și lemne, și vin, și miere, și rachiu, toate celea am.

Vocea Basarabiei: Când ați cumpărat cărbuni, lemne?

– Cărbuni am cumpărat mai în primăvară, pe o tonă de cărbuni am dat 8.000 de lei, dar lemne am mai de mult și-i vorba să ne mai dea lemne.

Vocea Basarabiei: La ce preț?

– Mătincă 700 de lei și ceva. M-am asigurat, am de toate. Eu muncesc, doamnă, am și albine, toate celea am, cât muncesc am, dar cine nu muncește, acela umblă și caută sau umblă acolo la mitinguri în Chișinău și-i apără pe aceia, pe Șor și pe aceia toți. Dar nu mă bag în politica asta eu.

Vocea Basarabiei: Dar dacă v-ar chema la proteste ați merge?

– La care?

Vocea Basarabiei: Păi la cele care se organizează.

– Cu aiștia cum le spune, cu Tauber asta? Nu mă mai duc cu dânșii. Să mă duc cu Șor? Niciodată! Mă uit eu ce fac aceia acolo, găgăuzii iștia unde trag ei, unde se duc. Aicea jumătate de țară, nu știu cum să spun, îi spionată, aici îs o grămadă de agenți veniți de prin altă țară și fac aici politica lor și ce vor aici fac.

Vocea Basarabiei: Dar opoziția insistă ca președinta Maia Sandu să meargă la Moscova să discute cu Vladimir Putin problema energetică.

– Nu trebuie! De ce trebuie să se ducă Maia Sandu, dacă este ministru? Eu stimez demnitatea, capul plecat nu-l respect. Trebuie oleacă altfel și cu transnistrenii ceia, tot nu-i chiar…

Vocea Basarabiei: Dar problemele acestea trebuie rezolvate? Și problema transnistreană, și relația Chișinău-Comrat, toate trebuie rezolvate.

– Cu problema transnistreană trebuie de mai îngăduit, să vedem ce o să facă Ucraina, cum s-a descurca și-apoi vom vedea, dar amu trebuie de mai îngăduit, că ei vor de-amu să se împace, ceva să facă. Nu trebuie, trebuie de mai îngăduit cu Transnistria, dar găgăuzii iștia uită unde trăiesc, ei în limba rusă învață mai mult, nu pot vorbi moldovenește și să vedem unde au să se ducă ei. Iată cum e, ei greșesc, dar îi treaba lor. Viitorul se înțelege că suntem cu Europa, în partea astălaltă. Ce avem noi cu rusul? Rusul îi învățat să cucerească, el a cucerit până la Dalinîi Vostok (Orientul Îndepărtat), daje (chiar și) Alaska a cucerit-o, pe urmă a vândut-o la americani. Rusul și acum, iaca, toată partea ceea a Mării Negre vrea s-o ia iarăși, că el acolo îi hozeain, stăpân. El trebuie să-și caute de treabă și de oamenii lui.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în ospeție aici, la Cornești, Ungheni, și discutăm cu cetățenii cât de pregătiți sunt de iarnă. V-ați pregătit?

– Am reușit să ne pregătim, și moldoveanul mereu este pregătit și nu trebuie să fie atâta plâns, e clar că este mai greu, că este un pic mai deranjant faptul că trebuie să scoți mai mulți bani din buzunar, dar ce să facem?

Vocea Basarabiei: Dar ce ați făcut, ați cumpărat lemne, cărbuni?

– Am cumpărat lemne, o să cumpărăm și cărbuni, dacă o să avem nevoie.

Vocea Basarabiei: Și la ce preț ați achiziționat lemnele?

– Soțul cumpără, eu nu știu prețurile. O să fim nevoiți să ne mai strângem, nu în toată casa, de exemplu, încălzirea, o să mai închidem caloriferele, dar o să ieșim din iarnă optimiști. Cu cât mai multe reforme și cât mai multă mișcare în țara asta, cu atât mai bine o să fie.

Vocea Basarabiei: Dar ce reforme așteptați să fie făcute?

– În justiție, în economie și cât mai multă siguranță, trebuie verificate toate partidele politice care dezinformează și manipulează populația, deoarece am văzut o bătrână de 90 de ani care a fost adusă în piață numai pentru a dezinforma lumea. Da, într-adevăr, este greu! Este greu de descurcat cu 1.000 de lei pe lună, sunt de acord, dar asta este urât și eu nu susțin asemenea lucruri.

Vocea Basarabiei: Politicienii din opoziție promit o toamnă fierbinte prin organizarea acestor acțiuni de protest.

– Ei trebuie să se străduie să facă ceva, dar nu să dezorganizeze populația în țară.

Vocea Basarabiei: Ați merge la protest?

– E clar că n-o să merg. Pentru ce, să fac posturi cuiva sau să susțin niște politicieni corupți?

Vocea Basarabiei: Politicienii care protestează insistă ca Maia Sandu să meargă la Moscova, să discute cu Vladimir Putin.

– Ar face foarte rău, foarte rău o să facă dacă va merge la Moscova. Ce are politica cu gazele? Ei au plecat acum la Moscova ca niște corupți și niște manipulatori. Au plecat să discute cu cine? Pentru ce să discute? Eu nu susțin aceste lucruri și știu așa…

Vocea Basarabiei: Acum de la Orhei au plecat, ca ei să negocieze…

– A plecat grupa aceea de partide ca să negocieze gaz mai ieftin. Eu aș vrea să atenționez securitatea: Șor dacă a zis că el are de gând să vină și să fie în parlament, înseamnă că ei știu ceva, știu niște lucruri, ei au ceva în capul lor. Fiți atenți și nu dați voie la cei care n-au făcut nimic 30 de ani iarăși să revină la putere!

* * *

Opinii adunate la Cornești, Ungheni. Politicianul Ilan Șor îndeamnă toate forțele de opoziție să se unească și să protesteze împotriva guvernării PAS, protest anunțat pentru ziua de duminică, 18 septembrie, fără drapele de partid, pentru a da jos guvernarea și pe președinta Maia Sandu. Vocea Basarabiei a discutat cu deputata PAS, Olesea Stamate, președinta Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, și i-a cerut să comenteze această intenție de a organiza protest în inima Chișinăului.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.