VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ VB la Ungheni: După hotare nimeni nu-ți dă un pahar de apă pe degeaba, dar aici la noi unii vor să nu muncească, dar să li se dea

„Avem nevoie mai mult ca niciodată de coeziunea statelor membre ale Uniunii Europene, pentru că doar cu susținerea lor Moldova și Ucraina se pot apropia de lumea liberă și prosperă și pot, astfel, deveni mai rezistente în fața agresiunii, șantajului energetic, propagandei”, declarația a fost făcută de președintele parlamentului, Igor Grosu, la întrevederea de la Bruxelles cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola. Ce așteptări au oamenii simpli de la integrarea europeană, dar și de la actuala guvernare? Căutăm răspuns la acest sfârșit de săptămână.

* * *

Populația scade și îmbătrânește, sunt datele oficiale prezentate de Biroul Național de Statistică, numărul cetățenilor a scăzut cu peste 90 de mii într-un singur an. La începutul acestui an, în Republica Moldova locuiau puțin peste 2,5 milioane de cetățeni față de 2,6 milioane, câți erau înregistrați în ianuarie anul trecut, arată datele făcute publice de Biroul Național de Statistică. Estimările actualizate arată că speranța de viață este de 69 de ani. Pentru comparație, speranța de viață a țărilor membre ale Uniunii Europene a depășit 80 de ani încă în anul 2014. Și gradul de îmbătrânire este alert în Republica Moldova, aproape un sfert din populație sunt pensionari, depopularea este influențată puternic de emigrarea masivă a cetățenilor, câștigurile salariale reprezintă cea mai importantă sursă de venit a populației, cu o pondere de peste 50 la sută în veniturile totale, mai arată datele Biroului Național de Statistică. Vocea Basarabiei a făcut un popas la Ungheni și a întrebat localnicii care le sunt grijile și preocupările.

– Mă deranjează faptul că lucrurile nu merg înspre consolidarea țării, spre unirea țării nu merg, nu sunt măsuri făcute mai hotărâte, nu-s măsuri hotărâte făcute. Pur și simplu, eu șed și mă uit, Tauber câștigase în Bălți, hai să zicem că a făcut acolo cu variantele ei, tot cu aceleași variante a câștigat în Găgăuzia Șor, Orheiul e al lui Șor, să zicem, al rușilor, ori al lui Șor, ori al rușilor e totuna. Și când ne uităm, țara asta îi împărțită în atâtea părți că, dacă s-a întâmpla ceva în țara asta, n-ai s-o poți uni, au să vină și au să ne ia ca pe niște șoareci murați, au să ne ia și o să facă ce vor cu noi, dacă nu-i unire.

Vocea Basarabiei: Dar cum ar trebui, iată, să se consolideze această societate dezbinată?

– Ar trebui dacă-i vorba de lege, lege să fie. În parlament să fie făcute legile corespunzătoare ca țara să fie unită. S-a terminat cu separatismul, de făcut reforme și cât mai degrabă reformă teritorială, găgăuzii, regiunea găgăuză sau, să zicem așa, județul găgăuz, Transnistria-i județul cutare ș.a.m.d., de făcut și de transformat repede în niște unități teritoriale de gradul doi și atunci am terminat cu interesele și cu toate celea.

Vocea Basarabiei: Ce părere aveți despre această intenție a Blocului Șor de a convoca un referendum?

– Ei fac trebușoara asta pentru a se menține în vizorul lumii, ca ei să spună: „Voi nu uitați că noi suntem, aveți grijă!” și referendumul acesta eu știu că pentru ca să faci un referendum sunt anumite legi, după lege strângi semnături, dar eu cred că ei semnăturile le-ar strânge, cum strâng oamenii în Piața Marii Naționale cu bani, așa ar strânge și semnăturile, asta fără vorbă.

Ce mai trebuie, care referendum, ce referendum mai trebuie? Nu e nevoie de niciun referendum, pe data de 21 mai a arătat Moldova ce vrea să facă – vrea să fie cu Europa.

Vocea Basarabiei: Dacă ar fi acest plebiscit, ați merge să votați?

– Dar Moldova a arătat o dată care-i treaba, când a fost adunarea de pe 21 mai a arătat Moldova ce vrea în Piața Marii Adunări Naționale. Ce mai trebuie, care referendum, ce referendum mai trebuie? Nu e nevoie de niciun referendum, pe data de 21 mai a arătat Moldova ce vrea să facă – vrea să fie cu Europa. Mă tem să nu fie tancurile rusești aici, iaca de asta mă tem.

Vocea Basarabiei: De ce această frică?

– De atâta că-i pericol. Dacă vine Dodon și vine Șor la putere, vă asigur că lucrul acesta o să se întâmple, fiindcă Transnistria șade cu armată acolo, armată mai puternică, de 6-7 ori mai mare decât a noastră. Ei au vertalioate (elicoptere), au tancuri, mii de soldați el poate să strângă. Dar la noi ce-s, 6 mii de soldați neînarmați? Cu ce, cu furcile, cu ce să te duci împotriva lor?

Vocea Basarabiei: Ce așteptați guvernarea să facă acum?

– Guvernarea aștept să iasă între oameni și să asculte, să coboare și să vadă cum vorbesc oamenii, cum gândesc oamenii, ce vor oamenii și atunci o să le fie și lor clară viața lor, problemele lor care apar, cu patente, cu una, cu alta, cu alte lucruri care nu-s clare pentru oameni. Rămânem cu statul până când, ce să facem?

Vocea Basarabiei: Dar luptători mai suntem?

– Mai suntem, oamenii au arătat că sunt luptători, pe data de 21 mai au arătat că sunt în țara asta luptători și chiar când mergeam pe stradă, care venise de la nord, care de la sud discutam cu oamenii și zic: „Măi, dacă ne vor mai chema o dată în Piața Marii Adunări Naționale, venim?” – „Venim, venim, venim!”, dar ei trebuie să iasă aici între oameni și să stea de vorbă cu oamenii.

– Guvernarea să iasă de acolo din cabinete, să iasă la soare și să fie pârliți, și să stea de vorbă cu oamenii în sate, în orașe…

Vocea Basarabiei: Guvernarea?

– Guvernarea să iasă de acolo din cabinete, să iasă la soare și să fie pârliți, și să stea de vorbă cu oamenii în sate, în orașe. Altminteri, dacă n-au să dea lămuriri la oameni, oamenii înțeleg, oamenii îs răbdători, înțelepți, dacă ei au dat, 63 de parlamentari au vârât în parlament oamenii, nu s-a așteptat nimeni la așa ceva, au avut o speranță, s-au unit și au făcut un pas la care eu, de-o pildă, nu m-am așteptat la așa ceva, chiar dacă pentru asta mergeam prin sat și stăteam de vorbă cu oamenii, de la poartă la poartă stăteam, la un succes frumos m-am așteptat, dar nu la așa un succes mare. De-atâta guvernarea asta a noastră are o răspundere destul de mare, ea să-și facă treaba până la urmă cum se cade, altminteri vin șoriștii, dodoniștii și tancurile rusești.

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu, suntem cu microfonul aici, la Ungheni, municipiu mare de la hotarul moldo-român, și solicităm părerea dvs. despre ceea ce se întâmplă astăzi în Republica Moldova. Cum se trăiește, ce așteaptă cetățenii?

– Cetățenii așteaptă schimbări, schimbări mai semnificative, mai curajoase, care se lasă încă așteptate.

Vocea Basarabiei: Concret, unde?

– Să se mărească salariile, prețurile să mai scadă, tarifele…

Vocea Basarabiei: Acum se mai anunță periodic că scad prețurile la energie, la agentul termic.

– Da, îi puțin, dar și noi trebuie să ne învățăm a economisi, căci a trăi pe picior larg este bine, dar trebuie să strângem puțin cureaua, pe timp de criză trebuie să facem și unele economii. Altceva? Patentarii la piață nu sunt de acord cu acest lucru, că vor trebui să dea o dare de seamă. Poate e bine, poate nu, dar statul parcă a pus acel plafon ca să nu facă evaziuni fiscale; poate și vânzătorii de la piețe s-au deprins așa, le este comod, le este bine, dar dacă ne dorim buget, dacă ne dorim să trăim mai bine, evident că trebuie să respectăm și niște reguli.

Vocea Basarabiei: Dvs., consumatorul, sunteți interesați ca să vi se dea acest bon de casă, ca să aveți certitudinea ce marfă ați cumpărat și dacă puteți s-o returnați în caz că nu e de calitate?

– Sigur că este necesar, pentru că nu știm ce fel de marfă cumpărăm, nu tot timpul sunt respectate cerințele sanitare și în cazul în care noi am luat o marfă neconformă, nu știm unde să apelăm și atunci dacă am apela, nu avem nici un drept, nici o dreptate ca să fie revăzut acest caz. Poate și din acest considerent ar trebui așa cum se face la magazine, la alte unități comerciale.

Ultimul caz care s-a întâmplat la aeroportul din Chișinău a bulversat societatea, adică acesta este un semnal că trebuie să gândim, să analizăm și să nu ne lăsăm pradă manipulării.

Vocea Basarabiei: Geopolitica e și ea cea care încă îi mai face pe cetățeni să fie pe baricade diferite?

– Da, iată războiul din Ucraina… Mulți nu intră în esența acestui lucru, că este strașnic, este ceva care ne poate perturba și nouă pacea, liniștea, adică tot trăiesc cu acele reminiscențe că rușii sunt buni și ei au să ne fericească, ei au să ne salveze, poate așa au gândit și ucrainenii, dar s-a întâmplat viceversa, când acolo totul este devastat și multe vieți omenești s-au pierdut. Chiar ultimul caz care s-a întâmplat la aeroportul din Chișinău a bulversat societatea, adică acesta este un semnal că trebuie să gândim, să analizăm și să nu ne lăsăm pradă manipulării.

Vocea Basarabiei: Cât de mult contează dacă parcursul european va fi unul ireversibil pentru stat și cetățeni astăzi, din moment ce noul bloc pe care îl formează Ilan Șor insistă pe ideea convocării unui referendum și la referendum să spună cetățenii dacă vor ca Moldova să se integreze în UE?

– Acest lucru ar trebui să-l facă numai nu grupul lui Ilan Șor, cel care s-a compromis total. El mai încearcă, sunt ultimele sforțări probabil de a orienta oamenii către dânșii ca să mai vină o dată la putere, ori să scape de pedeapsă, ori să-și facă un viitor al lor confortabil, bun și să huzurească mai departe. Nu știu, oamenii să decidă, dar să gândească critic, să gândească la rece și să facă așa o delimitare între ce a fost, ce este și ce dorim să avem.

Vocea Basarabiei: Dar dacă duminica viitoare ar trebui să votați și să spuneți dacă sunteți de acord ca Moldova să se integreze în UE sau nu, ce răspuns ați avea?

– Sigur că spre Europa, evident! Pentru că se vede, lumea încolo pleacă, lumea lucrează, sunt liberi, poate spun că este greu, dar tot acolo se duc.

Vocea Basarabiei: Dar aici, la Ungheni, sunt implementate proiecte, cine le sprijină, suflul acesta al europenizării e prezent?

La Ungheni chiar se simte acest suflu european, se implementează un șir de proiecte, poate suntem lideri la acest capitol în mai multe domenii, chiar și în agricultură, turism, învățământ ș.a.m.d., aici, la Ungheni, în acest aspect este bine.

Vocea Basarabiei: Și despre sprijinul care a venit sau vine din partea Federației Ruse se discută?

– Păi ce să se discute, că gazul este scump și-i element de șantaj? Propaganda își spune cuvântul, noi avem rude și în Europa, și în Rusia și atât de influențați sunt cei de acolo din Rusia, din Moscova, fiindcă s-a ajuns ca să se certe frate cu frate, soră cu soră. Aici este și mai greu, căci ne fac acest antagonism între noi, în societate, între oameni fac dușmănie.

Vocea Basarabiei: Și va fi greu de depășit starea asta de spirit?

– Va fi foarte greu, foarte greu, pentru că ei nu văd de după copac pădurea, ei văd doar ceea ce vor să vadă.

Vocea Basarabiei: 2030 e anul când Republica Moldova ar putea să ajungă în UE. Șapte ani, în opinia dvs., e o perioadă suficientă ca Moldova să-și facă tema de acasă, pentru că fără tema de acasă n-au s-o accepte cei de la Bruxelles?

– Dacă s-ar dori, și mai degrabă s-ar realiza acest lucru, să apucăm și noi să vedem acest bine pe care ni-l dorim. Aici depinde de clasa politică, de noi toți, de unitatea noastră, de solidaritate ș.a.m.d.

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu, astăzi suntem în vizită aici, în municipiul Ungheni, la hotarul moldo-român și vă întrebăm – calea corectă pe care se îndreaptă Republica Moldova și cine oftează, cine e luptător, cum se depășesc problemele, cum se fac schimbările?

– Calea corectă unde trebuie să se îndrepte Republica Moldova este calea cea afișată de președintele țării, mergem spre Europa, în partea cealaltă nu avem ce căuta, acolo toate căile-s tăiate de-acum, s-a demonstrat pe parcursul anilor că nu suntem oameni de aceeași gândire, credința e aceeași, dar ea e afișată numai.

Vocea Basarabiei: Și totuși, geopolitica mai face ca cetățenii să fie în tabere diferite?

– Face, pentru că ocupația de câteva secole, de 200 și ceva de ani și-a făcut efectul, au crescut generații întregi de oameni zombați, oameni incorect informați care gândesc așa cum li se spune, mai corect e că nu gândesc, adică repetă ceea ce aud.

Vocea Basarabiei: Dar ei sunt cetățeni ai societății moldave?

– Da, sunt cetățeni cu drepturi depline, cu drepturi de vot. Sigur că în unele cazuri formează majoritatea și decid și pentru cei care îi depășesc până la urmă.

Informarea care curgea din canalele rusești de informare toată era îndreptată ca să-i zombeze pe cei creduli și acest lucru și-a făcut efectul în foarte mare măsură.

Vocea Basarabiei: Și ce-i de făcut, iată, ca să nu fie această mare diferență între cei care vor ca Moldova să fie mai aproape de Est și cei care vor ca Moldova să intre în UE?

– La nivel de stat cred că ar trebui să fie politici ale statului și ale guvernului ca mai puțină informație nocivă să ajungă pe masa consumatorului, fiindcă informarea care curgea din canalele rusești de informare toată era îndreptată ca să-i zombeze pe cei creduli și acest lucru și-a făcut efectul în foarte mare măsură. La nivel mai jos, hai să zicem la nivel de individ, de multe ori le sugerez la prieteni, la colegi, la orișicare ideea că noi dacă trăim în țara noastră, trebuie să ne stimăm pe noi înșine, pe noi întâi trebuie să ne stimăm și-apoi să ne stimeze altcineva. Adică dacă vrei ca la tine în țară să se vorbească limba țării tale, trebuie s-o vorbești tu mai întâi, nu cum se face la noi, că într-un auditoriu de 50 de oameni, dacă este un rus, trebuie să vorbești rusește, cu toate că el știe și el românește, știe.

Vocea Basarabiei: De ce credeți că e atât de mare diferența de viziuni în tabăra celor care guvernează și în tabăra celor care formează opoziția?

– Nu cred că e atât de mare diferența de viziuni, mai degrabă aici își spun cuvântul interesele, interesele de grup își spun cuvântul, că, până la urmă, orișicare individ din orice tabăra ar fi el este om și posedă și calități pozitive, nu numai negative, pur și simplu, unul a aderat la o tabără, altul – la altă tabără, dar pe parcurs, ca să-și atingă scopurile, merg pe căi diferite.

Alta-i problema că o parte din producătorii noștri încă nu s-au învățat să facă marfă calitativă.

Vocea Basarabiei: Și dacă cei din opoziție ar ajunge ei să fie la cârma țării, cum ar fi guvernat acest stat?

– Ținând cont de orientarea politică a opoziției, prorusă, oamenii conștienți înțeleg și, pe parcursul a 30 și ceva de ani de la independență, eu nu am văzut avantajele apropierii Moldovei de Rusia, absolut. Pe parcursul anilor – embargouri, restricții, fel de fel de factori nocivi, șantaje politice, energetice. În ceea ce privește partea europeană, statistica vorbește că piața moldovenească se reorientează spre piața Uniunii Europene și, cum spune soția mea, dacă marfa-i calitativă, ea are cumpărători. Alta-i problema că o parte din producătorii noștri încă nu s-au învățat să facă marfă calitativă.

Vocea Basarabiei: Dar ce înseamnă „nu s-au învățat”, iată, dvs. la piață vindeți marfă, cât stăm de vorbă, văd că e coadă la marfa pe care o vindeți?

– Nu vor să o facă de calitate, pentru ca să faci marfă de calitate îți trebuie dorință și multă muncă, și ceva investiții. După asta o să vină rezultatul, dar care vrea să vină rezultatul fără să facă nimic, nu are șanse, pur și simplu mai speră la piața rusă, unde se putea de băgat orișice. Pe parcursul anilor, moldovenii și-au stricat imaginea cu vinurile, în primul rând, și cu fructele în Rusia, fiindcă piața ceea înghițea orișice. Acum nu mai este chiar așa, adică trebuie de schimbat gândirea.

Vocea Basarabiei: Producția dvs. pe piața UE are șansă să ajungă, ați vrea să fie comercializată acolo?

– Am avut ocazia să trimit în Germania cu câteva zile în urmă, apropo, rudele noastre care au lucrat în Germania sunt originare din Rusia și ei s-au exprimat așa: „Pentru așa roșii, noi am da și 5 euro pe kilogram”. La noi costă aproape 2 euro. În privința calității, moldovenii pot să facă producție de calitate, nicio problemă nu este, da, nu-i atât de complicat de calibrat, de pus frumos, să fie puse în ambalaj estetic, frumos, trebuie de găsit canalele. Dar pentru asta, cred că un fermier nu-i capabil să facă așa ceva, chiar și o mică asociație, acolo-i cu totul altă gândire chiar și la producători, începând de la consumatori și terminând cu producătorii e cu totul altă gândire. Am avut ocazia să fac o vizită în Germania și am fost la o cooperativă de întreprinzători în domeniul legumicol, oamenii acolo nu tind spre prețul maximal să-l scoată, ei tind spre prețul acceptabil, ca să-l satisfacă, la noi cel care vinde la piață vrea să scoată maximumul, dar cât efort a depus mai puțin contează.

Vocea Basarabiei: Adică lăsați să se înțeleagă că totuși goana asta după mult material încă uneori poate juca festa?

– O și joacă. Asta vedem zi de zi, pentru că vânzând la piață și știindu-ți aportul, și făcând un calcul estimativ la ceea ce aștepți să vină, ar trebui să fii mai flexibil. Din păcate, nu pot face lucrul acesta că dau de belea.

Vocea Basarabiei: Ce vă doriți cel mai mult acum?

– Agricultorii sunt pătura care tot timpul se bucură de vreme instabilă. Suntem dependenți totalmente de natură și de Dumnezeu și trebuie să ne împăcăm cu asta. Sigur că prețul păcii nici nu se mai discută și e trist ce se întâmplă în lume, dar, din păcate, nu putem noi să influențăm lucrurile acestea, putem numai să compătimim și să susținem moral, în primul rând, Ucraina, căci sunt vecinii noștri și datorită lor suntem și noi într-o siguranță cât de cât relativă măcar, să-i zicem așa, că de altfel cred că eram iarăși gubernie, sub ciubota rusească.

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu, suntem în vizită aici, la Ungheni, municipiu situat în imediata vecinătate a hotarului moldo-român, și încercăm astăzi să aflăm de la localnici ce-și doresc ei cel mai mult.

– Ne dorim schimbare și cred că pe 21 mai a fost foarte clar spus că Moldova trebuie să meargă înspre Uniunea Europeană.

Vocea Basarabiei: De ce?

– De aceea că eu m-am dus cu ani în urmă și eu am făcut diferența între frumos și urât, între greu și ușor. Acolo statul te protejează, te ajută și sunt legi pe care noi ca cetățeni străini simpli trebuie să le respectăm.

Vocea Basarabiei: De ce-i atât de mare diferența între ceea ce e acolo, în Uniunea Europeană, și ceea ce e în Republica Moldova, ținând cont că totuși un milion de cetățeni moldoveni ar avea pașaportul Uniunii Europene?

– Eu am pașaportul meu moldovenesc, cetățenia moldovenească, nu am nici italian, nu am nici român, nu am nimic, eu stau cu cetățenia mea, cu speranța că totuși o să se schimbe spre bine, fiindcă noi am stat atâția ani sub dictatura rusă și lumea nu-și poate imagina, se tem de schimbare. Niciodată nu-i târziu și tot timpul trebuie să încercăm, nu putem să ne limităm la aceea că a fost bine. N-a fost bine! Noi sperăm să fie bine, fiindcă eu m-am dus după hotare pentru copii, pentru viitorul copiilor mei și pentru viitorul nepoților mei.

Vocea Basarabiei: Câți ani ați muncit peste hotare?

– 22 de ani. Și-i mulțumesc lui Dumnezeu că, într-adevăr, copiii mei îs realizați și-s realizată și eu. Eu am ieșit la pensie aici și degrabă voi ieși și acolo, dar eu totuși mă gândesc să mă întorc înapoi în Moldova. Viitorul Moldovei eu îl văd numai în Uniunea Europeană, și atât.

Vocea Basarabiei: Dar e posibil din moment ce totuși guvernarea are o viziune, opoziția încearcă să promoveze altă viziune? Uneori zice omul că e foarte greu să decidă, să aleagă.

– Dar ce-i de decis? De pildă, aceștia care-s plecați, ei deodată au făcut diferența. Eu le doresc la aceștia care-s pe loc și de mult tot zic vorba asta, la aceștia care-s pe loc le doresc la toți să se ducă măcar câte o zi să vadă diferența, fiindcă eu am neamuri, rude care au fost și ziceau: „Ia ce-i frumos, ia ce-i frumos!” prin Austria, că am fost în Austria, am fost în Franța, „ia ce-i frumos, ia ce-i frumos!”. Apoi iaca ați văzut? Iaca asta-i și diferența. Dar de ce trebuie să venim noi aici să vedem, dar nu să fie la noi acasă așa? S-ar putea! Pur și simplu, noi ne temem și noi vrem ca cineva să ne dea de-a gata, fără ca să muncim, dar nu, prin muncă se obține totul.

Vocea Basarabiei: Parcă ce se spune despre moldoveni, că sunt cei mai muncitori?

– Ei, se spune… Să spui e una, dar să vezi și să faci asta e altceva, așa că…

Vocea Basarabiei: Dar acolo, peste hotare, totuși, cetățeanul știe că trebuie să respecte regimul de lucru, trebuie să poarte responsabilitate?

– Da, clar lucru! Eu intru la muncă acolo, eu am ora, timpul când eu îs la lucru, eu trebuie să respect toate condițiile care sunt acolo, pe care mi le-a pus statul acolo. Dacă nu-mi place, eu m-am înturnat și trebuie să mă duc acasă, sunt obligată și port responsabilitate. Mie mi-i foarte ușor, fiindcă eu știu cum și ce trebuie să fac, și eu știu că dacă de-un caz ceva, chiar eu ca cetățean străin în țara ceea, totuna îs protejată de dânșii. 

După hotare dacă ai salariu mare, trebuie și să lucrezi pentru salariul cela, salariul pe degeaba nu ți-l dă nimeni și după hotare nimeni nu-ți dă un pahar de apă pe degeaba, dar aici la noi îs învățați să nu muncească și să le dea cineva, să le dea cineva, să le facă.

Vocea Basarabiei: Dar de ce-și doresc cei de acasă să aibă salariile asemănătoare cu cele pe care le primiți dvs. acolo, peste hotare?

– Nu! După hotare dacă ai salariu mare, trebuie și să lucrezi pentru salariul cela, salariul pe degeaba nu ți-l dă nimeni și după hotare nimeni nu-ți dă un pahar de apă pe degeaba, dar aici la noi îs învățați să nu muncească și să le dea cineva, să le dea cineva, să le facă. Nu funcționează așa, oameni buni! La treabă, la treabă, nu ședeți toți acolo și-l așteptați pe hoțul Șor, care v-a sărăcit până în măduva oaselor și voi îl așteptați pe Șor. Dar eu am venit acasă și când am găsit căni de-ale lui Șor prin casă, eu deodată le-am aruncat la gunoi. Și i-am zis lui mama mea să nu… Eu mă duc acolo și muncesc cu ziua, dar eu am demnitate și nu mă dau cumpărată, și umilită, și manipulată de un hoț. Măi oameni buni, un venetic care a venit aici vă vrea vouă binele? Niciodată în viață, niciodată în viață! Moldoveanul nostru îi foarte ușor de manipulat, îi foarte ușor de manipulat moldoveanul nostru. Că a zic că Monaco… Eu vorbeam cu vecinele mele că el a zis că o să facă din Moldova un Monaco, dar vecina mea: „Dar ce-i asta Monaco? Ia uite, ai văzut?!”, dar eu sunt sigură că 95% din populația ceea la care Șor le zice că face Monaco la Orhei sau nu știu unde, cu banii pe care el i-a furat toată Moldova trebuia să fie ca Monaco, de care ei nici n-au idee ce e acela Monaco. Ați înțeles? El le spune niște prostii care-s departe de realitate.

Vocea Basarabiei: Dar îi convinge?

– Îi convinge, fiindcă nu-s citiți.

Vocea Basarabiei: În al 12-lea ceas sau mintea moldoveanului cea de pe urmă e valabilă?

– Dar nici mintea moldoveanului cea de pe urmă, depinde care moldovean, că eu îs moldoveancă și unde m-am dus îs moldoveancă, nu mi-am schimbat cetățenia absolut deloc. Au zis că poți să ți-o faci, nu, dar de ce? Eu stau așa, merg înainte așa, că știu că-i bun așa. 

Vocea Basarabiei: Și la 32 de ani de independență a Republicii Moldova cu ce vă mândriți ca cetățean al Republicii Moldova?

– Eu n-am fost acasă de un an și jumătate și vă spun cinstit, eu chiar le spuneam la fete pe unde am mai fost, eu văd schimbări în Moldova spre bine. – „Cum, dna Tatiana?” – „Spre bine eu văd. Pur și simplu, noi am trăit 30 de ani de comunism, socialism, Doamne iartă-mă, că este loc la cimitir pentru dânșii”. Cu ce mă mândresc? În primul rând, mă mândresc cu Maia Sandu, cu președinta noastră. Când m-am dus în Italia, nu știa nimeni de Moldova, îmi spuneau de Moldava, Moldavia, nu știu ce acolo, koroce (pe scurt), un râu din Cehoslovacia. Le ziceam: nu, Moldova se află între România și Ucraina. Asta-i o țară independentă. Independentă… Ce independentă? Numai pe hartă era, na samom dele (în realitate) democrație nu era și sperăm. Eu mă mândresc cu Maia Sandu, în primul rând. Eu la mulți le spun: noi avem noroc că, într-adevăr, Dumnezeu ne-a dat o așa persoană și încă ea își distruge sănătatea pentru noi. Dar eu de mult am zis că trebuie unul să vină care a învățat, a studiat și a lucrat peste hotare, în Europa, în America, în Canada, nu contează, în țările acestea care trăiesc bine, nu de aceștia care au terminat prin Rusia. Și mă mândresc și cu Grosu, și cu Recean, și cu Olesea Stamate, cu toate doamnele care-s la conducere.

Îmi doresc să fie pace, să fie pace și-i mulțumesc Ucrainei. Într-adevăr, Zelenski e un om bravo, nici nu se discută, e meritul lor că noi avem pace în Moldova.

Vocea Basarabiei: Ce vă doriți cel mai mult?

– Îmi doresc să fie pace, să fie pace și-i mulțumesc Ucrainei. Într-adevăr, Zelenski e un om bravo, nici nu se discută, e meritul lor că noi avem pace în Moldova. Cum au spus că la Eurovision Ucraina nu ne-a pus niciun punct și s-au început criticile. Dar Pasha Parfeni ce a spus? – „Mulțumim Ucrainei, că noi avem pace în Moldova!”. Ceea ce-i principalul, iaca asta-i. Ne dorim pace și lui Maia Sandu să-i dea Dumnezeu sănătate și putere să lupte, că nu-i atâta de ușor cu lumea asta. Clar lucru că la patentarii aceștia nu le convine, chiar numai ce am vorbit la magazin, că le-au pus kassovîi apparat (casă de marcat), cum îi zic ei. Le zic: „Dar în românește cum se mai cheamă kassovîi apparat?”. Bine le-a făcut, fiindcă unu-doi se îmbogățesc, care strâng bani acolo și când ajung la pensie spun că au plătit, dar primesc puțin. D-apoi pe ce primești? Și mie tot mi-au socotit pensia pe ceea ce am lucrat și pe salariul pe care l-am avut. Dar voi aici ce salariu aveți, cum aveți, fiindcă nu vreți, dar cineva vreți să vă dea? Nu! Trebuie să muncești ca să ai. Lui Maia Sandu sănătate și putere să-i dea să lupte cu ei că, într-adevăr, îs înrădăcinați. Eu chiar și în Italia cu cine mai stau de vorbă și îmi mai spun: „Ei, că am votat PAS-ul..” – „Ș-apoi ce, te temi că PAS-ul o să vină și o să-ți ia?” Chiar și aici: „Iaca am votat PAS-ul și încolo, și-ncoace…” – „Ș-apoi ce, te temi că o să vină și o să-ți ia locul ista de lucru?”. Timp, pentru asta trebuie timp și la toți le spun: schimbarea se începe de la noi, oameni buni, de la noi. Că dacă noi tăcem și luăm 400 de lei, cum le dă Șor și Marina Tauber, clar lucru că acei de sus stau neclintiți, adică au stat neclintiți, acum aceștia își fac treaba, dar trebuie timp ca să rupi, fiindcă răul e mai puternic, răul mai mult câștigă, că-s mai mulți răi decât buni. Dar cum se zice și în Italia, minciuna are picioare scurte și adevărul totdeauna triumfă.

* * *

Opinii adunate la Ungheni, municipiu aflat la hotarul moldo-român. „Lucrăm pe toate fronturile pentru a îndeplini cele 9 condiționalități ale Comisiei Europene. Realizarea recomandărilor vine în paralel cu un amplu proces de reformare sistemică pe care l-am pornit de la resetarea sistemului de justiție la diversificarea surselor de energie, la proiecte mari de infrastructură în sate și orașe”, a declarat președintele parlamentului, Igor Grosu, participând la emisiunea „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei. La doi ani de la preluarea puterii de către guvernarea PAS, l-am întrebat pe șeful legislativului despre onorarea promisiunilor pe care politicienii PAS le-au făcut în campania electorală.

Interviul integral cu președintele parlamentului, Igor Grosu, poate fi găsit pe pagina noastră web voceabasarabiei.md.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.