VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VB la Telenești: Protestează, acei care au furat miliardul, Șor le cumpară demnitatea celor amărâți cu 300 de lei

Protestul organizat de Partidul „Șor” continuă a treia săptămână în inima Chișinăului. Manifestanții pichetează clădirea legislativului și a președinției, scandând lozinci împotriva șefei statului și a guvernării PAS. Manifestanții au cerut organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Liderul Partidului „Șor”, deputatul fugar Ilan Șor a anunțat proteste continue până când politicienii de la putere nu vor lua în calcul cerințele sonorizate în fiecare duminică la proteste. Autoritățile statului spun că oamenii au dreptul la proteste, în același timp, instituțiile asigură și vor asigura ordinea publică. Încotro, Moldova? Căutăm răspuns la acest sfârșit de săptămână.

„Protestele Partidului Politic „Șor” sunt organizate și au scopul de a destabiliza situația din Republica Moldova. În plus, acestea sunt emanate de Rusia lui Putin, iar primarul Chișinăului, Ion Ceban, a devenit și el un partener al coaliției Șor-PCRM”, a spus la Jurnal TV președintele parlamentului, Igor Grosu. Guvernarea recunoaște că iarna nu va fi ușoară, iar creșterea prețurilor va afecta mult nivelul de trai al populației. Vocea Basarabiei a căutat să afle de la locuitorii din Telenești cum descriu ei situația din țară.

– Cam greu, la noi e corupție mare în țară, dacă n-ar fi corupție, ar fi cum ar fi.

Vocea Basarabiei: Cine trebuie să lupte cu acest flagel numit corupție?

– Poporul trebuie să lupte. Dar cum să luptăm? Nu știm, n-avem arma corectă ca să luptăm cu dânsa. E greu, e foarte greu.

Vocea Basarabiei: Și dacă e greu, lumea își face valiza și pleacă?

– Pleacă. Și noi o să plecăm, ne ducem la copii.

Vocea Basarabiei: Ați fost vreodată peste hotare, v-ați gândit să plecați pentru totdeauna?

– Soțul a fost, eu n-am fost, dar cred că în curând o să plecăm și noi.

Vocea Basarabiei: Unde a fost soțul?

– În Anglia. Acolo și banul vine, ai și de unde cheltui, ai și de unde strânge pentru un viitor, dar aici – nu.

Vocea Basarabiei: De ce acolo se poate și aici nu?

– Pentru că acolo nu-i corupție, aici oriunde te duci trebuie să scoți din buzunar și să plătești, peste tot locul la noi în țară așa-i.

Vocea Basarabiei: Dar cine-i vinovat, cel care dă sau cel care ia?

– Poate că și cel care dă, dar e vinovat într-o măsură oarecare și cel care ia. Acolo au născut fiicele noastre, în Anglia, și medicii o cutie de ciocolate nu au vrut să ia ca mulțumire, dar la noi cât mai mult și cât mai mare.

Vocea Basarabiei: Și credeți că vor reveni copiii acasă?

– Nu! Au casă acolo, și-au cumpărat deja. Ne doare, plângem în toată ziua, dar ce să-i facem?

Vocea Basarabiei: Și peste 10 ani cum ați vrea să arate Republica Moldova?

– Dă Doamne să ajungem să vedem o republică prosperă și cu toți copiii noștri veniți acasă și nepoții.

Vocea Basarabiei: Dar contează și dacă se apropie mai mult de Est sau de Vest, de Rusia sau de Uniunea Europeană?

– Vedeți că avem nevoie și de unii, și de alții, dar hai să ne ducem în Europa să vedem ce o să fie.

Vocea Basarabiei: De ce?

– Acolo nu-i corupție, se respectă legile, dar aici se încalcă toate celea.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, am ajuns în vizită aici, la Sărătenii Vechi, Telenești, și întrebăm cetățenii pe ce drum se îndreaptă astăzi Republica Moldova.

– Pe drumul bun, drumul bun înspre Europa, acesta-i viitorul, ca prin alipirea la Uniunea Europeană să ne alipim cu Țara-mamă. Eu cred că asta-i ieșirea din situație la acest moment.

Vocea Basarabiei: Dar câtă lume gândește ca și dvs. în Republica Moldova?

– Ei, cum? Sunt care gândesc.

Vocea Basarabiei: Acum majoritatea cetățenilor se îngrijorează că nu vor putea trece cu bine peste sezonul rece, că vor arde facturile buzunarele.

– Și situația internațională, și din regiune, dar eu cred că cel care nu a dormit vara și a lucrat poate să treacă iarna cu bine, dar cel care așteaptă ca să-i dea cineva, cum a așteptat până acum și nu a făcut nimic – așa o să aștepte și de acum înainte că trebuie să-i dea cineva.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. cum v-ați pregătit de iarnă?

– Foarte bine! Casa mea este unită la gaz, mi-am luat și lemne, am mai tăiat din copaci și încetișor o să trec iarna, cred că și iarna cealaltă tot așa, vor mai fi și schimbări înspre bine.

De plâns, nu-i momentul să ne plângem, trebuie mână la mână, umăr în umăr să rezistăm la factorii aceștia pe care ni-i impune cineva și să mergem înainte.

Vocea Basarabiei: Se organizează și acțiuni de protest în inima Chișinăului, acolo se cere răsturnarea guvernării sau, cel puțin, să meargă președinta Sandu la Moscova, să discute cu Vladimir Putin un nou tarif la gaze, mai mic.

Cu dusul Maiei Sandu la Moscova nu sunt de acord. N-are ce căuta acolo, să se ducă să se facă de rușine în fața lumii întregi.

-Dar aceștia care-s cu dusul Maiei Sandu la Moscova, păi, acesta e un mod de a face un ban în plus, protestând, că cred că în pălătcele (corturile) celea nu mai șed de zile bune ori pe degeaba, la noi nimic nu se face pe degeaba, îi hrănește, au găsit o modalitate de a trece cu bine vreo săptămână-două. De ce se duc acolo pentru 200 de lei ori eu știu cât le dă? Pentru că îs necăjiți, dar asta e situația, că statul cât poate să le tot dea?

Vocea Basarabiei: Dar ca să se facă schimbări în bine trebuie implementate reforme. Pentru dvs., cetățenii de la firul ierbii, e clar care reforme sunt mai importante?

– În primul rând, reforma justiției, dar asta e foarte-foarte grea, în 4 ani nu cred că o să dovedească ei să facă ceva în justiție, pentru că îs infiltrați tare mulți și nu-s proști acei care se infiltrează și beneficiază, și e foarte greu de depistat, că el se face miel ziua și noaptea îi lup. Așa suntem noi ca națiune, că este un banc: s-a împărțit Pământul, moldoveanul, ca totdeauna, a venit ultimul și Pământul era deja împărțit, și Dumnezeu le-a dat o bucățică de Rai, iar Sfântul Petru îi spune: „Doamne, d-apoi nu e echitate socială!”. – „Nu te teme, că eu o să le dau așa minte, că n-au să trăiască mai bine ca ceilalți”. Și iaca, într-adevăr, avem o gură de rai, dar mintea… Nu știu, ori că am fost atâta timp sub ocupația Rusiei, a Uniunii Sovietice, s-a stricat mentalitatea complet, am uitat de pământ, am uitat de țară, ne gândim numai la bani, la buzunar, după material, dar spiritual 10% dacă se mai țin de țară.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. credeți că poate să apară o idee națională care să solidarizeze, să unească societatea atât de dezbinată, societatea moldavă care e atât de scindată?

– Numai dacă, Doamne ferește, nu doresc, un cataclism, un cataclism care poate să ne unească, dar bunăstarea nu a coagulat societatea, pentru că noi suntem de aceștia care nu ne uităm la noi în ogradă, dar peste gard, că dacă cineva începe a face o afacere și începe a face un ban, începe a-și construi gospodăria zicem: „Uite, nu-l satură dracul de bani”, dar despre acel care șade și doarme beat: „Ia uite, săracul, mă duc să-i dau o bucățică de pâine”. Iaca, asta-i mentalitatea noastră și clar că foarte greu o să se găsească băieți care să pună mâna pe inițiativă, mai bine găsesc calea Europei, se duc și se aranjează, dar tot te trage acasă, la oasele părinților, străbunilor. Asta-i situația, dar trebuie să nu ne pierdem speranța și să tragem nădejde că o să fie mai bine.

Ne vom descurca, cum ne-am descurcat și până acum, dar în rest acești tineri, totul e în mâinile lor. O să vrea să trăiască bine – trebuie să muncească!

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei…

– …La televizor vă văd de multe ori și îmi place emisiunea dvs., dar iaca acum a venit timpul și vă văd și în realitate.

Vocea Basarabiei: Suntem în ospeție aici, la Sărătenii Vechi, Telenești, și discutăm cu cetățenii cum se trăiește. Cum vedeți viitorul țării?

– E greu, e greu! Cu o pensie de 1.700 de lei…

Vocea Basarabiei: Dar de ce?

– Aproape 30 de ani am avut de staj. Noi, de exemplu, iaca s-a dus soțul și a spus la primărie ca să-i dea lemne. Astăzi e foarte greu de găsit și lemne. Dar cu 1.700 ce să iei tu? Cărbunii costă 12-14.000 de lei, aceștia îs bani. Și vreau să spun că, iaca, s-a dus după lemne și i-au spus: „Ei! Știți ce, așteptați, că sunt persoane mai slabe”.

Vocea Basarabiei: Au promis la toți…

– La toți, dar de unde să ia? Promiterea e foarte frumoasă când o ascultăm pe televizor.

Vocea Basarabiei: Cum pot fi rezolvate aceste probleme?

– Ca să fie rezolvate, asta tot depinde de prim-ministru, de președintele țării. Noi, ca lume, noi stăm, știți, și ascultăm, lumea vorbește că Șor s-a dus și a ridicat protestul acesta. Da, nu se mai poate! E bine dacă mai ai câte ceva și te ocupi, dar care n-are la apartament, pe ce, cum să trăiască, s-a început frigul, pe ce? Toți vorbesc că aduc milioane, trimit, unde-s milioanele acestea? Omul care vrea să facă pentru țară, el e pușcăriaș, trebuie de pus la pușcărie, nu-i așa, lasă să vină, lasă să facă, dacă își ia angajamente, dar ca tu să faci, că ea nu vrea să vândă țara, nimeni nu trebuie s-o vândă, noi trebuie să trăim toți aici. Avem copii, copiii noștri îs plecați, plângem în toată ziua, zic: „Iaca, veniți acasă”. – „Cum, mamă, să venim, să stăm pe pensia matale de 1.700 de lei”?

Vocea Basarabiei: Dar ați fost și dvs. peste hotare?

– Am fost oleacă și am venit acasă. Eu nu pot, nu pot, eu vreau acasă și gata. Copiii îmi zic: „Mamă, cum iaca noi așa ne-am aranjat?”. Nu, eu vreau acasă și gata. „Mamă, noi o să venim când o să se stabilească timpul”. Care stabilire să fie dacă…

Vocea Basarabiei: Dar ce salariu ar trebui să aibă un cetățean ca să zică că are o viață decentă?

– Da, undeva vreo 10-12.000, cum a spus dl Șor, a spus deodată, el a avut o propunere în parlament, minima să fie 5.000, dar acum și cu 5.000 n-ai ce face, undeva 10-11.000, așa ca să trăiască lumea.

Vocea Basarabiei: Și dacă ar fi salariul de 10-12.000 lumea ar fi mulțumită, s-ar împăca?

– Numai că da, pensionarii da, acei tineri nu se descurcă cu așa bani, ei undeva vreo 20.000 să primească lunar.

Vocea Basarabiei: Dar ca să se ridice pensiile/salariile trebuie bani în buget?

Trebuie bani în buget, fabrici de făcut cât mai multe.

-Cum a spus și dl Șor, când a venit a spus că trebuie să facem locuri de muncă, ca omul să se ducă să lucreze, să fie fiecare cu salariu, atunci are și cu ce se achita, și are cu tot, dar noi trăim… Iaca, eu îs de la oraș, de la Orhei noi suntem, nu că, de exemplu, noi îi ținem partea lui Șor. El, într-adevăr, a făcut. Lumea tare pe dânsul îl critică, dar el a făcut multe, multe…

Vocea Basarabiei: Ce vă doriți cel mai mult acum?

– Ne dorim ca guvernul acesta să-l schimbe. Demisia! Demisia, că nu fac nimic și să vină alte persoane…

Vocea Basarabiei: Și cine să vină în loc?

– Cine să vină? Poate să vină și dl Șor. Noi zicem că el e pușcăriaș, dacă el, de exemplu, să întoarcă oamenii bogați, care să ridice țara asta și să fie pentru țară. Ei, pe ce să plătesc eu acum 30 de lei metrul cub de gaz, de unde, că noi am venit de acolo, de peste hotare? E o jale!

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în ospeție aici, la Sărătenii Vechi, Telenești, și întrebăm cetățenii cum se trăiește azi în țară, cât de pregătiți sunt pentru iarnă.

– Foarte rău îs pregătiți, se zice că o să dea lemne, dar, iaca, omul trebuie să se ducă, îi dă de la primărie acesta – cum se cheamă? -, talonul pentru lemne, și el trebuie să caute oameni la încărcat, la descărcat și mașina s-o plătească să aducă lemnul, și mai mult o să-l coste. Că așa, eu șed aici la piață și eu n-am vândut nimic azi, 3 kilograme de poamă, și gata. Eu, iaca, am 30 de sote de vie Moldova, unde să vindem poama, unde s-o dăm?

Vocea Basarabiei: Dacă ați fi dvs. în fruntea Republicii Moldova, ce ați întreprinde?

– Ce aș întreprinde? Trebuie ei să umble, să facă contracte cu…

Necazuri foarte mari, omul nu are cu ce trăi și totul e scump, și pensia e mică de tot.

Ce, asta-i pensie de 2.000 de lei? Dacă ar fi ei să trăiască cu 2.000 de lei, să vadă cum trăiește lumea.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Sărătenii Vechi, Telenești, și întrebăm cetățenii despre viitorul Republicii Moldova. Cum îl vedeți?

Eu nu văd în Moldova viitorul meu, chiar copilul meu a terminat studiile cu contract, cu nu știu cât chin, la gazdă, ȘI ACUM ea nu are de muncă aici, a plecat luna trecută peste hotare.

Adică pentru ce am chinuit eu copilul acesta patru ani aici la noi în Moldova?

Vocea Basarabiei: Și unde s-a dus?

– În Franța e dusă, pentru că la noi nu-i viitor. Că pensia la un pensionar dacă ar fi 5.000 ar fi bine încă.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. ce salariu credeți că l-ar motiva pe un cetățean să rămână acasă?

– Așa ca la Europa, 18.000 de lei, 1.000 de euro, cel puțin.

Vocea Basarabiei: Dar de ce e săracă Republica Moldova vă puneți întrebarea?

– Pentru că îs mulți hoți în Moldova.

Vocea Basarabiei: Cum se scapă de hoție?

– Să se dea toți jos, tot parlamentul, nu că Maia sau Șor, toți absolut! Să schimbe tot, cum a fost cu țarul, unul și gata.

Vocea Basarabiei: Și cine să vină?

– Nu știu cine să vină, dar cred că de peste hotare să-l aducem, că acolo lumea știe cum să lucreze.

Vocea Basarabiei: De ce acolo se poate și aici nu se poate?

– Pentru că aici sunt hoți, acolo legea-i lege pentru toți, nu numai pentru care plătește comunalele 10.000. Cum credeți, 10.000 comunalele? Mie nu-mi ajunge, nici 15 nu-mi ajunge. Vine gazul 10.000, cum poți să trăiești?

Vocea Basarabiei: Dacă ați fi în fruntea Republicii Moldova, ce ați schimba?

– Toți jos, toți! Toți la egalitate să muncească! Ei au cât salariu? Eu nu m-am interesat, dar ei au salariu bun, pensii bune, ei se duc 4 ani acolo și au pensie o viață, de 25-30.000. De ce se luptă toți să ajungă acolo măcar 4 ani? Pentru asta.

Vocea Basarabiei: Și dvs. ziceți că trebuie toți măturați…

– Toți măturați, să rămână unul!

Vocea Basarabiei: Dar cine e acel unu?

– Acel de Sus înseamnă că. Da, bunul Dumnezeu o să ne dea atunci. Toți jos! Nu-i, lasă să ia partea stângă, partea dreaptă conducerea Moldovei, dacă moldovenii nu-s în stare să se conducă pe ei, să dăm loc la alții. Noi cum avem încredere în Franța, de exemplu?

Acolo-s legile pentru toți, ori că eu mă duc străină, ori că cel de acolo, e lege pentru toți, egală.

Vocea Basarabiei: Dar și dvs. peste hotare vă aflați?

– Da, eu mai am un copil care învață, nu pot să-l las așa, la voia sorții.

Vocea Basarabiei: Dar câți ani sunteți peste hotare?

– Mă duc – vin, mă duc – vin.

Vocea Basarabiei: De cât timp?

– De vreo 5 ani, cât am studenți și nu pot să-i întrețin cu salariul de aici.

Vocea Basarabiei: Câți ani credeți că i-ar trebui Republicii Moldova să ajungă la nivelul de trai din Franța?

– Foarte repede, dacă s-ar schimba conducerea, foarte repede, că Moldova are toate celea, nu trebuie să aducem roșiile din Franța sau din Turcia. Aici să creștem, să ajute să crească, lumea să lucreze, ca să nu șadă pârloagă pământurile.

Vocea Basarabiei: Ce vă doriți cel mai mult acum?

– Acum? Să stau acasă lângă copiii mei și ei lângă mine, dar nu se primește la noi, nu se primește deloc. Eu sunt tânără și-mi dau seama că gata, i-am pierdut.

Vocea Basarabiei: Dar pentru dvs., cetățeanul simplu, contează Moldova mai aproape de Est sau de Vest?

– Moldova trebuie să fie Moldovă și atât, ca toate celelalte țări. Ele nu-s unite cu cineva. Corect? E ea și are parteneriat cu toate dimprejur, și atâta-i tot, pentru că unul are pepeni, altul are roșii, cu toții trebuie să fim bine.

Vocea Basarabiei: Dar și acei toți…

– Ca și cu acel de Sus. Cel de Sus e unul pentru toți, de ce eu trebuie să fiu cu cela sau cu celălalt?

Vocea Basarabiei: Dar avantajele de pe urma…

– Cu toți, doamnă, cu toți! Rusia are gaz, România are poamă, ne trebuie și una, și alta. Cum poți să te strici, cu vecinii cum trebuie să trăiești? Acasă, în sat, cum trăiești cu vecinii? Cu toți bine, că unul dacă nu îți face rău, te bagă acolo la rău.

Nu vedeți în Ucraina ce se face? Și nu de-atâta că oamenii îs vinovați, de-atâta că conducerea nu se împacă, dar au de suferit mii de oameni.

E corect sau nu-i corect?

Vocea Basarabiei: Dar de cine depinde instaurarea păcii?

– Tot de cei de sus, de aceea trebuie dați jos.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Sărătenii Vechi, Telenești, și discutăm cu cetățenii despre drumul pe care se îndreaptă Republica Moldova.

– Foarte bun! Europa, da, numai încolo.

Eu cunosc Rusia și știu ce înseamnă Rusia, e sărăcie. Nu ne-a învățat nimic, noi trebuia să fim oameni gospodari la momentul acesta, dar în Rusia nimeni nu a devenit bogat.

Dar totul depinde și de lume, poporul hotărăște, sunt care se cumpără, ia uitați-vă, cu 500 de lei de-acum merg la miting la Chișinău. 500 de lei! Am așa informații, chiar de aici din sat, îi cunosc personal, ei nu lucrează, la lucru el nu merge, el tușește, dar acolo să meargă, să-i dea 500 de lei, el merge.

Vocea Basarabiei: Bine, și acolo la Chișinău ei merg și scandează că trebuie să-și dea demisia Maia Sandu, guvernul…

– Ei nu știu pentru ce, majoritatea nu știu pentru ce se duc, ei se duc pentru 500 de lei, să fie la număr acolo, și atât.

Vocea Basarabiei: Dacă ați fi dvs. în fruntea Republicii Moldova, ce ați schimba?

– Ce aș schimba? Trebuie schimbat începând de la centrul raional, toate departamentele care primesc bani grei, mulți și degeaba.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Sărătenii Vechi, Telenești, și întrebăm cetățenii cum se trăiește astăzi în țară. Ce trebuie să se schimbe ca lumea să nu fie necăjită, dezamăgită, tristă?

– E tare greu acum, tare greu, să mai ridice oleacă salariul, chiar și la pensionari, la invalizi, dar așa tot e bine, să fie pace în țară vrem.

Iaca, cel mai mult vrem pace să fie, în toate țările să fie pace și să vină și copiii acasă.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, am ajuns în vizită aici, la Sărătenii Vechi, Telenești, și discutăm cu localnicii despre perspectiva satului, statului. Cum vedeți viitorul?

– De-amu timpul o să arate, parcă conducerea am schimbat-o, toate celea am schimbat, sperăm că o să fie mai bine, s-a mai regula timpurile oleacă.

Vocea Basarabiei: Acolo la Chișinău protestează lumea.

– La Chișinău Șor protestează, acei care au furat – aceia și protestează, omul care muncește stă acasă, iaca, și lucrează, dar cei care n-au de lucru – protestează. Ce au de făcut? Le plătește bani, decât să stai acasă degeaba – mai bine stai pe piață acolo cu bani.

Vocea Basarabiei: Dacă vi s-ar oferi bani, ați merge să participați la proteste?

– Niciodată în viață! Nu banii rezolvă toate celea. Cu timpul o să se rezolve toate celea.

Vocea Basarabiei: Dar cum vă explicați că acum timpurile îs cele mai grele?

– Cum să vă spun? A fost poate și mai greu ca acum.

Vocea Basarabiei: Dar cei care protestează o îndeamnă sau îi cer președintei Maia Sandu să meargă la Moscova, să discute cu Vladimir Putin problema tarifelor la gaze.

– Putin deodată să-și alimenteze cu gaz propriul popor ș-apoi s-o trimită pe Maia Sandu după gaze. Vom mai face noi și cu lemne, cu asta, cum îi mai spune, de la răsărită, vom mai face noi focul și vom ieși din situație.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. cum v-ați pregătit de iarnă?

– Cum ne-am pregătit? Am cumpărat lemne. Anul acesta îs cam scumpușoare, la 1.500 metrul ster costă. Dar ce să-i faci? Așa-i.

Vocea Basarabiei: Dacă ați fi în fruntea Moldovei, ce probleme ați rezolva prioritar?

– Trebuie de străduit ca să găsești o limbă comună cu orișicine, nu contează că e Europa, că e rusul, principalul e să fie bine, să nu fie războaie, să nu fie neînțelegeri, să nu fie care să te amăgească, că nu-ți dă gaz acum, că depinzi de el, să-ți facă proteste, sunt multe probleme, dar până la un timp.

El ce o să facă cu gazul cela? O să-i dea foc, el totdeauna iese și arde, ori să-l vândă, ori să se ducă în aer, așa că nu o să-l conserve în borcane.

Vocea Basarabiei: Pentru dvs. contează vectorul politicii externe, încotro țara?

– Oleacă contează, am fost 70 de ani cu rușii, nici o cultură nu-i acolo, nici o credință n-au în ei, așa că acolo e o țară care mătincă e pe cale de dispariție, numai că e țară mare, că demult dispărea de pe pământ.

Acolo toată conducerea îs numai niște hoți, care se gândesc numai la ei, dar la popor niciodată rusul nu s-a gândit.

Cum rusul? Eu am în vedere conducerea rusească, aceia care conduc această țară.

Vocea Basarabiei: Dar vedeți că în relația dintre cele două state trebuie discutată și problema transnistreană, și problema pieței de desfacere, și problema importului de resurse energetice?

– Dar problema transnistreană aici puțin depinde de Moldova, tot de Rusia depinde, că tot ei au făcut Pridnestrovia (Transnistria) aceasta aici, că dacă era Moldova întreagă demult eram poate cu România, eram prin Europa, prin altă parte, dar așa rușii nouă nici nu ne dau voie să plecăm în Europa, rușii care-s aici pe loc vor să trăiască bine, dar să nu facă nimic. Uitați-vă la oraș, la oraș majoritatea trăiesc rușii, puțini ruși care pleacă peste hotare, moldovenii pleacă, dar rușii rămân pe loc, au posturi bune, leafă bună. Ce-i trebuie lui să plece în Europa? El a venit la noi în Moldova și vrea să conducă mai departe, așa că tot moldoveanului i-a picat toată greutatea pe spatele lui.

Vocea Basarabiei: Și peste 10 ani cum ați vrea să arate Republica Moldova?

– Înspre bine, înspre rău n-ai unde te mai duce, răul l-am mai văzut. Fiecare om se străduie oleacă mai bine să-i fie, azi acasă ți-e greu, a doua zi te strădui să fie mai bine, mai construiești gardul, îl mai repari, una-alta, mai faci o baie acolo, o muți din curte în casă și tot așa. Așa sperăm și noi că o să fie mai bine, n-ai unde te duce mai rău.

Vocea Basarabiei: Dar se tem moldovenii de greutăți sau sunt luptători și învingători?

– N-am văzut eu ca moldoveanul să se teamă de greutăți, el găsește ieșire din orișice situație, principalul să aibă unde lucra, munca e principalul. Dacă ai unde munci, eu cred că ieșire din situație este, oricât de puțin ai primi, dar totuna ai cu ce te hrăni, mai ții un animal acolo, una-alta, dar ieși din situație. Mai pui o roșie la murat acolo, un castravete, o varză pe iarnă, așa suntem noi.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, am ajuns în vizită aici, la Sărătenii Vechi, Telenești, și întrebăm cetățenii ce gânduri au acum în ajun de sezonul rece.

– Îi rece? Ne învelim și mergem înainte.

Vocea Basarabiei: Cum v-ați pregătit de iarnă?

– Ne-am pregătit oleacă.

– De-acum o să ne pregătim încă.

– De acum înainte.

– Noi suntem pereche, el e șeful. Ne vom descurca, trebuie să trecem peste greu, că în viața noastră peste cât greu am trecut și am ajuns până acum, cred că și de acum înainte așa o să fie. Dacă nu scurmi – nu mănânci! Eu am 71 de ani, de o pildă, bărbatul 72.

Vocea Basarabiei: Și ziceți că greu cum este, dar vă descurcați…

– Da!

Vocea Basarabiei: Dar, pe de altă parte, multă lume protestează acolo în Chișinău.

– D-apoi dacă îi cheamă.

– Șor îi cheamă.

– Dar aici nu vin. Noi muncim, noi avem grădină mare, avem pământ, ținem o pasăre, ținem un porc, ținem vacă.

Vocea Basarabiei: Și câte ore de muncă are ziua?

– D-apoi de hodină îs mai puține, dacă nu ajungem la 7 ore să ne hodinim noaptea, chiar 6 ore, 5 ore, te culci pe la 11 și te scoli la 5 dimineață.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, vorbim cu cetățenii despre perspectiva Republicii Moldova. Cum vedeți viitorul? Pe ce drum trebuie să se îndrepte, ca această cale să fie corectă?

– Desigur că pe drumul european, pentru că s-a dovedit că acolo lumea trăiește mai bine, sunt mai organizați, mai disciplinați.

Vocea Basarabiei: În Republica Moldova pe parcursul independenței s-a vorbit despre Est și despre Vest și această geopolitică a făcut ca societatea să fie dezbinată.

– E dezbinată societatea, dar cred că o bună parte din populație înțelege și conștientizează că drumul nostru este spre Europa.

Vocea Basarabiei: Acest război ruso-ucrainean decide viitorul Moldovei?

– Decide cumva, așa, într-un fel. Eu nu cred că o să câștige Rusia, o să câștige Ucraina, deoarece o susține o lume întreagă, chiar și lumea întreagă suferă și moral, și material. Noi, ca vecini, aici la fel suferim și noi, ca oameni îi înțelegem foarte bine și-i susținem moral, populația noastră îi primește pe refugiați și credem că o să biruie și o să fie bine. Sunt greutăți la noi, dar plecatul cu valiza parcă e o boală, chiar prea mulți pleacă și ei nu au răbdare un pic să mai aștepte. Și aici trebuie cineva să lucreze, să lupte pentru adevăr, pentru dreptate, dar eu cred că cu pași mici mergem spre Europa.

Vocea Basarabiei: Care probleme prioritare ar trebui rezolvate astăzi?

– Ce o să facem, dacă în toată lumea s-a scumpit energia, la noi cum să nu se scumpească, cu atât mai mult că noi o procurăm, nu avem a noastră locală?

Trebuie să economisim, să mai strângem cureaua, să mai facem cald nu 25 de grade în cameră, dar 18-19 și e de ajuns, mai îmbrăcați puțin, așa, și o să ieșim și din situația aceasta.

Vocea Basarabiei: Dar, pe de altă parte, unii lideri de partide scot lumea în stradă, protestează, cer demisia guvernului, președintei.

– Of! Ceva josnic, nici nu știu cum să zic, stau în altă țară fugari și prin intermediul internetului se adresează populației și cetățenii care vin acolo nici nu știu la ce au fost chemați, tot ei spun că li s-a acordat susținere materială, financiară adică, sau chiar și materială, prin crupe fel de fel, pachețele, nu știu ce acolo. Nu e bine, trebuie populația să înțeleagă că acei care au furat bani mulți și acum sunt în căutare și au dat bir cu fugiții, trebuie să înțeleagă că aceștia trebuie să răspundă, să nu se lase cumpărați pentru câțiva bani acolo. E sărăcia asta, dar nu trebuie pentru sărăcie de-acum să-ți vinzi demnitatea. Poate demnitatea nu se vinde în totalitate, dar parțial, cumva, se vinde.

Vocea Basarabiei: Ce vă doriți cel mai mult acum?

– Cel mai mult acum îmi doresc pace, în primul rând, pace, ca să se termine acest război cât mai repede și lumea să se așeze, așa, fiecare țară la locul ei, că toată lumea acum cu acest război e bulversată, și să se apuce de lucru, să lucreze, să facă lucruri bune fiecare în țara lui. Și noi la fel în Basarabia noastră să facem lucruri bune și să tindem, și să ne luptăm pentru a intra în Europa, alături de România.

Opinii adunate la Telenești. Șefa guvernului, Natalia Gavrilița, a declarat în cadrul emisiunii „Puncte de reflecție” de la Vocea Basarabiei că guvernarea are dreptul să utilizeze starea de urgență pentru a limita dreptul la proteste, dar că autoritățile vor face acest lucru doar, citez: „dacă vor fi anumite semnale de amenințare a securității naționale”. Șefa executivului a mai declarat că, actualmente, Comisia pentru Situații Excepționale folosește instituirea stării de urgență pentru a fi alături de oameni, nu pentru a le îngrădi drepturile și libertățile.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.