VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VB la Telenești: Pace ne dorim, iar Maiei Sandu i-aș dori putere, răbdare, să ducă țara spre UE, justiția să o reformeze și corupția să o lichideze, atât

Șefa executivului, Natalia Gavrilița, a vorbit în cadrul unei ședințe de guvern despre situația de securitate în Republica Moldova pe fondul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Natalia Gavrilița a menționat că, de la începutul agresiunii militare, Cabinetul de miniștri a luat în considerare toate riscurile și se pregătește de orice scenariu. „Vom continua să asigurăm parcursul european al țării, pentru că aceasta înseamnă investiții, prosperitate, dar mai presus de toate este libertatea, democrația și un stat care își respectă cetățenii”, a mai precizat șefa guvernului, Natalia Gavrilița. Despre război și pace, despre sărăcie și prosperitate discutăm la acest sfârșit de săptămână.

* * *

2022 a fost un an de cumpănă. Războiul Rusiei în Ucraina, multiple crize care s-au suprapus, anul care se călătorește a fost un an al incertitudinii, instabilității, un an în care ne-am simțit vulnerabili, debusolați sau îngrijorați. La Telenești, oamenii cu care am discutat au spus că prea puține sunt persoanele care să fi privit cu optimism acest an, ci mai degrabă cu teamă și neliniște. Iată cum au perceput acest an interlocutorii mei întâlniți la piața din centrul raional.

Maria Tomceac, vânzătoare la piața din Telenești

– Anul 2022 a fost cu evenimente foarte mari și la moment se duc lupte în Ucraina de către o țară invadatoare cum este Rusia, nu au jale nici de copii mici. Zilnic la televizor se arată diferite tragedii, bombardează casele oamenilor nevinovați, știm că aproape 8 milioane de oameni au părăsit de-acum țara și cred că mulți dintre dânșii poate că nu mai au la ce se întoarce în țara lor natală.

Vocea Basarabiei: Și iată, la 10 luni de agresiune rusă, vă este clar ce își mai dorește Vladimir Putin?

– Da, sigur că ni-i clar ce-și mai dorește Vladimir Putin. Vladimir Putin poate că nu spune deschis, dar este pentru a distruge ca popor națiunea ucraineană de tot, pentru că el singur mai nu înțelege în ce probleme a intrat și probabil nici nu știe cum să iasă din aceste probleme, că el a dus nu numai Ucraina înspre o criză nemaipomenită, dar și poporul lui propriu, pe care toate țările europene nu au curaj și ochi de a-i susține și de a-i stima ca popor.

El a dus țara cu foarte mulți ani în urmă, poporul rus era stimat, noi singuri cunoaștem limba asta și mulți chiar și-o vorbim și-i stimam, dar după războiul care are loc chiar și în ziua de astăzi, eu, să vă spun cinstit, chiar nici nu vreau să privesc canalele, programele în limba rusă.

Vocea Basarabiei: Dar pentru Republica Moldova cum a fost acest an care se călătorește?

– Un an foarte greu a fost și pentru Republica Moldova, noi am avut 80 de mii, chiar și la moment avem refugiați, dintre care îs 40 de mii de copii, care necesită griji, cheltuieli.

Noi suntem o țară mică, ne afectează mult și cu lumina, și cu gazul din partea Rusiei, ei încă pun pe primul plan politica, îi încurcă chiar și unde noi am depozitat rezervele de gaze. Sigur că pe Putin îl deranjează, că noi am privit la televizor cum a spus el singur că „nado razobratisea” de ce Moldova a pus rezervele de gaz în Ucraina și le păstrează acolo. Ce îl încurcă pe d-lui?

Nu înțelegem noi asta, noi facem ce vrem și cheltuim atunci când avem nevoie, suntem stat suveran și nimeni nu are dreptul să-și amestece chestiile lor în suveranitatea noastră.

Vocea Basarabiei: Iar din vară Republica Moldova a obținut și acest statut de țarăcandidată pentru aderare la Uniunea Europeană. Ca cetățean de aici, de la firul ierbii, vreți această integrare europeană?

– Sigur că vrem, că 70 de ani noi am fost sub ciubota Federației Ruse, dar sigur statul european, astea-s alte legi, alte drepturi, noi știm și vedem în ultimul moment că și tineretul a înțeles, că ei nu se duc mai mult la lucru în Federația Rusă, se duc acolo unde sunt stimați, unde sunt respectate drepturile ca unui om și nu sunt înjosiți, nu sunt umiliți față de cum sunt în Rusia. Dar cel mai mare eveniment a fost, iaca, noi suntem recunoscuți ca țară care să parcurgă parcursul european. Clar că o să ne fie greu, o să fie de lungă durată, noi trebuie să privim asta cu o speranță în viitor.

Vocea Basarabiei: Dar forțele din opoziție, totuși, au alte scopuri, au alte viziuni?

– Șor se cere preamo (direct) să fie și prim-ministru, doar i-a spus dnei Sandu în față că: „puneți-mă pe mine prim-ministru și eu vă aduc 10 miliarde înapoi, nu 1, dar 10 vă aduc”. Vedeți ce tentativă de minciună, de obrăznicie? Ei nu înțeleg că poporul s-a săturat de-amu de atâtea minciuni și nu mai vrea nimeni, în afară de un singur raion – Orhei, care acolo sunt diferite teme de discuții pentru procuratura noastră, că sunt oameni care au primit bani și mulți, și nelegitim, și vedem noi ce se descoperă.

Numai un singur lucru nu înțelegem – de ce așa mult bate pasul pe loc justiția și sperăm să aibă un sfârșit mai bun.

Vocea Basarabiei: Se împlinesc tocmai doi ani și de când a obținut mandatul de președintă Maia Sandu. Iată, acești doi ani cum au fost?

– Au fost foarte grei, au fost provocări multe. Maia Sandu s-a descurcat și o admir că e o femeie foarte de treabă și înțelege ce cere lumea și ce așteptări avem noi de la dânșii. Noi dintr-o criză ieșim și în alta intrăm. Înțelegeți? A fost criză de sănătate, a fost criză de petrol, secetă am avut astă-vară, au fost crize una după alta, provocare cu război, provocare cu energie, dar lumea vede și singură cum a fost, veneau câte 40 de mii de refugiați pe zi, acești oameni trebuie hrăniți, trebuie primiți, trebuie cazați, trebuie să ai grijă de dânșii. Bravo și dnei ministre de interne că s-a descurcat!

Datorită dnei președinte Maia Sandu, noi am devenit recunoscuți în fiecare țară, am ieșit din izolare și vedem că atâtea fețe europene de rang înalt ne-au vizitat anul acesta, că n-au fost nici în toți cei 30 de ani și așteptăm un summit mare la primăvară în țara noastră de 45 de state, care o să pună în discurs cursul nostru mai departe european al țării noastre. Și dnei Sandu îi urăm multă sănătate, capul sus și succese mari!

Și-i mulțumim Domnului că ne-a dat un înger păzitor, ne-au trimis-o de la Dumnezeu, că altfel noi aveam să fim implicați și în război, și încă multe mari greutăți aveam să avem de înfruntat.

Vocea Basarabiei: Dar relația cu Rusia cum ar trebui în continuare să se dezvolte?

– Noi avem foarte mulți concetățeni care lucrează în Federația Rusă, avem și mulți oameni vorbitori de limba rusă în țara noastră, etnia rușilor e foarte mare la noi în țară, noi trebuie să le arătăm că noi nu le vrem rău, țara noastră nu vrea rău Rusiei, ei singuri o să înțeleagă mai târziu că noi nu le săpăm nici groapa, nici nu le vrem răul, noi vrem tratate de pace, să fim tratați ca țară egală și să nu fim umiliți și șantajați cu lumina și cu petrolul, și cu toate celelalte, care nu au ei ce se amesteca în treburile noastre interne, cum e țara noastră și ce curs a luat.

Vocea Basarabiei: Maiei Sandu deseori i s-a spus, i s-a sugerat, a fost sfătuită să meargă la Moscova să discute prețul la resursele energetice.

– Dna Sandu este președintă de țară, pentru ca să discute prețurile avem miniștri, este guvern, datoria guvernului e să discute aceste chestii, pentru că la Moscova nu Putin se ocupă cu prețul la gaz, ori cu prețul la lumină, ori cu altceva. Maia Sandu are alte griji, să meargă ea la Moscova și să se umilească în fața cuiva nu-i numaidecât.

Vocea Basarabiei: Pe plan personal ce bucurie ați trăit?

– Cea mai mare bucurie e că sunt sănătos și familia mi-i sănătoasă. Și s-a căsătorit fetița mea, a făcut o nuntă frumoasă, băiatul a intrat la rezidențiat în România și noi în familie suntem mulțumiți de anul care a trecut. Principalul e să fim sănătoși și să trecem cu brio peste toate.

Vocea Basarabiei: Și ce așteptări aveți de la anul care bate la ușă, de la 2023?

– Pace vrem să fie, să se încheie războiul acesta odată și pentru totdeauna, să fie liniște între țări și nu ne mai trebuie nouă și războiul acesta chiar la hotarul nostru, că tare multă lume suferă și suferim nu numai noi ca țară alăturată, dar suferă toată Europa și tot globul suferă din pricina războiului.

Vrem pace și vrem sănătate la toată lumea. Așteptăm de la 2023 un an cu pace, cu succese mari și să ne dea Domnul poate și roadă mai bună, că am fost afectați foarte mult și cu războiul, și seceta ne-a afectat, și criza economică, și criza financiară, și criza energetică, și criza de petrol, și s-au pus toate într-un singur an, dar credem că o să trecem cu brio peste toate.

Minte la oamenii care ies în stradă și au primit zilnic câte 400 de lei, iar când îl întrebai la ce a venit la Chișinău el nu putea să răspundă, că el numai știa că, cum spunea, ca să le mai dea colaci și petrol dna Tauber, dar cred că justiția își va face treaba și nu vor mai avea ei nici de colaci și nici de petrol.

Vocea Basarabiei: La mulți ani!

– Mulțumesc! Și felicitări cu Anul Nou! Doresc la toată lumea un an bun, un an fericit, să vină un an bogat și înțelegere în lume să avem!

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Telenești, și discutăm cu cetățenii despre anul 2022 și cum intră el în istorie. Cum a fost anul acesta?

– A fost într-o perioadă așa de grea, că acum trebuie de susținut aceștia care-s acum la guvernare, fiindcă câte ceva tot au făcut, dar multe piedici au. Și a venit, iaca, așa o perioadă, că știți când omul se căsătorește și ia de la lingură, așa au început ei să facă. Și mulțumim că, iaca, au dat și compensații și se străduie dna Maia Sandu, se străduie să facă câte ceva, dar, știți, când ar fi să se unească toate forțele acestea, să-i susțină ca să ieșim din criza asta. O să avem oleacă de greutăți, dar o să ieșim, o să ieșim. Cred că s-a termina și războiul ista, că tare mult suferim și noi.

Vocea Basarabiei: Sunt tocmai 10 luni de agresiune rusă în Ucraina. Vă este clar ce își mai dorește acum dl Putin?

– Dl Putin vrea mai departe, războiul n-o să se termine degrabă, el vrea totuși să ocupe Ucraina, el vrea s-o șteargă de pe fața pământului, să nu mai fie. El crede că în buncărul cela o să stea toată viața? Aista om, știți, câte-o fărâmitură, el nu-i ajunge câtă populație el a ucis, câți nu numai ucraineni, dar și ruși, oameni nevinovați, oameni cu forța luați la război și eu cred că o să aibă o pedeapsă foarte mare, dar nu numai el, dar și acei care îl înconjoară. Tare mult suferim și noi din pricina asta.

Dinu Dica, vânzător la piața din Telenești

Vocea Basarabiei: Dar relația Republicii Moldova cu Federația Rusă cum ar trebuie să continue?

– Nu, n-ar trebui, fiindcă cu așa om, eu cred că toate țările văd ce face dl Putin și eu cred că el o să fie izolat de toți, chiar și la noi în Telenești sunt care zic că cu Rusia a fost mai bine. Ce mai bine a fost? Eu socot că nu mai bine, am doi copii și-s plecați peste hotare. Cel mai mare are 20 de ani de când are cetățenie engleză, celălalt îi plecat cu 7 copii în Statele Unite și n-a fost acasă încă niciodată. 7 copii are și eu mă mândresc că ei au o viață normală, o viață bună au.

Vocea Basarabiei: Și vor reveni acasă, aici, la Telenești?

– Nu!

Vocea Basarabiei: Și drumul corect pe care să se îndrepte Republica Moldova care e?

– Drumul înspre Europa, înspre Europa. Este de lucru și la noi în Moldova, nu vrea lumea să lucreze, știe că statul le dă ajutor, stau și așteaptă de la stat. Chiar eu am avut discuții cu o persoană, zic: „Voi așteptați numai statul să vă dea, dar mai puneți și voi forță, mai ieșiți la lucru, că este de lucru”.

Este de lucru și la noi aici, dar nu vor, că leafa-i mică. Dar noi cum am lucrat? Cu 60 de ruble am lucrat și o pensie, slavă Domnului, cât este, dar ne ajunge.

Am mai tăiat niște copaci de la sotce, mai țin sotcele și mai ies, iaca, oleacă la piață și muncesc, că nu avem ce aștepta. Să ne dea Dumnezeu, cum se zice, pace, liniște și sănătate – asta-i principalul.

Vocea Basarabiei: Dar calea asta corectă pe care să se îndrepte Republica Moldova ziceți că este apropierea de Uniunea Europeană, dar cetățenii sunt divizați.

– Nu toți sunt mulțumiți de asta, că ei socot că totuși cu Rusia a fost mai bine, spun ei. Eu nu înțeleg, uitați-vă, Dodon ce caută el, dacă el nu are nimic, ce caută el la asta? Sunt oameni care sunt la putere, care conduc, care știu ce trebuie. Tu de-amu ai fost și-ți ajunge. Ți-ajunge! Dar eu nu înțeleg, nu-i pedepsit, îi dau drumul, eu nu înțeleg, justiția asta a noastră îi coruptă, îi coruptă, că asta-i rădăcina încă, știți, îi adâncă și nu-i scoasă, nu poți s-o scoți așa cu puțin, aici trebuie mulți ani.

Ei nu pot într-un an-doi să rezolve și-i greu; îi greu, dar, în schimb, trebuie să avem putere, răbdare și să ne mulțumim cu ceea ce avem, că putem merge, avem mâini, înseamnă că trebuie de mers înainte.

Vocea Basarabiei: Sunt doi ani de când a venit în fruntea Republicii Moldova Maia Sandu. Cum apreciați activitatea șefei statului?

– Mulți nu-s de acord, zic că umblă și călătorește și se plimbă numai. Ea aduce bani în țară, că noi n-am avut, bugetul a fost gol și acum eu vă spun că nalogovaia (inspectoratul) aici nu lucrează. Ar trebui să vină și să controleze care n-au documente și vând. De unde noi o să avem salarii, pensii, dacă nu merge în buget? Economie n-avem nimic.

Vocea Basarabiei: Ce sfat aveți pentru Maia Sandu?

– Eu i-aș dori să aibă putere, răbdare și să meargă înainte, așa cum a pornit să meargă înainte și cu justiția să lupte și mai aspru cu dânșii, că văd că nimica, îi arestează, le dă drumul și atât. Dar Șor trebuie de adus în țară; el, dacă a furat și socoate că nu-i vinovat, lasă-l să vină; să vină și să declare ce a luat, ce nu a luat și care îs acei vinovați, dacă nu numai el a furat. Și lasă-l să vină, să nu stea și să declare de acolo.

Vocea Basarabiei: De la noul an, ce așteptări aveți de la 2023?

– De la noul an 2023 așteptăm că situația s-a mai îmbunătăți și cred că mergem pe o cale dreaptă. Pace și sănătate și să întâlnim Anul Nou cu bine, cu sănătate și dvs. tot, și la toată lumea din țară le doresc sănătate și un an bogat, un an nou să-l întâlnească cu sănătate și toate sărbătorile și să mergem înainte, cu capul sus și cu pieptul înainte.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Telenești, și întrebăm localnicii despre anul 2022 și cum intră el în istorie. Cum a fost acest an?

– Fiecare avem probleme. În privința banilor e cam greu, dar mergem înainte, ce să facem? Criza ne-a afectat și cu pandemia asta, și cu războiul, dar sperăm să fie mai bine.

Vocea Basarabiei: Dar vă este clar de ce acest război se poartă 10 luni de zile? De ce a pornit Rusia această agresiune împotriva Ucrainei?

– Nu-i bun ce face el, nu știu ce dorește el, atâta bogăție au, le mai trebuie încă și pământurile Ucrainei? Am trăit toți bine, dă mă rog, am trăit și noi cu Uniunea Sovietică, am umblat și eu tot prin Rusia.

Vocea Basarabiei: Ați vrea să fie refăcută Uniunea Sovietică?

– Am depins și de dânșii mult, că dă mă rog, și cu gazul, și cu benzina. Am lucrat mulți ani în Rusia și eu, kranovșcik (macaragiu) am lucrat, cu tehnica mai pe scurt, dar acum ne-am întors acasă. Noi avem aproape de 60 de ani, de-amu ce să facem?

Vocea Basarabiei: Dar cum se va termina acest război? Aveți vreo idee în ce condiții poate fi oprit războiul?

– Nu știu, cam… Și rușii țin pe-a lor, și ucrainenii tot nu se dau, că dă mă rog, dacă-i pământul lor, cum să se dea? Dar cum să te bagi tu în grădina altuia?

Dar, iaca, multă lume pătimește de la războiul ista. Și nouă ne pare rău de ce se petrece, noi, iaca, i-am adăpostit, i-am primit pe refugiați, că suntem primitori. Iaca, și la mine tot niște rude, niște verișori au fost la mine, dar s-au dus înapoi, au stat vreo lună de zile undeva, am doi verișori.

Gavriil Carcea, vânzător la piața din Telenești

Vocea Basarabiei: Și unde s-au întors?

– La Herson. Tot încă-i război și acolo, dar le-au sunat, că mai au copii și s-au dus înapoi, săracii. Au gospodării și n-au vrut să mai stea, dar e rău, e rău.

Vocea Basarabiei: Au venit aceste crize – criza energetică, criza economică…

– Dar asta-i în toată Europa, nu-i numai la noi, peste tot locul îi așa, chiar și la Rusia încolo tot, ei simt că ce au făcut, ei poate că se căiesc de-amu, dar au pierdut mult ei din cauza războiului. N-a trebuit să facă Putin asta, dar ce să facem?

Vocea Basarabiei: Dar acum cine ar fi capabil să oprească această vărsare de sânge, cine credeți că poate aduce pacea?

– Nu se lasă Putin, nu știu ce-i cu d-lui, dar o ține pe-a lui și din ce în ce tot mai mult, iaca și rachete dau și am în vedere că au fost cazuri și la noi și, iaca, noi ne temem cu Transnistria asta să nu fie vreo problemă, cu Armata aceasta a 14-a.

Vocea Basarabiei: Problema transnistreană are șanse să fie rezolvată și cum ar trebui să fie soluționată?

– Cam nu-i nicio șansă, tot o țin pe-a lor, ei se tem de americani, am în vedere că, știți cum, noi vrem la un loc, am în vedere să fie Moldova noastră doar, ei tot așa s-au băgat, știți cum, și au acaparat și de-amu îi greu să-i scoți de aici pe ruși, au făcut la Tiraspol toate acestea zavoade, iaca la Râbnița. Și ei de-amu, cum ar spune moldoveanul, s-au încuibat acolo și de-atâta când votarea aceasta a fost cu mai mulți ruși, ai noștri au fost moldovenii mai puțini și ei au acaparat de-amu, dar îi ajută mult și rușii.

Văd că acum îs probleme cu gazul și la dânșii, până acum au stat pe spinarea noastră, cum ar fi mai mult, dar de-amu nu știu cum o să fie și la dânșii, poate va veni mintea la cap și la dânșii și vor trece cu Europa noastră, poate, eu așa mă gândesc.

Vocea Basarabiei: Care-i drumul corect pe care trebuie să se îndrepte Moldova?

– Europa, konecino (desigur) că Europa. Iaca avem și noi copii, am și prin Germania, și prin Italia, săracii, au copii acasă, iaca, nepoțeii am, șed la noi, sperăm să fie bine, dar nu știu cum, tot parcă e mai greu și mai greu, și cu banii, și cu toate celea, și cu…

Vocea Basarabiei: Dar de la 2023 ce așteptări aveți?

– Pace, liniște, toți vrem așa, pace, liniște și bunăstare, și prețurile acestea cam se ridică tot din ce în ce îi mai grea situația, inflația îi mare, salariile îs mici. Iaca, eu tot am vreo 5 profesii, am lucrat și macaragiu, și electric, și tractorist, iaca, acum stau la piață și îngheț, mă ocup cu grădina mai pe scurt, iaca vindem vreo două petruști (pătrunjel) aici, doi praji, lume nu-i, toți îs plecați peste hotare. E greu, de tot e greu. Dar ce să facem? Mergem înainte, sperăm la mai bine.

Vocea Basarabiei: Se fac doi ani de când președinta Maia Sandu a câștigat alegerile, ce vreți să-i transmiteți?

– Trebuie să o susținem. Iaca, noi, teleneștenii, raionul din partea dumneaei e, am votat-o, ne bucurăm, face multe lucruri bune, corupția oleacă s-a mai strâns oleacă-oleacă, a fost corupție mare, și este și acum, cum spun moldovenii, se dezbate, săraca, și prin America, și peste tot locul, tot să fie bine, dar alții nu prea, tot sunt și la noi de aceștia ruși, și nu vor în Europa. Dar Europa mult ne-a ajutat pe noi, cu toate celea ne ajută. Tragem nădejde, că ea e bravo, noi o susținem. Tragem nădejde și să sperăm la bine. Noroc!

Vocea Basarabiei: Dar Rusia cu ce ajută Republica Moldova?

– Știți când a fost cazul cela cu merele, cu șantajul, cu toate acestea, noi multă producție am dus în Rusia, d-apoi cum, merele, toate în zadar, mai pe degeaba, cum s-ar spune, și tot nu le plăceau.

În genunchi nu trebuie să cădem, trebuie omenește de înțeles, cu demnitate, cu capul sus konecino (desigur), nu mai trebuie capul plecat, că noi doar plătim tot, ce cumpărăm – plătim, n-avem noi probleme. Dar ei au vrut ca înainte.

Știți cum era înainte, cu republicile? Noi lucram, că am fost de mici prin tutun, tot anul lucram și îți dădeau 70 de ruble, la sfârșitul anului ne dădea o mie-două de ruble și noi aveam tutun până la Anul Nou. Eu înțeleg, era și mai ieftin totul, dar trebuie oleacă de stimă.

Vocea Basarabiei: La mulți ani!

– Mulțumim! Sănătate, fericire la toată lumea și să avem un an bun, cu pace! Sărbători fericite la toți și numai bine!

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Telenești, și discutăm cu localnicii despre 2022, un an care se călătorește. Cum intră el în istorie?

– Foarte rău intră în istorie.

Vocea Basarabiei: De ce?

– Pentru că spun că au să dea așa și fac îndărăt.

– Ce să dea, ce să dea, dle?

– Pensie să dea, să dea ceea…

– Dar de unde să dea dacă-i criză peste tot, mondială, dle? Și războiul s-a pornit, și hibrid război, și militar, și pandemia a fost, de unde să-ți dea, dacă aceia au furat totul și aceștia au rămas cu nimic? Din ce să-ți dea?

– Să-l dea la brazdă pe Putin.

– Dar cum? Ce Maia Sandu poate să-l dea la brazdă pe Putin? Ea e mititică.

– Este parlament, nu numaidecât Maia Sandu să-l dea la brazdă.

– Vezi că ea nu poate să facă totul singură, țara la noi îi parlamentară, dle, nu-i prezidențială, ea nu poate să ia toate deciziile acolo, tot în parlament se decide.

– Apoi, iaca, de ce n-a făcut Dodon cât a fost el acolo, să facă toate legile acestea? Dar el s-a ținut cu Putin, toată vremea se ținea de spinarea lui Putin.

– D-apoi dacă el îi vasalul lui sau cum s-ar zice, era sluga lui Putin. Vrei să facă ceva, dacă el îi sluga lui Putin? Din contra, el făcea cum îi zicea Putin. Acum trebuie lumea să înceapă a gândi, oleacă s-o susținem pe femeia asta, că n-are de unde, n-are cu ce, dar se străduie măcar. Să fi fost aceia mai departe, eram de-amu nimiciți de bombe rusești, dar nu eram și…

– Îi drept, îi drept ce spui tu, dar totuna oameni îs induși în eroare de propaganda lui Dodon și dacă îi arestează pe dânșii nu trebuie să le dea drumul.

– Acuma propaganda s-a schimbat.

– Iaca pe Tauber asta a lui Șor au arestat-o…

– Să meargă până la capăt, închisă și…

– Nu s-o duci acolo și să-i dai drumul…

– Vezi că ea vrea să facă după lege, înțelegi?

– Nu trebuie să facă după lege, trebuie să facă omenește. Arestată și la revedere, să nu iasă ea…

– Ea, din contra, omenește vrea să facă, dar ei știu a se învârti ca șerpii,

– I-au dat arestul de acasă, i-au dat drumul, dintr-odată a ieșit la miting, la protest.

– În aceeași zi o ieșit la protest și măi, iaca, așa și așa… Las-o să șadă în pușcărie! Ai noștri, aiștia care-s cu legile acestea îs slabi. Ai arestat-o, nu-i mai da drumul, las-o să șadă. Și pe Dodon tot așa, l-ai arestat, ține-l arestat acolo.

Numaidecât trebuie reformată justiția, că justiția la noi îi coruptă, pentru că dacă pică pe mâna lor, ei iau parale și le dau drumul, că banul la dânșii face mult, dar dacă ar fi să nu ia bani, apoi ar fi normal.

Vocea Basarabiei: Dar ei de unde au bani?

– De unde iau? Dar Șor de unde a luat bani, dacă au furat miliarde? Platon, Șor… De ce i-a dat drumul aista care a fost procuror, Stoianoglo? Lui Platon i-a dat drumul și, du-te, Platon, și guleiește.

– Păi dacă au fost prieteni…

– Și el a fugit în Anglia și la revedere. Acești oameni trebuie să șadă în pușcărie.

– Trebuie legi mai dure, legi mai dure, ca judecătorii și ceilalți să aibă oleacă de frică, dar legile îs prea blânde. Legi mai dure pentru mită, nu cât îi stabilit acolo, dar încă mai dur să fie pentru mită.

– Judecătorul cela de la Cahul lasă să-l pună pe dânsul la pușcărie, dacă i-a dat drumul. Dacă l-a judecat pe 7 ani de zile, a trebuit dintr-odată să-i pună cătușele la mâini și la revedere, dar ei i-au dat drumul…

– Știi de ce i-au dat drumul? Atunci erau ei la putere. Erau Șor, Plahotniuc, ei au făcut un fel de judecată așa, de ochii lumii, să creadă lumea, dar ei, din contra, pe la spate și-au făcut cum au vrut ei.

Vocea Basarabiei: Acum, la sfârșit de an, se fac sondaje și aceste sondaje de opinie arată că cei mai mulți respondenți cred că Moldova se îndreaptă pe o cale greșită.

– Nu-i pe-o cale greșită, îi pe-o cale bună, care se duce în Europa. Europa ne dă toate celea nouă, contracte fac, dar de la ruși… Iaca, ei ce fac? Ucid ucrainenii.

– De-ar avea posibilitate, ne-ar ucide și pe noi, nu numai pe ucraineni.

Vocea Basarabiei: Sunt 10 luni de război. Rusia a pornit această agresiune împotriva Ucrainei pe data de 24 februarie, pe 24 decembrie sunt 10 luni de zile.

– Pe data 24 februarie, eu eram în bolniță, când s-a început la ora 4 dimineață primele bubuituri și eu le-am spus: „Măi, oameni buni, s-a început războiul cu Ucraina”.

Și noi trebuie să facem așa o lege că dacă trăiește în Moldova, el trebuie să știe limba noastră.

Vocea Basarabiei: Vă este clar, totuși, ce scop urmărește Vladimir Putin prin această invazie?

– Putin zice că apăra drepturile la rușii lui care trăiesc aici, dar rușii care trăiesc aici trebuie să știe limba noastră, dar ei zic: „Cito za iazîk etot?”.

Vocea Basarabiei: Dar în ce condiții poate fi instaurată pacea?

– Putin să-și ia armata și să se ducă la dânsul și o să fie pace. Am slujit și noi în armată și știm cum erau toate nebuniile acestea.

Vocea Basarabiei: Dar Republica Moldova are și ea un conflict nesoluționat – problema transnistreană. Pot fi reunificate cele două maluri ale Nistrului mai ușor acum?

– Numaidecât, numaidecât! La care nu-i place aici în Moldova, lasă să de ducă în Rusia să trăiască.

Vocea Basarabiei: Cum poate și cum trebuie să fie rezolvată problema transnistreană?

– Regiunea transnistreană trebuie să se dea după noi, că acela-i teritoriul nostru și ei trebuie să asculte pe oamenii de la noi de aici din Moldova.

– Eu cred că n-o să ne mai integrăm noi cu Transnistria.

– Au să hotărască.

Vocea Basarabiei: De ce?

– Acolo îs majoritari ruși. Din contra, ar trebui Moldova să cedeze. Dacă o alipim la Moldova, la viitoarele alegeri au să fie majoritare partidele proruse și socoate că se adună… Câte-s 200 sau 300 de mii de populație, câți sunt ei acolo?

Vocea Basarabiei: 220 de mii.

– 220 de mii… Bălțiul, găgăuzii și Transnistria și ne întoarcem cu 100 de ani înapoi, dacă alipim înapoi Transnistria. A fost creată Transnistria asta așa, artificial, că nici n-a fost a noastră, cu scopul acesta că să ne țină sub ciubotă și așa că mai bine las’ să și-o ia.

– Putin nu poate s-o ia, aici îi între Ucraina, las’ să ia Ucraina mai degrabă.

– Las’ să-și ia Transnistria Ucraina și nouă să ne dea înapoi raionul Tatarbunar. A fost al nostru, să ni-l dea înapoi pe acela și să-și ia ei Transnistria.

– Chilia, Tatarbunarul au fost ale noastre, noi am avut ieșire la mare, dar îs vinovați și ucrainenii că ni le-au luat. Ribbentrop și Molotov…

Vocea Basarabiei: Și cum vedeți viitorul Teleneștiului și Republicii Moldova?

– Teleneștiul nostru a fost cândva vestit, dar acum a rămas de nimic și ai noștri politicieni tot.

– Trebuie schimbată mentalitatea oamenilor, trebuie de schimbat complet, că a rămas aceea veche mentalitate și acești tineri tot se iau după acei mai bătrâni și nu știu. Influența e prea mare, propaganda rusească…

– Sunt mulți moldoveni comuniști, care au fost comuniști, lor le pare că așa și trebuie să fie. Eu am fost deportat, am fost deportat în Siberia.

Vocea Basarabiei: Lumea gândește diferit, viziunile sunt diferite. Ce idee poate să apară ca să solidarizeze o societate atât de dezbinată?

– Populația la noi nu înțelege.

– Ori că mai mult să fie informată, ori că lumea are frică la noi, la moldoveni, a văzut că rusul îi așa de agresiv și a atacat și poate de-atâta a început să se teamă și să-i fie frică. Și poate de-atâta au început ei așa a-l susține pe Putin? Nu știu, nu știu ce-i cu dânșii și cum se gândesc ei, dar unde-i rusul îi numai distrugere și sărăcie și-i hoție, și-s „vorî v zakone” (hoți în lege).

Eu nu vreau copiii mei să trăiască în viitor în banditism și în nedreptate.

Nu știu, la lume încă le-a rămas frica asta de vremurile trecute sau s-au deprins cu vremurile trecute, cu frica ceea să șadă…

– Putin lasă-l să nu fie așa de rău la mațele lui, că lui îi pare că dacă are gaz… Noi înainte am trăit și fără lumină, și fără gaz. La noi lumina a venit în ‘60 abia, am trăit cu lampă, cu lumânări și am fost 9 copii la părinți și-am trăit, și-am trăit, dar amu are un copil-doi și se tem că au să moară de foame, dar nu mai moare nimeni de foame amu, nici de frig și nici de foame, război să nu fie și minte la proști și la conducere, la conducerea rusească să fie minte.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.