VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VB la Țahnăuți: Miniștrii și deputații trebuie să vină prin sate și să discute cu lumea, că „șoriceii” aceștia și ceilalți umblă și agită cetățenii înspre rău

Maia Sandu și Guvernul Republicii Moldova fac eforturi supraomenești să se preocupe de securitatea țării și de menținerea independenței și suveranității ei, precum și de bunăstarea cetățenilor, de aceea conducerea țării participă la mai multe foruri internaționale din Occident. Președinta Maia Sandu a fost menționată de liderul de la Casa Albă, Joe Biden, pentru că la Washington se cunoaște vulnerabilitatea Moldovei din punct de vedere militar. Menționarea Maiei Sandu poate fi interpretată și ca semnul unui sprijin din partea SUA în sensul unei securizări informale în cazul unei agresiuni din partea Rusiei, a declarat pentru Vocea Basarabiei Liliana Popescu, director general al Institutului Diplomatic Român. Despre vulnerabilități și provocări în contextul insecurității din regiune vorbim la acest sfârșit de săptămână.

* * *

Statele Unite ale Americii vor oferi un ajutor de 250 de milioane de dolari pentru Ucraina și o asistență de 300 de milioane de dolari pentru Republica Moldova în vederea consolidării securității energetice, informează Reuters. Această asistență de 300 de milioane de dolari va ajuta Republica Moldova să răspundă nevoilor urgente create de războiul lui Putin și, în același timp, va consolida reziliența energetică pe termen lung și interconexiuni mai solide cu Europa. Vocea Basarabiei a poposit la Țahnăuți, localitate care face parte din Primăria Țareuca, Rezina, și a discutat cu sătenii despre viața din țară și de la țară.

– La sat se trăiește bine, în stat – mai puțin. Dar cum să zicem? Statul sunt oamenii și satul tot sunt oamenii și adică se trăiește bine și acolo, și acolo, dar conducerea trebuie să fie la nivel, omul îi dă votul și dacă îi dă votul, înseamnă că el trebuie să țină cont de ceea pentru ce i s-a dat votul, că noi trebuie să avem o poziție fermă, ceea ce vrem să facem și trebuie să facem, și mai puțin să ne orientăm în alte părți, să luăm ce-i bun, dar nu tot.

Vocea Basarabiei: Ce trebuie să se facă în Republica Moldova ca lucrurile să zică lumea că merg într-o direcție corectă?

– Să ne apărăm cetățenii noștri.

Vocea Basarabiei: De cine? De ce?

– De reformele care nu-s bune pentru poporul nostru, de exemplu, chiar și LGBT-ul, că ei și până acum au fost în societate, nu le-am interzis cu nimic. La bază este familia, dacă noi nu avem familie, nu avem stat și cu asta am spus totul.

Vocea Basarabiei: În general, atunci când se vorbește despre viitorul Republicii Moldova, părerile sunt împărțite, unii spun că statul acesta n-are viitor și că mai degrabă e falimentat, alții, din contra, zic că, dacă se va investi mult în educație, în cultură, atunci apare la orizont această speranță că pe palma asta de pământ lucrurile se schimbă.

Basarabia este o mână ruptă dintr-o Românie și doar împreună putem fi o țară, un stat și fiecare să-și aducă contribuția cea mai bună pentru familie, pentru țară.

Vocea Basarabiei: Dar, în general, ce se observă în societate, că e invidie, că e orgoliu, frustrare?

– Consider că e mult egoism, că noi ne iubim pe sine și mai puțin pe cei din jur. Și de la asta și vin toate conflictele acestea și ura, și dezbinarea.

Vocea Basarabiei: În Republica Moldova se vorbește de 31 de ani mai degrabă despre dezbinare decât despre unitate și, dacă lumea e răzlețită, dacă spiritele sunt diferite la sud, peste Nistru, atunci perspectiva e în ceață sau cum să înțelegem?

– Da, atunci când e ceață nu se vede zarea, nu se vede soarele și, cum se spune la moldoveni, în apele tulburi mai greu se prinde peștele, că atunci când e limpede noi putem să gândim mai bine, putem să decidem corect.

Eu cred că partidele mai mult ne dezbină, accentul trebuie să fie pus pe om, pe independență, și nu pe partide.

Vocea Basarabiei: Dar dialogul putere-opoziție cum ar trebui să fie într-o societate ca a Republicii Moldova?

– Ar trebui să fie constructiv, ideile bune, corecte să fie susținute și de o parte, și de alta și să nu mergem în contradicție, fiindcă contradicția nu aduce la nimic bun, doar că rațiunea trebuie permanent să prevaleze asupra orgoliilor, asupra egoismului, că noi trebuie să promovăm demnitatea umană. Eu cred că partidele mai mult ne dezbină, accentul trebuie să fie pus pe om, pe independență, și nu pe partide.

Vocea Basarabiei: Dar pentru dvs. culoarea politică a celor care guvernează a contat în acești 31 de ani de independență?

– A fost o perioadă când a contat, acum pentru mine nu contează, pentru că mi-am dat seama că partidul e doar o culoare, doar un cuvânt, doar fapta vorbește despre om, și nu partidul.

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu…

– Privesc Vocea Basarabiei…

Vocea Basarabiei: Am ajuns aici, în localitatea dvs., să vorbim despre ce se întâmplă la sat, în mediul rural, ce trebuie să se întâmple în stat ca lumea să trăiască cu încredere, să aibă încredere în cei care guvernează.

– Ar trebui să fie în Moldova o economie dezvoltată și ca tineretul să nu plece peste hotare, să rămână aici, la locuri de muncă și bine plătite, fiindcă este tare mult tineret cu studii superioare în diferite domenii și ei pleacă toți peste hotare, unde ridică acolo economia, bunăstarea țării unde pleacă, dar aici la noi totul se distruge.

Vocea Basarabiei: V-ați gândit vreodată să plecați?

– Sincer, am avut așa gând, dar mi-a fost teamă că nu aveam resurse financiare și împrumuturile acestea pe mine mă înfricoșau, asta-i unu la mână și al doilea – nu știam unde o să ajung și ce mă așteaptă acolo, aceste două lucruri m-au ținut.

Vocea Basarabiei: Cineva din cei apropiați au făcut valiza și au plecat?

– Da, o fiică a plecat în Rusia și acolo lucrează.

Vocea Basarabiei: Cu câți ani în urmă?

– De 15 ani. E căsătorită, bărbatul are post bun de muncă, vorbim la telefon.

Eu socot că Vladimir Putin și-a dorit numai cotropire de pământ, după părerea mea, el dacă avea să-și apere, cum spunea el, cetățenii și avea așa tare să țină la cetățenii ruși, el ar fi putut să facă condiții și să-i cheme așa cum Israelul a chemat poporul său evreu.

Vocea Basarabiei: Cel mai mult cred că vă strânge în spate acest război pe care l-a pornit Vladimir Putin împotriva Ucrainei, trăiți cu neliniște, cu teamă?

– Da, dar cu neliniștea asta cred că nu numai eu trăiesc, dar mai multă lume și mai multe popoare din împrejurimile și ale Moldovei, și ale Ucrainei, și chiar și din Europa, fiindcă toată lumea e revoltată pe acest război nedrept. Eu socot că Vladimir Putin și-a dorit numai cotropire de pământ, după părerea mea, el dacă avea să-și apere, cum spunea el, cetățenii și avea așa tare să țină la cetățenii ruși, el ar fi putut să facă condiții și să-i cheme așa cum Israelul a chemat poporul său evreu. Da, le-au dat și trai, și loc de muncă, și posobie (indemnizații) până se aranjează la lucru, așa putea să facă și el. Și nemții tot așa au făcut, pentru popor, pentru națiunea lor nemții le creau locuri de muncă, toate condițiile necesare, așa a putut și el face, dar să nu cotropească altă țară, să distrugă industrie, economie, să distrugă copii nevinovați, bătrâni, oameni care merg cu producte să-i împuște, fetițe violate ș.a.m.d. câte se arată și câte le vedem noi.

Vocea Basarabiei: Dar în ultimul timp se vorbește că s-ar putea și în Republica Moldova să se ajungă la destabilizarea situației, cine ar avea interesul acesta?

– Da, aici tot Rusia are mari interese în teritoriul acesta, fiindcă toată situația aceasta și tot haosul acesta, el nu s-a pornit de un an și nu s-a pornit de doi, dar el e planificat încă de când era Uniunea Sovietică, încă de pe atunci în pereții Kremlinului fiecare republică era bine amenajată, că de pe atunci pe partea stângă a Nistrului s-a dezvoltat industria cea mai puternică: metalurgia, industria ușoară, industria alimentară, acolo au fost deschise toate fabricile, zavoadele (uzinele) cele mai puternice.

Sunt mulți cetățeni pe malul stâng care vor pace și vor să trăiască în liniște, și vor să muncească, dar destabilizarea asta îi încurcă.

Vocea Basarabiei: Credeți că ar fi posibil să fie reunificate cele două maluri ale Nistrului? Și în ce condiții se poate face această reintegrare?

– S-ar putea, numai în cazul dacă Ucraina câștigă războiul, al doilea – să fie evacuat tot armamentul de pe teritoriul Cobasnei și să înceteze propaganda rusă. Sunt mulți cetățeni pe malul stâng care vor pace și vor să trăiască în liniște, și vor să muncească, dar destabilizarea asta îi încurcă, dar și pe noi, și pe toți.

Vocea Basarabiei: În inima Chișinăului se mai organizează proteste. Vă este clar cine le organizează, în ce scop sunt organizate?

– Da, organizează acele persoane care au furat Moldova, acelea și organizează, și organizează cu scopul de a destabiliza situația în Republica Moldova, ca să vină la putere, să domine ei după bunul lor plac și cred că să fure ceea ce a mai rămas.

Vocea Basarabiei: Și dacă ar ajunge ei să guverneze Republica Moldova, vă este clar cum ar putea ei să administreze treburile acestui stat?

– Dar oare le-ar administra? Cred că ar transforma-o complet într-o țară de robi și atât, altceva nimic nu ar putea să facă. Ei nu-și dau seama unde putem noi să ajungem dacă mai revine guvernarea la persoanele acestea care își doresc să ajungă la guvernare, cu dânșii în frunte, eu, de pildă, m-aș înfiora să ajung să ne guverneze ei, fiindcă nu-i nici o perspectivă, nu-i nici un rezon, ei fug pentru legile pe care le-au încălcat, de-atâta destabilizează așa tare țara.

Vocea Basarabiei: Dar cei care guvernează ce priorități trebuie să aibă astăzi ca cetățeanul să câștige încrederea, s-o recâștige?

– Mai mult dialog deschis. Și la guvernare, chiar am așteptat în noul guvern să fie persoane nu numai din partidul de guvernământ, dar să fie persoane și din partide de dreapta. În orice caz, noi le urăm succese, deschidere totală și dialog cu toate părțile componente ale statului, asta noi le urăm.

Vocea Basarabiei: Dar din politicieni, iată, cine vă insuflă încredere?

– Maia Sandu e o femeie cu caracter, cu principii și dacă ar susține-o cabinetul de miniștri, cred că s-ar îndeplini planul pus de dumneaei, dar numai să fie susținută. Am avut o discuție cu o persoană: „D-apoi, uite, mie nu-mi mărește pensia Maia Sandu”, dar eu îi zic: „Dar cum să-ți mărească Maia Sandu pensia, când ea are ministrul muncii, când ministrul are în gestiunea lui CNAS-ul? Aici trebuie să lucreze, dar Maia Sandu are alte competențe care se rezolvă la nivel de state, dar nu cu mine, cu tine și cu altul”, a șezut și s-a uitat așa lung la mine.

Vocea Basarabiei: Vă întreb și pe dvs., ce vă doriți cel mai mult acum?

Acum îmi doresc cel mai mult pace și nu numai la noi în țară, dar și pe continentul acesta european, sănătate și copiii acasă.

Vocea Basarabiei: Și drumul corect pe care să se îndrepte Republica Moldova care ar fi, în opinia dvs.?

– În familia europeană, mă gândesc eu că ar fi bine, toți copiii oamenilor care au plecat peste hotare, au plecat majoritatea în Europa și văd că nimeni de acolo nu vine înapoi să spună că acolo e rău.

Vocea Basarabiei: Mulți ani la rând s-a vorbit că părinții care au copii în Rusia vor ca Moldova să se apropie mai mult de Rusia, dvs. aveți copil plecat în Federația Rusă, s-a stabilit acolo, v-ați dori ca Moldova să fie mai aproape de Rusia?

– Nu, eu îmi doresc relații de bună vecinătate, fără șantaj, eu te respect, tu mă respecți, dar fiecare la casa lui, așa și aici trebuie să fie.

Vocea Basarabiei: Și cu ce comparați azi Republica Moldova?

– Of, Doamne, cu ce să o compar? Eu aș cuprinde-o în brațe, așa, că e ca o grădină, e ca un strugure de poamă, numai că nu-i prețuită și e distrusă, e călcată în picioare, nu-i prețuită, mai pe scurt, tot ce e negativ aici se revarsă pe pământul acesta mioritic. Dar acei care vor destabilizare îs mai mulți decât cei care vor binele. Și, știți, nu s-au dat explicații, nu s-a lămurit la timpul cuvenit și sărăcia, că dacă omului i-au dat 300-400 de lei, el s-a dus acolo în centrul orașului și nu s-a uitat la nimeni, a vândut și copilul, și nepotul, și pe toți, și viitorul țării.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. ați accepta să mergeți la un protest unde să vi se plătească?

– Sincer, eu aș lua banii, dar de dus nu m-aș duce. Știți, îs numai pe pastile și pastilele acestea îs scumpe, și parcă câteodată ai merge la orice numai ca să faci un ban ca să-ți ajungă de pastilele acestea, de medicamente.

Vocea Basarabiei: Dar asta nu te-ar umili ca și persoană, ca și cetățean?

– Da, te umilește, de-atâta nici nu ne ducem și cred că de-atâta nici nu-mi propune nimeni nimic. Părerea mea nu mi-o schimbă nimeni.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei. Am venit aici, în localitatea dvs., să ne spuneți cum se trăiește în Moldova și în sat.

– De pildă, eu am ajuns la anii aceștia și îs mulțumită așa cum este, am pensie, vin la lucru, am puteri și mi-i dragă, iaca am țesături tare multe, și iaca așa, doamnă.

Vocea Basarabiei: Dar știți cine conduce guvernul astăzi?

– Maia Sandu.

Vocea Basarabiei: Maia Sandu este președintă.

– Ea se străduie, se străduie să fie bine și să facă poreadkă (ordine) în țară, dar trebuie susținută ca să fie totul bine.

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu…

– Ascultăm Vocea Basarabiei la radio și chiar privim și la televizor, și e foarte bună.

Vocea Basarabiei: Suntem în vizită aici, în localitatea dvs. să aflăm cum se trăiește astăzi la sat și în stat?

– Cine muncește, acela are, dacă nu muncești, într-adevăr, e sărăcie. Vreo două păsări avem, că altceva nu putem ține, că suntem în vârstă deja și nu putem ține, mai înainte am ținut și vacă, și scroafe, purcei, dar acum nu, acum ținem păsări numai, că copiii nu-s, îs plecați și n-are cine ne ajuta.

Vocea Basarabiei: De cât timp sunt plecați copiii peste hotare?

– De vreo 4 ani.

Vocea Basarabiei: Și ce zic ei?

– Ce zic? Că o  să se întoarcă înapoi.

Vocea Basarabiei: Ați vrea să revină acasă?

– Și ei tot vor.

Vocea Basarabiei: Ce să facă aici, în sat?

Copiii mei au fost pedagogi amândoi de profesie, și ei au avut de lucru, nu au fost fără profesie, dar și fata, și băiatul au câte doi copii și au crescut mari, trebuie să se ducă la studii, trebuie plătită gazda, studiile.

Vocea Basarabiei: Și aici în sat se văd case abandonate, e depopulată localitatea.

– Sunt și case abandonate… Da, tineret nu este, copii mici nu-s, la grădiniță avem foarte puțini copii, școala ni s-a închis, chiar nu există, n-avem școală în sat, la Țareuca.

Vocea Basarabiei: Am înțeles că erau vreo 7 copii de mers la școală.

– Da, puțini copii, când s-a închis chiar erau puțini, nu știu câți, 7 ori 8 copii rămăseseră să studieze și s-a închis școala, dar grădiniță avem, dar satul fără școală e fără perspectivă, noroc că suntem într-o comună cu Țareuca și de-amu aici e aproape, nu-i departe tare.

Vocea Basarabiei: Dar e bine că sunt două cătune într-o primărie?

– E bine, n-avem probleme, și nu-i departe tare.

Vocea Basarabiei: De ce vă pun această întrebare? Pentru că acum se vorbește mult despre reforma administrativ-teritorială. Și ce părere aveți, e bine să fie mai puține primării?

– Eu îs de părere că e prea multă administrare publică locală, e prea multă prin raioane, îi foarte multă.

Vocea Basarabiei: Trebuie lichidate raioanele?

– Trebuie lichidate, de la raion, de la ceva, ca să fie mai puține, mie îmi pare că îs prea multe.

Vocea Basarabiei: Ce așteptări aveți de la guvernul Recean?

Mai pe scurt, a luat o mână de bărbat parcă, cam nouă ne-ar trebui în Moldova mână de fier și la președinție, și la guvern, la toți o mână de fier, așa, ca să scoatem răul acesta din societatea noastră.

Vocea Basarabiei: Dar în fruntea Republicii Moldova totuși e o femeie, e o doamnă.

– Da, dar ea e cu mână de fier, ea parcă ar fi Margaret Thatcher. Maia Sandu, ce a făcut, ea a făcut toate bune, dar trebuie guvernul acesta, parlamentarii, trebuie să se mai ducă prin sate și să mai discute cu lumea, că aceștia, „șoriceii” aceștia și ceilalți umblă prin sate și agită înspre rău, nu înspre bine.

Vocea Basarabiei: Și această opoziție organizează proteste. Vă este clar de ce a ieșit lumea în stradă?

– Nu ne este clar, că unul zice că vrea să întoarcă înapoi toată factura, să ne-o întoarcă statul, altul zice că să dea jos guvernul, fiecare cu ideile lui.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. ce ziceți?

– Eu zic că n-ar trebui să iasă, statul acesta de unde să ia, dacă noi n-avem economie, în țara asta noi n-avem fabrici, n-avem uzine, avem vreo două întreprinderi de acestea pe care le-au făcut nemții și nu-i destul ca să aibă toată lumea locuri de muncă, și locuri de muncă mai binișor plătite, că de la un 5.000 de lei n-ai cu ce trăi, aceștia care cu familii tinere, cu copii studenți, nu pot trăi ei cu…

Vocea Basarabiei: Dar un salariu mulțumitor ar trebui să fie cam cât?

– Un 15-20, cam așa, 15.000-20.000 ar ajunge.

Vocea Basarabiei: Și mai spun cei care protestează că ar trebui să dea jos actuala guvernare și să fie alegeri parlamentare anticipate. Dvs. ce credeți despre această intenție a opoziției?

– E o idee greșită și noi nu susținem deloc această idee.

Vocea Basarabiei: Dar de ce și-ar dori ei răsturnarea puterii?

Se tem să nu ajungă prin pușcărie și ce ar fi zis: „Stați, băieți, hai noi să ridicăm toată gloata noastră și să trecem iar la conducere”, dar nu-i corect așa.

Vocea Basarabiei: Ce viitor ar avea Republica Moldova dacă ar veni ei la putere să guverneze?

– Iată atunci am cădea la pământ jos, atunci nu am mai avea nici de cine întreba, nici cui ne jelui. Acum, de bine-de rău, ne-au susținut, guvernul acesta care este acum.

Vocea Basarabiei: Dorința cea mai mare acum care vă este?

– Pace în lume și toată lumea din Moldova să gândească așa că noi suntem pe pământ nu ca să cerem, dar să muncim și să ne facem.

Vocea Basarabiei: Se mai crede că e multă invidie în societate. De ce a apărut această invidie?

– Că e la putere banul și nu-i la putere omenia.

Vocea Basarabiei: Dar pacea acum de cine depinde, cine poate să o aducă după un an de război pe care l-a pornit Rusia împotriva Ucrainei?

– Nu putem ghici, asta e o taină, cum s-a început tainic războiul acesta, cred că așa și o să se termine tainic. Din cauza războiului acesta iaca s-au mărit prețurile, a fost deficitul acesta cu gazul, cu energia, cu toate acestea, e din cauză că merge războiul.

Vocea Basarabiei: 31 de ani Republica Moldova a fost dependentă de resursele energetice pe care le importa din Federația Rusă, acest lucru a împiedicat dezvoltarea țării?

– Dacă n-a fost alternativă, chiar a fost șantaj de câte ori și cu producția agricolă, și cu vinul, și cu toate, de câte ori câți ani se puneau embargouri de acestea și nu le puteau duce peste hotare.

Vocea Basarabiei: Rusia e și mediator în procesul de soluționare a problemei transnistrene, acum credeți că vocea Rusiei va mai conta?

– Nu, în niciun caz.

Dacă și-ar lua rușii armamentul de la noi de pe teritoriu și armata, la noi poate s-ar uni și Transnistria cu Moldova și nu ar fi despărțită țara.

Vocea Basarabiei: Dar cum poate fi rezolvată problema asta?

– Dacă și-ar lua rușii armamentul de la noi de pe teritoriu și armata, la noi poate s-ar uni și Transnistria cu Moldova și nu ar fi despărțită țara, dar așa nu putem noi ști ce e în capul lui Putin, vă spun că el e enigmă, s-a început războiul fără să ne dăm seama când e momentul și cred că așa o să se și termine.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, în localitatea dvs., și vorbim despre prezentul și viitorul satului, statului. Cum ați vrea să fie?

– Aș vrea să fie un sat frumos, bogat, cu lume, cu oameni, în primul rând, să se întoarcă toți cei plecați acasă. Ei vin cu idei noi, cu afaceri noi, cu un capital oricât de mic și mă gândesc că fiecare o să se ocupe cu ceva.

Vocea Basarabiei: Dar de ce a plecat atâta lume de aici?

– Au plecat mai demult. Am în vedere că salariul e mic, mulți au familii, au copii, trebuie să-i învețe, trebuie să-i întrețină, cât de puțin să-i ajute pe copii.

Vocea Basarabiei: Și chiar este imposibil aici, în Republica Moldova, să-ți câștigi existența, bucata de pâine?

– De greu e greu, fiindcă n-a fost susținere, de pildă, ca să faci o afacere trebuie de susținut, de promovat, până a plecat unu-doi, au văzut că-i mai bine acolo de trăit și de asta s-au pornit și alții.

Vocea Basarabiei: Aveți pe cineva plecat?

– Da, feciorul cu toată familia, cu copiii îi plecat în Italia, sunt în Roma.

Vocea Basarabiei: De cât timp îi plecat.

– De 18 ani.

Vocea Basarabiei: Credeți că vor lua decizia să revină?

– Da, cred numaidecât că se întorc înapoi, fiindcă copiii sunt mari deja, ei stau ca să termine școala acolo, să nu-i întrerupă și se vor întoarce neapărat.

Vocea Basarabiei: Se întorc aici să facă afaceri, au agonisit acolo ceva bani, vor să-i investească?

– Da, mă gândesc că ceva au să facă.

De exemplu, să-ți tai părul trebuie să mergi la Rezina, să repari ceva trebuie să mergi la Rezina.

Vocea Basarabiei: Și ce ar trebui, în primul rând, de făcut aici, în mediul rural?

– Deservirea, fiindcă oamenii mai mult pleacă la Rezina. De exemplu, să-ți tai părul trebuie să mergi la Rezina, să repari ceva trebuie să mergi la Rezina. Și mă gândesc că sunt și locuri, sunt încăperi la noi, este școala și cred că mulți se vor apuca de chestiile acestea când se vor întoarce, dacă vor fi condiții și atenția guvernării pentru oameni.

Vocea Basarabiei: Dar ce vreți să facă guvernul Recean, ca cetățeanul să recâștige încrederea, să trăiască cu speranța că lucrurile se pot schimba, ce trebuie să facă cei de la putere?

– Să se mai întoarcă cu fața la sate. Iaca, de pildă, la oamenii în etate să le mărească pensia, drumurile îs pornite, dar nu-s peste tot locul terminate, sunt sate în care majoritatea drumurilor îs reparate, dar la noi situația îi cam slută, cu apa, oleacă la noi îi mai bine cu apa, dar oricum nu-i în tot satul. Și cu gazificarea la fel, dar cu gazul văd că-s probleme. Și cu școlile iarăși la fel îs închise multe, trebuie transport să mergi la Rezina, dar îs puțini copii, îs plecați mulți și de atâta s-au și închis, nu s-au închis că așa vrem, la urmă rămăseseră numai 7 copii. Acum nu-i deschisă școala, copiii se duc la Țareuca și la Rezina la școală, este rutieră și merg elevii la Țareuca și la Rezina.

Vocea Basarabiei: Dvs., cetățenii, ziceți că ar trebui mai des să țină sfat cei de sus cu cei de jos.

– Da.

Vocea Basarabiei: Cum ați vrea să fie această interacțiune între cetățean și politician?

– Dar cum? Așa ca să vină în sat neapărat, să stăm de vorbă. Asta-i cel mai bine, omul atunci știe să-și expună părerile, să spună ce-l doare și ar fi bine. Eu țin minte pe vremuri în sat orice lege se pornea de aici, se dau propuneri, poate se luau în vedere ori nu, poate țineau cont de ele ori nu, dar se discuta, oamenii dădeau propuneri, mai vorbeau, mai altfel era.

Vocea Basarabiei: La capitolul reforme pe care le-ați trece primele care trebuie făcute și să dea rezultate?

Economia. Dacă ar fi economia mai bună, pusă pe roate mai bine, am trăi mai bine și pe urmă reforma justiției.

Vocea Basarabiei: În justiție dvs. ce vreți să se facă?

– Sunt tare corupți, tare-tare corupți. Asta, în primul rând, ar trebui să fie conștienți că ei au posturi de lucru, au salarii foarte bune. Credeți că-i de azi? Asta-i demult înrădăcinată, au văzut că le-a mers o dată și cineva care era vinovat îi trebuia numaidecât și a mers și a dat, și i-a mers că a luat banii, a văzut a doua oară – încă mai bine și tot așa, mă gândesc. Pentru acei care au luat o dată, e mai ușor să mai ia și acel care să dea e nevoit și iată care-i problema. Nu vedeți cum au părăsit atunci 18 magistrați? Ei dar au să aibă indemnizații bune și… Vedeți că aici îi foarte complicat. Eu mă gândesc că într-un an-doi tot n-au să se poată lămuri, că nu-i un om-doi, aici îs sute și pe fiecare trebuie să-i vezi, să-i controlezi, să-i urmărești dosarele care-s lucrate și care nu. Dar sunt, sunt foarte mulți, de atâta și vedeți cum toți au plecat din justiție. Intuiesc că acesta-i și sfatul multora – fugi și scapi! Dacă te-ai dus din țară, ai scăpat, dacă mai rămâi – te vor închide. Și vedeți că nu se duc lucrurile până la urmă. De pildă, iaca și cu Tauber, de-atâta face probleme, face circ, peste tot locul arată și chiar cu ex-președintele Dodon îi tot așa și cu mulți-mulți alții. Și parcă nimic nu-i lămurit și lumea se dezamăgește într-un fel.

Vocea Basarabiei: Dar despre aceste proteste care se organizează în centrul Chișinăului, ce părere aveți?

– Eu mai mult le-aș interzice.

Vocea Basarabiei: Într-o democrație nu se interzic.

– Da, într-o țară democratică, mă rog, nu se interzice, se dă voie, dar tot ar trebui să fie niște restricții. Cred că îi finanțează cineva, doar câți bani s-au găsit, numaidecât îi finanțează cineva din exterior, cei care sunt interesați să destabilizeze situația din Moldova.

Vocea Basarabiei: Vă este frică că ar putea să se ajungă la destabilizarea situației în Moldova?

Da, mi-e frică, sincer vă spun, mi-e frică. Mă uit la televizor și văd în Ucraina câte se fac și știind situația de aici, vă spun drept că mi-e frică și știind cazul din ’92 mi-e frică.

Vocea Basarabiei: Cine vă insuflă cea mai mare încredere din politicieni azi?

– Cine? În președinta țarii am cea mai multă încredere, văd că ea ca o furnicuță când într-o parte, când în alta. Dumneaei, în primul rând, a adus foarte mulți bani, hai că nu i-au dat, tot a mers, s-a înțeles, a scos Moldova din izolare. Știți, mulți vorbesc că ar fi cazul poate și unica scăpare să ne unim cu România, fiindcă atunci când socoți câți cetățeni de-ai Moldovei, chiar și din Transnistria mulți au cetățenie română, și-i aceeași limbă, aceeași istorie, aș dori să ne unim cu România.

* * *

Opinii adunate la Țahnăuți, localitate care face parte din Primăria Țareuca, Rezina. Din satul Mocra, Râbnița, și până la marile scene ale lumii, cariera maestrului Eugen Doga este o adevărată aventură muzicală. Compozitorul este creatorul a două dintre valsurile celebre ale perioadei moderne: „Dulcea și tandra mea fiară” și „Gramofon”, a scris linia muzicală pentru mai mult de 200 de filme, a compus o simfonie, mai multe cantate, piese instrumentale de cameră, romanțe și poeme simfonice. Pe 1 martie, Eugen Doga împlinește 86 de ani. Întrebat de Vocea Basarabiei ce-și dorește cel mai mult acum, maestrul a spus că îl frământă două lucruri – sănătatea și pacea.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.