VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VB la Selemet: Să fim uniți, să fim săritori la nevoie, că au fost timpuri și mai grele, vom trece cu bine și de această iarnă, scăpând de șantajul Rusiei

„Dorința Federației Ruse de a-și manifesta influența în Republica Moldova a existat mereu. Avem un conflict înghețat într-un teritoriu care nu este controlat de autoritățile constituționale, regiunea transnistreană, unde încă este prezentă armata rusă. Se încearcă utilizarea unor așa-numite „partide”, de fapt, noi credem că sunt grupări criminale pentru a destabiliza țara și a crea haos. Noi permanent am spus că drumul Republicii Moldova este integrarea în Uniunea Europeană și apropierea de România” – sunt declarațiile făcute la Iași de vicepremierul Andrei Spînu, citat de News.ro. Republica Moldova ar urma în decembrie să obțină o primă evaluare tehnică a Comisiei Europene a eforturilor de reformă în rezultatul oferirii statutului de țară candidată, iar peste un an, în toamna lui 2023, o posibilă decizie a statelor membre privind începerea negocierilor de aderare. Despre dorința și posibilitățile Republicii Moldova de a ajunge stat membru în UE discutăm la acest sfârșit de săptămână.

Vasile Răileanu, comuna Selemet, Cimișlia

În această săptămână, Republica Moldova a fost vizitată de doi demnitari de la Bruxelles. Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat că Republica Moldova aparține familiei europene, iar Uniunea Europeană este gata să facă mai mult pentru această țară și este deschisă pentru investiții. Declarațiile au fost făcute vineri, la președinție, în cadrul unei conferințe de presă susținute alături de președinta Maia Sandu. Șefa statului a mulțumit pentru tot sprijinul acordat de Parlamentul European de-a lungul anilor și a menționat că Republica Moldova mizează pe o susținere la fel de puternică și solidară în viitor. Citez: „Este nevoie de susținere pentru a depăși consecințele dramatice ale războiului pe care Rusia îl poartă contra statutului vecin și prieten Ucraina, dar și pentru a începe cât mai rapid negocierile de aderare”. Și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat la Chișinău că Republica Moldova nu este doar vecinul sau partenerul UE, este statul candidat pentru a adera la Uniunea Europeană, este parte a familiei europene, iar familia trebuie să rămână unită atât în vremurile bune, cât și în cele dificile. Cât de pregătiți sunt moldovenii să depășească problemele cu care se confruntă? Vocea Basarabiei a căutat să afle răspuns, discutând cu sătenii din Selemet, raionul Cimișlia.

– Omul care muncește, care vrea să facă ceva, face, îi mai rău de cel care așteaptă pomeni de la conducere, nu vrea să lucreze și chiar dacă îl duce să lucreze nu muncește.

Vocea Basarabiei: Ziceți că cel care nu muncește, acela se plânge, acela se văicără, acela oftează, dar cine muncește?

– Foarte puțină lume muncește, foarte puțină. Tineretul îi dus, bătrânii au rămas și care mai sunt îs cam răi de lucru.

Vocea Basarabiei: Dvs. cum vă descurcați?

– Cred că eu îs născut în zodia muncii, îmi place să muncesc. Eu îs om văzut în sat, vă spun cinstit, vând brânză, vând miere, vând carne de porc, de oaie, cereale. Îs văzut în sat, mai vând și câte un litru de vin.

Vocea Basarabiei: Și cum v-ați pregătit de iarnă?

– Foarte bine, foarte bine! Am vreo 6 remorci de fân, am vreo 8 de ciocleji, am lemne de foc, mi-am pregătit soba, mi-am pregătit cuptorul și așteptăm să vină iarna. Cel care se pregătește, nu trebuie să se teamă, dar cei care nu-s pregătiți, e clar că au să iasă din iarnă cum spunea țiganul: „Acela cu lemne și eu fără lemne tot odată am ieșit din iarnă”, dar, mă rog, a ieșit cu greu.

Vocea Basarabiei: Această insistență a unor lideri politici ca Maia Sandu să meargă să discute cu Vladimir Putin și să negocieze un preț mai bun la importul de gaze cum e înțeleasă de dvs.?

– Dacă de mers la Putin, o să trebuiască să cedăm ceva. Eu socot că n-ar trebui de mers la Putin, fiindcă a mers Dodon, cât a fost președinte 4 ani de zile, el n-a adus niciun contract

– Ei s-au pregătit pe noi să ne pună în genunchi, rușii îs pregătiți pe noi să ne pună în genunchi. Gazul de la Putin nu-i plătit de pe vremea lui Voronin, a lui Dodon, chiar și a lui Lucinschi, de ce au întins rezina ei până acum? Cu scopul să ne pună în genunchi, să ne îngenuncheze și să cădem înainte rușilor. Noi trebuie să fim mândri, cu demnitate și nu trebuie să cădem înaintea lor cu omenia noastră cu bine-primirea noastră. Dna Maia Sandu îi la locul ei aici, înțelegi, dar toate problemele acestea nu-s de azi.

Vocea Basarabiei: Cum vor fi depășite aceste greutăți?

– Trebuie de răbdat, trebuie de răbdat până în primăvară și multe o să se facă, dacă se termină războiul mai repede au să se termine toate problemele acestea.

Toate problemele îs din pricina războiului din Ucraina și gata, aista pe care îl duc rușii.

Vocea Basarabiei: Dar vă este clar de ce s-a pornit acest război?

Sistemul socialist, comunist, sovietic n-a murit, acestea-s planuri pregătite încă din anii din urmă, o pretenție mare este asupra Ucrainei, că ei vor să intre în NATO și vor să devină țară europeană.

Vocea Basarabiei: Cine poate aduce pacea în această regiune, în jurul Mării Negre?

– Toate țările, să contribuie toate țările și să oprească războiul și gata, cu vorbe, cu sancțiuni, poate chiar oleacă și cu frică. Putin trebuie dat jos de la putere, Rusia trebuie să aibă alt conducător și alți oameni de conducere, nu acei care sunt acum – niște trădători, niște bandiți, niște hoți.

Vocea Basarabiei: Dar și Moldova ar trebui să știe cum să-și construiască relația cu Rusia?

– Dacă Putin va pleca de la putere, poate va fi alt conducător și ar putea să găsească altă modalitate de a găsi căile de cooperare.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, am ajuns aici, la Selemet, Cimișlia, și întrebăm cetățenii cum se pregătesc de iarnă, cât de îngrijorați sunt că vor veni timpuri și mai grele.

– Nu vedeți sărăcia asta și problemele acestea? E foarte greu de trăit din pensie, o târâim încetișor. Ce să facem, pensia-i mititică? Dar cei de sus trebuie să rezolve, noi nu putem rezolva nimic.

Vocea Basarabiei: Vă este clar de ce au venit timpurile acestea atât de împovărătoare pentru cetățean?

– Nu știu, nu înțelegem noi nimic până când, că au trăit și părinții, dar așa de greu ca noi, n-aș zice.

E bine când mai este câte-un copil și te ajută, dar dacă nu-i niciun copil și nu te ajută, îi foarte greu, foarte greu.

Cât primim pensia, totul se duce la bolniță, pe pastile și așa, ne târâim, de un kil de zahăr, sârnice (chibrituri) să avem, zahăr, sare și o bucățică de pâine.

Tatiana Badan, primar Selemet, Cimișlia, președinta CALM

Vocea Basarabiei: Dar pentru ca să nu vă fie frig la iarnă, ce ați făcut până acum?

– Am strâns nod de nod și am luat cât de puțin, lemne numai, la cărbuni nu ne izbim, căci cărbunii îs foarte „grași”. Îs scumpi, iese scump, foarte scump iese, că nu putem face nimic, până la 2.000 de lei primim, asta-i puțin, foarte puțin. 

Vocea Basarabiei: La ce ați renunțat și nu mai cumpărați, dacă nu aveți bani suficienți?

– Ne străduim acasă, iaca, un puișor, o văcuță ținem și ne descurcăm. Dacă este o văcuță, de-amu îi altceva, că lactatele îs foarte scumpe și ne descurcăm cât de cât și la sat.

Vocea Basarabiei: Ce vă doriți cel mai mult?

– Pace să fie – principalul. Noi de-amu până aici am trăit, nu mai avem și noi atât de mulți ani, dar tot am vrea să-i trăim mai bine.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, am făcut un popas aici la Selemet, Cimișlia și discutăm cu cetățenii cât de pregătiți sunt pentru sezonul rece al anului.

– Asta depinde de om, cât de sârguincios a fost, așa s-a pregătit. Pentru sezonul rece noi ne-am procurat lemne, ne-am cumpărat din timp lemne, încă din primăvară, ne-am cumpărat 8 metri steri și suntem pregătiți, că noi numai cu lemne facem focul. Soba încălzește în două camere. Am o fiică bolnavă, șade cu noi, ceilalți îs plecați, care învață peste hotare, care lucrează și ne ajunge, bogdaproste.

Vocea Basarabiei: Ce vă doriți acum cel mai mult?

– În primul rând, sănătate îmi doresc mie și la toată lumea. Eu cred că fiecare om la postul care este, dacă el este responsabil, numaidecât o să-și îndeplinească planurile și proiectele pe care le-a făcut. Și eu sper că conducerea atât a satului nostru, că se străduie foarte mult dna Tatiana Badan și face lucrul, și oamenii de rând s-o susțină, și conducerea statului, de asemenea, de acum depinde de oameni, cum au să economisească, cum au să se străduie.

Noi am deconectat frigiderul, congelatorul, fiindcă acum oricum îi răcoare, îi frig și noi putem să trecem peste criza asta, să-i susținem, să-i ajutăm și în felul acesta să ne ajutăm pe noi.

Vocea Basarabiei: Dar în inima Chișinăului deja mai mult de 8 săptămâni sunt organizate aceste acțiuni de protest și se cere demisia guvernului, demisia președintei?

– Oamenii aceia sunt induși în eroare, fiindcă demisia guvernului, demisia președintei de ce?

Oricum s-au realizat multe lucruri – pensia au mărit-o la 2.000 de lei, compensații s-au dat câte 1.500 de lei, au să facă compensații în factura la curent electric, se mai dau anumite ajutoare pentru oamenii social-vulnerabili. Dar ei îs induși puțin în eroare, fiindcă am înțeles că acolo le plătește.

Am văzut și niște pachete cu bani, și dacă le plătește banii ceia, dar oamenii poate, într-adevăr, sunt care nu au, dar sunt care nu prea lucrează sau nu-și dau interesul și un ban să-l câștige așa, numai să se ducă să strige, probabil de atâta. Poate sunt și la care li-i greu și-și fac un ban, dar mulți sunt care se mai duc și special, eu așa cred.

Vocea Basarabiei: Cum ar trebui să se stabilească dialogul dintre putere și opoziție, cei care guvernează și cei care protestează, cum ar trebui să discute?

– N-are rost să discute, că oamenii îs plătiți și n-are rost. De exemplu, eu sunt foarte severă și eu aș lua anumite măsuri, pe toți i-aș da într-o parte și: „Treceți la lucru, oameni buni!”, dar, mă rog, acum îi libertate și fiecare om face ce dorește sau ce gândește, sau altul care nu gândește se duce acolo unde îl duce cineva. Maia Sandu ceea ce face, ea face bine. Sănătate!”

Vocea Basarabiei: Drumul corect în continuare pe care să se îndrepte țara care ar fi, cel pe care îl considerați dvs. bun?

– Drumul corect – pace. Eu sunt pentru integrarea europeană, copiii mei îs toți în Europa, fiica-i în Belgia, băieții – în România, unul lucrează doctor, altul învață tot în România, dar acum face masteratul în Polonia.

Și eu sunt pentru integrarea europeană, că dacă ne-am pornit pe drumul acesta trebuie să-l susținem. Și avem mult chiar tare și susținere, în direcția europeană.

Vocea Basarabiei: Și relația cu Rusia cum ar trebui să fie în continuare?

– Vai! Relația cu Rusia… Aici îi mai complicat din cauza situației care se întâmplă între Rusia și Ucraina, e greu, nu cred să se ajungă la un numitor comun. Probabil ar trebui de discutat, dar trebuie să se mai limpezească apele puțin, fiindcă acum aceia îs în stare de alertă, noi suntem într-o stare speriată, eu tot retrăiesc pentru situațiile care se întâmplă, chiar și în partea mai aproape de Ucraina cu explozia ceea.

Vocea Basarabiei: Cine credeți că poate să aducă pacea, să instaureze pacea în această regiune, în jurul Mării Negre, unde se află și Republica Moldova, după aproape 9 luni de război pe care Rusia îl poartă împotriva Ucrainei? Cine e capabil să aducă pacea?

– Numai ei, numai ei împreună să se întâlnească și să discute, să vorbească – Putin și Zelenski și toate conducerea lor să se întâlnească și să vorbească, așa, și Uniunea Europeană, și statele acestea din NATO, America, da, ei să se întâlnească toți împreună, să-și dea părerea și să discute. Eu așa cred că la o discuție, fie ea cât de aprinsă, oricum ajungi la un numitor comun. Îndeobște războiul nu-i drept în niciun fel.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, am ajuns în vizită aici, la Selemet, Cimișlia, și discutăm cu cetățenii cum s-au pregătit pentru sezonul rece. Sunteți pregătit pentru iarnă?

– Tare bine! Iaca mă uit că oamenii de la oraș azvârl mâncăruri la svalkă (groapa de gunoi), la sat nu se pierde nimic și oamenii la sat oleacă îs mai harnici. De-alde vârsta mea au trecut prin foamete oleacă, prin sărăcie, noi suntem pregătiți de așa ceva.

Vocea Basarabiei: Ca să vă încălziți la iarnă, cum v-ați pregătit, ce ați cumpărat?

– Vă rog să mă credeți, pe deal sunt multe pârloage, în pârloagele acestea în timp de 20 de ani pe pământurile lepădate au crescut tare mulți copaci. Acum sunt băieți tineri, au adus tehnică puternică și toți copacii îi scot. Și copaci de aceștia eu, de pildă, îi tai bucăți cu drujba și-i aduc acasă, că ei vor pe urmă să are. Pământul ne hrănește pe toți, tem bolee (cu atât mai mult) la ziua de azi, uitați-vă cât costă grâul, prețurile îs tare mari, pur și simplu, oamenii fac gălăgie. Mă uit cum oamenii de la oraș fac gălăgie, dar noi la sat facem totul singuri.

Vocea Basarabiei: În inima Chișinăului se protestează. Vă este clar de ce sunt oamenii în stradă?

– În primul rând, aceștia-s niște criminali, care îi scot în stradă pe oamenii ceia. Aici tot merge politica, eu îs categoric împotrivă. Înțelegeți matale un lucru? Ca să trăiești bine în ziua de azi și să n-ai probleme, cum a spus Winston Churchill, fost prim-ministru al Angliei, „pe lumea asta ca să trăiești bine trebuie să verși trei lucruri: oleacă de lacrimi, oleacă de sânge și oleacă de sudoare”.

Vocea Basarabiei: De ce se protestează în inima Chișinăului vă este clar?

– Nu, eu sunt împotrivă, împotrivă, categoric împotrivă! Eu mă uit cine iese la protest.

În Moldova îi tare mare corupție, tare mare corupție, totul se vinde și totul se cumpără. Sunt oameni pe care îl cumperi cu 400 de lei și el poate să facă ce vrei.

De pildă, cum cârpesc minciuna asta. Trebuie justiție puternică, necumpărată. La noi toți care au fost 20 de ani în judecată, aceia-s și în ziua de azi, nu s-au schimbat. Uitați-vă, pe Șor de-amu 7 ani îl judecă și 7 ani el umblă slobod. Dar câți sunt de aiștia? De atâta-i și sărăcie noastră, ei miliarde au furat, dar nimeni nu-i închis încă. Corupția îi strașnică, mafia îi tare puternică. M-ați înțeles bine?

Vocea Basarabiei: Cum vedeți viitorul satului și statului?

– Trebuie timp și trebuie justiție ca lumea, intră la lucru cumetri, nănași și toți îs legați unul cu altul, unul deștept acolo nu intră, dar care are bani, gata… Asta-i strașnic!

Vocea Basarabiei: Dar ce așteptați să facă justiția și guvernarea, pentru că acolo, în inima Chișinăului, se cere: „Jos Maia Sandu!”, „Jos guvernul!”, „Jos parlamentul!”, „Alegeri anticipate”?

– Nu, alegeri nu, anticipate nu! Eu vorbesc cu oamenii din Cimișlia, merge așa o promîvka mozgov (spălare pe creier), cum spune rusul, ei spală creierul la oameni. Doamne ferește! Uitați-vă, 30 de ani au trecut, într-un an curățenie n-o să se facă, trebuie timp și cu timpul curățat sistemul juridic. Pur și simplu trebuie aiștia judecați, arestați și gata, de luat măsuri concrete.

Vocea Basarabiei: Dar cum ar trebui să discute cei care sunt la cârma țării cu cei care protestează? Iată, puterea și opoziția cum ar trebui să discute?

– Opoziție tot timpul trebuie, numai nu opoziție de asta agresivă. Aiștia trebuie fugăriți și gata! Poliția primește salarii bune, trebuie să facă poreadkă (ordine).

Vocea Basarabiei: Dar dvs. urmăriți aceste proteste de când s-au început?

– Le urmăresc, desigur. Acolo cine-s? Vedeți, oamenii ceia strigă, strigă și la urmă spun: „Dar eu am strigat, că mi-au dat bani”.

Vocea Basarabiei: Dar știți ce strigă acolo, la proteste? Că vor alegeri anticipate, că vor să plece Maia Sandu, că vor să plece guvernul în demisie…

– Știți dvs., eu vreau să vă zic că nici nu atrag atenția la lucrurile acestea. Totul ce se face acum lor nu le place, dar ce le place lor? Lor nimic nu le place. Dar din ce cauză? De atâta că i-au strâns oleacă, chiar bine i-au strâns, legile au început să fie schimbate și ei se tem de pușcărie, iată care-i cauza.

Vocea Basarabiei: Cine se teme mai tare de pușcărie?

– Toți aiștia care sunt, începând cu Dodon și cu ceilalți. De Șor nici nu am ce vorbi, acela-i o persoană de care nici nu poți să vorbești, n-ai ce vorbi despre dânsul.

Vocea Basarabiei: Dar mai nou, Vladimir Plahotniuc a anunțat că și-ar dori să revină în politică.

– D-apoi el cu ce scop vine? Să fie în politică de atâta ca să mențină situația lui care este, că el – era să spun ceva, dar… –, el tremură de toate celea, el tremură că cumva aceștia au să-l așeze la locul cuvenit lui, la pușcărie, cum spun moldovenii, noi spunem „după gratii”, dar oamenii spun „pușcărie”, acolo îi locul lor, și nu numai acolo, dar, în genere, ei trebuie să fie sancționați prin lege. Și legile trebuie schimbate, mai serioase să fie, mai dure.

Vocea Basarabiei: Dvs. în cine aveți încredere?

– Cred în oamenii care sunt cinstiți, oameni deștepți, oameni competenți și acești oameni sunt.

Vocea Basarabiei: Dar în politicieni sunt?

– În politicieni sunt și acolo.

Vocea Basarabiei: Cine?

– De Sandu, știți dvs., nici nu vreau să vorbesc, de atâta că despre dânsa nu ai ce spune un cuvânt rău, nimic, nimic, numai de bine. Câte lucruri face ea, la câte întâlniri a fost? N-ai ce spune! Numai spunem mulțumesc, Dumnezeu să-i dea sănătate doamnei Maia Sandu și persoanelor care o înconjoară.

Vocea Basarabiei: Dar cei care protestează insistă ca Maia Sandu să meargă la Moscova, să discute cu Vladimir Putin.

– Ce are ea să discute cu dânsul? N-are ea ce discuta cu Putin! Cu acela care omoară oamenii? Mor copiii și ei nici nu atrag atenția, o animală, un câine, o mâță și pe aceea când o pălești tot ți-i jele, dar lor nu li-i jele de copiii ceia? E chiar strașnic, strașnic să omori…

Vocea Basarabiei: Dar vă este clar de ce s-a pornit această agresiune rusă împotriva Ucrainei?

– De atâta că ei au văzut că pierd, tremurau că se topește omătul de sub picioare și ei au văzut ce este acolo și de atâta au și pornit războiul, dar ei n-au să câștige. Niciodată răul n-a biruit, tot timpul răul a fost învins și el a pierdut foarte mult.

Vocea Basarabiei: Și drumul corect pe care să meargă Moldova care e?

– Independența, legile să fie în capul mesei și unirea persoanelor care sunt dedate patriei noastre, și integrarea europeană numaidecât. Ia uite și România numai câte ajutoare ne dă nouă!

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în ospeție aici, la Selemet, Cimișlia, și discutăm cum se descurcă cetățeanul în aceste timpuri deloc ușoare.

– Omul care muncește are, păcat să spunem. Așteptăm să ne ploaie ca să se facă pâinea la anul, că pământul îi tare uscat. Cel care muncește are, dar care nu muncește… Sunt categorii – bolnavii, bătrânii, aceștia, da, dar sunt tineri care nu vor să muncească.

Vocea Basarabiei: Dar sunt și din cei care merg la Chișinău în fiecare duminică, protestează. Vă este clar de ce se organizează aceste acțiuni de protest?

– La noi în sat nu știu, dar privesc la televizor și văd că-s organizați pentru a destabiliza situația în plină criză, când trebuie să dăm o mână de ajutor și să fim uniți, cineva ne dezbină și asta-i clar.

Vocea Basarabiei: Dar cine e acel „cineva”?

– „Fratele mai mare”, rusul, vrea destabilizare și vrea pământuri să acapareze, cum a acaparat în Ucraina. Datorită ucrainenilor că țin piept agresiunii, până când astăzi la noi îi pace, nu știu în ziua de mâine ce ne așteaptă, dar sperăm că bunul Dumnezeu o să fie de partea noastră și le va da minte și la conducători, și la oamenii de rând.

Trebuie să fim mai uniți și să ne mândrim că suntem moldoveni și să fim săritori la nevoie, că au fost timpuri și mai grele, au fost timpuri și am trecut printre dânsele…

Vocea Basarabiei: De iarnă cum v-ați pregătit?

– Noi avem lemne, noi strângem orice surcică, tizic n-am făcut, că n-avem animale, când aveam animale, făceam și tizic, dar acum o să vedem, două ierni ne-am încălzit cu gaz, anul acesta ne-am aprovizionat cu lemne, surcele, râpcă, tot ce mai avem și sperăm la o iarnă blândă.

Vocea Basarabiei: Și iarăși, cei care protestează acolo, în inima Chișinăului, cer conducerii, în primul rând, președintei Sandu să meargă să discute cu Vladimir Putin, să negocieze un preț la gaz. Credeți că ar apleca rușii urechea la cerințele Republicii Moldova?

– Nu cred!

O să trecem și peste acestea, o să ne fie greu un an-doi, dar trebuie să ne îndepărtăm de politica rusească, trebuie căutate alternative, oleacă mai scump, cumva pe undeva să mai economisim, dar trebuie să trecem peste acestea. Trebuie să înțelegem președinta, președinta noastră se străduie pentru lume, Maia Sandu, avem noroc de așa președintă și trebuie s-o susținem.

Vocea Basarabiei: Dacă când ziceți că trebuie făcute economii, iată, dvs. personal, familia la ce ar renunța?

– Stingem lumina când nu ne trebuie, mai scoatem din priză obiectele care nu ne trebuie și ne gândim că ne bate la buzunar factura și trebuie să economisim.

Vocea Basarabiei: Republica Moldova acum se confruntă cu multe probleme – de la criza energetică până la problema transnistreană, iată de acolo, de la Cuciurgan, se cumpăra lumina, acum ei au micșorat volumul livrărilor.

– Dar vedeți că a fost o politică, o politică a rușilor de cum au apărut ei, eu nu prea bine cu istoria, dar calea ferată a întretăiat Ucraina, fabricile și uzinele le-au făcut în partea ceea, chiar Cuciurganul, în Transnistria și-au pus armata, Moldova cumpără gazul și-l dă la Cuciurgan, Transnistria vinde lumină moldovenilor. Un om de acolo a fost la noi în sat și ne-a spus că lumina îi mai puțin de un leu, gazul îi mai puțin de un leu în Transnistria, dar suntem aceeași țară. D-apoi și noi ne-am încălzi așa, ce noi n-am vrea așa să fie?!

Vocea Basarabiei: Și drumul corect pe care să se îndrepte Moldova care e?

– Europa, Uniunea Europeană! În niciun caz înapoi în Rusia! N-avem nimic împotriva poporului rus, sunt și oameni ca peste tot locul, dar conducerea Rusiei îi pe cale greșită, ei vor pământ și sânge, dar noi nu vrem, noi vrem pace. Vrem pace, avem copii plecați, așteptăm nepoți, așteptăm pace, greutăți au mai fost, au să mai fie, dar trebuie să înțeleagă moldoveanul că a noastră cale îi în Europa, nu altfel.

Vocea Basarabiei: Dvs. ați merge să protestați acolo, la Chișinău?

– În niciun caz! Și pe nimeni n-aș sfătui să se ducă acolo și să se vândă pentru 300 de lei. Du-te o zi cu ziua ș-ai să faci 400 de lei, și hrănit ai să fii și cinstit, dar să te duci să protestezi pentru…, nu. Poliția ultimele săptămâni își face misiunea, dar trebuie să ia de la transportatori: „Unde te duci, cu cine te duci, ai plătit impozite, de unde ai bani?” și să înceapă și lumea tot: „Tu ce cauți aici?”. Tineri, șed cu țigara în gură și ei n-au de lucru, dar de lucru este cât… Acei care se duc acolo îi lume întunecată, ei zic că „a furat și ne-a dat și nouă”, dar de unde? Ei au furat de la noi, că dacă nu ne furau ei, poate trăiam azi altfel. Dacă 30 de ani n-am fi avut la conducere oameni care nu s-au gândit la popor, ei se gândesc numai când le trebuie, când se apropie alegerile atunci vin și mai nu-ți fac toate celea, dar pe urmă uită de toți. De atâta și 30 de ani am… Și acum rezultatul, iată, rezultatul de-acum se vede. Sperăm la mai bine. În primul rând, ne gândim la pace.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, am venit aici în vizită, la Selemet, Cimișlia, să aflăm de la cetățeni cum se pregătesc de iarnă. Cum vor trece peste acest sezon rece și, mai ales, ce dispoziție au ei acum în prag de iarnă?

– Situație e complicată cu energia, cu gazul și cu toate, dar cred că noi o să ne descurcăm cu încetul. La noi, la Selemet, la țară îi un pic mai ușor.

Mai avem din anii trecuți niște lemne și văd că și guvernul face câte ceva, cât de puțin, dar face și eu cred că așa trebuie să mergem înainte, greutăți sunt și au să mai fie, dar trebuie să mergem înainte.

Vocea Basarabiei: Vă este clar de ce e atât de acută această criză energetică în acest an?

– Da, ni-i clar. Asta-i legat și cu războiul, și cu Rusia, dar asta-i peste toate țările. Trebuie să avem răbdare și o să le trecem.

Vocea Basarabiei: Ați spus că și războiul e de vină, vă este clar de ce aproape 9 luni de zile rușii duc acest război împotriva ucrainenilor?

– Da, da, îmi este clar. Rusia a atacat Ucraina, dar e legat cu blocul NATO aici, cu țările care se apropie de granițele Rusiei și ei consideră că sunt amenințați de americani, de blocul NATO, ei consideră că au să fie pe viitor împrejurați de armata NATO și a țărilor care-s împrejur și ei consideră că trebuie să lărgească teritoriul de la granițele lor cât mai departe. M-ați întrebat care-i poziția… 

Vocea Basarabiei: Cetățeanul Republicii Moldova cum înțelege această agresiune rusă în Ucraina?

– Nu-i bine deloc, noi condamnăm agresiunea Rusiei. În primul rând, că suntem alături aici și-i pericol și pentru noi, dar și economia mult a afectat-o războiul. Eu n-am știut că atât de mult depinde de Ucraina toată economia, mult Ucraina tot juca rolul în economia Europei și a țării noastre.

Vocea Basarabiei: Cum vedeți viitorul Republicii Moldova, cum ați vrea să arate țara peste 5, peste 10 ani?

– Vrem mai bine e clar, dar trebuie să depășim aceste probleme, dar cum anume eu nu știu. De atâta avem guvern, avem parlamentari, ei trebuie…

Vocea Basarabiei: Acolo, în inima Chișinăului, se strigă: „Jos guvernul!”, „Jos Parlamentul!”, „Jos Maia Sandu!”

– Eu la dânșii nu trag atenție, nici nu vreau să-i văd, nici nu vreau să aud de dânșii, sunt niște oameni plătiți care vor destabilizare în țară și să ducă în haos tot ce mai este. Lumea știe situația, cine au fost oamenii aceștia care-s acolo și care vor să mai vină și Plahotniuc acum vrea să apară tot să facă destabilizare, dar oamenii care sunt adevărați aici, mai sunt care n-au plecat peste hotare, majoritatea înțeleg că aceștia-s oameni plătiți și ei vor să vină, ca să scape de pușcărie și să-și apere ceea ce au mai furat. Șor vrea să scape de pușcărie și să vină să-și facă lucrurile lui murdare cum le-a făcut și până acum, că aici, în Moldova, ei au făcut ce-au vrut. Ei au considerat că aici se poate de făcut milioane și milioane, dar ei nu numai milioane, ei miliarde au furat de aici.

Vocea Basarabiei: Dar ce s-ar întâmpla în Republica Moldova dacă ar fi dată jos actuala guvernare și ar veni alții la putere, alți politicieni ar veni să guverneze?

– Eu cred că majoritatea lumii o să se răscoale și o să fie o confruntare, lumea o să iasă, lumea care-i conștientă ce se petrece și o să fie o confruntare. Nu trebuie să ajungem la asta, nu trebuie! Dar văd că ei își fac treaba lor în mod murdar și obraznic. Dacă ei umblă așa cu „kulioacele”, cu sacii de bani, asta nu-i bine deloc.

Eu nu știu ce face procuratura, ce face justiția? Cum arătau „kulioacele”, sacii plini cu bani, asta nu-i bine deloc, asta-i banditism adevărat.

Vocea Basarabiei: Despre destabilizare, cui i-ar conveni acum să se ajungă la instabilitate?

– Destabilizare dorește și Rusia, că am auzit că oleacă se implică în chestiile acestea și cred că și Rusia îi interesată oleacă de destabilizare, o fi zicând că „nu sunteți de partea noastră”, știți cum e.

Vocea Basarabiei: Dar drumul corect pe care să se îndrepte Moldova care e în opinia dvs.?

– De mers înainte așa cum mergem, înainte cu aderarea la Uniunea Europeană, să mergem înainte, cu greu, cu bine, șchiopătând așa cum o ducem, dar să mergem înainte, înapoi n-are rost să ne întoarcem.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, am ajuns aici, în Cimișlia, Selemet, și întrebăm cetățenii: cum se trăiește azi în Moldova?

– Cei care lucrează au, dar care nu lucrează și așteaptă numai să le dea cineva nu au.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. cu v-ați pregătit de iarnă?

– Bine! Bălegar avem, bumbăreze de oaie avem, iaca așa, lemne ne-a mai dat din primărie, mai cumpărăm, pensia ne-o dă de-amu parcă, să-i mulțumim Domnului de ce avem, să nu-l scârbim pe Domnul.

Să ne mai rugăm lui Dumnezeu și să fie pace. Pace numaidecât trebuie, că am nepoți care-s mititei și tare le trebuie mamă și tată.

Vocea Basarabiei: Dar cine poate aduce pacea în această regiune unde se duce război, mai mult de 8 luni de zile, iată, Rusia a pornit această invazie în Ucraina?

– Cred că de la ruși, rușii au venit asupra Ucrainei. Dar ei de ce au venit, de ce nu șed acasă, să nu ucidă copii și mame?

Vocea Basarabiei: Și în Republica Moldova a fost război în 92, vă mai amintiți?

– Desigur că, eram și eu pe atunci aici.

Vocea Basarabiei: Credeți că poate fi rezolvată problema transnistreană după 31 de ani?

– Să mai lase și unul, și altul și o să fie pace, noi nu vrem război, noi avem copii mititei, nepoței…

Vocea Basarabiei: Dvs. pe ce drum credeți că trebuie să se îndrepte Moldova în continuare, ca lumea să fie mulțumită de condițiile de viață?

– Să meargă unde-o fi, numai să fie pace. Pace, pace și iar pace! Și să fie pâine, să se înțeleagă și să se hrănească, să are pământurile și la toți de lucru să le dea. Iaca, copiii în loc să șadă lângă noi, că suntem bătrâni, s-au dus în lume și n-are cine să-ți dea o cană de apă.

Vocea Basarabiei: Moldova – mai aproape de Rusia sau de Uniunea Europeană?

– De Uniunea Europeană.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, am venit aici în vizită la Selemet, Cimișlia. Ia ziceți, cum v-ați pregătit de iarnă?

– Normal. Noi ne pregătim, la țară avem cu ce până când, mulțumim. Lemne avem, tizic mai avem (râde).

Vocea Basarabiei: Mai aveți tizic?

– D-apoi cum? Este!

Vocea Basarabiei: Și pe cât vă ajunge tizicul?

– Ei, dar cum? Nu-i așa de mult, dar punem din când în când, nu facem chiar încontinuu focul cu dânsul, că mult gunoi faci cu dânsul. Dar așa cu lemne facem focul și-i totul normal. Când era cărbunele mai ieftin, luam și cărbune, dar acum… N-am luat anul acesta, că au zis că 400 de lei sacul, dar cât o fi având sacul cela eu nu știu.

Vocea Basarabiei: Dar vă este clar de ce s-a ajuns la această criză energetică?

– Cu războiul e cam ca boala, cu războiul.

Vocea Basarabiei: Vă este clar de ce s-a pornit această invazie rusă în Ucraina?

– Nu le ajunge pământ, iaca de ce, se bat de la nimic.

Vocea Basarabiei: Dar cine e capabil să aducă pacea?

– Cine? Tot împărații iștia ai noștri. Putin și cu Zelenski trebuie să se înțeleagă între dânșii. Că sfarmă casele, ucid civilii, copiii – asta-i strașnic.

Vocea Basarabiei: Și în Republica Moldova s-a vărsat sânge la Nistru în 1992.

– Da, în ’92 tot s-a vărsat sânge. Și atunci mulți au murit, și acum este chip să se înceapă iarăși. Cum să nu-ți fie frică, dacă suntem în coastele lor aici?

Vocea Basarabiei: Dar problema transnistreană acum credeți că ar avea șanse mai mari să fie soluționată?

– Poate să se mai înțeleagă ei, dar cam nu știu.

Vocea Basarabiei: Cum ați vrea să fie reîntregite cele două maluri?

– Eu aș vrea să se înțeleagă, să ne ducem la dânșii, ei să vină la noi, să fim o republică, dar nu așa, ei vreo 2-3 raioane acolo și vor republică aparte, dar rușii vin și se amestecă, cu armata asta acolo, au armament, au soldați. Și iaca, suferim și noi, și moldovenii noștri de acolo tot suferă.

Vocea Basarabiei: Acum vă este clar pe ce drum trebuie să se îndrepte Republica Moldova, ca cetățenii să aibă o viață decentă?

Dacă o să fim cu Europa, cred că cu Europa o să fie mai bine, sperăm că o să fie mai bine poate.

Vocea Basarabiei: Ca să ajungă Republica Moldova în UE, trebuie să facă tema de acasă, trebuie reforme.

– Da, trebuie, reformele trebuie toate îndeplinite, de altfel nu ne primesc pe noi acolo.

Vocea Basarabiei: Care sunt cele mai importante reforme, în opinia dvs.?

– Cu corupția asta, cu toate acestea. Nu vedeți că-i prind că au furat bani și le dau drumul? Nu-i corect așa, lasă-l să răspundă.

Vocea Basarabiei: În inima Chișinăului se protestează mai mult de 8 săptămâni.

– Acolo dacă le dau bani, ei pot să se ducă în toată ziua să doarmă în colibe. Omul care înțelege nu are ce căuta acolo să-i susțină pe dânșii, pe niște bandiți. Ei umblă cu „kulioace” cu bani și se joacă, azvârl la oameni, dau, dar nu-i așa, că ei de aiștia sunt răi câți vrei să se ducă să șadă acolo.

La lucru trebuie trimiși și-apoi lor n-o să le vină a protesta, iaca cum.

Vocea Basarabiei: Organizatorii ce vor? Să se ajungă la alegeri anticipate…

– Ei, d-apoi după putere toți… Dacă ai fost, de ce te mai zbați? Ai fost și te-au dat de rău, ei și de ce mai vrei tu amu înapoi? Las-o asta să stea 4 ani și să vadă – a face treabă sau n-a face, alt partid din dreapta, care-o fi din dreapta, numai nu din stânga, că din stânga au fost și suntem sătui de dânșii.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. în cine aveți încredere?

Eu în democrație am încredere și până când în Maia Sandu eu am încredere. Să vedem, o parte femeiască poate va face treabă, dacă aiștia bărbați n-au putut 30 de ani să facă, poate măcar ea va face.

* * *

Opinii adunate la piața din satul Selemet, raionul Cimișlia. La fel ca Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, cu o zi mai devreme, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a spus că Republica Moldova va fi ajutată de UE tot așa cum a ajutat și ea sutele de mii de refugiați ucraineni care i-au traversat teritoriul ori s-au oprit aici fugind de invazia rusească. Metsola a promis sprijinul Parlamentului European la fiecare pas al Chișinăului pe calea integrării europene, care i-a fost promisă Republicii Moldova de UE în luna iunie prin acordarea statutului de țară candidată. Metsola a mai spus că este o șansă istorică pentru Moldova să facă reforme și să-și întărească democrația. Vicepreședintele parlamentului de la Chișinău, Mihai Popșoi, spune la Vocea Basarabiei că sprijinul oferit de Uniunea Europeană este de un real folos și că drumul ales de țară de a se integra în Uniunea Europeană trebuie să fie ireversibil.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.