VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VB la Nisporeni: Socialiștii și comuniștii împreună cu Șor vor să dezbine acest popor, lor nu le place spre UE, acolo legile trebuie respectate, dar ei n-au fost învățați să respecte legea

În această săptămână, în inima Chișinăului au continuat protestele organizate de politicianul fugar Ilan Șor și partidul acestuia. Oamenii rămași în corturi cer demisia președintei Maia Sandu, executivului, dar unii protestatari nu știu de ce au fost aduși. Despre ce vrea opoziția și ce poate guvernarea discutăm la acest sfârșit de săptămână.

* * *

Așadar, unii dintre manifestanți și-au montat corturi, aproximativ 200, spun organizatorii. Protestatarii cer demisia președintei Sandu și consideră că demisia guvernării PAS este singura soluție la crizele complicate cu care se confruntă Republica Moldova. Vocea Basarabiei a căutat să afle ce cred locuitorii din Nisporeni despre acțiunile de protest din capitală.

Leon Buza, antreprenor din raionul Nisporeni

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Nisporeni, și discutăm cu cetățenii despre relația dintre putere și opoziție. Cum ar trebui să fie acest dialog între cei care guvernează și cei care sunt adversari politici?

– Trebuie de găsit un numitor comun, trebuie de gândit în ce situație se găsește țara și îndeobște Europa.

Dacă vrem să trăim bine, trebuie să muncim, trebuie să ne împăcăm, trebuie să ne înțelegem unul pe altul, să nu intrăm în confruntare, altfel, noi o să ne ridicăm și-apoi iar o să ne coborâm.

Vocea Basarabiei: Dar aceste acțiuni de protest care se organizează pot face presiuni asupra guvernării, cum le vedeți dvs.? Ați merge și dvs. să protestați?

– Nu! Eu cred că protestele, asta îi treaba lor, că fiecare are dreptul la libera exprimare, dar când situația e foarte complicată ar trebui să se abțină de la chestiile acestea, că și așa lumea o duce greu și se primește că unii nu știu ce vor. Dar persoanele acestea care îndeamnă lumea la proteste tot au fost la guvernare și ce au făcut? Când am ajuns la niște condiții olecuțică mai grele, gata, ei de-amu socot că ei au făcut totul pentru poporul acesta. N-au făcut ei nimic, au ținut poporul acesta cu minciuni și cu fel de fel de măguleli și de fiecare dată se străduie să-i întoarcă tot acolo de unde au pornit.

Vocea Basarabiei: Opoziția spune că trebuie răsturnată guvernarea, pentru că nu a mers să negocieze la Moscova un tarif la gaze mai bun.

– Dar ce numai Moscova este pe fața pământului? Este lume civilizată și lumea se duce acolo unde socoate că-i mai bine. E clar că de atâtea ori când au venit la putere foștii demnitari care ne-au condus țara acolo unde au vrut ei, tot timpul ne-am întors înapoi și n-am mai făcut nici jumătate de centimetru înainte.

Vocea Basarabiei: Și relația cu Federația Rusă cum ar trebui să o dezvolte Republica Moldova?

– Relația cu Federația Rusă ar trebui să se dezvolte pe principii economice, de bună colaborare, dar nu de fiecare dată când nu le convine lor, ei ne taie gazul, ne aruncă producția în gropile de gunoi, ne expulzează cetățenii care muncesc acolo. Lucrul acesta nu-i chiar bun. Eu, de pildă, privesc foarte multe programe cum trăiește Rusia simplă și acolo îi catastrofă, îi jale cum trăiește populația de prin acele zone ale Rusiei.

Vocea Basarabiei: Dar ce așteptări aveți acum de la opoziție, ce vreți să facă opoziția?

Eu aș vrea ca opoziția să se gândească corect, să se orienteze în condițiile acestea în care trăiește nu numai Basarabia, dar și toate țările Europei și Ucraina, și chiar și aceeași Rusie.

– Eu sunt de părere că Rusia va pierde acest război, nu vor obține nimic, pur și simplu au distrus Ucraina și atât.

Vocea Basarabiei: Acest război ruso-ucrainean decide și viitorul Republicii Moldova?

– Numaidecât, că dacă rușii nu înaintează înspre zonele astea ale Odesei în partea Moldovei, înseamnă că noi o să avem mai multe șanse să aderăm la Uniunea Europeană, să trăim în condiții pașnice și nu sub sistemul cela sovietic. Și cred că o să fie bine până la urmă, dar e păcat că Ucraina a fost distrusă din temelii.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei…

– Dna Valentina, mă bucur că sunteți la Vocea Basarabiei și îndeobște Vocea Basarabiei acum are niște emisiuni extraordinare. E o plăcere, eu numai Vocea Basarabiei o ascult și atât. Mă bucur, tare mă bucur. Să fiți sănătoși! Dumnezeu să vă păzească și Dumnezeu să vă ajute!

Vocea Basarabiei: Suntem în ospeție aici, la Nisporeni, și discutăm cu cetățenii despre relația dintre putere și opoziție. Cum ar trebui să fie acest dialog între cei care guvernează și cei care sunt în tabăra adversă?

Ar trebui să fie înțelegere, bună înțelegere, fiindcă noi muncim ca să prosperăm, să fie bine și opoziția ar trebui să fie de acord cu guvernarea.

Vocea Basarabiei: Dar opoziția scoate lumea în stradă, fac proteste.

– Fac foarte rău, nu se poate așa ceva. Acum, în toiul muncii, când se strânge roada, acum trebuie proteste? Nu trebuie proteste! Acum fiecare trebuie să adune roada și să ne bucurăm de ceea ce este. Dumnezeu să-i păzească pe cei de la guvernare și Dumnezeu să-i trimită sănătate lui Maia Sandu să ne conducă mai înainte.

Vocea Basarabiei: Ei atunci când scot lumea în stradă spun că lumea trăiește greu, spun că cresc tarifele, cresc prețurile, că nu au cu ce se descurca oamenii.

– Dna Valentina, i-i greu la acela care nu muncește, dar care muncește o să pună de pe un umăr pe altul, că au fost timpuri și mai grele, noi le cunoaștem de acum, vârsta…

Vocea Basarabiei: Dvs. știți cine cheamă lumea la proteste?

Știu. Lumea iese că-i plătește, cred că le dau bani. Un om cinstit niciodată n-o să ia banul cela, trebuie pedepsiți corupții și acei care dau mită.

Vocea Basarabiei: Dar cine sunt corupții?

– Alde Șor sunt corupți, cred că și socialiștii nu se dau într-o parte.

Vocea Basarabiei: Și va fi greu ca în societate să existe solidaritate?

– Îi greu, îi foarte greu, fiindcă nu suntem uniți, că îi provoacă pe oameni, dar lumea noastră care-i de treabă a făcut focul și cu ciocleji, și cu tot ce a fost și n-a mai așteptat chiar gazul. E clar că-i bine, îi ușor, dar trebuie să ne adaptăm și la greu.

Vocea Basarabiei: Cum v-ați pregătit de iarnă?

– Am adus râpcă de pe deal, cărbuni n-am procurat, că-s scumpi, dar lemne ne-au dat, eu am gradul I de invaliditate și mi-au dat 3 metri de lemne. Și noi le-am tăiat și le-am pus la dos, fiecare surcică am strâns-o.

Vocea Basarabiei: Dar vă ajung 3 metri steri de lemn pe iarnă?

– Nu ne ajung, dar noi mai avem unele rezerve.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită la Nisporeni și discutăm cu cetățenii despre relația dintre putere și opoziție. Cum vedeți dvs. să se dezvolte acest dialog?

Opoziția trebuie să se ducă la locul lor unde li se recomandă, că așa a zis Maia Sandu, și-a dat cuvântul că ea o să facă și-o să-i pună unde trebuie pe dânșii, pe toți oamenii aceștia care au jefuit țara.

Vocea Basarabiei: Vă este clar ce dorește astăzi opoziția?

– Să jefuiască din nou țara, iaca ce. Să revină la putere și să jefuiască țara, altceva nu. Dar nu pot să revină ei, că depinde de popor, cum gândește poporul. Noi am mers și i-am ales, ei trebuie să facă poreadkă (ordine) în țară.

Vocea Basarabiei: Ia ziceți, ce probleme trebuie rezolvate acum, ca lumea să nu trăiască în deznădejde?

– Să nu ajungă lumea înapoi cum a fost – tâlhării, furturi, oameni la pușcărie pe nedrept și legea să fie lege, și procurorii să fie procurori adevărați în țara asta, că asta-i treaba – nu avem procurori cu suflet, nu avem niciun procuror cu suflet, toți îs corupți, de la unul la altul. Și în spitale e la fel, dacă ai intrat în spital, gata, numai să le dai.

Vocea Basarabiei: Această corupție are rădăcini adânci.

– Tare-s adânci…

Vocea Basarabiei: Acum credeți că fenomenul acesta se stârpește ușor?

– Dacă lumea o să înțeleagă.

O să se mântuie și corupția, dar nu se poate chiar atât de ușor, așa corupție de atâția ani înrădăcinată n-o poți, ca o sudankă (sorg), o sudankă pe deal când iese și nu poți scăpa de ea, că iese din nou.

Vocea Basarabiei: Alte probleme care mai trebuie rezolvate?

– Problemele cu agricultorii. Iaca stăm cu poama pe deal, nu știm ce să facem, la frigider n-o putem pune, cheltuielile sunt mari, o ladă îi 14 lei, iaca asta-i marea problemă.

Vocea Basarabiei: Vine și perioada rece a anului, sunteți pregătiți de iarnă?

– Nu suntem pregătiți, dar, mă rog, poate nu vom mai îngheța fără gaze de la Rusia. Dacă n-o să fie gaze de la Rusia, lumea o să se gândească și o să facă altceva și totuna iese omul din încurcătură.

Vocea Basarabiei: Dar vedeți că tocmai opoziția îi spune Maiei Sandu să meargă la Moscova să discute cu Vladimir Putin?

– Dar Maia Sandu ce să facă? Să-i pupe mâna lui Putin, ce să-i facă?

Nimeni nu hotărăște nimic la Moscova, trebuie de mers înspre Europa și să se gândească că acum nu-s vremurile celea care erau odată, oamenii trăiesc și fără gaz.

Au să se unească din altă parte, totuna au să facă ceva, așa că oamenii au să iasă din încurcătură, principalul e să scăpăm de bandiți și să fie țara liberă și să aibă unde da producția, să nu stăm cu dânsa pe deal, că de bandiți suntem sătui.

Valentina Spînu, vânzătoare Nisporeni

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, am venit în vizită aici, la Nisporeni, și discutăm cu cetățenii despre relația dintre putere și opoziție. Cum ar trebui să stabilească acest dialog guvernarea cu adversarii săi?

– Dar ei mult tare nu se deosebesc, cei care au fost la conducere îs în opoziție și cei care au fost în opoziție acum îs la conducere. Pe urmă au să se schimbe, mâine-poimâine oamenii se dau după cum bate vântul și s-au împărțit cam în jumătate, și nu poți să-i susții, să ai încredere în cineva.

Vocea Basarabiei: Ce probleme trebuie să fie rezolvate astăzi ca lumea să fie mulțumită?

– Acum, ca lumea să fie mulțumită, multe îmi doresc, dar îs imposibil de îndeplinit. Dar, în primul rând, ar trebui să-i dea voie țăranului să fie liber.

Vocea Basarabiei: Dar pentru iarnă v-ați pregătit?

– Dar pentru iarnă… Iaca așteptăm, îi vorba să ne mai dea niște copeici să mai luăm niște lemne.

– Noi suntem bătrâni de-acum, eu degrabă am 80 de ani. M-am pregătit și anul ista o să trec, lemne mi-am luat, dar de-amu de alt an mai departe nu știu, că pădurile se mântuie. O să mai tăiem vreo doi ani, dar pe urmă? Dacă n-o să fie legătură cu cei de unde trebuie de adus petrol să fie, gaz să fie, una-alta, că noi nu avem.

Cu râpcă, cu paie, măi, oameni buni, o să ne fie greu, o să facem focul cu râpcă și cu bețe de răsărită, dar pe urmă o să trăim bine.

Vocea Basarabiei: Vă este clar de ce e așa de scump gazul astăzi?

– Asta e politic legat numai, el nu costă atâta, dar așa-i situația politică, Rusia vrea una, Europa vrea alta și ei se asupresc unul pe altul. Și pierde cine?

Vocea Basarabiei: Dvs. ce ziceți, cu cine trebuia să fie Moldova?

– Moldova trebuie să fie singură. Bine era când s-au dus aceia și n-au venit ceilalți.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Nisporeni, și vorbim despre relația dintre guvernare și opoziție. Cum ar trebui să fie acest dialog, ca să se concentreze toate eforturile pe depășirea crizelor, problemelor cu care se confruntă țara și cetățeanul?

– Opoziția a rămas cea care a fost – Șor, Dodon, dar puterea a venit și tot degeaba a venit. Știți ce aș face? Este corupție acum și cum a făcut Vlad Țepeș, i-aș invita pe toți așa, la masă, cu vin, cu băutură și aș închide ușile, și în țeapă i-aș lua, că altfel nu termini cu corupția. Eu vă dau un exemplu: a fost Plahotniuc, l-au hulit că-i hoț, poate și o fi fost hoț, tâlhar sau ce a fost, dar eu dau acest exemplu că m-am convins ce a făcut Plahotniuc, a venit chiar pentru raionul Nisporeni, a pornit un stadion, a pornit „Luceafărul”, a făcut cinematograful „Luceafărul” și nu numai asta, a reparat grădinițe, o grămadă de drumuri a pornit și lumea i-a mulțumit. Aș vrea o guvernare măcar cât de cât să se țină de cuvânt, măcar cum a fost Plahotniuc pentru noi.

Vocea Basarabiei: Dar acum disputele cele mai mari sunt pentru tarifele mari la gaze…

– Dar amu, Maia Sandu mai degrabă s-ar duce și ar căuta gaz mai ieftin, ori la România, ori în Azerbaidjan, ea-i președintele țării. Ea îi floarea…

Vocea Basarabiei: Opoziția zice că trebuie să meargă la Vladimir Putin.

– Putin e un terorist, acesta-i degeaba, el îi cu sânge rece. La dânșii ce fac acum?

La dânșii în Siberia arde gazul, se duce, pe țevi de cele mari de o mie diametrul, se duce în aer, dar pentru EL, noi suntem ca niște pe care le împușcă la vânătoare.

Să ne dea nouă pace să trăim, noi avem o țară, România, pe care o vrem România Mare.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în ospeție aici, la Nisporeni, și vorbim cu localnicii despre dialogul care ar trebui să fie între putere și opoziție. Cum ar trebui să fie această relație între cei care conduc și cei care sunt împotriva guvernării?

– Deoarece Moldova a ales calea europeană, ar trebui cei de la guvernare să nu le atragă mare atenție la socialiști, comuniști, pentru că PAS are majoritatea.

socialiștii și comuniștii împreună cu Șor vor să dezbine acest popor, că nu le place spre UE, pentru că acolo sunt legi care trebuie respectate, dar EI n-au fost învățați să respecte legile. Și de aceea noi nu trebuie să cădem pradă și să ne dezamăgim din spusele socialiștilor, fiindcă drumul nostru este spre Europa.

Dar opoziția cumpără lumea, ca să vină lumea la proteste, dar oamenii trebuie să se gândească, e timpul când noi trebuie să gândim.

Vocea Basarabiei: Deci, opoziția scoate lumea în stradă și le spune oamenilor că nu-i ajută guvernarea cum să ierneze ușor.

– Au fost timpuri și mai grele și noi, moldovenii, am putut să le depășim, dar acum trebuie să ne conformăm situației, că nu-i numai la noi în Moldova așa, e și războiul implicat, dar noi trebuie să strângem cureaua și, cum suntem noi, moldovenii, ne place să trăim pe picior lat, dar să ne învățăm să fim olecuță mai economi și totul o să fie bine. Deodată o să fie greu, pe urmă să vedeți cât de bine o să fie.

Vocea Basarabiei: Dar la aceste acțiuni de protest, cei care le organizează insistă pe ideea că Maia Sandu trebuie să meargă la Moscova, să discute cu Vladimir Putin, să negocieze prețul la gaz.

– Nu ar da la nimeni gaz mai ieftin, n-ar fi gazul mai ieftin. Și ce credeți că dacă ar fi fost Dodon gazul avea să fie mai ieftin? Nu avea să fie mai ieftin! Asta-i criză, că tot e politică și aici. N-a ridicat Maia Sandu în Italia, în Germania prețurile la petrol sau la gaz. Nu cădeți pradă oamenilor lui Șor! Șor să vină să plătească datoriile, să stea la pușcărie și să nu amăgească lumea. Dacă ar fi furat toți așa, ce avea să fie? Toate raioanele trebuie să fie frumoase nu numai Orheiul, și Nisporeniul, și Strășeniul, și Briceniul, și Edinețul. 

Vocea Basarabiei: Cum v-ați pregătit de iarnă?

– Foarte bine! Mi-am făcut conserve, mi-am cumpărat lemne, chiar am plită, nu mi-e rușine cu plita, am să fac focul la plită, la gaz am să-i dau drumul numai când am să socot.

Vocea Basarabiei: Dar opoziția, organizând aceste proteste, spune că vrea să dea jos guvernarea.

– N-are nicio putere, n-are șanse, doamnă, n-are șanse.

ei spală creierii la oamenii care sunt slab informați, dar, vă rog frumos, nu cădeți pradă minciunilor opoziției și luați azi 300 de lei. Și pentru ce vă ajung acei 300 de lei? Oameni buni, nu credeți că dacă revine Dodon la putere gazul se ieftinește sau lumina. Nu credeți! Asta-i geopolitică.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Nisporeni, și vorbim cu cetățenii despre cum ar trebui să fie dialogul dintre putere și opoziție.

– Bună ziua! Mă numesc Gheorghe Cioară. Dialogul între opoziție și guvernare trebuie să fie, trebuie să colaborăm, trebuie să tragă atenție foarte mare la locuitorii care sunt foarte obijduiți mai ales cu lemnele. Înainte lemnele le plăteam și ni le aduceau acasă, dar acum nici lemne, nici bani nu ai cui da, îi foarte rău organizat.

Vocea Basarabiei: V-ați pregătit de iarnă?

– Cum să ne pregătim dacă nimeni nu vinde, nimeni nu aduce? Nu ne putem pregăti.

Vocea Basarabiei: Ați fost la primărie?

– Da, am dat lista, că suntem 3 pensionari, și nicio mișcare, le-au dat la „Moldsilva”, „Moldsilva” nu știe nimic ș.a.m.d.

Vocea Basarabiei: Și ce-i de făcut?

– Nu știu, guvernarea trebuie să tragă atenție, să umble prin localități, cum dvs. veniți, să vină să întrebe cum trăiește cetățeanul, că vine iarna, gazul s-a scumpit. Trebuie să fim oleacă optimiști și ca să putem noi să mai votăm pe cineva trebuie să avem nădejde.

Vocea Basarabiei: Dar opoziția scoate lumea în stradă. Ați merge să protestați?

– Dacă o să meargă treaba bine și o să fie lemne, o să fie gazul mai ieftin, rămânem cu guvernarea, că așa trebuie să fie, dar n-o să ieșim noi la proteste numai ca să ne dea bani, mie nu-mi trebuie chestia asta.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Nisporeni, și discutăm cu cetățenii despre relația dintre putere și opoziție, despre dialogul pe care trebuie să-l aibă guvernarea cu opoziția și opoziția cu guvernarea. Cum ar trebui să se dezvolte această relație?

– Relația aceasta trebuie să fie ca într-o țară civilizată, trebuie să se înțeleagă opoziția și cu guvernarea, fiindcă toți trebuie să lucreze pentru popor, toate legile și tot ceea ce se întreprinde trebuie să fie pentru binele poporului și opoziția ar trebui să nu umble cu proteste că nu le place guvernarea, dar ar trebui să se întrunească la o masă rotundă și să vadă cine și ce poate ceda și totul ceea ce se face să se facă pentru binele poporului. De atâta au fost aleși, de atâta guvernarea a primit așa procent înalt și noi nu trebuie să-i ignorăm pe alegătorii care și-au dat votul, peste 60% pentru parlamentari.

Vocea Basarabiei: Opoziția vrea să dea jos această guvernare și pe președinta Sandu.

Nu le place, fiindcă au început să facă schimbări în legislație și să fie trași la răspundere, adică să lupte cu corupția, cu acei care au furat țara, care au destabilizat economia, sistemul bancar.

Și e clar că nu le place, fiindcă în timpul apropiat trebuie să stea în fața legii, trebuie să fie judecați, că nu se poate la nesfârșit să se prelungească acest lucru, dezastrul acesta care s-a făcut la noi în republică.

Vocea Basarabiei: Ceea ce spune opoziția e că actuala guvernare nu a reușit să negocieze un preț mai bun la gaze, că lumea trăiește în sărăcie, că sunt probleme social-economice.

– Lumea trăiește în sărăcie din cauza războiului din Ucraina, merge vorba de sursele energetice, merge vorba de gaz și de lumina electrică și nu numai la noi în Moldova, în toată Europa și în toată lumea s-au mărit prețurile și asta nu înseamnă că-i de vină guvernarea noastră.

Vocea Basarabiei: Adversarii guvernării spun că Maia Sandu ar fi trebuit să meargă la Moscova, să discute cu Vladimir Putin, să negocieze un preț mai bun la gaze.

– Nu ar da nimic acest lucru, fiindcă rușilor nu le-a plăcut că Moldova a primit atâția refugiați din Ucraina, nu le-a plăcut că noi am recunoscut și am spus că, într-adevăr, este un război și nu cred eu că rușii ne-ar da un preț mai bun.

Dar de ce n-au făcut guvernările anterioare acest lucru, de ce n-au încheiat un contract de lungă durată PENTRU gazE pe vreo 20 de ani, cu un preț bun?

Vocea Basarabiei: Vedeți că deputații Partidului Șor merg acum la Moscova și încearcă să poarte niște discuții?

– Dar eu nu înțeleg dacă ei au mandat ca să plece la Moscova, fracțiunea Partidului „Șor” are câți deputați? Este guvernarea care a primit marea majoritate de voturi în parlament, aceia trebuie să negocieze. E un PR în fața populației, căci ei ar vrea să schimbe, să se ducă, dar eu socot că nici n-o să-i ia nimeni în seamă la Moscova acolo, fiindcă ce Moscova nu știe meritul lui Șor, care a dezechilibrat economia și sistemul bancar, nu știe că a furat miliardul? Știu toți, de aceea nu cred eu că ei au să aibă succes.

Vocea Basarabiei: Ce le spuneți oamenilor care vin să protesteze?

– Oameni buni, dați-vă seama ce faceți! Cei care sunt aduși cu 200-250 de lei să nu-și vândă țara pentru 200 de lei. 200 de lei ca să te duci să protestezi, să-ți vinzi demnitatea ta de cetățean și de om? Asta e ca și când ți-ai vândut sufletul. Opoziția, socialiștii și Șor spun că, iaca, nu-și bate capul guvernarea de populație. Cum nu-și bate capul? Dacă văd că rușii n-au să ne mai dea gaz, de-acum au găsit surse alternative. E clar că prețul o să fie mărit, dar guvernarea o să dea compensații la familiile celea socialmente vulnerabile, care au pensie mică, care au salariu mic, cum au dat și iarna trecută. Să fim răbdători și înțelegători și șansa noastră pe care ne-a oferit-o istoria pentru integrarea în Europa trebuie să luptăm pentru dânsa, nu să ne batem joc. O șansă are omul sau țara, o șansă în viață are. Dacă o să pierdem pe asta, nu știu dacă o să mai vină timpul când o să avem o altă șansă.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Nisporeni, și discutăm cu cetățenii cum ar trebui să fie dialogul dintre guvernare și opoziție în contextul acestor acțiuni de protest care se organizează în Chișinău.

Acestea-s proteste plătite, doamnă, acesta nu-i protest politic, acesta-i pentru a acapara puterea.

Vocea Basarabiei: Și ce ar trebui să facă guvernarea, să aplece urechea la ceea ce spune opoziția?

– Dar la ce să aplece urechea? Șor șade acolo unde șade, șade în lux și scoate sărmanii aceștia care-s necăjiți pentru 200-300 de lei. La ce să aplece urechea?

Vocea Basarabiei: Lumea este scoasă în stradă, spunându-i-se că se trăiește greu astăzi, că nu au bani să achite facturile, pentru că nu a fost negociat bine prețul la gaze.

– Dar înainte nu era tot așa, că erau hoții la conducere? Eu, de pildă, la proteste de astea nu mă duc.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. cum v-ați pregătit de iarnă?

– Ca la țară, ca și în orișicare an, ne-am pregătit și cu lemne, noi le-am cumpărat de mult.

Vocea Basarabiei: Și pentru cât timp aveți lemne?

– Avem pentru tot anul.

Vocea Basarabiei: Dar ați renunțat la ceva ca să puteți să achitați facturile?

– N-am renunțat la nimic.

Vocea Basarabiei: La mâncare, la îmbrăcăminte?

– N-am renunțat, că noi trăim cu ceea ce avem, suntem pensionari, mai vând aici o haină și cum am mers așa și mergem. Da, îi greu, într-adevăr, îi greu și-i scump, dar de-acum ne-am dat și noi cum este.

Vocea Basarabiei: Cei care organizează protestele vor să răstoarne guvernarea, insistă acolo că nu a mers Maia Sandu să discute cu Vladimir Putin un preț mai bun la gaze.

– Ei hai! Degeaba! Care preț mai bun la gaze?

Înseamnă că toată lumea trebuie să se ducă să discute cu Putin? Copiii mei sunt în Italia și peste tot locul e aceeași poveste, e aceeași criză. Și acolo ce, tot Maia Sandu e vinovată?

Vocea Basarabiei: Dar ce probleme trebuie să rezolve cei de la putere, cei care sunt la cârma țării?

– Trebuie să le rezolve ale agricultorilor, că ei au credite multe, anul acesta a fost un an secetos și poate ar trebui și un ajutor mai bun la pensionari chiar și pentru perioada rece a anului. De pildă, eu vă spun, pentru mine eu m-am pregătit, dar sunt oameni sărmani, sunt oameni singuri cărora, într-adevăr, le vine greu. Și acum spun că lemnele acestea, dar lemnele acestea du-te și le adu din pădure și ajungi la 1.000 pentru un metru ster, într-adevăr, e foarte scump. Dar cu opoziția ce să discuți? Că ei vor ce vor, nici nu știu, poate nici ei singuri nu știu ce vor.

Vocea Basarabiei: Cei de la putere zic că vor să promoveze reforma în justiție, să se ducă o luptă aprigă împotriva corupției și atunci ar putea să vină bunăstare și în casa cetățeanului.

– Da, în primul rând, reforma justiției, dar merge cam greu. De aici îi închide, de dincolo le dă drumul, nici nu știu, parcă s-a spus că prima problemă este reforma justiției. Dar văd că merge greu, se împotmolesc, sărmanii, ori poate corupția îi mare, iar justiția îi slabă.

Vocea Basarabiei: Care dosare vreți să aibă finalitate din cele despre care se discută atât de mult?

– Am vrea și furtul miliardului, spălarea de bani, „laundromatul” ista rusesc, dar se bate pasul pe loc, iaca, acuși îs 10 ani sau câți și tot îi pe loc, se fac eforturi, dar e ca un zvâcnet de cela care de-abia se simte. Să dea Domnul să fie! Parcă te doare și sufletul, te doare și inima, dar nu poți să faci nimic în cazul de față.

Vocea Basarabiei: Dar drumul corect pe care să se îndrepte Republica Moldova care e?

– Înspre democrație, justiția să fie pusă în capul mesei și integrarea europeană, că fără integrarea europeană nu facem nimic, dar guvernarea să meargă înainte cu reforma justiției, să-i pună la punct pe aceștia corupți, pentru că ei au averi de milioane nu știu de unde luate, care mamă, care tată li le-au dat, nu știu, dar ar fi bine să li se ia averile. Și să răspundă de unde au făcut averea asta, căci cu sapa nu știu, la prășit nu prea faci așa averi.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în ospeție aici, la Nisporeni, și discutăm cu cetățenii despre relația dintre putere și opoziție. Cum ați vrea să fie acest dialog dintre cei care guvernează și cei care cheamă lumea în stradă?

– Cu Șor nu, cu Șor nu-i de înțeles, dar cu Dodon nici atâta.

Vocea Basarabiei: Și atunci, cu cine să discute?

– Maia Sandu și cu ai ei care o înconjoară pe dânsa și cu poporul care tot îi primprejurul ei.

Vocea Basarabiei: Dar acei care organizează proteste vor să răstoarne guvernarea, să o dea jos pe cea care este și să aducă alți politicieni la putere.

– Nu trebuie, că-i bună așa cum este azi. Cred că ei nu înțeleg singuri ce vor.

Vocea Basarabiei: Dvs. în ce condiții ați merge să protestați?

Eu sunt bucuroasă așa cum este în ziua de azi, dar a fost cândva și mai greu încă și nu trebuie cu bani să fiu cumpărată, trebuie așa să procedez cum e mintea mea.

Vocea Basarabiei: Cum v-ați pregătit de iarnă?

– Of! N-am lemne, dar totuși se prevede că o să fie ceva, o să fie mai bine oleacă. Și eu trăiesc permanent cu speranța, doar speranța moare ultima.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.