VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VB la Hâncești: Guvernarea aceasta vrea să stăm cu capul sus, să nu stăm în genunchi, dar să fim independenți de lumină și de gaz

Principalele probleme cu care se confruntă populația Republicii Moldova sunt prețurile, războiul din Ucraina, sărăcia și viitorul copiilor, corupția, deconectarea de la gazul natural rusesc și lipsa încălzirii în perioada rece, arată datele proaspătului sondaj „Republica Moldova și România în oglinda crizelor regionale”. Despre prezentul și viitorul Republicii Moldova vorbim la acest sfârșit de săptămână.

Maria Darie, cumpărătoare la piața din Hâncești

55 și la sută din moldoveni consideră că țara lor se mișcă într-o direcție greșită, fiind îngrijorați de situația actuală. Totuși, 60% dintre respondenți vor în Uniunea Europeană, scăzând numărul celor care ar opta pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Euroasiatică, arată rezultatele sondajului prezentat în această săptămână. Partenerii externi în care moldovenii au cea mai multă încredere sunt Germania, România și Uniunea Europeană. Rusia s-a prăbușit în topul încrederii cetățenilor moldoveni, arată cercetarea sociologică realizată de IDIS „Viitorul”. Vocea Basarabiei a făcut un popas la Hâncești și a încercat să afle de la localnici ce cred ei despre situația social-politică din țară și cum văd ei viitorul Republicii Moldova.

Pentru cetățeni, pentru țară vrem un viitor frumos, dorim cât mai repede să fim în Europa, oamenii să aibă lefuri decente, trai frumos și sănătate. Sănătoși să fim!

Vocea Basarabiei: Dar un salariu decent cât ar însemna?

– Cel mai puțin, 20 de mii de lei. Dacă nu s-ar fi scumpit totul tare-tare, ar fi poate decent, că nici țara nu are de unde să ne dea mai mult.

Vocea Basarabiei: Dar în inima Chișinăului se protestează. Știți cine protestează și de ce?

– Știm că protestează Tauber cu Șor, protestează în privința viitorului țării noastre, contra Maiei Sandu.

Vocea Basarabiei: Și cu ce trebuie să se termine aceste proteste?

– Aceste proteste trebuie să se termine, să nu fie nimic așa strașnic, să nu intre în panică cetățenii și să nu-i asculte pe hoții și bandiții care au fost și sunt la noi, să ia măsuri cu cei care plătesc bani. Eu nu știu de unde iau atâția bani, îs bani furați și să ia măsuri cu dânșii și-i tot.

Vocea Basarabiei: Așteptați să vină Ilan Șor în Republica Moldova?

– Of, Doamne ferește! Să vină, dar deodată să-l și pună la dubală. Deodată! Imediat, nu să-l lase pe urmă, dar imediat.

Amăgesc oamenii! Șor amăgește, dar pe Maia Sandu s-o susținem și să ne rugăm toți oamenii cu pace, cu liniște…

Vocea Basarabiei: Dvs. știți de ce se protestează în inima Chișinăului?

– Șor face gălăgie.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. v-ați duce să protestați, dacă vă plătesc?

– Pe mine m-au cerut, dar eu n-am vrut, pentru că este puterea lui Maia Sandu. Mi-au spus să mergem acolo s-o facem pe Maia Sandu în tot felul și eu nu m-am dus, că eu îs a lui Dumnezeu, eu vin de la biserică, doamnă, și eu am copii învățați, eu nu pot să murdăresc pe cineva, că o să se murdărească și copiii mei. Viitorul noi o să-l facem cu Maia Sandu, cu toți, o să ne rugăm unul pentru altul și o să fie bine. Să fim uniți, că Dumnezeu cere unire, să ne iubim și să mâncăm dintr-o bucățică.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în ospeție aici, la Hâncești, și discutăm cu localnicii despre ziua de azi și cea de mâine. Cine decide astăzi soarta Republicii Moldova? Soarta acestei palme de pământ în mâinile cui este?

– Este foarte important ca cetățenii acestei țări să-și decidă soarta, dar, din păcate, în politica și în toată lupta geopolitică pe care o avem acum în jurul țărilor care ne înconjoară și evident că nu se iau decizii de noi, deciziile se iau în altă parte, dar eu socot că șanse mai sunt ca Republica Moldova să reînvie și lucrurile să devină mai bune, dar societatea e dezbinat. Eu fac o comparație: până în anii ‘90, 30 de ani, și după anii ‘90, cât s-a investit și s-a construit în Republica Moldova și ce s-a investit în anii aceștia de democrație și de liberalizare? Da, avem mall-uri, avem numai unde cheltui bani, dar unde să-i facem nu avem.

O țară are economie atunci când și cetățenii produc ceva, oricât de mic ar fi, o fabrică mică de 10-20 de oameni, prin asta se transformă, să creștem de la nimic la ceva mai mare.

Vocea Basarabiei: Dar există această pătură mijlocie a societății?

– Ea este, și dacă lucrurile se vor schimba pe parcurs, eu sunt convins că foarte mulți, poate toți nu se vor întoarce acasă, dar 50-60 la sută sunt gata să se întoarcă acasă, dar vor stabilitate, vor să vadă că nu-i atâta scumpete. Păi la țara noastră, spuneți-mi, văr rog, cum noi avem mărfuri care îs cu mult mai scumpe decât în țara vecină, România, nu mai vorbim de Ucraina, acolo este război, acolo îndeobște ar trebui să fie niște prețuri majore, dar astăzi în Ucraina, de exemplu, lumina îi 70 de bani de-ai noștri, gazul e 4 lei, dar asta dă un impact la toată economia și dezvoltarea economiei foarte mare, inclusiv salariile.

Vocea Basarabiei: Știți de ce în Ucraina tarifele sunt mai mici? Pentru că ei au resursele energetice proprii, pentru că tranzitul gazului rusesc aduce bani în vistieria țării.

– Bine, sunt de acord, de asta trebuie de dus tratative și de purtat relații pentru ca Republica Moldova să beneficieze, diplomația trebuie să lucreze la un nivel foarte înalt.

Vocea Basarabiei: Dar credeți că, dacă era o guvernare de altă culoare politică, atunci Rusia ne dădea mai ieftin gazul?

– Nu cred, lucrurile oricum aveau să fie complicate, situația o avem pe care o avem, dar e foarte complicat și ea nu-i bună, și asta duce și la dezbinare în societate, noi în loc să unim societatea, să dezvoltăm țara, să ne consolidăm în problemele noastre, că avem copii, avem nepoți, și eu am avut de gând să plec din țară.

Vocea Basarabiei: Dar un proiect de țară ce ar însemna, pentru că multă lume zice că anume lipsa unui proiect de țară face ca lumea să aibă puțină încredere, inclusiv în Republica Moldova ca stat?

– Socot că Republica Moldova poate să se dezvolte și în termen foarte scurt. Noi în țară avem nevoie de două drumuri transnaționale, reieșind din geograficul unde noi ne aflăm, ca Uniunea Europeană și cu Estul, și cu Vestul, să aibă o cale de trecere și noi din asta să beneficiem. Același drum cu plată, la drumul cela se mai construiesc fabrici și începe a se dezvolta capacitatea țării. În afară de asta sunt altfel de programe, ceea ce ține astăzi de agricultură că dau ajutoare, asta nu e ajutor, știți cum, ca și când șade cineva la semafor și i-am dat 5 lei, că are nevoie.

Așa se întâmplă și la noi în țară, asta nu-i soluție, soluția e planul general al țării și dezvoltarea regională a țării în agricultură pentru produsele alimentare și noi avem capacitatea nu să ducem produsele acestea proaspete, dar să le conservăm, să facem niște produse de calitate, conserve de tot felul.

Sunt convins că în primăvară, vor fi ridicate prețurile încă cu 40%-50%, la toate produsele alimentare, reieșind din situația care este astăzi în lume. Și noi am putea beneficia de asta în Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Cetățeanul e obișnuit să trăiască în democrație, în libertate, își cunoaște drepturile, își cunoaște obligațiunile?

–Din păcate, la noi drepturile și le cunosc toți, dar obligațiunile nu prea, și asta-i problema, fiindcă pentru o democrație bună și eficientă, adevărată, trebuie să treacă oleacă de perioadă de timp și asta se începe încă cu ceea ce educăm noi încă de la grădinița de copii și din familie copiilor.

Dar acum unica soluție e să pleci peste hotare, însă astăzi sunt foarte mulți basarabeni, moldoveni care își doresc foarte tare să revină acasă, dar pentru asta, dacă se pun accentele bine, în 5 ani de zile Republica Moldova se schimbă total. Lucrurile se pot schimba mai repede, numai că trebuie minte trează și un strateg foarte bun la nivel de conducere de țară, cu o echipă foarte bună, fiindcă în toate partidele din țara noastră sunt specialiști nu răi, dacă să-i alegi de peste tot și să înțeleagă că e timpul să ne consolidăm acești care gândesc normal, dar nu numai din aceștia care fac populism sau geopolitică și până la urmă noi nu ne-am ales cu nimic. Și dacă vor merge lucrurile așa, nici n-o să ne alegem cu nimic, important e în Republica Moldova să avem pace, liniște și măcar, sincer să vă spun, să avem cu ce ne încălzi și ce mânca. În rest, așteptările mari la cetățeni nu-s la nimic.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în ospeție aici, la Hâncești, și discutăm cu cetățenii despre ziua de azi și ziua de mâine a Republicii Moldova, ce viitor vreți să aibă țara?

– Dezvoltarea în țară merge, dar merge încetișor, sperăm că o să fie bine.

Viitorul Republicii Moldova îl văd în Europa, eu sper, de atâta că acolo e un trai decent, legea este lege, omul este protejat.

Vocea Basarabiei: Cetățenii Republicii Moldova sunt uniți atunci când e vorba despre drumul pe care să se îndrepte?

– Sunt dispersați, sărăcia face ca să se disperseze și, mai ales, coloana a cincea, care țin cu Rusia și vor în Rusia, și moldovenii noștri au rămas numai bătrânii și, dacă au rămas numai bătrânii, ei speră că o să fie cum a fost cu Sovietski Soiuz (Uniunea Sovietică).

Vocea Basarabiei: Dvs. vă este clar de ce a pornit acest război în Ucraina?

– Desigur că mi-e clar, că Rusia a văzut că de-acum nu poate fără republicile care o alimentau, toate celea din toate republicile se ducea la Moscova, lor le-a venit greu acum și au văzut că Ucraina trăiește mai bine și de-atâta au și invadat-o. Dar asta a fost planificat în Ucraina încă de mulți ani înainte, cum și noi suntem planificați cu Transnistria, dar poate a da Dumnezeu și nu le-a merge. Îmi pare rău de Moldova noastră, că niște oameni săraci lipiți pământului ajung pentru o bucată de pâine, pentru niște bani să ia să facă lucruri pe care nu trebuie să le facă, că dacă o să o dea pe Maia Sandu jos și guvernul cine o să vină, o să vină Dodon care a furat cu sacul? Cine o să vină? O să vină tot hoți de-ai lor și iar o să stăm în genunchi. Guvernarea asta vrea să stăm cu capul sus, să nu stăm în genunchi și să fim independenți de lumină, de gaz, că ne șantajează pe noi de ani de zile cu lumina și gazul și chiar acum am văzut că ne-au oprit gazul 30% și stăm ca frunza pe apă.

Zinovia Ivasișin, vânzătoare la piața din Hâncești

Vocea Basarabiei: Au redus volumul de gaze către Moldova.

– Au redus, da.

Gaz este de unde să-l aducă, dar e scump și scăparea noastră e România, că ea tare mult ne ajută, și lumea dacă ar înțelege, chiar și acel țăran, dar, săracul, el dacă-i lipit pământului și era cu Sovietski Soiuz, îi dai o pâine și el își vinde și mama, și tata.

Se duce la protest, fiindcă fruntea poporului nostru e plecată după graniță, după graniță e tineretul și aceia înțeleg ce înseamnă, că de-acum au văzut cum se trăiește acolo, dar la noi au rămas bătrânii și hoții. Bătrânii și hoții au rămas, iar celor care au furat Moldova vreo 30 de ani acum nu le convine și îi cam zgârie, că vor să îi pună la pușcărie, și ei fac totul ca să nu-i pună. Și procuratura, sunt acolo încă rămași de-ai lui Plahotniuc și nu știu cum să-i dea afară, fiindcă trebuie legea respectată, dar toți vor, toată lumea vrea ca repede-repede, dar se lungește, se lungește și nu știu, încetișor se mișcă, se mișcă la procuratură, dar noi am vrea mai repede.

Vocea Basarabiei: Ziceți și dvs., cum se trăiește în Moldova?

– Tare rău!

Vocea Basarabiei: De ce?

– Fiindcă aiști pe care i-am votat nu-și bat capul deloc de oamenii care i-au ales.

Vocea Basarabiei: Dar ce ați vrea dvs. să facă cei pe care i-ați ales?

– Dar eu vreau să vă întreb, spuneți-mi, vă rog, cine sunteți.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei…

– A, Valentina Ursu… Eu aș vrea să vină cu totul alții.

Vocea Basarabiei: Cine?

– Tineret. Eu nu pot să spun cine anume.

Vocea Basarabiei: Dar aveți un nume?

N-am, n-am încredere, că toți hoții au fugit și acum au rămas „gândacii” lor și șed și scurmă, dar pe noi ne înjosează cu totul.

Eu am 75 de ani. Pentru ce am muncit eu o viață întreagă, ca să mă duc acum să caut lemne prin pădure pentru iarnă? N-am încredere în nimeni, nici în Voronin, în nimeni, toți îs hoți.

Vocea Basarabiei: Dar acolo în piață ați merge să protestați?

– Nu! La anii iștia eu să mă duc acolo să stau? Dar ce-mi trebuie mie?

Vocea Basarabiei: Dar știți cine protestează?

– Am văzut. Oameni care tot îs nevoiași, care n-au ce mânca. Ce, noi îi ajutăm pe cei vulnerabili? Dar eu, dacă am 75 de ani, nu mă socot ca vulnerabil, că am muncit o viață întreagă? Acela îi mai tânăr ca mine și îl ajută, cică „noi îi ajutăm, în primul rând, pe aceia”. Dar acei care au muncit și-s la 75, la 85, la 90 de ani nu-s vulnerabili? Îi bardak (dezordine) în țară!

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în ospeție aici, la Hâncești, și vorbim cu cetățenii despre viitorul Republicii Moldova. Ce viitor vreți să aibă țara?

– Noi multe vrem, dar nu se face nimic, trebuie o schimbare. Eu aș socoti că cel mai bun îi Chicu, merită Chicu să fie la conducere și nu trebuie să fie numai dintr-un partid, dar trebuie să aleagă oameni care au cunoștințe și pot face ceva. Asta de atâta că i-au îngrămădit pe toți că-s din partida noastră și i-au pus la putere, asta nu înseamnă nimic.

Vocea Basarabiei: Dar cum se schimbă situația – prin reforme, prin unirea societății, pentru că oamenii sunt dezbinați, iată-s 31 de ani și unii se uită la Vest, alții la Est?

– Dar eu stau pe loc, să-mi dea pace și să fiu independentă, și să nu depind de nimeni, nici de Est, nici de Vest. Asta-i dorința mea.

Vocea Basarabiei: Dar Moldova n-are resurse energetice.

Noi am vrut să trăim într-o Moldovă independentă, înseamnă că trebuie să fim independenți și lasă Maia Sandu să se ducă să țină legătură și cu rușii, să țină legătură și cu Uniunea Europeană, trebuie să ducă legături cu orișicare.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită la Hâncești și discutăm cu cetățenii despre ziua de azi și ziua de mâine a Republicii Moldova. Cum se trăiește azi?

– Trăiește fiecare după cum îl duce capul, câtă minte are așa și trăiește. Dacă ai minte, și în aceste condiții poți să te descurci, să faci o meserie și cu dânsa poți să te hrănești.

Vocea Basarabiei: Dar de ce multă lume se văicărează, e cu oftatul, e cu plânsul?

– De ce? Fiindcă așa și-au făcut viața. Nu-i nimeni de vină, nici guvernul, nici parlamentul nu-i de vină, e de vină omul.

Vocea Basarabiei: Acolo, în piață la Chișinău, protestează lume pentru viața amară…

– Dar știți cine? Acei care nu vor să lucreze și se duc acolo și strigă pentru doi bani, dar oamenii înțelepți știu să muncească și nu se duc acolo să protesteze.

Vocea Basarabiei: Dar dacă dvs. ați fi invitat să mergeți la proteste, ați merge?

– Nu mă duc! Nu, pentru că nu vreau și nu-i locul meu acolo.

Vocea Basarabiei: Ce așteptări aveți de la cei care conduc Moldova astăzi?

– Eu n-am așteptări, fiindcă eu știu că după cum îți așterni, așa și dormi.

Vocea Basarabiei: Bine, dar guvernarea trebuie să livreze niște rezultate ca cetățenii să zică că au un trai decent?

– Da, da, da, i-am votat, ei pentru asta își bat capul, iar eu îmi bat capul pentru mine și pentru familie.

– Ei trebuie să se mai ducă și prin sate să vadă cum șed bieții oameni fără mâncare și fără încălzire, dar aici…

Vocea Basarabiei: Dar dvs. cum v-ați pregătit de iarnă?

– Ei, m-am pregătit… Nu știu când va veni gazul să plătim ce pregătire o să fie. Două mii de lei pensia și 30 de lei un metru cub de gaz, trebuie bani. Și de unde?

Vocea Basarabiei: Și la ce ați renunțat?

– Economie… Ce fel de economie poți să mai faci, dacă și așa nu mi-am luat de mult îmbrăcăminte și încălțăminte, nici nu știu cum se măsoară. Mă gândesc când o să ajung la iarnă ce o să fie, cât de puțin gaz n-ai da, dar totuna se învârtește contorul. Măcar că avem gaz, ce credeți? Umblăm încotoșmănați, cu colțuni de lână, cu baticuri și, iaca, asta-i. Cum era, și câte-o casă de copii și toți se încălzeau  pe unde cu strujeni, pe unde cu rîpcă și eram toți sănătoși. Tare bine era! Dar acum cu frumusețile și toată fudulia asta care este, apoi chiar mi-e greață.

Vocea Basarabiei: Dar despre aceste proteste ce părere aveți?

– Ei, lumea lasă să stea acolo, 200 de lei pe zi și 500 duminica. Lasă-i să stea, să le dea bani.

– În toată duminica, o pensie de-a mea…

Vocea Basarabiei: V-ați duce să protestați?

– Eu nu m-aș duce. Eram aici și vine baba Maria la baba Catia, baba Catia mai avea încă două legături de buruieni și-i zice: „Haide, Catia, haide, Catia, că se duce rutiera”. Dar baba Catia zice: „Stai, fa, că mai am două legături”. – „Fa, d-apoi 500 azi dă, haidem mai repede!”. Și-au luat buruienile și s-au dus amândouă să nu scape rutiera. Asta duminică a fost.

Vocea Basarabiei: Dar dvs., dacă vă dă 500, mergeți?

– Nu! De atâta că nu-mi trebuie. Eu nu vreau să mă duc la proteste, eu la proteste nu am de ce să mă duc.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. ați merge?

– Tot n-aș merge. Iaca n-aș merge, nici nu-mi închipui cum aș sta acolo în picioare. Bani îmi trebuie, dar de dus nu m-aș duce. E un mare pozor (rușine). Eu, femeie în etate, să mă duc să stau acolo pentru Șor? Doamne ferește!

Vocea Basarabiei: Dintr-un simț de demnitate?

– D-apoi cum dar? Eu îs sincer și am muncit o viață, și 500 de lei nu mă fac pe mine. Nu cred nici în Șor. Cum Șor șade atâta vreme și încă îl arată pe televizor la toată lumea, el ia cuvântul și încă protestele merg în Chișinău? Cum, ce fel de justiție? Chiar nu înțeleg, absolut deloc nu înțeleg. El dă bani, 200 și 500 de lei duminica. Și se duc, că: „Haidem, că o să ne dea bani! De unde o să luăm, până la pensie cât mai avem, dar noi în două duminici facem 1.000 de lei și până la pensie nouă ne ajunge”. – „Dar unde o să stai, dacă te arată pe televizor”? – „Dar eu mă duc acolo într-un dos și o să stau, să nu mă vadă, apoi o să mă sui în rutieră și o să vin înapoi”.

Vocea Basarabiei: Peste 5, peste 10 ani, cum vedeți, cum ați vrea să vedeți Moldova?

– Eu mă uit că aceia spun că parlamentul nu-i bun, că nu știu ce, dar altul mai bun tot nu mai vine, dar lasă să schimbe ceva. Au dat 1.500 de lei la pensionari, da, au dat, măcar cu atâta ne mai bucurăm și noi, dar îi puțin 1.500. Iaca, la trei skladometri (metri steri) de lemne, dacă vrei să iei, îți pun transportul lor și oamenii lor să încarce și-ți iese, dacă iei trei skladometri, 3.100 de lei. Poftim, iaca te duci acolo la dânșii și trebuie să te duci la ora 5, ca 7 oameni să treacă rândul. Numai 7 oameni primește și mai mulți nu primește, trebuie în altă zi să te mai duci și iar să mai stai de la ora 5 dimineață, că ei numai 7 primesc. Și, iaca, până am adus trei skladometri, eu am stat aproape o săptămână.

Vocea Basarabiei: Și aveți acum siguranță că veți trece cu bine sezonul rece?

– Cu trei skladometri?! Doamne ferește! Eu anul trecut am avut 10 și mi-au rămas oleacă, vreo doi trei skladometri și jumătate

Vocea Basarabiei: Unii politicieni scot lumea în stradă acolo, la Chișinău, protestează.

– Îi mare corupția la noi. Ei spun că pe acela l-au arestat… Ce folos că i-au arestat pe Tauber, pe Dodon, ce s-a schimbat? Nimic nu s-a schimbat. Dar pe Plahotniuc spun că nu-l găsesc, dar el șade și vorbește, stă la masă în Turcia sau altundeva șade. Credeți că ei nu știu unde-i? Jurnaliștii îl găsesc, dar ei nu-l găsesc.

Vocea Basarabiei: Justiția trebuie să-l caute.

– Dar ce ei îl caută? Nu-l mai caută nimeni.

Vocea Basarabiei: Cum vedeți viitorul peste 5, peste 10 ani?

– Peste 10 ani, cine știe ce o să fie.

Vocea Basarabiei: Cum ați vrea?

– Desigur că noi vrem să fie ca la ceilalți, mai bine, copiii noștri să trăiască mai bine. Hai că noi de-amu am ajuns la pensie, dar copiii cu așa vreme nu știu dacă mai rămân aici, că vin alții și-i iau și pe aceștia care mai rămân și-i duc peste graniță.

Vocea Basarabiei: Dar de cine depinde atunci viitorul Moldovei?

– Totul depinde de guvern și de oameni, desigur.

Vocea Basarabiei: Dvs. unde vreți să ajungă Moldova, mai aproape de Rusia sau mai aproape de Uniunea Europeană?

– Eu am lucrat peste tot locul. Am lucrat și în Rusia, dar desigur că trebuie să mergem în partea europeană.

Opinii adunate la Hâncești. Șansa Republicii Moldova de a supraviețui ca democrație este aceea de a intra în Uniunea Europeană. „Dorim să facem parte din lumea liberă”, declarații în acest sens au fost făcute de președinta Maia Sandu în cadrul unui interviu pentru Washington Post. Rugată să comenteze războiul din Ucraina, Maia Sandu a spus: „Am condamnat încă din prima zi agresiunea Rusiei din Ucraina, cu un an în urmă, nimeni nu se gândea că am avea un război adevărat în Europa. Ucraina luptă pentru o lume liberă, apărând și Republica Moldova. Ne dorim cu toții ca războiul să ia sfârșit cât mai curând, iar Ucraina să își recucerească teritoriile”. Oazu Nantoi, deputat PAS, reprezentantul Comisiei parlamentare pentru securitatea națională, în cadrul emisiunii „Puncte de reflecție” de la Vocea Basarabiei, a vorbit despre agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, dar și despre protestele opoziției, pe care el le consideră nejustificate.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.