VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VB la Edineț: Minciuna se vinde cu bani și lumea se vinde cu fake-uri. Salvarea noastră e UE

În această ultimă lună de vară sunt consemnate două mari evenimente: 27 august – Ziua Independenței, sărbătoarea națională a Republicii Moldova, marcată prin adoptarea Declarației de Independență din 27 august 1991 și 31 august – Ziua Limbii Române, sărbătoarea națională celebrată în Republica Moldova din 1990, care are scopul de a onora limba de stat. Despre importanța acestor sărbători naționale vorbim la acest sfârșit de săptămână.

Pe parcursul celor 31 de ani de independență, politicienii au spus că cetățenii Republicii Moldova trebuie să aibă puterea și viziunea de a crede într-un proiect național, iar ideea de a fi uniți în jurul unui proiect național trebuie să-i inspire zi de zi. Vocea Basarabiei a căutat să afle de la oamenii întâlniți ocazional la Edineț, localitate situată la hotarul moldo-ucrainean, ce cred ei despre sărbătorile naționale și coeziunea din societate.

– 27 august și 31 august sunt două zile semnificative, două zile care ne impun identitatea să fie afirmată pe diverse planuri.

Vocea Basarabiei: Există doza asta de patriotism în societate?

– Nu există atât de pronunțat, suntem încă destul de dezbinați, suntem dezbinați geopolitic, suntem dezbinați etnic pe alocuri, suntem dezbinați de marile imperii estic și vestic. Noi nu ne-am regăsit în măsura în care trebuia să ne regăsim și de fiecare dată încercăm să ne regăsim și prin serbare, prin accentuarea acestor aspecte.

Constantin Cojocaru, primarul municipiului Edineț

Vocea Basarabiei: Dar dacă nu ar fi povara problemelor social-economice, credeți că altfel ar vorbi cetățeanul despre 27 august, despre 31 august?

– Da, eu cred că ar fi un element firesc al lucrurilor. Sărbătorile de unde apar? Apar de acolo unde deja fie sunt bine înrădăcinate anumite lucruri, fie nu prea sunt înrădăcinate și încearcă să se înrădăcineze.

Noi trebuie să vorbim în unison: cine suntem, ce vrem și unde mergem, iar dacă vom regăsi acest punct de pornire și de plecare, vom fi noi înșine.

Vocea Basarabiei: Și la 31 de ani de la proclamarea independenței, e clar drumul acesta pe care trebuie să se îndrepte Moldova, direcția devine clară?

– Nu este încă clară, variază de la alegeri la alegeri, variază de la patru-opt ani la patru-opt ani încă foarte și foarte diferit de geopolitic, dar atâta timp cât încă ne căutăm trebuie și să ne regăsim. Regăsirea este și prin sărbătorile naționale pe care le serbăm.

Vocea Basarabiei: Și totuși, acum a apărut această oportunitate, Republica Moldova obține statutul de candidat pentru aderare la Uniunea Europeană. Credeți că într-o bună zi această idee de integrare europeană poate fi și o idee națională?

– Ar putea deveni în situația în care și Uniunea Europeană nu ar tergiversa anumite lucruri, ar putea deveni în situația în care și politicul din Republica Moldova ar merge cu pași mai grăbiți în anumite situații, ar putea deveni dacă elementul infrastructural ar spori eficiența la nivel comunitar. Și dacă cetățeanul ar vedea că acest lucru este bun, l-ar considera pentru el ca o prioritate.

Vocea Basarabiei: Moldova în UE cu Transnistria?

– La moment, după situația geopolitică, o văd că încă nu este cu Transnistria și încă nu știu dacă va fi, fiindcă peste 30 de ani de spălare a minților pentru cei de acolo de peste Nistru deja au făcut ca viziune că noi pentru ei suntem dușmani, suntem rivali și nu știu dacă vom reuși într-un eventual viitor să rezolvăm acest aspect.

Vocea Basarabiei: De ce puneți la îndoială acest lucru?

– Îl pun la îndoială, pentru că mentalitatea de acolo în 30 și ceva de ani deja a fost spălată într-atât, încât dacă chiar am face nu știu ce acolo în Transnistria am putea vizionar să le schimbăm mentalitatea oamenilor de acolo.

Vocea Basarabiei: Dar acest război ruso-ucrainean ar putea să-i facă pe liderii de la Tiraspol mai cooperanți cu autoritățile Republicii Moldova pentru identificarea unei soluții durabile pentru problema transnistreană?

– Nu cred că îi va putea face.

Vocea Basarabiei: Nici Ucraina, nici Moldova?

– Nu cred, pentru că acolo influența rusescului rămâne a fi. Eu mă uit chiar ceea ce este în Edineț cu toată criza aceasta războinică din Ucraina, încă populația rămâne cu viziuni anti-ucrainene și acest lucru chiar ne sperie, și ne sperie foarte tare.

Vocea Basarabiei: Și atunci, dosarul transnistrean și criza energetică fac vulnerabilă Moldova în fața Rusiei?

– Transnistria trebuie s-o lăsăm ca un conflict conservat pentru viitoarele generații și noi trebuie să mergem cu poziția geografică care este de moment înainte, lăsând acest lucru să-l rezolve, dacă vor putea, nepoții noștri. Nu va fi în puterile noastre ca în următorii 20-30 de ani să rezolvăm acest conflict. Conflicte conservate sunt multe în lume, acesta tot poate fi un conflict conservat, iar Moldova să-și găsească calea sa de a merge înainte fără Transnistria. Înțeleg că este o durere, înțeleg că este un lucru pe care nu-l poate rezolva generația noastră, dar nu avem posibilități nici politice, nici materiale și nici de alt ordin, ca acest conflict să-l rezolvăm, decât doar să-l conservăm.

Vocea Basarabiei: Modernizarea Republicii Moldova depinde doar de UE, de Bruxelles sau depinde și de felul cum vor fi făcute reforme în Republica Moldova, cât sacrificiu sunt gata să facă autoritățile și cetățenii de comun acord, ca să implementeze adevăratele reforme?

– UE ar putea veni cu anumite surse financiare, dar mie îmi pare că chiar cel mai mult depinde de autoritatea publică locală, în ce măsură ei pot valorifica anumite lucruri sub aspect infrastructural, după asta politicile naționale, pentru că țara, până la urmă, trebuie să vină cu politici, strategii, concepții.

Și dacă la nivel de țară vor fi făcute anumite politici, noi vom merge înainte, dar cetățeanul de rând ca să conștientizeze că parcursul pro-european poate deveni un deziderat, doar prin ceea ce se face la nivel local – apă, canalizare, drumuri, iluminat.

Și atunci, când el vede că toate lucrurile acestea merg altfel decât au mers anterior, atunci el sigur că va conștientiza.

Vocea Basarabiei: Cetățeanul de la firul ierbii înțelege cât de importantă este libertatea, democrația și dacă, în general, pune accent pe aceste valori?

– Mi se pare că noi încă rămânem a fi mioritici prin faptul că am fost sub diverse imperii și rămânem a fi cu capul aplecat, toți cred că capul plecat sabia nu-l taie, dar nici soarele nu-l prea vede. Trebuie să trecem peste acest mioritism al nostru de a da și celălalt obraz pentru bătaie și să mergem cu capul sus. Din păcate, cetățeanul încă nu conștientizează într-atât, iar influența media de divers tip încă este foarte și foarte mare. Vom trăi și vom vedea.

Vocea Basarabiei: La mulți ani, Republica Moldova!

– La mulți ani, țara cu numele Republica Moldova întru binele cetățenilor noștri, într-un spațiu european pe potrivă!

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, astăzi am ajuns în vizită la Edineț și întrebăm cetățenii: ce sărbători se consemnează în această lună, august?

– Avem independența Republicii Moldova și Ziua Limbii Naționale.

Rodica Popa, cumpărătoare la piața din Edineț

Vocea Basarabiei: Și care e limba care se vorbește în Moldova?

– Româna, socotim că-i româna, așa, că provenim de acolo.

Vocea Basarabiei: Trebuie să fie modificat articolul 13 din Constituție?

– Da!

Vocea Basarabiei: Și cu ce vă mândriți ca cetățean al Republicii Moldova?

– Cu ce să ne mândrim? Copiii pleacă peste hotare, că tineretul nu are aici ce face, că nu au de lucru și nu avem cu ce ne mândri.

Vocea Basarabiei: Ce probleme trebuie rezolvate prioritar, ca să recâștigați și încredere și să aveți mândrie?

– Mărirea salariilor, pensiilor, ajutoarelor pentru bătrâni, tineretul care șade la birjă să fie puși la lucru; paraziții societății îi numesc. Și atât.

Vocea Basarabiei: Dar toate problemele se împotmolesc în lipsa banilor. Vă este clar cum pot fi identificate aceste resurse financiare, ca să fie ridicate pensiile, salariile?

– Nu știu, nu pot să spun…

Să fie lichidate corupția, nedreptatea și să prospere viața în societate.

Vocea Basarabiei: Pentru dvs. contează Moldova mai aproape de Est sau de Vest?

– De Vest, că am copii în Europa și…

Vocea Basarabiei: Unde vă sunt copiii?

– În Germania și în Cehia.

Vocea Basarabiei: Și ce vă zic ei, se vor întoarce acasă?

– Probabil, da, cu timpul, da.

Vocea Basarabiei: Dar în funcție de unde se află copiii, părinții îmbrățișează acel parcurs pe care trebuie să-l continue țara?

– Da!

Vocea Basarabiei: Ce vă zic ei, cum se trăiește acolo?

– E mult mai bine decât aici, acolo nu-i atât de mare corupția și au alte legi. Fiecare țară are legile ei, le respectă și mult e în folosul cetățeanului.

Vocea Basarabiei: Câți ani i-ar trebui Republicii Moldova să ajungă la acele standarde?

– Mulți, vreo 25 cred că. Așa spun copiii, că diferența între viața noastră și a lor de acolo e la 25 de ani.

Vocea Basarabiei: Ce vă doriți cel mai mult acum?

– Pace, sănătate și prosperare.

Vocea Basarabiei: La mulți ani, Republica Moldova!

– Da, la mulți ani, Moldova!

Vocea Basarabiei: Și la ce vă duce gândul, când ziceți „La mulți ani, Moldova!”?

– Că o să fie totul mai bine.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Edineț, și vorbim cu cetățenii despre sărbătorile naționale din această lună. Care sunt cele mai importante?

– 27 august și 31 august.

Vocea Basarabiei: Și ce sărbătoresc moldovenii?

– Ziua Independenței și Ziua Limbii Române. Ziua Independenței îi drept că nu ne-a adus mare bucurie, ne-a adus mai multă sărăcie, că dacă au fost fabrici și uzine care au lucrat și pe urmă, după independență, toate s-a destrămat, oamenii au rămas fără loc de lucru și s-au dus în străinătate, s-au despărțit familii, au rămas copiii singuri, ce bucurie?

Vocea Basarabiei: Ați mers și dvs. peste hotare?

– Da, după independență am devenit toți șomeri. Ce bucurie poți să ai?

Vocea Basarabiei: Sunteți nostalgic după acele timpuri?

– Da.

Vocea Basarabiei: Dar vă amintiți cine au condus Republica Moldova, câți președinți a avut țara?

– Primul, țin minte, a fost Snegur.

Am fost și eu atunci la Chișinău pentru independență, am votat pentru democrați și pentru democrație.

Vocea Basarabiei: Și după Snegur, cine a mai condus țara?

– Voronin a fost, Timofti, Lucinschi, Dodon, mai mulți au fost, dar folos nici unul n-a adus.

Vocea Basarabiei: Dar din toți președinții cine v-a insuflat mai multă încredere?

– Cel mai tare am tras nădejde la Snegur atunci. După Snegur, de-amu Lucinschi, Voronin… Și Voronin a fost cu fraudă, fecior-su a vândut fabrica de zahăr de la Briceni, a cumpărat-o și a distrus-o.

Vocea Basarabiei: Care e calea corectă pe care trebuie să se îndrepte Moldova, vă este clar?

– Înspre Rusia calea ni-i blocată din pricina războiului, acum ne-a mai rămas o singură cale – înspre Europa. Moldova e o țară agrară și Europa nu ne așteaptă cu produsele noastre agricole.

Vocea Basarabiei: Dar acum 70 la sută din producție se duce pe piața Uniunii Europene.

– Mă bucur, pentru că s-a găsit o piață de desfacere, mă bucur și tragem nădejde că poate se vor schimba lucrurile înspre bine, că omul trebuie să trăiască cu nădejdea, nu trebuie să piardă nădejdea. Unicul lucru care ar fi o ieșire din situație e să dăm drumul la capitalul străin să vină în țară și să facă investiții, să construiască ceva ca să producă și oamenii să aibă cât de cât aici de lucru. Numai asta-i că și investitorii străini se tem în cazul de față să investească în Ucraina, în Moldova, că nu-i nimic stabil și ei se tem, că există riscul de a investi și a pierde banii.

Vocea Basarabiei: Dvs. v-ați creat o părere despre acest război dintre Moscova și Kiev?

– Războiul dintre Rusia și Ucraina e un război de refacere a Imperiului Rus, dar au fost multe imperii – Imperiul Turc, Imperiul Roman, Imperiul Englez, Francez, toate s-au destrămat și-i imposibil să refaci un imperiu. Nu-i posibil să refacem Uniunea Sovietică.

Vocea Basarabiei: Mulți cetățeni, inclusiv aici, la Edineț, au spus că lipsește un proiect de țară. Pentru dvs. e clar ce proiect de țară trebuie să apară?

– Ce fel de proiect de țară, dacă tinerii au plecat peste hotare? Cine să muncească aici?

Vocea Basarabiei: Poate au să vină înapoi?

– Numai în așa caz că să vină investitori străini să deschidă afaceri, dar până când este război, aceia n-au să vină.

Vocea Basarabiei: Peste 31 de ani, cum credeți că va arăta Moldova sau cum ați vrea să arate?

– Toți tragem nădejde la mai bine, dar nu se știe până la urmă ziua de mâine ce poate să aducă, ce poate să-i vină în cap lui Putin ori la marile puteri mondiale, noi suntem o țară mică care nu putem să hotărâm nimic pe plan mondial, dar totuși trebuie să trăim cu speranța.

La Maia Sandu tot am tras toți nădejde, dar eu îs de acord că un om singur nu poate să schimbe un sistem.

Înțelegeți? Acolo s-a format un sistem la noi în Moldova care-i mafiot și-i greu să-l schimbi, un om singur nu poate să-l schimbe, dar chiar dacă l-ar schimba, chiar, să zicem, la bogătașii din Moldova chiar care au acaparat pe nedrept bunurile, dacă ar fi să le confiște încă poate ceva s-ar mai mări bugetul, dar trebuie să ai probe că ei au acaparat bunurile ilegal.

Vocea Basarabiei: Ce idei poate consolida o societate dezbinată?

– Ideea de democrație.

Vocea Basarabiei: Când ziceți „La mulți ani, Republica Moldova!”, unde vă duce gândul?

– Trebuie să mergem înspre bine, nu trebuie să pierdem nădejdea, speranța; speranța trebuie să moară la urmă și tragem nădejde că s-a termina războiul și se vor așeza lucrurile la locul lor. Că a fost, de exemplu, războiul Angliei cu Franța a durat 100 de ani, dar la noi cred că nu o să dureze 100, poate va da Dumnezeu și s-a mai…

Vocea Basarabiei: Dar și Republica Moldova are un conflict nesoluționat – problema transnistreană, 31 de ani și nu se rezolvă.

– Păi e clar. Nu se rezolvă pentru că Rusia până când îi ține, se socoate ca un stat colonial, agresor și ea vrea tot să țină colonii în diferite republici.

Bună ziua! Eu sunt Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, sunt de la radio. Pot să vă pun întrebări?

– Da, vă cunoaștem!

Vocea Basarabiei: Vorbim despre sărbătorile din luna august. Care sunt cele mai importante?

– Ziua Independenței, evident, și Ziua Limbii Române. Eu personal le aștept cu mare nerăbdare, pentru mine este ceva sfânt atunci când într-o țară civilizată, democratică se sărbătoresc aceste două sărbători și trebuie să ne aducem aminte nu numai atunci de limbă și de neam, și de independență, dar în fiece zi.

Vocea Basarabiei: A ajuns Republica Moldova să fie un stat independent?

– Nu putem vorbi de independență deplină, mai avem de lucrat la capitolul acesta. Și, în primul rând, m-aș adresa oamenilor de bună-credință: să ne schimbăm un pic atitudinea față de noi înșine, față de țară, față de limbă, față de neam, să nu învinuim cei care ne guvernează numai, să nu învinuim cei care stau la cârma unui oraș, unui municipiu, unui sat, dar să punem mână de la mână, și nu numai cu dorința de a intra în Europa, dar să facem ceva, să nu fie numai în cuvinte frumoase dorința asta, dar trebuie în practică, cu atitudinea noastră față de noi înșine, de țara noastră, de oameni, de cei care ne guvernează, de ce nu? Da, sunt greșeli, dar atunci când analizezi profund și îți dai seama că într-o familie să gestionezi casa, familia, educația copiilor este la fel de greu și mulți părinți, multe familii admit greșeli. Așa se întâmplă și cu o țară, dar trebuie să avem credință, pentru că omul fără credință e ca o frunză într-un torent.

Vocea Basarabiei: Vulnerabilitatea cea mai mare e că Republica Moldova depinde de o singură sursă de asigurare cu energie, cu gaz.

– Da, asta e o problemă extraordinară nu numai pentru țara noastră, dar pentru țara noastră îndeosebi, pentru că la noi 31 de ani deja nu s-a lucrat la capitolul acesta, nu s-a gândit la alternativă, noi am mizat numai pe gazele rusești și atât, dar la capitolul acesta este de lucrat și nu trebuie numai să criticăm, dar, știți, chiar fiică-mea mi-a zis într-o zi: „Mămica, eu sunt de acord să rabd un an, doi, dar să nu mai fiu dependentă de Rusia atâta”.

Vocea Basarabiei: Dar știți că opoziția insistă că președinta Maia Sandu trebuie să meargă la Vladimir Putin, la omologul său rus și ar trebui mai cu capul plecat să încerce să negocieze un tarif mai mic?

Eu cred că au trecut vremurile cu proverbul „capul plecat, sabia nu-l taie”. Trebuie cu demnitate și să nu ne înjosim la tot pasul. eu cred că opoziția trebuie să-și dea seama, președintele republicii știe bine ce are de făcut și cine trebuie să negocieze.

Vocea Basarabiei: Dar Rusia nu e doar un furnizor de resurse energetice pentru Republica Moldova, Rusia mai are și un rol în cadrul formatului de negocieri „5+2” pentru a fi identificată o soluție durabilă pentru criza transnistreană.

– Cu formatul acesta „5+2” nu ne-am urnit din loc.

Vocea Basarabiei: Ce statut ar merita regiunea transnistreană?

– Un statut ca și Găgăuzia.

avem de muncit la capitolul cu problema energetică, cu problema Transnistriei îndeosebi. dar eu mă gândesc că odată cu războiul acesta declanșat de Rusia, se va rezolva ceva, dacă câștigă Ucraina. Dar Eu sunt încrezută că o să câștige.

Vocea Basarabiei: La mulți ani, Republica Moldova! Și dvs. continuați…

– La mulți ani, Republica Moldova! La mulți ani țara mea de dor! La mulți ani doresc tuturor, pace să fie în țară, pace în lume și să ne fie copiii sănătoși, și nepoții, și noi pe lângă ei.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Edineț, și vorbim cu cetățenii despre sărbătorile naționale din această lună. Care sunt cele mai importante?

– Noi am avut o limbă moldovenească din vremuri vechi când eram copil, așa bunelul spunea că ai o patrie.

Vocea Basarabiei: Și care-i patria?

– Rusia.

Vocea Basarabiei: Cum vedeți viitorul Republicii Moldova?

– Iaca, acuși Putin o să vină, adică aici, și o să trăim destul de bine.

Vocea Basarabiei: Dar vreți să ajungă?

– Da, nu Putin, Rusia să fie cum a fost.

Vocea Basarabiei: Și atunci cum se va trăi aici?

– Destul de bine. Cât e gazul în Transnistria, știți?

Vocea Basarabiei: Un leu, un leu și douăzeci.

– Dar la noi?

Vocea Basarabiei: Dar știți că ei au datorii de opt miliarde de dolari față de Gazprom?

– Tâlharii aceștia care au fost au furat. Și când o să fie?…

Vocea Basarabiei: Sâmbătă.

– Pe ce program?

– La Vocea Basarabiei. Ce vă doriți dvs. cel mai mult acum?

– Acum? Sănătate și pace!

Vocea Basarabiei: De cine depinde pacea în această regiune, cine poate să aducă pacea?

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu. Astăzi suntem în vizită la nordul Republicii Moldova, la Edineț, și vorbim cu cetățenii despre semnificația sărbătorilor din această lună. Ce sărbătoresc cetățenii acestui stat?

– Ziua Independenței! Da, țara ca atare a obținut independența, însă conștiința oamenilor…

Oamenii n-au devenit independenți față de sine înșiși, pentru că majoritatea populației care este acum în Moldova îi acea populație care a fost formată „om sovietic”.

Vocea Basarabiei: 27 august, Ziua Independenței. Pe 31 august, ce sărbătoresc cetățenii Republicii Moldova?

– Noi sărbătorim ceea ce cântaui Ion și Doina Aldea-Teodorovici – Limba noastră cea română…

Vocea Basarabiei: Deputații ar trebui să revină la articolul 13, articolul care spune că limba vorbită în Republica Moldova este limba moldovenească?

– Deputații ca deputații, trebuie să revină la legea aceasta, dar sunt savanții, limba statului nostru este în mâna academicienilor. Ei au spus, iar deputații conceptul pe care l-a dat Academia trebuie să-l aprecieze, nu să fie ignorat.

Vocea Basarabiei: La mulți ani, Republica Moldova!

– La mulți ani, Republica Moldova!

Cea mai mare speranță a mea e tânăra generație și mă adresez lor: Faceți-vă țara frumoasă! Ea este în mâinile voastre, să nu vă conducă alții.

Iată, chiar la ultimele proteste cum ies pensionarii, să vă conduceți voi înșivă și să faceți o țară frumoasă, ca și nouă, pensionarilor, să ne fie bine și să ne mândrim cu ea.

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu, azi suntem în vizită aici, la nordul Moldovei, la Edineț, și vorbim cu cetățenii despre sărbătorile din această lună, august. Care sunt cele mai importante?

– Cele mai importante din luna august sunt sărbătorile Limba Noastră și Ziua Independenței. Eu sunt un adept al democrației și de la primele zile când s-a început lupta pentru democrație am fost adeptul ei și în fiecare an sărbătoresc cu plăcere.

Vocea Basarabiei: A ajuns Republica Moldova să fie un stat independent?

– Nu, fiindcă avem mulți dușmani care ne asupresc, ca să nu fim noi independenți.

Vocea Basarabiei: Cine sunt dușmanii?

– Păi care? Partidul Comunist, Șor, socialiștii, ei ne trag înapoi.

Vocea Basarabiei: Dar cetățenii se pot uni, consolida în jurul unei idei ca să fie clară direcția încotro se îndreaptă țara lor?

– Cam slab se pot, fiindcă propaganda rusă foarte mult influențează în Republica Moldova, televiziunile aproape toate rusești au fost îndreptate înspre Moscova, dar astăzi eu socot că e o guvernare europeană, dar vreau să spun că au și greșeli, fiindcă îs tineri băieții și vă spun…

Vocea Basarabiei: Dar cine vă insuflă încredere totuși?

– Maia Sandu, fiindcă ea e cinstită, ea n-are mașini, n-are castele și cred că vrea să facă ceva bun și pentru oameni, dar forțele distructive pun piedici în toate lucrurile acestea care vor să le facă, că ei nu-s cointeresați să fie bine, lumii să-i fie bine.

Cu cât lumea e mai săracă și oleacă îi mai înjosită – cu atât îi mai ușor de manipulat.

Vocea Basarabiei: Și când ziceți „La mulți ani, Republica Moldova!”, unde vă duce gândul?

– Unde mă duce? La copii!

Vocea Basarabiei: Dar unde vă sunt copiii?

– În Spania mi-s copiii.

Vocea Basarabiei: Și vă dau ochii în lacrimi. Vor reveni cei plecați acasă sau e greu de spus?

– Mai mult, nu.

Vocea Basarabiei: La mulți ani, Republica Moldova!

– La mulți ani, Republica Moldova! Să trăiască, să trăiască țara și să fim într-o uniune toți. Eu vreau pace, să fie înțelegere și cu Rusia, și cu țările europene, și cu Ucraina, și cu Africa, și cu America, dar Moldova să fie în Uniunea Europeană și să mergem cu democrația, să fim în rând.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, astăzi suntem în vizită aici, la nordul Republicii Moldova, la Edineț, și discutăm cu cetățenii despre sărbătorile care se marchează în această lună, august. Care sunt cele mai importante?

– E Ziua Limbii și e Ziua Independenței.

Vocea Basarabiei: A ajuns Republica Moldova să fie un stat independent?

– Încă olecuță trebuie.

Vocea Basarabiei: Ce trebuie?

– Trebuie conștiința poporului să se ridice, să înțeleagă și să aleagă neghina de grâu. Nu o să fie greu dacă majoritate o să fie grâu, mai puține fake-uri să fie, de luptat cu minciuna, fiindcă minciuna se vinde cu bani, dar dreptatea e fără bani și lumea nu înțelege și se vinde cu fake-uri.

Vocea Basarabiei: O idee națională care ar consolida o societate despre care se spune că e dezbinată și la 31 de ani de independență, care ar fi această idee?

Să fim o majoritate, să fim uniți, să avem democrație și o să fie totul bine.

Vocea Basarabiei: Ce ne poate uni?

– Conștiința. Trebuie să vină acei plecați, tineretul, de-acum au văzut dreptatea și ei o să facă, fiindcă bătrânii nu prea înțeleg.

Vocea Basarabiei: Dar geopolitica mai e pe agendă, încotro Moldova – cu Estul, cu Vestul?

– În Europa.

Vocea Basarabiei: Cum îi explicați cetățeanului de la firul ierbii că e bine în UE?

– Că acolo e dreptate, omul e liber, își găsește țelul vieții, viitorul copiilor, e stabilitate.

Vocea Basarabiei: Dar relația cu Rusia cum ar trebui să se dezvolte în continuare?

– Cetățenii ruși nu-s de vină, asta conducerea-i.

Vocea Basarabiei: Și Moldova cum trebuie să coopereze cu Federația Rusă?

– Numai prin pace, pace și pace, prin război nici în familie, nici nicăieri nu se face.

Vocea Basarabiei: Și când ziceți „La mulți ani, Republica Moldova!”, unde vă duc gândurile?

– Unde mă gândesc? Poporul trebuie să biruie, poporul. Puterea e poporul!

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei…

– Privim, vă ascultăm, noi suntem cu inima pentru Moldova.

Vocea Basarabiei: Suntem în vizită aici, la Edineț, și vorbim cu cetățenii despre sărbătorile naționale din această lună. Care sunt cele mai importante?

– Eu știu…

Maia Sandu poate să ne scoată din noroi, din mocirla asta în care am căzut noi atâția ani, 30 de ani.

Vocea Basarabiei: Și ce trebuie să facă guvernarea acum?

– Guvernarea să pună piept ca să ieșim din noroiul acesta. Cu scumpirile acestea, să mărească pensiile la bătrâni, gazul, le dă compensație la oraș, la sat noi tot ne folosim de gaz, să ne dea și nouă compensație la gaz, la lemne compensație să ne dea, 2.000, lasă să fie și 3.000, dar asta e puțin pentru cetățeni.

Vocea Basarabiei: Dar vă este clar de ce s-a ajuns la această sărăcie și deznădejde a oamenilor?

– Ne este clar. Fiindcă vecinii noștri au război, am căzut așa într-o criză mare fiindcă este război, vecinii noștri se luptă cu Rusia și de-atâta.

Vocea Basarabiei: Și relațiile Republicii Moldova cu Rusia, cu Uniunea Europeană cum ar trebui să se dezvolte?

– Să se dezvolte bine. Noi vrem cu Uniunea Europeană, rușii pe noi nu ne-au ajutat cu nimic, în acești 31 de ani cât am fost, pe noi Rusia nu ne-a ajutat cu nimic. Copiii noștri se duc în Europa, fac un ban în Europa, noi plecam la ruși, rușii ne obijduiau, ne luau mâncarea de prin sumkă (geantă), banii ni-i luau, nu ne plăteau normal.

Vocea Basarabiei: Și după Ziua Independenței știți care e altă sărbătoare națională?

– Ziua Limbii. Limba noastră e limba română, noi vorbim limba română.

Vocea Basarabiei: Iată alături de dvs. e…

– …nepotul.

Vocea Basarabiei: Să-l întreb și pe el: știi ce sărbători se marchează în această lună?

– Ziua Limbii și Ziua Independenței.

* * *

Opinii adunate la nordul Republicii Moldova, la Edineț.

Valentina Ursu

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.