VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VB la Cobâlea: Șor le dă 500 de lei și îi umilește pe oameni, noi nu ne vindem demnitatea. Maia Sandu e o femeie puternică, cu ea vom ajunge în UE

New York Times a publicat un amplu articol despre președinta Republicii Moldova, în care scrie că Maia Sandu rămâne populară într-o națiune profund divizată, pentru că Vladimir Putin continuă să exercite presiuni asupra țării. În aceste vremuri instabile, Maia Sandu, care este fermă pro-Occident, și-a menținut țara pe drumul spre ceea ce ea numește „familia de state europene”. În iunie anul trecut, Republica Moldova a primit statutul mult râvnit de candidat la aderare la Uniunea Europeană. Observatorii susțin că Maia Sandu și-a construit o rețea de contacte și susținători la Bruxelles și la Washington, insistând asupra statutului țării sale cu fiecare ocazie. Luna trecută, după ce a mers la Conferința de Securitate de la München, Maia Sandu s-a întâlnit cu președintele american Joe Biden, la Varșovia. Aproximativ jumătate din țară este în favoarea integrării în Uniunea Europeană, iar cealaltă jumătate se uită în continuare spre Est, spre Moscova, sperând că bunele relații vor asigura aprovizionarea cu energie și, mai ales, securitatea. Despre drumul corect pe care trebuie să se îndrepte Republica Moldova vorbim la acest sfârșit de săptămână.

 * * * 

Republica Moldova se confruntă cu un exod de tineri, estimați la peste 1,2 milioane, care au plecat în căutarea unui loc de muncă în Uniunea Europeană, dar și în Rusia.

2,6 milioane de oameni este numărul real al populației care locuiește în Republica Moldova, calculat pentru prima dată după 30 de ani în baza metodologiei internaționale. Cifra a fost făcută publică de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) Moldova pe la finele lunii ianuarie. Vocea Basarabiei a făcut un popas în satul Cobâlea din raionul Șoldănești, localitate care se confruntă cu fenomenul depopulării. Am discutat cu sătenii despre viața la țară și în țară.

– Dacă este să vorbim la nivel local, de ceea ce avem în sat, o descriu ca pe una pașnică, liniștită, cu oameni harnici, cu grija ideii că iată se desprimăvărează. În rest, totul vine de la sine.

Vocea Basarabiei: Și drumul corect pe care se îndreaptă satul și statul care este?

– Clar că este vorba despre pro-Europa.

Vocea Basarabiei: De ce?

Ne dorim un trai mai decent, ne dorim viață frumoasă, ne dorim condiții bune, ne dorim copii educați, ne dorim o integrare europeană așa cum se cuvine.

Vocea Basarabiei: Și relația cu Estul, cu Federația Rusă cum ar trebui să fie?

– La fel, una pașnică. Trebuie să fim pașnici ca să ducem o viață liniștită, să dormim liniștit și să fim împăcați cu gândul că toți primprejurul nostru sunt mulțumiți.

Vocea Basarabiei: Moldova trebuie să facă reforme. Pentru dvs. care reforme este important să fie făcute?

– Absolut tot ce ține de economie, ce ține de medicină, ce ține de învățământ, ce ține de sectorul financiar-bancar, justiție – toate trebuie revăzute, odată cu integrarea europeană cred că toate trebuie revăzute.

Vocea Basarabiei: Dar cetățenii își dau seama că trebuie să facă și ei un sacrificiu ca toate aceste reforme să aibă șanse să fie făcute?

– Mai puțin. Totul se lasă pe spatele conducerii, totul se lasă pe autoritățile publice locale, pe oamenii de știință, mai puțin cei de rând își pun problema în față că trebuie să miște și ei un deget. Însă la noi așa-i, moldovenii au un cusur, aș spune eu, să facă ceilalți și pentru mine, toți îmi datorează, puterea este în mâinile lor, înseamnă că ei sunt responsabili de ceea ce mi se întâmplă mie la moment, deși ar fi cazul ca fiecare din noi să depună un mic efort și să schimbăm lucrurile spre bine.

Cea mai mare speranță a noastră este ca binele să învingă răul, să avem bine oriunde și oricând.

Vocea Basarabiei: Și în goana asta după material se uită de spiritual?

– Sigur că se uită și de spiritual, și de bunele maniere, și de bună ziua, și de absolut tot, și de omenie, și de bunătate, de orice se uită. Cea mai mare speranță a noastră este ca binele să învingă răul, să avem bine oriunde și oricând.

Vocea Basarabiei: Dacă duminica viitoare ați fi chemată să alegeți, știți cui să-i dați votul?

– Da, știu! Dar nu vă spun… (Râde.)

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită la Cobâlea, Șoldănești…

– Ascultăm Vocea Basarabiei, am radio pe perete și la televizor și toate celea.

Vocea Basarabiei: Și discutăm despre viața la țară. Cum se trăiește în sat?

– Tineret puțin în sat este, nu au unde lucra și aceștia care au rămas, condițiile de lucru care sunt nu-s acelea care ar trebui să fie și-s rău plătiți. Dacă ar fi să fie un lucru bun și plată bună, ei nu ar lepăda și nu s-ar duce drept toți așa la Maia Sandu.

Vocea Basarabiei: Dar un salariu bun cât ar trebui să fie?

– Un salariu bun măcar 18-19 mii să fie, atunci ar sta și lumea în sat, nu s-ar duce nicăieri. Șade un club așa de mare și frumos și n-are cine dansa, n-are cine recita o poezie acolo, cum era mai înainte, nu se face niciun teatru nimic acolo.

Vocea Basarabiei: Și atunci, satul are perspectivă?

– Da, satul va avea perspectivă dacă o fi tineretul și acei care-s duși peste graniță să se mai întoarcă înapoi acasă aici.

Vocea Basarabiei: Mulți îs plecați din sat?

– Da, mulți îs plecați. La noi în sat au rămas peste 700 de pensionari, au rămas multe femei, bărbații îs plecați ori și femeile îs plecate și nu știu dacă se vor întoarce ei înapoi. Spun că la ce să venim înapoi, dacă condiții nu avem? Sunt case pustii, iaca, aici în mahalaua asta la noi aici unde trăim sunt vreo 8-9 case în care nu trăiește nimeni. Nici nunți nu se mai fac, cumătrii nu se fac, înainte se făceau clăci și se ridicau case, amu deloc nu se fac, case sunt, dar șed pustii, că nu le cumpără nimeni.

Vocea Basarabiei: Cu cât se vinde o casă?

– 15-20 de mii care-s așa, mai…, dar care-s mai bunișoare – cu 90-100 de mii.

Vocea Basarabiei: De euro?

– Ei, da, lei, de unde euro?Nu demult s-a vândut o casă aici cu 120 de mii de lei, dar ca gospodărie au muncit oamenii ceia o viață, dar i-a murit bărbatul și ea s-a dus la feciorul său. Sunt gospodării bune, oamenii au muncit, s-au străduit, dar cui să rămână? N-au cui rămâne, copiii se duc, nepoții se duc înaintea părinților acolo ori se duc pe la neamuri prin Germania, pe unde au ei rude, prin Italia și rămân satele pustii.

Vocea Basarabiei: Dar ce așteptări aveți de la cei care guvernează Republica Moldova, ce ar trebui să facă, în primul rând?

– Să dea mai multă atenție la tineretul acesta, să dea mai multă atenție la oamenii în vârstă ca să fie mai protejați, să fie mai bine susținuți și pensiile să le fie mai mari. Iaca acum niște lemne mi-au dat și, cum zice moldoveanul, bogdaproste că mi le-au dat și mi le-au adus acasă și șed. Este, la noi în sat primarul se străduie tare multe să facă în satul ista ca să devină sat european, apa ne-o aduce acum…

Aderarea la Europa, altă ieșire nu avem. Ce, să ne ducem înapoi la Putin, ce să facem acolo?

Vocea Basarabiei: Dar deseori cetățenii când sunt întrebați în cadrul sondajelor de opinie pe ce drum se îndreaptă țara lor, ei spun că direcția este greșită. Direcția corectă care ar fi, în opinia dvs.?

– Aderarea la Europa, altă ieșire nu avem. Ce, să ne ducem înapoi la Putin, ce să facem acolo? Eu socot așa că socialiștii țineau cu dânsul, să fi fost ei la conducere acum, apoi înaintea Ucrainei avea să fie aici armata rusească. Este Armata a 14-a, șade în Râbnița aici, lor numai le comandă și le spune și cât îi a trece în Ucraina, dar așa, bine că nu-s la conducere ei și poate nici nu vor mai fi, că nu trebuie să mai fie degrabă.

Vocea Basarabiei: Dar se fac proteste în centrul Chișinăului. Știți cine le organizează?

– Da, știu, cum nu? Tauber asta îi a Partidului „Șor”, îi susține cu bani. Pe oamenii îi întreabă la ce ai venit aici mata, iar ei zic: „Dacă ne-a adus aici. Dacă ne dă bani, ce o să facem?” Șor le dă câte 400-500 de lei, apoi ce? Ei au venit și de băut le dă, de mâncare le dă și bani.

Vocea Basarabiei: Dar vă este clar de ce se fac aceste acțiuni de protest?

– Pentru ca să destabilizeze situația care este în țară în ultimul timp. Cum a spus și președintele parlamentului Grosu, că ei strigă anticipate, anticipate, apoi voi o să vedeți anticipate în ‘25, atunci dacă veți dori, atunci veți vedea anticipate, dar până atunci n-o să vedeți.

Vocea Basarabiei: 2025?

– Da, după 2025, că mai degrabă n-o să fie, luați-vă grija de la anticipate, că lumea deja vede ce ați făcut voi până am venit noi, în acești 30 de ani vede ce ați făcut, de-amu dați-ne pace să lucrăm.

Vocea Basarabiei: Ce mai arată aceste sondaje de opinie? Că dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, în parlament ar ajunge tot aceste trei partide care sunt astăzi.

– Da, Partidul Socialiștilor, partidul lui Șor și partidul Maiei Sandu, PAS-ul am în vedere.

Vocea Basarabiei: E al lui Igor Grosu, nu e al Maiei Sandu.

– Dar a fost înființat de Maia Sandu, dar acum dacă-i președintă de țară, konecino (desigur) că nu-i.

La noi în sat puțintei au să voteze cu aiștia, noi suntem înspre Europa și gata. Altă ieșire nu-i. Hai că poate eu nu voi ajunge, căci sunt în stare și eu, dar măcar copiii, nepoții să ajungă. Viitorul lor e în Europa numai, altă ieșire nu-i la noi.

Vocea Basarabiei: Dacă duminica viitoare ar fi alegeri, dvs. știți cum ați vota?

– Cum am votat și până amu, pentru democrați. Pe cine să votăm? Partidele de dreapta, cei de stânga nici să nu se mai gândească, măcar că vin și afișează aici la Casa de Cultură mai anină niște de acestea că Șor așa, că Șor așa… Nu! La noi în sat puțintei au să voteze cu aiștia, noi suntem înspre Europa și gata. Altă ieșire nu-i. Hai că poate eu nu voi ajunge, căci sunt în stare și eu, dar măcar copiii, nepoții să ajungă. Viitorul lor e în Europa numai, altă ieșire nu-i la noi.

Vocea Basarabiei: Dar despre mandatul Maiei Sandu ce ne puteți spune, cum și-l duce?

– Maia Sandu e o femeie puternică și are relații, uitați-vă prin câte țări a fost ea și pe unde se duce, până și Biden, președintele Americii a susținut-o și au bătut din palme, când a fost acolo în Polonia s-au sculat toți în picioare și au apreciat-o. Dacă americanii o apreciază, înseamnă că ea lucrează bine. Înspre Europa ea trage și trage, dar lumea nu înțelege, nu înțeleg toți, sunt diferiți oameni.

Vocea Basarabiei: Dar ca Moldova să ajungă în Uniunea Europeană trebuie să facă lecția de acasă, lecția de acasă sunt reformele. Pentru dvs. care reforme sunt importante?

– Reforma justiției, în primul rând, care este foarte importantă.

Vocea Basarabiei: De ce?

– D-apoi dacă se judecă și se judecă, s-au judecat atât și până la urmă nu se duc dosarele acestea, niciun dosar nu-i închis, dar tot îi judecă și-i judecă, dar niciun dosar nu are finalitate și de atâta nici nu crede lumea în justiție, dar văd că de-amu s-a schimbat și ministrul justiției și poate a fi și s-or rezolva într-o parte întrebările acestea.

Moldoveanul de când e el de foame n-a murit niciodată, că moldoveanul scoate un ulcior de vin, femeia face o măliguță, niște brânză de oi și niște jumări și lui o să-i fie bine, că moldoveanul de la țară ține și un porc, și oi, și are brânză, și are și o măligă, și are cu ce trăi. Iată eu așa cred.

Vocea Basarabiei: Cine credeți că sunt cei certați cu legea?

– Acei care vor să preia conducerea țării și să conducă ei iarăși din nou cum au condus atâția ani de zile, iaca ce-i. Aiștia fac toată gălăgia, Partidul Socialiștilor cu comuniștii la un loc, partidul lui Șor, partidul ista pe care l-a făcut polițaiul cela care era, îi fugit el în Anglia, Cavcaliuc. Și iaca cum, nu înțelege lumea noastră. Dar la moldovean știți cum e? El unde-i plătește mai bine, acolo se duce și dacă Șor le dă banii, haide, haidem cu toții acolo. Iaca cum. Se duc și ei și mai iau alcool de aista în cap și strigă. Zic: „D-apoi ce am să fac altceva? Mă duc mai bine și strig și o să-mi dea niște bani”. Moldoveanul de când e el de foame n-a murit niciodată, că moldoveanul scoate un ulcior de vin, femeia face o măliguță, niște brânză de oi și niște jumări și lui o să-i fie bine, că moldoveanul de la țară ține și un porc, și oi, și are brânză, și are și o măligă, și are cu ce trăi. Iată eu așa cred.

Vocea Basarabiei: Și ce vă doriți cel mai mult?

– Sănătos să fiu, în primul rând. Pace să fie, să se înțeleagă om cu om și când s-or întâlni să-și dea bună ziua, mai puțină invidie să fie, bunătate să aibă și să se stimeze lumea unul pe altul.

Vocea Basarabiei: De ce a apărut invidia?

– Parcă-s făcute două societăți aici – săraci și bogați. Care a trăit mai bine, care a trăit mai rău, dar aiștia la care le dau compensațiile acestea peste o mie de lei pe lună, alocațiile acestea pe care le dau lor, apoi ei ce, mai văd copiii ceia banii? Ei îi duc mai repede pe un ulcior cu vin și iau pe datorie, de-amu până la cealaltă lună iarăși iau vin pe datorie, iarăși din magazin se duc și iau pe datorie. Nu știu cum va fi și la cât au să iasă, ce au să facă, cât o să fie așa nu știu, dar nu-i bine. Compensațiile, alocațiile acestea sunt bune, dar nu pentru toți, cu sapa am lucrat de când m-am născut aici în Cobâlea și până la armată, și după armată tot aici am fost și am lucrat.

Vocea Basarabiei: Dar de aici până la regiunea transnistreană e o distanță foarte mică, cum ați vrea să fie rezolvată problema transnistreană?

Vicepremierul pentru reintegrare Serebrian așa a zis că pe calea pașnică trebuie de rezolvat întrebarea asta și pe cale pașnică trebuie de rezolvat întrebările acestea numaidecât.

Vocea Basarabiei: Și Maia Sandu asta spune…

– Și Maia Sandu tot așa spune, și premierul Recean, care nu demult a intrat în funcție, tot asta spune, numai pe cale pașnică.

Vocea Basarabiei: Dl Recean premierul a spus că e nevoie de demilitarizarea regiunii.

– Da, demilitarizarea, pentru că acolo îs în cea mai mare parte skladurile, depozitele de armament sunt la Colbasna, în raionul Râbnița, acolo-s 20 de mii de tone de muniții, armament și una, și alta acolo. Și soldați sunt, nu știu câte mii de soldați îs acolo, pacificatorii aceștia.

Vocea Basarabiei: Dar de ce Vladimir Putin nu-și retrage armata din stânga Nistrului?

– Cum s-o retragă, dacă acesta-i un plațdarm (cap de pod) aici, Armata asta a 14-a e un plațdarm pentru Balcani, el aici îl pregătește, numaidecât în partea ceea. Iaca, la noi la Onișcani aici a fost, un sat nu departe de noi, la vreo 12 kilometri, apoi în pădurea ceea ne-am speriat când am văzut acolo ce era, la 80 de metri în pământ erau făcute pentru rachete, pentru toate și deasupra erau niște covoare și când s-a desființat Soiuzul (Uniunea Sovietică), gata, au luat totul de acolo. Au rămas gropile acolo, că de aici e aproape, plațdarmul de aici era direct la Balcani.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Cobâlea, Șoldănești, și discutăm despre prezent și viitor, despre ce este și ce trebuie să se facă în sat și în stat ca lumea să zică că e mulțumită de viața de acasă și să nu se gândească neapărat la străinătate, pentru că și aici, în localitate, văd foarte multe case pustii.

– Cobâlea, la fel ca și satele Moldovei, rămâne pustie, dar nu moare speranța, încercăm să facem lucrurile bune. Este nevoie de o schimbare, schimbare a fiecăruia, le facem cu ajutorul multor proiecte europene.

Vocea Basarabiei: Cei plecați nu s-au dus de bunăvoie, s-au dus pentru că lipsesc locurile de muncă, dar mai cu seamă că sunt prost remunerate și acele locuri de muncă care sunt.

– Omul are nevoie, după studiile pe care le obține, el are nevoie să lucreze după profesie, dar în sate noi nu avem instituții publice sau instituții private în care să poată fi valorificată acea diplomă obținută de tânăr, nu pleacă doar după remunerare, că ei pleacă și spre orașele mari, spre centrele raionale, spre orașe, unde vor putea lucra, pentru că aici nu pot să-și găsească posturi de muncă, dar, vreau să zic, cei plecați întotdeauna sunt aproape, avem Asociația de Băștinași a locuitorilor din satul Cobâlea, care contribuie, ne sugerează ce ar putea face și de multe ori în proiecte sunt alături de noi.

Vocea Basarabiei: Ce spun, totuși de la distanță sau cu gândul să revină și acasă pentru totdeauna?

– Revin acasă doar acei la care le-a rămas aici familia, unde este plecat soțul sau soția, dar unde le-au rămas gospodăria, casa, pământul. Și de aceștia sunt foarte mulți, cred că 50% din cei plecați sunt cu gândul că vor reveni, ei pleacă temporar, pentru a-și asigura copiii să-și facă studii, pentru a-și asigura niște bani, pentru a-și putea duce bătrânețile, dar cei tineri care au plecat și și-au creat familii, s-au stabilit, deja sunt plecați pentru totdeauna.

Vocea Basarabiei: Dacă ar fi să faceți o estimare, câte investiții trebuie făcute aici, în sat, cam ce sumă credeți că s-ar aduna?

– 50-60 de milioane cred că este prea puțin.

La acest moment, prin intermediul proiectelor, avem o pensiune turistică cu cazare pentru o perioadă scurtă de timp, avem o livrare la domiciliu, catering, cu mâncarea sau pentru turiști, adică încercăm, foarte puțin, dar încercăm.

Vocea Basarabiei: De euro?

– De euro, cred că este puțin, pentru că numai un kilometru de drum costă 2 milioane, un drum bun, asfaltat. E vorba despre infrastructură, canalizare, apeduct, deși noi deja avem o parte din ele, dar nu sunt toate până la capăt. În afară de aceasta, niște obiecte de menire socială, niște ateliere sau o pizzerie în care oamenii să poată veni și socializa, iată toate lucrurile acestea, chiar și un punct medical, deși este punctul medical, dar ar fi bine unde poate să fie internat câteva zile. La acest moment, prin intermediul proiectelor, avem o pensiune turistică cu cazare pentru o perioadă scurtă de timp, avem o livrare la domiciliu, catering, cu mâncarea sau pentru turiști, adică încercăm, foarte puțin, dar încercăm.

Vocea Basarabiei: Dar la un pahar de vorbă, care sunt subiectele cele mai arzătoare care se pun în discuție? Moldova mai aproape de Est sau de Vest e printre subiectele care se discută aici, în mediul rural?

– Da, evident, se discută; se discută nu doar la un pahar, se discută și în piață, în timp ce circulă în ruta spre Șoldănești sau spre alte rute, oamenii își doresc pace,  cea mai frecventă temă sau fiecare final de discuție: „de-ar fi pace”, „pace de-ar fi, le vom face pe toate”, pacea și apoi bunăstarea. Oamenii în perioada rece se gândesc cum ar mai avea lemne și iată dacă se încep lucrările agricole, dacă o să le ajungă motorină sau  dacă vin înghețurile, iată sunt niște lucruri mult mai realiste, dar cel mai mult, vă zic, cel mai mult își dorește lumea pace.

Vocea Basarabiei: Dar drumul corect pe care să se îndrepte satul și statul care e?

– Evident că spre Europa, nu putem să rămânem cu Estul, cum am mai fost, încet, dar conștientizează oamenii, cât de greu, pentru că mentalitatea nu se schimbă în câțiva ani, e nevoie, într-adevăr, de o călătorie prin pustiu de vreo 40 de ani ca și ai noștri să înțeleagă.

Vocea Basarabiei: Și dacă ținem cont de anii de independență, sunt 31, ar mai trebui 9 ani și ar fi suficient ca cetățeanul să iasă din rătăcire?

– Posibil, încă 2-3 mandate ale parlamentului, cred că după asta o să fie bine, o să ieșim din rătăcire, asta e speranța.

Vocea Basarabiei: Și dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, va fi ușor să decideți cui să-i dați votul?

– Da, pentru că întotdeauna am fost decisă.

Vocea Basarabiei: Cine merită votul dvs.?

– Acei care conduc, acei care deja încearcă să facă schimbarea, care muncesc. Nu cred că ar trebui de schimbat la moment, trebuie să continue, pentru că nu faci nimic într-un timp scurt, e nevoie de continuitate. Președintei dna Maia Sandu îi doresc dârzenie și rezistență, numai să nu se frângă, asta este o dorință a mea. Este o eroină, nu și-a făcut proprietăți, averi, a muncit așa cum muncim noi toți. Evident că are nevoie de echipă, are nevoie de susținerea poporului, dar și anume puterea ei, forța ei interioară cred că este foarte importantă.

Vocea Basarabiei: Președinta Maia Sandu și PAS-ul atunci când au câștigat alegerile, au câștigat cu această lozincă că vor reforma justiția, că vor duce o luptă aprigă împotriva corupției, le reușește acest lucru?

– Nu, departe de a fi totul bine în toate structurile. E și real cred că lucrul acesta, nu este posibil, pentru că țara este foarte mică și sunt cumetri toți și rude, și se cunosc sau sunt din același partid, sau că au fost cândva într-o alianță, dar cel mai elementar – sunt corupți, sunt cumpărați. Este foarte greu, nu știu, nu poți să iei o mătură să-i alungi pe toți și să aduci alții, că nu ai de unde aduce, tot sunt ei, dar până a se schimba este foarte mult de lucru, foarte mult, în toate structurile, nu doar în justiție, dar asta e principalul, dacă se face dreptate, atunci toate din urmă pot fi așezate la locul lor, dar nu poți să așezi totul până când nu este ordine în justiție.

Și păcat că oamenii noștri, încă o dată zic, se vând pentru 30 de arginți, dar, pe de altă parte, încerc să-i înțeleg, omul trebuie să trăiască, să supraviețuiască și pentru dânsul acei 400-500 de lei, probabil că mănâncă, deși își vinde demnitatea, la sigur că-și vinde demnitatea.

Vocea Basarabiei: Aceste proteste care se organizează la Chișinău vă este clar de ce sunt organizate, cine le organizează, ce scop se urmărește?

– Da, destabilizarea situației și răsturnarea conducerii actuale, foarte mârșav și foarte urât, nu doar eu, dar toți își pun întrebările: „De unde au atâția bani? De unde atâția bani ca să fie plătiți toți protestatarii și organizate protestele? De unde sunt luați banii?”. Astea sunt sponsorizate, mulți presupun că acestea vin dinspre Rusia anume pentru a destabiliza situația, că banii aceștia dacă s-ar folosi în scopuri pașnice, da, ar fi foarte bine. Și păcat că oamenii noștri, încă o dată zic, se vând pentru 30 de arginți, dar, pe de altă parte, încerc să-i înțeleg, omul trebuie să trăiască, să supraviețuiască și pentru dânsul acei 400-500 de lei, probabil că mănâncă, deși își vinde demnitatea, la sigur că-și vinde demnitatea.

Vocea Basarabiei: Mai mult de un an de zile e război aici, în imediata vecinătate a Republicii Moldova, pentru cetățean e clar cine la pornit, de ce l-a pornit?

– Da, evident că este pornit de vechiul și permanentul nostru „frate mai mare” sau care a stat permanent alături cu gândul de a se extinde mai departe în Balcani, este vorba de reminiscențele Imperiului Rus și de mentalitatea degradantă a liderului lor, care-și dorește o refacere a Uniunii Sovietice și a o extinde. Teritoriul acesta al Ucrainei și al Republicii Moldova pentru dânșii este foarte important din punct de vedere geopolitic, pentru că aici ar fi dislocate armatele care le-ar ajuta să meargă mai departe, un cap de pod, și aceasta nu este din 2022, dar este deja de secole în urmă, această tactică este folosită. Evident că suntem solidari cu ucrainenii și este durută pentru noi această tragedie și, iată, o bună parte din criza aceasta economică pe care o înregistrăm este din cauza acestui război. Și nu înțeleg acei care ies în stradă că sărăcia lor se datorează războiului de alături.

Vocea Basarabiei: În 1992 a fost război și la Nistru, a curs mult sânge pe Nistru, problema transnistreană ar avea șanse să fie soluționată?

– Da, odată cu soluționarea conflictului din Ucraina, dacă Ucraina iese învingătoare, și Rusia este stopată. Eu cred că acum este șansa ca așa-zisa Transnistrie să devină parte integrantă a Republicii Moldova, legile să funcționeze, aceleași legi pe ambele maluri ale Nistrului. Demult eram cu gândul spre niște acțiuni mai ferme, chiar și atunci când a fost anunțată situația excepțională în Republica Moldova, zic, acum nu mai este nevoie de plebiscit, de a întreba populația: „Sunteți de acord sau nu?”, acum este momentul de a integra Transnistria în Republica Moldova, chiar și pe cale armată. Mă rog, aceasta e puțin mai radical, poate numai doar la idee, nu-mi doresc să se verse sânge nici dintr-o parte, toți oamenii sunt pașnici, înțeleg sau nu înțeleg, dar prioritară este viața, cea mai mare valoare în lume este viața fiecărui om și ar trebui să fim foarte atenți și toleranți, așa, nu știu, o pace rea poate că e mai bună decât un război, dar cred că o să vină timpul. Dacă acum se va soluționa favorabil pentru Ucraina, cred că timpul pentru Transnistria va veni.

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu, am ajuns aici, la Cobâlea, Șoldănești, să vorbim despre viața în țară și la țară.

– În mediul rural este complicat. Oamenii se ocupă în mare parte cu agricultura și câțiva lucrează în centrul raional, se deplasează zilnic, pentru că este la o distanță de 10 kilometri de la satul nostru. O bună parte lucrează zilieri în satul vecin, Cunicea, unde este un mare număr de antreprenori care se ocupă cu agricultura.

Vocea Basarabiei: Dar, în general, exodul a lăsat urme adânci, pentru că acest fenomen al migrației arată că și din sat sunt plecați mulți?

– Da, din sat sunt plecați mai mult de 1.000 de oameni, fiecare al treilea a plecat și vreau să vă mai zic că practic în satul Cobâlea nu este familie care să nu fie afectată de acest exod al populației.

Vocea Basarabiei: De când a început?

– Iată mai mult de 20 de ani este problema și oamenii tot pleacă, pleacă și, cu părere de rău, astăzi tot mai puțini revin.

Vocea Basarabiei: Și motivul e că nu au locuri de muncă sau că locurile de muncă nu sunt bine plătite?

În primul rând, nu sunt locuri de muncă și, în al doilea rând, cele care sunt – sunt foarte puțin plătite, și asta-i face ca oamenii să plece, pentru că nu pot să asigure o viață decentă pentru familie.

Vocea Basarabiei: Și atunci, cine și cum se uită la sat, doar administrația publică locală, primarul sau și cei de la centru, se mai consideră că localitățile sunt salvate de proiecte?

– Probabil că trebuie să fie implicați cel mai mult cei de la centru, să-și aducă contribuția pentru dezvoltarea și susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, pentru că chiar recent, vreau să vă zic, la noi au fost închise două SRL-uri, un magazin a fost închis și o persoană care se ocupa cu tăiatul și distribuitul lemnelor de foc. Iată, ei s-au închis pentru că au zis că practic lucrează în minus și mai spun oamenii din localitate care se ocupă cu antreprenoriatul, pentru că în ultimul timp vânzările au scăzut esențial și eu o ieșire din situație la moment o văd în dezvoltarea întreprinderilor, susținerea dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii. Recent noi, cu sprijinul Fundației Est-Europene și cu contribuția asociaților obștești din localitate, pentru că în satul Cobâlea avem două asociații obștești, care sunt active în atragerea investițiilor, iată, noi am creat și acum dezvoltăm o întreprindere socială, unde la moment am dezvoltat 4 locuri de muncă și urmează ca până la sfârșitul anului să avem 10 locuri de muncă.

Vocea Basarabiei: Cât de mult sunt preocupați sătenii de geopolitică sau geopolitica de ei?

– O mare parte din săteni, vreau să vă zic, totuși sunt de părerea că noi trebuie să mergem pe calea europeană și pe calea aderării la Uniunea Europeană.

Vocea Basarabiei: De ce?

– Pentru că oamenii care au mers peste hotare și au văzut nivelul de trai în Uniunea Europeană, în statele Uniunii Europene, venind aici vor și ei o schimbare. În ultimul timp s-au intensificat chiar și vizitele, oamenii merg în vizită la copii, au văzut nivelul de trai, au văzut infrastructura care este în Uniunea Europeană și bineînțeles că noi tot tindem ca să trăim la un nivel mai bun. Da, opoziția eu cred că la moment stagnează un pic lucrurile, pentru că induce lumea în eroare și o bună parte din oameni, cu părere de rău, îi cred. Cred că trebuie să-i convingem de faptul că trebuie să mergem spre Uniunea Europeană, pentru că noi nu putem să mergem înapoi, noi nu vedem o viață bună în Rusia, noi nu vedem astăzi o guvernare bună în Rusia, democratică, dar eu vreau să vă zic cu mare bucurie despre faptul că din satul Cobâlea nu merge nici un autobuz care să susțină protestele din Chișinău. Și asta pe mine mă bucură.

Vocea Basarabiei: Îi este clar cetățeanului ce scop urmăresc cei care organizează aceste acțiuni de protest în inima Chișinăului?

– Nu, nu este, pentru că ei sunt induși în eroare. Chiar din discuțiile pe care le am zilnic cu cetățenii, observ cât de mult sunt induși în eroare cetățenii prin magazinele sociale, care încă mai vin prin localitate și de multe ori îmi pun întrebarea că ele ar trebui să fie stopate, chiar și prin pâinea ceea pe care o dau, da, ea este binevenită omului cu un leu, dar noi cunoaștem că costul unei pâini astăzi nu este un leu și iarăși este omul indus în eroare, prin faptul că statul trebuie să le plătească integral facturile, păi, noi nu putem să contăm pe faptul acesta că cineva o să ne plătească nouă integral facturile. Da, anul acesta a venit cu niște contribuții pentru susținerea plăților la căldură prin compensații, dar integral nicăieri în lume nu se plătește și nici noi nu avem dreptul ca să cerem lucrul acesta.

Eu cred că ei trebuie să lucreze ca să înlăture aceste carențe, ei trebuie să fie mai aproape de cetățeni, mai aproape de problemele cetățenilor, dar noi astăzi nu suntem pregătiți pentru alegeri parlamentare anticipate.

Vocea Basarabiei: Opoziția spune că intenția lor este ca să schimbe guvernarea, să se ajungă la declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. Aici cetățeanul are o părere clară, e nevoie de acest scrutin anticipat?

– Noi nu avem nevoie de alegeri anticipate. Da, în guvernare sunt anumite carențe, eu cred că ei trebuie să lucreze ca să înlăture aceste carențe, ei trebuie să fie mai aproape de cetățeni, mai aproape de problemele cetățenilor, dar noi astăzi nu suntem pregătiți pentru alegeri parlamentare anticipate. Și asta ar fi și un preț pentru Republica Moldova, și nu se știe care vor fi rezultatele, și poate să fie niște rezultate care să ne deplaseze imediat cu câțiva pași în urmă decât să mergem înainte.

Vocea Basarabiei: Dar cum vedeți dvs. acest dialog al celor care guvernează cu cetățenii, pentru că și aici, în mediul rural, foarte multă lume zice că au nevoie politicienii de votul nostru și o dată la 4 ani îi vedem prezenți, dar ce le sugerați să facă, ca lumea să își dea seama că există această grijă, preocupare a celor care guvernează de cetățeni?

– Ca să fie mai des în teritoriu. Eu nu țin minte când ultima dată noi, primarii, ne-am întrunit ca să avem o discuție cu cineva de la nivel central. Vara trecută a fost dna președintă Maia Sandu, a fost într-un sat vecin, în satul Climăuți, de atunci, eu nu știu dacă a mai fost cineva în raionul Șoldănești, ca să vadă care sunt problemele la nivel local, pentru că noi, primarii, oricum cunoaștem problemele care sunt la nivel de localități.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. credeți că cei de la putere nu cunosc care sunt grijile celor de jos?

– Probabil că mai puțin cunosc, probabil că dacă ar fi mai des prin teritoriu, eu cred că ar cunoaște mai multe.

* **

Voci adunate în comuna Cobâlea din raionul Șoldănești. Despre realitățile din Republica Moldova am discutat și cu Nicolae Botgros, care este unul dintre cei mai valoroși artiști din arealul românesc, de peste 40 de ani el conduce Orchestra „Lăutarii”. Considerat un „magician al viorii”, Nicolae Botgros a dus faima muzicii populare pe toate meridianele globului. Nicolae Botgros ne-a oferit un interviu și a spus că este un bun prieten al Vocii Basarabiei.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.