VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VB la Ciuciuleni: Cale întoarsă nu-i, e nevoie să mergem spre Europa. Putin e cel care ucide oamenii ca să fie slăvit!

Pentru o zi, Europa și-a mutat capitala în Republica Moldova, care a găzduit Summitul Comunității Politice Europene. Este o platformă care reunește 27 de membri ai Uniunii Europene cu 40 dintre afiliații lor, exclude Rusia și Belarus și a ales pentru al doilea summit statul vecin al Ucrainei, Moldova. Republica Moldova dorește să înceapă discuții oficiale pentru a deveni stat membru al Uniunii Europene, reafirmându-și dorința de a accelera procesul de aderare așa încât să obțină un loc la Bruxelles în fața amenințărilor continue din partea Kremlinului. Despre perspectiva europeană vorbim la acest sfârșit de săptămână.

* * *

Așadar, Summitul Comunității Politice Europene din Republica Moldova, la care au fost prezenți aproape 50 de șefi de state și de guverne și înalți demnitari occidentali, a arătat cât de importantă este țara pentru liderii europeni în contextul războiului din Ucraina, a arătat încrederea de care se bucură majoritatea politică de la Chișinău în rândul țărilor Uniunii Europene și a demonstrat dorința Uniunii Europene de a sprijini integrarea europeană a Moldovei, doar că situația pe interior arată că mai sunt forțe politice care au viziuni diferite de cele ale guvernării. Vocea Basarabiei a făcut un popas în comuna Ciuciuleni din raionul Hâncești și a discutat cu localnicii despre calea de dezvoltare a țării lor.

– Drumul nostru este cel mai corect, drumul european. Primul pas în atâția ani, după 30 de ani, primul pas s-a făcut acesta și eu cred că aceasta e unica scăpare a noastră.

Vocea Basarabiei: Dar ce așteptări aveți dvs., iată, de la integrarea europeană?

– Așteptări sunt multe, dar noi nu trebuie să stăm și să așteptăm ca cineva nouă să ne aducă ceva, ori să stăm să ne gândim că dacă noi o să ne integrăm, deja o să avem tot odată, nu, să depunem efort, să ne putem dezvolta, să ne vină investițiile, asta-i așteptarea, dar, fără ca să depunem noi efort și muncă, nu ne dă nouă nimeni.

Vocea Basarabiei: Dar ce se observă? Că societatea e divizată și mai sunt forțe politice care promovează și alte mesaje decât cel care ține de integrarea europeană.

– Lor le este bine și, fiindu-le bine lor, pe dânșii nu-i mai interesează restul oamenilor, nu-i interesează, lor să le fie bine. Și le mai propune careva bani și ei rămân cu ziua de azi, că dacă le-au dat un 3-400 de lei, le-au ajuns pe azi, mâine se mai gândesc, că vor mai veni și le vor da tot atât și el se duce poate la urna ceea și a votat, și asta-i tot. Dar eu cred că noi trebuie să convingem acești oameni, să le lămurim, ei nu știu, ei sunt tulburi și de-atâta și se dau, ca și când aș spune, vânduți pentru 3-400 de lei, dar noi trebuie să lămurim la oameni ce înseamnă asta.

Eu cred că noi trebuie să convingem acești oameni, să le lămurim, ei nu știu, ei sunt tulburi și de-atâta și se dau, ca și când aș spune, vânduți pentru 3-400 de lei, dar noi trebuie să lămurim la oameni ce înseamnă asta.

Vocea Basarabiei: Dar e greu astăzi să se facă diferență unde e minciună, unde e adevăr, unde e manipulare, unde e propagandă, unde e dezinformare?

– Foarte greu, foarte greu, chiar am fost în piață și, ducându-mă, m-am dus cu mașina proprie, am vrut să conving niște oameni să meargă cu mine, nu-mi trebuie nimic. Și el spunea: „Păi da, dar mă plătește, mă plătește”. Pe dânsul îl plătește și lui îi convine că la moment i-a dat bani și pe dânsul nu-l interesează de unde-s banii aceștia, el crede că asta o să fie la infinit așa, dar nu, odată și odată o să se termine, dar el o să rămână tot în mocirla ceea, că își vinde viitorul. E un mare păcat, asta noi îl socotim poate și păcat, dar asta este și contra legii, trebuie să fie și o lege oarecare, cum să dai bani, să cumperi, că el, la noi țărișoara aceasta dacă este mică, un 30% ori un 20%, că ei au bani, ei pot să cumpere și schimbă balanța cu totul pentru bani, dar nu vrem noi asta să fie așa, ar trebui o lege oarecare.

Vocea Basarabiei: Câți ani credeți că i-ar trebui Republicii Moldova să ajungă să fie țară membră UE?

– 3-4 ani, 5 poate.

Vocea Basarabiei: Trebuie de făcut și tema pe acasă, trebuie de făcut reforme, trebuie de schimbat situația în bine. Iată aici e problema – cine schimbă, cu cine schimbă, cum o schimbă?

– Totul se începe de sus, s-a început pe o cale mai bună, văd puțin, în justiție se lucrează mult, cu corupția, numai că nu se văd încă condamnările acestea, l-au luat, l-au arestat, l-au ținut, l-au eliberat la domiciliu, pe urmă, după domiciliu se liniștesc apele…

Vocea Basarabiei: Ați văzut că acum și Uniunea Europeană ar putea să-i sancționeze pe cei care vor destabilizarea Republicii Moldova. În lista ceea cunoașteți cine sunt incluși?

– Asta e bine, că țărișoara noastră, ea dacă era coruptă, cum a spus și dna Dragalin că, dacă să-i luăm la arestat, trebuie să-i arestăm pe toți, ca să înțelegem așa că e foarte complicat, da, foarte complicat, dar să o iei așa, încetișor, de la o margine, se poate de hotărât oricum, câte oleacă, câte oleacă, dar dacă să ne ajute și Uniunea Europeană, ca să-i ia, că ei îs fugiți încolo, că ei nu țin în Republica Moldova banii, iarăși legea nu lucrează bine, justiția nu lucrează bine.

Vocea Basarabiei: Ce vă doriți cel mai mult acum?

Pace, pace să fie, și la noi, și în Ucraina, să reziste, că dacă o să reziste ea, o să fie bine și la noi, că datorită ei noi suntem încă republică, că dacă nu rezista ea, nu mai eram nici noi.

Vocea Basarabiei: Se insistă pe ideea că s-ar putea găsi o soluție pentru criza transnistreană. Credeți că e momentul potrivit ca cele două maluri ale Nistrului să fie reunificate?

– Ar trebui să caute și soluția care e mai bună, să se înțeleagă, să negocieze. Eu nu am mai fost de mult, foarte de mult timp, dar acolo ei îs zombați, ori cum să mai zic, nu știu, dacă îs 15% poate, dar, în rest, ei au, cum se mai zice la moldoveni, ochelari ca la cal, el nu vede, vede numai înainte și vede numai Rusia, și atâta-i tot. Dar o vede de-atâta că li s-a oferit totul gratis – gaz, niște piese le-au mai dat. Și ei asta așteaptă mai departe, să li se dea gratis și pe dânșii nu-i interesează altceva, dar pentru Rusia o Transnistrie, asta-i, cum se zice, o picătură într-un ocean, cât acolo, milioane le trebuie lor de metri cub de gaz ca să le dea și să-i țină așa. Dar cred că o să se rezolve, rezistă Ucraina, o să reziste și Moldova, o să fie și Moldova.

Vocea Basarabiei: Și Ucraina, și Republica Moldova, ambele pe același drum de integrare europeană sau Moldova pe calea ei, Ucraina pe calea ei?

Cred că fiecare calea ei o să aibă. Moldova s-a integra, Ucraina la fel și ea, nu pot să știu ce o să fie pe viitor, poate cineva mai repede, cineva mai greu, dar o cale o au, o cale și-au luat.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, am făcut un popas aici, la Ciuciuleni, raionul Hâncești, și întrebăm localnicii încotro Moldova, care e direcția corectă pe care trebuie să se îndrepte ca lumea să aibă încredere în țara lor, în ziua de mâine. Pe ce drum se îndreaptă astăzi Republica Moldova?

– Spre Europa, noi toți suntem cu Europa.

Vocea Basarabiei: De ce?

– Așa, acolo vedem că e mai bine. De ce? Lumea trăiește mai liber, fără frică, fără minciuni, fără amăgeli, lumea e mai corectă.

Vocea Basarabiei: Și câți ani i-ar trebui și Republicii Moldova să ajungă să trăiască ca în Europa?

– Repede, un an de zile i-ar trebui să trecem repede cu Europa.

Vocea Basarabiei: Dar într-un an de zile se reușește rezolvarea multiplelor probleme, provocărilor să se țină piept?

– Dacă lumea vrea, de ce nu? Noi nu ne uităm la provocări, nu, noi mergem înainte, nu ne dăm după aceia. Ați văzut ce lume frumoasă era la adunare, cât de frumos era?

Vocea Basarabiei: Pe 21 mai?

– Da! Ce lume cultă și frumoasă… Și cine a venit acolo în piață? O plăcere să te uiți, noi am bătut din palme cum trecea lumea în rând, și frumoasă, și curată. Mulțumesc!

Vocea Basarabiei: Ia ziceți și dvs. Ce credeți dvs. despre prezentul și viitorul țării acesteia?

Of, Doamne! Viitorul se vede deja încotro ne-am pornit, cale întoarsă nu-i, într-acolo o să mergem de-amu, spre Europa. Spre Europa!

Vocea Basarabiei: Cum?

– Cu foarte mari greutăți, că iacătă mai ales cu Găgăuzia ceea, la noi e dezbinată țara asta, o parte e cu Rusia, o parte e cu Europa. Și nu știu, nu știu care o să biruie, dar cred că da, iaca poate summitul acesta, iaca poate 47 de țări și o să ne cunoască țara noastră, până acum nici nu știa ce-i Moldova, nu știa nimeni de Moldova, dar acum poate vom merge și noi ca toată lumea, cu țările civilizate. E drept că acolo salariile îs mai mari, traiul e mai bun, dar la noi locuri de muncă nu prea sunt, salariile îs mici și tineretul fuge, tineretul acum e învățat să lucreze în ușor, dar bani să primească mulți și repede, dar nu-i așa, dar care vrea să muncească, muncește și pe mult, și pe puțin. Noi am muncit pe puțin și am trăit, dar acum îs învățați numai mult-mult, vine și întreabă: „da’ cât?”. Iaca, un zilier ia 400 de lei. D-apoi, eu cu pensia asta pe care o am eu nu-mi ajunge nici de pâine și de lapte, dar închipuiți-vă, îmi mai trebuie un balon (butelie) de gaz, dar vreau și eu poate o bucățică mai bunișoară, dar pe ce să o iei? Și nu știu, dar cred că…

Vocea Basarabiei: Dar vă este clar totuși de ce e atât de sărac statul acesta, Republica Moldova?

– Pentru că mulți hoți îs într-însa, toți îs bogătași, toți au vile și case peste graniță, dar nouă ne pun macaroane pe urechi și noi îi credem. Iaca amuș o să se înceapă alegerile locale, toți o să vină în sat și o să ne promită… și sarea, și marea, și dintre acești care, de-o pildă, îs în partide și aceștia se uită chiorâș la tine. Și se sfădesc neamuri, frați, surori, dar ei vin și se duc, politica vine și se duce, așa-i. Dar poate Maia Sandu, poate va face ceva, eu sper, nădejdea e la ea, dar Transnistria e un cui în calea noastră, un zid, Găgăuzia e altul. Cum o să rezistăm și cum o să intrăm, și cum o să ne primească în Uniunea Europeană, dacă noi suntem divizați, nu știu. Dă Doamne să fie bine, măcar pentru copiii noștri să fie mai bine că, iaca, avem peste graniță copii și ei trăiesc bine, muncesc, trăiesc bine, salariile îs bune, îi scump și acolo, dar la noi e prea scump.

Vocea Basarabiei: Ați fost la ei peste hotare?

– Da, am fost.

Vocea Basarabiei: Și ce v-a impresionat, în primul rând?

– Acolo și curățenia, și salariile, și mentalitatea, și lumea e altfel.

Vocea Basarabiei: Cultura?

– Și cultura, și toate celea.

Vocea Basarabiei: Și în Republica Moldova se zice: cultură, tradiție, obiceiuri frumoase, sărbători.

Da, dar acești de la cultură, săracii, îs cel mai rău plătiți. Ce salarii au aceștia de la cultură? Dacă nu-i cultură în țară, degeaba. Dă Doamne să fie bine, sperăm să ne ducem în Europa.

Vocea Basarabiei: Câți ani i-ar trebui Republicii Moldova, iată, dacă puteți să faceți comparație cum se trăiește acolo, cum se trăiește aici, câți ani i-ar trebui Republicii Moldova?

– 30 au trecut și cred că încă vreo 30 o să mai treacă, așa mă gândesc eu.

Vocea Basarabiei: De ce atât de mult?

– Nu cred, mai repede.

– Nu știu, mai repede? Ei, dă Doamne să fie mai repede.

Vocea Basarabiei: Parcă se zice că până în 2030.

– Ei, avem și războiul acesta în coastele noastre, nu știu, dă Doamne să fie bine, să ajung și eu să văd intrarea în Europa.

Vocea Basarabiei: Ia ziceți dvs., ce credeți?

– Tot înspre Europa, pentru că acolo se aude că e mai bine.

Vocea Basarabiei: Ați fost vreodată să vedeți cum se trăiește în Occident?

– N-am fost. Am băiat acolo.

Vocea Basarabiei: Unde?

– În Italia, la Roma taman.

Vocea Basarabiei: Și ce zice?

– Zice că e bine, ei se odihnesc la vreme, se petrec.

Vocea Basarabiei: De ce acolo se poate și aici în Moldova mai greu?

– Bani nu ajung, cer de la dânsul încă, mai trimite.

Vocea Basarabiei: Și chiar banul decide totul?

– Cam e așa.

Vocea Basarabiei: Ce pensie credeți că ar trebui să aibă un vârstnic, ca să spună că are o viață decentă?

– Până la 5.000 măcar să aibă, să plătești comunalele…

Vocea Basarabiei: Și dacă dvs. ați avea pensia de 5.000 de lei, ați fi un om mulțumit?

– Mulțumită.

Vocea Basarabiei: Vă puneți și întrebarea de unde banii aceștia?

D-apoi, de unde, dacă economia e slabă? Cine muncește? Numai vreo câțiva, așa, pensia de-atâta e mititică.

Vocea Basarabiei: Ce vă doriți și dvs. acum cel mai mult?

– Dar ce să-mi doresc? De-amu sănătate, așa, și pace să fie în țară.

Vocea Basarabiei: Vă este frică, trăiți cu frică?

– Cam cu frică, așa, numai mă uit…

Vocea Basarabiei: Frică de război?

– De război…

Sacă va mai fi la putere Maia Sandu, ea face treabă, iaca, a făcut adunarea aceasta, s-a adunat tare multă lume și a fost pașnic, nu cu gălăgie, iaca și summitul tot în liniște și pace. Și după asta ne vor da ajutoare, noi sperăm spre ajutoare, cel mai tare aceasta-i.

Vocea Basarabiei: Și Moldova are de rezolvat problema transnistreană, va fi ușor să se ajungă la un compromis ca să fie reunificate cele două maluri ale Nistrului?

– Cam nu știu, cam greu, și acum când îi întreabă pe cei din Tiraspol, pe acolo, „ei, că războiul e drept și Putin are dreptate”. Mulți țin cu Putin acolo și pe aici încă mai țin. Cum îl pomenesc pe Stalin? „Măi, să fie Stalin, apoi era poreadkă (ordine)”. La noi fix în țară așa-i: racul, broasca și o știucă, unul trage la ruși, unul trage la turci, alde Găgăuzia, noi tragem la Europa, ei, dar speranța moare ultima, noi credem că totul va fi bine și se vor rezolva problemele, dacă va mai fi la putere Maia Sandu, ea face treabă, iaca, a făcut adunarea aceasta, s-a adunat tare multă lume și a fost pașnic, nu cu gălăgie, iaca și summitul tot în liniște și pace. Și după asta ne vor da ajutoare, noi sperăm spre ajutoare, cel mai tare aceasta-i.

Vocea Basarabiei: Dar vă imaginați că va veni timpul când și Republica Moldova ar putea să ofere ajutor altora?

– Dă Doamne! Dă Doamne să fie și așa, dar mai n-aș crede, țara noastră e o mână de oameni, noi numai cu mâna întinsă am umblat toată viața și așa până și în prezent umblăm cu mâna întinsă. Unii ne dau granturi, dar unii ne dau credite și ce credeți, creditele acestea trebuie întoarse înapoi, dar iaca proiecte câștigate de prin România, iaca la grădinițe, de acolo vin banii și se fac.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Ciuciuleni, raionul Hâncești, și întrebăm localnicii: pe ce drum se îndreaptă satul, statul? Încotro, Moldova?

– D-apoi, eu aș spune așa, am vrut independență, așa ar trebui să mergem pe calea asta – independența, să colaboreze cu toți prietenii primprejur, cu toate țările și să mergem tot înainte, cu prietenie și cu pace. Dar Unire cu România tot nu face să facem, că am fost odată, și mulți chiar din bătrâni spuneau că nu se simțeau bine, și alta de-amu cu Europa asta, greu de dus la noi, e drumul lung și cotit.

Vocea Basarabiei: De ce?

La noi în țara asta câte coturi, câte dâmburi sunt, cum să facem să le unim pe toate să fie o cale dreaptă, și de-atâta stăm pe loc, să ducem colaborări cu Europa, numai să fim independenți, să nu depindem de nimeni, să avem treabă și cu Rusia…

Vocea Basarabiei: Dar cine ajută mai mult Republica Moldova?

– Acum ne ajută ca să ne îmblânzească, ca să ne facă drum, cărare, dar eu simt că cu Rusia dacă noi pierdem relațiile, tot e o pierdere mare, eu în Rusia am fost, mulți ani am lucrat acolo, tot așa am făcut și bani, mi-am făcut casă, mașină și nu am zis că-i rău. De atâta…

Vocea Basarabiei: Dar vă este clar de ce durează mai mult de 450 de zile războiul dintre Rusia și Ucraina?

– Aici, cum să zicem, în politică nu mă vâr tare, dar oleacă America se vâră prea tare. America demult are ochi răi pe Rusia și vrea ca să găsească ghionturi cuiva să-l pună la cale, tu dă-i o palmă și eu vin și te ajut, și-i dau și eu vreo două. Și când o să se întâlnească băieții aceștia, Putin și Joe Biden acesta voinic, atunci o să se trântească altfel. Ei, din păcate, o să se împace, că ei și înainte s-au împăcat, dar ghionturi sunt.

Vocea Basarabiei: De mai mult de 30 de ani are o problemă nesoluționată și Republica Moldova, problema transnistreană. Vă mai amintiți cum a apărut acest separatism în stânga Nistrului?

– Acest separatism a apărut de la aceea că Rusia ține una și bună, când s-au fugărit nemții de aici, ei ca și când ne-au apărat.

Vocea Basarabiei: Credeți că poate fi soluționată problema transnistreană?

– Toate poate celea să facă, să nu se învrăjbească unul pe altul, și atunci o să fie.

Vocea Basarabiei: Peste 10 ani cum vedeți dvs. satul Ciuciuleni și Republica Moldova, cum ați vrea să arate?

– Dar în satul Ciuciuleni peste 10 ani puțină simțire o să fie, numai dacă o să fie să oprească războiul, să fie prietenie între popoare, cum a fost până la războiul acesta și până acum și să mergem înainte, fiecare cu a lor, da, de trăit, colaborăm cu toți vecinii.

Vocea Basarabiei: Dacă duminică ați fi chemat să votați, pentru cine ați da votul?

Eu vă spun drept, de când s-a făcut de-amu restructurarea asta am fost cu comuniștii, ș-apoi am trecut cu socialiștii, și acum îs cu Șor, că el tot are program bun. Care n-o furat, numai el? Numai el a furat?

Vocea Basarabiei: Dar eu vă întreb, ideea asta-i bună că fură el și ne dă și nouă?

– Nu-i bună! El îi bun că să ia câte oleacă și să le dea și la alții, dar nu să fure tare, câte oleacă, cum se zice, bagă numai un deget, nu mâna până la cot. Și noi dorim ca să fie conducerea cu pace și cu bunăvoință și să aibă interese pentru poporul de la țară, că asta-i puterea toată la noi, agricultura, pâinica noastră.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, am făcut un popas aici, la Ciuciuleni, piața din Ciuciuleni, raionul Hâncești, și discutăm cu localnicii despre perspectiva Republicii Moldova.

– Perspectiva Republicii Moldova numai în Europa este, eu am fost prin Europa și am văzut ce e acolo, cum e disciplina, cum e justiția, lucrul cum se petrece, salariile cum se primesc la timp și contractele cum se fac, acolo e o disciplină reală, cum s-ar spune.

Vocea Basarabiei: De ce acolo se poate și aici mai greu?

– Acolo nu-s ca la noi, dacă ai arătat cu mâna că se fâșâie ceva, în mână ceva, banul. Acolo dacă îi vorba de ban, păi să te gândești unde o să ajungi pe urmă, că poți să fii pedepsit, dar la noi dacă a văzut că fâșâie oleacă – hai în partea cealaltă, dă ce vrei să-ți fac și dă mai repede încoace și am plecat, dar pe urmă poți să nu mai vezi, și chiar și banul poți să-l dai și nu mai vezi nimic.

Vocea Basarabiei: Dar banul decide totul?

– Cam mai mult banul decide.

Cetățenii trebuie să se gândească pe cine votează, dar ca să te gândești pe cine votezi e tare greu, că toți se arată buni, dar la urmă nu știi la ce ajungi, noi pe toți îi votăm, că așa propuneri dau și așa păreri că îți pare că e legat cu Dumnezeu, dar pe urmă când ajungi, tare lume multă se căiește.

Vocea Basarabiei: Ca Republica Moldova să ajungă în UE, ce trebuie să facă autoritățile, cetățenii?

– Cetățenii trebuie să se gândească pe cine votează, dar ca să te gândești pe cine votezi e tare greu, că toți se arată buni, dar la urmă nu știi la ce ajungi, noi pe toți îi votăm, că așa propuneri dau și așa păreri că îți pare că e legat cu Dumnezeu, dar pe urmă când ajungi, tare lume multă se căiește. Și trebuie parlamentarii aceștia, și toți, oleacă mai cu inimă toți, și pe aceștia care, hoțomanii aceștia, trebuie dacă îi prinzi – să fie duse până la capăt chestiunile, dar așa îl prinde, îl duce acasă, acasă el se uită la televizor, se leagă toți bandiții lui și tot ce trebuie, relațiile se leagă și când se duce la procuror spun toți una și aceeași, și nimic nu se mai duce la capăt. Cum a zis și acela – nu intră nimeni în ogradă dacă vede că se teme de câine, dar la noi, eu nu zic că justiția îs câini, dar îs legi, dar la mine în ogradă legea îi câinele, dacă câinele mă păzește… Apoi pe noi legile ne păzesc. Câinele mă păzește, eu am nădejde într-însul. Să mă scuze legile și procurorii, și judecătorii, că eu nu le zic așa, dar ei principalul la om justiția pe om îl păzește. Pentru asta eu mă uit și altfel, noi plătim, țăranii plătesc naloguri (impozite) tare mari și s-au ridicat nalogurile, mă uitam la transport, asigurările și toate acestea, de care se folosesc cine? Oamenii aceștia se folosesc, noi pentru dânșii muncim, prima oceredi (în primul rând) eu găsesc justiția.

Vocea Basarabiei: Dvs. ziceți că e nevoie de integrare europeană, dar vă întreb cât de ușor credeți că va pătrunde suflul europenizării în regiunea transnistreană, în Găgăuzia?

– Aici e tare greu, mai ales acum cum aud eu că Tauber îi cumpără cu bani…

Vocea Basarabiei: Vă întreb despre europenizarea Transnistriei și a Găgăuziei.

– Despre aceasta, europenizare, aici tare greu o să fie, pentru că multă politică se duce din partea rușilor, sunt mulți dușmani și în parlament și de toate.

Cum Dodon îl ținea: „Vasea al meu, dacă îi dau drumul, pe 6 odată îi dă jos”. Acum i-a dat drumul lui Vasea și Vasea s-a dus cu Partidul „Șor”.

Vocea Basarabiei: Eu vă întrebam: Găgăuzia poate să fie europenizată, Transnistria poate?

– Poate, dar lor trebuie de deschis ochii, ajutorul care li-l fac din Europa și cât ajutor li s-a dat de acolo, pentru că mulți nu înțeleg, că de-alde Bolea, de aceștia îs mulți mai pe scurt într-un cuvânt, care se duc și fac ceea ce nu trebuie. Bolea e același bandit, el nu o ținut cu Dodon, că a fost din partidul lui, că el e cu socialiștii, și când la urmă se duce și susține pe candidatul lui Șor. Acum cum este, ce fel de om e acesta, de al cui partid? Cum Dodon îl ținea: „Vasea al meu, dacă îi dau drumul, pe 6 odată îi dă jos”. Acum i-a dat drumul lui Vasea și Vasea s-a dus cu Partidul „Șor”.

Vocea Basarabiei: Ce vă doriți cel mai mult acum?

– Cel mai mult îmi doresc sănătate și pace, cel mai mult, și doresc de-amu să ajung în luna august, să fie pace, sănătate și să mă întâlnesc cu familia care-i după graniță.

Vocea Basarabiei: Unde vă sunt?

– În Italia.

Vocea Basarabiei: De câți ani?

– Am băiat de vreo 20 de ani acolo, are 2 copii, am noră, are casă acolo. Am fost de vreo 6 ori în Italia, mi-au făcut operație, el m-a ajutat, eu și acum îs la evidență la dânsul acolo.

Vocea Basarabiei: Ați putea pentru totdeauna să plecați acolo?

– Nu!

Vocea Basarabiei: Ar putea ei pentru totdeauna să revină acasă?

– Nu!

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Ciuciuleni, și întrebăm localnicii pe ce drum se îndreaptă Republica Moldova și care ar fi direcția corectă?

– Se îndreaptă pe un drum ramificat, dar noi trebuie să luăm o cale. Eu nu zic, eu am făcut armată cu rușii, îs foarte buni băieți, conducerea e rea și la noi tot așa. A venit copilul acesta, Maia Sandu, și vrea să facă mititelul, ori cum să zic, cum să facă dacă tot aceștia asupra ei, băi, dar se întreabă, de ce nu ai făcut tu, dacă ai fost, și acum o rod și o rod pe dumneaei. Mie mi-e jale de dânsa, pe cuvânt, vă spun cinstit, că ea vrea să facă, dar toți că nu face, nu face. Ce vrei să-ți facă într-un an, doi, de zile?

Vocea Basarabiei: Ea a promis totuși că o să ducă Republica Moldova în Uniunea Europeană până în 2030. Iată, parcursul acesta european cum e văzut de cetățeni?

– Foarte bine, dar eu socot că mai bine ar fi, ca și cum, iaca, trăiești într-un sat ori în oraș și cu toți te înțelegi, într-o seară la mine venim și mâncăm o plăcințică, mâine-seară la matale bem un 50 de grame, poimâine la celălalt, noi așa eram într-un timp, dar așa să luăm pe republică, tare bine ar fi să se înțeleagă ei. Dar la noi se distruge, Moldova se distruge. La ce a trebuit să-i dea autonomie Găgăuziei? Și găgăuzii iștia nu-și dau seama că cândva, pe vremea foametei, pe dânșii i-a scăpat mai ales lumea asta de la centrul Moldovei, de la Codrii. Veneau cu cerutul, lua covorul în spate și venea pe jos și dădea covorul cela pe un pumn de grâu, și-apoi se puneau ciobani și lucrau pe degeaba, numai să mănânce, la stână acolo le duceau mâncare și au rămas mulți aici pe loc, au copii. Dar ei au uitat oare, când ieșeau din satele lor, ieșeau primăvara, n-aveau puteri, se târâiau pe brânci (asta nu-i poveste!) și ieșeau pe un șes ori undeva și pășteau iarbă, că mureau de foame? Și poate nu-i de vorbit, dar au fost cazuri că și-au tăiat și copiii și i-au mâncat. Asta ferească Dumnezeu! Oare nu ar fi cazul să se gândească: măi, dar ferească Dumnezeu dacă se mai întâmplă cazuri de acestea? Iaca, eu am lucrat mult cu mașina și mă duceam în deplasare pe la Vulcănești, pe la Comrat, dacă mie îmi trebuia o căldare de apă să torn la mașină ori să beau și ceream pe moldovenește, nici nu mă auzeau, să le spun în limba rusă. Și-i dureros. Și mie îmi place și limba rusă, și tot, am o nepoțică și știe vreo 5 limbi. Bravo ei, bravo ei! Dar de ce să nu înveți, mai ales dacă tu trăiești în Moldova? Iată, copiii noștri se duc prin Germania și la vreo două luni, gata, el se descurcă. Eu băieții mei, să zicem, nici nu-i deosebesc de cei din Italia.

Vocea Basarabiei: Și eu vă întreb – dacă e atât de dezbinată Republica Moldova, cum e să îi unești pe toți în jurul unei idei?

– Dna Valentina, asta depinde numai de populație, numai dacă ne-am schimba și noi oleacă mentalitatea ca oameni. Să fie, într-adevăr, iaca, nevoia… Când a fost COVID-ul ista, eu am zis că prind la minte și se gândesc la Dumnezeu, și o să fie înspre bine. Cum s-a liniștit, gata, au uitat de COVID, au uitat de toate celea.          

  

Vocea Basarabiei: Sunt și forțe politice care insistă că e nevoie de a petrece un referendum și, în cadrul referendumului, cetățenii Republicii Moldova să spună care e direcția vectorului politicii externe.

Direcția eu o văd numaidecât spre Europa, că rușii nu-s rușii ceia care au fost odată. Dacă el pe frații lui îi distruge, îi ucide, pe copii, pe bătrâni, oare cum socoți, el are cap de conducător de țară? El vrea să fie slăvit?

Vocea Basarabiei: Cine?

– Putin. Să fie slăvit în veci, ca cum, iaca, la noi Ștefan cel Mare ori Ivan Groznîi, ori Alexandru Macedon, ori cela-cela, ca el să fie în istorie.

Vocea Basarabiei: Dar cum va intra în istorie liderul de la Kremlin?

– El o să intre în istorie ca un criminal. Hai că poate mulți țin și cu dânsul, nu-i vorbă, mă rog, fiecare are părerea lui, dar eu socot că el dacă o să fie în istorie, o să fie mai ceva ca Hitler.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Ciuciuleni, raionul Hâncești, și întrebăm localnicii: de ce geopolitica mai împarte cetățenii Republicii Moldova?

Dar eu n-aș spune că geopolitica îi împarte, cetățenii care cunosc și sunt care nu cunosc întrebările, dar ca să cunoască întrebările trebuie să fie oamenii uniți, informați, pentru că omul neinformat nu cunoaște nimic.

Vocea Basarabiei: Dar oamenii îs împărțiți sau politicienii îi împart?

– Știți, oamenii se împart, fiindcă ei se duc la care îi plătește, dar asta nu, n-ar trebui să fie așa, trebuie să fie un om stabil, care să, da, eu vreau iaca fără bani, că acesta e viitorul nostru, dar banii azi îi iei și mâine nu-i mai ai, dar viitorul nostru și al copiilor noștri merge mai departe.

Vocea Basarabiei: Și unii spun că acum e un moment decisiv când o dată și pentru totdeauna se va hotărî soarta Republicii Moldova.

– Soarta Republicii Moldova, ne vom uni și vom intra în Uniunea Europeană, calea noastră trebuie să fie spre Uniunea Europeană.

Vocea Basarabiei: Dar credeți că vine Bruxelles-ul și începe să facă ordine, să aducă bunăstare aici, în Republica Moldova, dacă se insistă mult pe acest drum?

Nu numai Bruxelles-ul, dar nimeni nu o să vină să ne facă ordine până noi nu o să fim spre calea europeană și să ne facem noi acasă ordine, să nu așteptăm cineva să vină să ne facă ordine, să ne dea în mână și „voi stați și dormiți”, nu, noi trebuie să fim uniți și să fim la noi acasă gospodari.

Vocea Basarabiei: Curățenia de unde începe, ordinea în stat de unde începe?

– Ordinea în stat se ia ca peștele de la cap, unde se strică peștele și pe urmă, așa că noi trebuie de sus să vedem și noi jos să facem regulă. Niciodată statul nu ne va face până nu vom susține noi, cetățenii de jos să susținem, c-apoi și statul o să meargă mai departe, dar așa toți fug să nu plătească impozite, să nu aibă aceea, trebuie să facem la noi în curte regulă și pe urmă va fi și mai departe.

Vocea Basarabiei: Și iată acum se insistă mult pe nevoia promovării reformelor, pentru dvs. care reformă e mai importantă?

– Unde ne-am pornit cu drumul, reforma spre calea europeană. Dacă e să o luăm de la agricultură de jos, agricultorii muncesc, dar nu știu pentru ce muncesc, cum muncesc. Când vine toamna, atunci oamenii nu au piață de desfacere, umblă cu șapca în mână, dau toată producția degeaba, numai ca să fie dată, dar cetățenii muncesc tot anul împrejur și nu au nimic, de aceea eu aș ruga conducerea de vârf, chiar Ministerul Agriculturii să aibă toți agricultorii nădejde că avem piață de desfacere, nu să o dăm ca și cum o dăm la râpă. A doua: educația, tineretul trebuie să fie educat, noi avem justiție, să fie justiția adevărată, cultura să fie, că noi, dacă nu o să avem cultură, nu o să avem nici viitor. De aici se ia, din cultură, din omenie și mergem mai departe.

Vocea Basarabiei: Satul continuă să fie depopulat, mă uit foarte multe case sunt scoase de vânzare. Asta ce înseamnă, că moare veșnicia la sat?

– Case sunt multe de vânzare și nu trebuie veșnicia la sat să moară, că au plecat după o susținere, ca să aibă cu ce să întrețină copiii, dar aici merge o casă și pe urmă 2-3 stau cu un lanț la poartă, dar credem și sperăm de aceea să fim uniți în Uniunea Europeană, ca să se întoarcă înapoi acasă, repet, ca să aducem Europa acasă.

Vocea Basarabiei: Dar ce lipsește satului Ciuciuleni astăzi?

– Oamenii. Noi am avut în satul Ciuciuleni peste 8.000 de locuitori și până la 10.000 am ajuns pe vremuri, astăzi noi n-avem nici 5.000. Și chiar dacă să socotim că avem 5.000, păi, dintr-înșii îs numai la evidență la noi, dar îs plecați. Mai mult de jumătate îs plecați, dacă din 5.000 am lua, noi poate avem 2.000, n-aș putea spune exact.

Dacă o să fim uniți, o să aducem Europa acasă.

Vocea Basarabiei: Fenomenul acesta al migrației a atins fiecare familie, dvs. aveți pe cineva plecat?

– Da, chiar copiii mei îs plecați.

Vocea Basarabiei: Ce vă spun ei, vor reveni?

– Până ce nu revin, că încă nu ne-am unit, nu suntem pe calea europeană, dacă vom fi, o să socotim că acasă sunt ei și noi acolo, și suntem în Europa toți, dacă o să fim uniți, o să aducem Europa acasă.

* * *

Opinii adunate în comuna Ciuciuleni. Summitul european de la Bulboaca a fost unul din cele mai importante evenimente diplomatice din întregul an calendaristic la nivel global. A fost o ocazie unică de a consolida relațiile de parteneriat pe care le are Republica Moldova cu mai multe state. Oana Serafim, fostă directoare a Serviciului în limba română Radio Europa Liberă, se arată convinsă că moldovenii nu sunt singuri, că pot conta pe un viitor în pace, în siguranță și, evident, doar în familia europeană.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.