VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VB la Chișcăreni: Doamne ferește, dacă nu ne unim în jurul ideii de integrare europeană și vin șoriștii, ce am câștigat atunci? S-a dus de râpă toată bunăstarea noastră

Maia Sandu ar obține un nou mandat, dacă săptămâna viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, arată datele proaspătului sondaj efectuat de Barometrul socio-politic februarie 2023, prezentat de compania de cercetare sociologică IMAS. Și sondajul prezentat de compania Date Inteligente arată că în Maia Sandu au încredere peste 21 la sută dintre respondenți. Pe poziția a doua este Igor Dodon, în care au încredere mai mult de 12% dintre cei intervievați. În cazul unor alegeri parlamentare, cei mai mulți ar vota cu Partidul Acțiune și Solidaritate, aproape 23 la sută, cu Blocul comuniștilor și socialiștilor ar vota puțin peste 19 la sută dintre respondenți, iar cu Partidul Politic „Șor” – 13,4%. Despre speranțele moldovenilor, despre promisiunile guvernării și despre realitățile din țară vorbim la acest sfârșit de săptămână.

* * *

Mai mult de jumătate dintre respondenții ultimului sondaj de opinie, mai exact peste 52% consideră că Republica Moldova trebuie să urmeze vectorul proeuropean, iar 39,4 la sută sunt contra aderării la Uniunea Europeană. În același timp, pentru o eventuală unire cu România ar opta fiecare a treia persoană. Lucrurile în Republica Moldova merg într-o direcție greșită, de această părere sunt 56,6% dintre respondenți, iar 31,8 la sută sunt de părere că țara urmează o țară corectă. Vocea Basarabiei a făcut un popas în comuna Chișcăreni, din raionul Sângerei, și a discutat cu sătenii despre grijile și micile bucurii cu care trăiesc, dar și despre calitatea actului guvernării.

Silvia Țurcanu, 16 ani a fost primar al comunei Chișcăreni, raionul Sângerei

– În privința guvernării, noi avem mari așteptări, ca să fie schimbări, înțelegem că precedentul guvern a activat ca pompierii: criză medicală, criză de carburanți, crize-crize. Acum parcă-parcă se văd la orizont așa, niște îmbunătățiri, se vede că prețurile la carburanți scad, se caută alternative. Am vrea ca noul guvern să meargă pe îmbunătățirea economică, pe creșterea pensiilor, a salariilor.

Vocea Basarabiei: Dar ați reținut prioritățile pe care și le-a propus Dorin Recean atunci când a fost învestit în funcție?

– Da, el avea creșterea economică, atragerea investițiilor, ce este foarte important, și reforma justiției, care va fi încă mult-mult timp pe agenda guvernului, și problemele sociale, fiindcă noi înțelegem că anul acesta pensiile nu vor fi mărite cu acel indice al inflației, înțelegem, dar și guvernarea să ne înțeleagă pe noi, că ne vine greu. Noi înțelegem și-i susținem, că înțelegem greutățile, iată cum.

Vocea Basarabiei: Dar cine nu le înțelege?

– Nu le înțeleg acei care vin la protest și nu vor să le înțeleagă, acei care nu prea au lucrat. Nu am fost plecată din țară nici eu, nici copiii mei, n-am fost plecați din țară, dar am muncit aici, aici am muncit.

Vocea Basarabiei: Dar vă sunt clare revendicările celor care protestează?

– Dar ei nu știu ce cer, ei cer ce li se spune.

Protestele acestea sunt întru destabilizare a situației din țară, mi-e frică, fiindcă avem război în coaste și îmi este frică, fiindcă țara noastră este o țară slab apărată, fiindcă pe apărare mult timp nu s-au pus accente, nu s-au procurat, armata-i mică, neputincioasă, și ne este frică. Și ei sunt acum ghidați de acolo, de la Moscova, ca să destabilizeze situația din țară.

Vocea Basarabiei: Dacă ar veni ei la putere, ce s-ar întâmpla?

– Ce s-ar întâmpla? Am spune a doua zi zdraste și tancurile ar umbla prin țară.

Nadejda Solomeanâi, locuitoare din Chișcăreni, Sângerei

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu, suntem în vizită la Chișcăreni…

– Ascultăm Vocea Basarabiei, Valentinei Ursu îi mulțumim foarte mult, o respectăm, o iubim, o țin minte de la Nistru, când mergea în tranșee printre ostași, neînfricată. Mulțumim mult, dna Valentina, să fiți sănătoasă și înger păzitor!

– Noi întotdeauna am urmărit emisiunile dvs. și la radio, și pe TV, și pe Facebook, vocea dvs. e inconfundabilă, niciodată nu…

– Da, numai să aud vorba și de Valentina Ursu, numai pe voce vă cunosc deja, chiar dacă nu vă prezintă nimeni, pe voce vă cunosc, sunteți cunoscută și apreciată, iubită și vă dorim multă sănătate.

Vocea Basarabiei: Și discutăm cu localnicii despre prezent, despre viitor, ce e bine, ce e mai puțin bine, ce așteptări aveți de la cei care guvernează, cum vedeți și rolul opoziției într-o societate democratică?

– Ce să spun? Eu cred în guvernare, știți cum, noi suntem, într-un fel, generații care lucram, dar, știți, dar ne uitam la oră mai repede să treacă timpul și dacă nu-i directorul să plecăm acasă, dar acum omul e stăpân pe muncă, urmăresc, adică, multe asociații care sunt acum, directorul muncește în rând cu subalternii pe picior de egalitate. Și mi-au plăcut mult vizitele inopinate, neașteptate, ale dlui Recean, e bine și ne-ar disciplina, să fim conștienți de ceea ce avem de făcut, să muncim.

– Munca la negru persistă în țară, nu e greu de descoperit, dar cred că trebuie de depus un efort, așa cum noi am plătit impozite, toată viața să plătească impozite, că pensiile vin din impozite.

Vocea Basarabiei: Și acum pe ce ar trebui, în primul rând, să pună accent o societate divizată, pentru că este această scindare în societate?

– Da, este! Pe ce? Trebuie să fim conștienți de faptul că nu o să vină nimeni să ne facă nimic și să fim uniți, indiferent de naționalitate, indiferent de statut social, de bogat, sărac, nu știu cum.

Vocea Basarabiei: Dar ce idee națională ar putea consolida societatea dezbinată?

– Ce idee?

Pace, toți vrem pace familiei, toți trăim pe acest pământ, nu o să ne ducem nimeni, nici rus, nici ucrainean, nici moldovean, nu o să ne ducem pe altă planetă, aici trebuie să ne consolidăm, aici trebuie să fim uniți, să respectăm totuși pământul pe care trăim.

– Am rămas puțini în țară și trebuie ca să comunicăm, lumea să aibă locuri de întâlnire, să fie întâlniri cu oamenii, cu conducerea satului și cu oameni politici, care să vină și să lămurească situația.

Vocea Basarabiei: Iată foarte des se spune că cei de sus trebuie să vină la cei de jos, să îi asculte, cum ați vrea să fie acest sfat cu poporul, al politicianului cu cetățeanul?

– Să se țină de cuvânt cei de sus, să facă ceea ce promit celor de jos, că atunci vor câștiga încrederea noastră, a poporului și atunci noi îi vom susține întotdeauna, dacă vom vedea rezultate, rezultate frumoase. Referitor la țara care-i multinațională, totuși vrem oleacă de respect din partea etniilor, oricum suntem pe pământul nostru, oricum, până acum noi am fost tratați așa ca nu știu ce, govori celoveceskim iazîkom. Nu, e dureros și e chiar din cale afară! De ce? Pentru că merităm să fim respectați și să ne respectăm reciproc. Noi, moldovenii, suntem un popor pașnic, mai degrabă lăsăm de la noi, d-apoi nu trebuie să profite cineva de lucrul acesta.

Vocea Basarabiei: Invidie este?

– Vai! Invidia nici nu o să dispară, dă Doamne omului orice, numai nu-i da zaviste, vorbește cântecul. Cum o să dispară? Când o să înțelegem să ne bucurăm unii de alții, să nu avem ranchiună și să ne bucurăm, a făcut vecinul o construcție frumoasă, să zicem, dacă poate – lasă să facă, dar pe cale cinstită. Dacă muncește, de ce nu? Lasă-l să facă, eu mă bucur întotdeauna de cei care știu că muncesc, știu că nu fură și mă bucur. Eu nu pot, nu fac.

Vocea Basarabiei: Multă lume zice că nedreptatea, într-un fel, a demoralizat și a făcut ca lumea să trăiască cu deznădejde.

– Problema justiției să fie rezolvată, în fața legii să fie egali toți, de la vlădică până la opincă.

– Înțelegeți, noi înțelegem că ei acum opun o rezistență, așa, acerbă. Ce nu se vede, dar fără CSP, fără CSM, fără CSJ, ei nu pot alege organe de conducere, asta despre ce spune? A fost și este încă justiția o castă puternică, bogată.

– O mână se spăla pe alta. Și noi ce, ce putem să facem? Conștiința fiecăruia dacă ar fi înaltă…

– Uitați-vă cum trăiesc judecătorii. Eu mă bucur, oameni care prin muncă cinstită își fac, dar, uitați-vă, sunt și oameni buni, cum și printre medici, sunt și oameni foarte buni, foarte onești și acolo poate, dar îs puțini și nu pot ține piept la ceea ce se întâmplă în justiție.

Vocea Basarabiei: Cine din politicieni vă insuflă cea mai mare încredere?

– Maia Sandu îmi insuflă, de Dragalin îmi place mult, nu-i politiciană.

Vocea Basarabiei: Dar de ce Maia Sandu vă insuflă încredere?

– Cred că este onestă, are o verticalitate, demnitate, pentru asta o respect foarte mult.

– Ei sunt o echipă bună, îmi place și de președintele parlamentului Igor Grosu, din deputați: și Perciun, și Radu Marian, sunt, se văd că sunt o echipă unită. Poate acolo între dânșii au dispute, dar atunci când ies în lume, ei nu dau pe față.

– Dar noi totuși ne rugăm ca între ei să fie înțelegere, ca toate să se facă în numele omului, în numele poporului, atâta vrem. Și atunci noi o să-i respectăm și o să fim uniți, și o să fim prietenoși. Am avut mult respect și multă încredere, chiar așa îl simpatizam pe dl Igor Munteanu, când colo el își face un partid. Pune-ți umărul unde acolo este de-acum o echipă, pune-ți umărul. Mai este acesta, Galbur, acum un tânăr, tot îmi place, văd că cunoaște și istorie, dar îi divizează și nu o să obțină nimic. De ce nu iau exemplul Americii, acolo se cunosc două partide: democrați și republicani?

– Cei cu orientare europeană, dacă am ales drumul european, toate partidele cu orientare europeană să se facă un nucleu și atât, acesta-i scopul comun.

– Doamne ferește, dacă nu ne unim în jurul ideii acesteia de integrare europeană și vin șoriștii, ce am câștigat atunci? S-a dus de râpă toată munca aceasta.

– Nu, eu consider că o să fie totul bine. Toți trebuie să fim uniți, să mergem și în Rusia să jucăm hora, și în Ucraina, și peste tot.

– Cea mai bună soluție ar fi unirea cu România.

– Da, cea mai bună, corect, asta nici nu se discută.

Elena Prodan, vânzătoare la piața din Chișcăreni, Sângerei

Vocea Basarabiei: Ce?

– Unirea cu România, de ce nu? Suntem frați, suntem același sânge, români de la o mamă, să fim uniți și că numai împreună vom trece și prin foc, împreună.

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu, suntem în vizită aici, la Chișcăreni, raionul Sângerei, și discutăm astăzi cum se trăiește la țară. Multă lume plânge, deplânge situația, există totuși contrastul acesta, unii o duc greu și foarte greu, și alții bine?

– Da, știți, de când e lumea și pământul niciodată nu au trăit toți totuna, dacă muncești, ai cu ce să exiști.

Vocea Basarabiei: Câte ore are ziua de muncă pentru dvs.?

– Începând de la 6 dimineața și până la 9-10 seara, trebuie să ne mișcăm, altfel nu putem exista, trebuie să muncim.

Vocea Basarabiei: De ce dvs. puteți, iar alții nu pot?

– Nu vor, simplu, nu vor! Eu zic așa, e bine la oraș, că te duci, îți cumperi tot, bine, nu toți putem să trăim la oraș, dar în sat, așa, o luăm de la mic, creștem și un porc, și o pasăre, măcar că suntem tineri, dar ținem de toate. Eu n-am cumpărat o ceapă, nu-mi cumpăr un morcov, eu pentru tot muncesc. Soțul meu spune: „Lasă că o să ne ducem și o să cumpărăm”. Nu, mie îmi place să fie ecologic, din grădină. Trebuie să muncim, ca să avem, trebuie să muncim.

Vocea Basarabiei: Dar în inima Chișinăului se protestează și acolo se înaintează mai multe revendicări, inclusiv că e nevoie de alegeri parlamentare anticipate, vă doriți să se ajungă la anticipate?

– Nu, nu ne dorim să se ajungă la anticipate! Noi trebuie să dăm răgaz, timp, nu poți să rezolvi problemele care s-au acumulat timp de 30 de ani să le rezolvi într-un an, doi, plus la toate, război, pandemie și câte au mai fost pe guvernarea asta, a făcut față cu brio la toate problemele, scumpirile acestea așa de mari, că nu-s numai la noi scumpirile, sunt și în Europa. Spune lumea că, „da, d-apoi în Europa și lefuri mari au”. Da, dar nu li s-au mărit lefurile nici în Europa, că am rude acolo care îmi spun că „numai bine ne ajunge de la și până la”. Ca și noi aici, numai bine ne ajunge leafa de la leafă până la leafă, adică e scump și acolo totul.

Vocea Basarabiei: Acum s-a mai anunțat că s-ar putea ajunge la destabilizarea situației. Ce ar însemna o destabilizare a situației pentru Republica Moldova?

– E un dezastru. Noi sperăm că o să fie tot bine, că avem copii și ne gândim la pace și la liniște, noi vrem copiii sănătoși, nu cu arma în mână. Destabilizarea situației… Dar cine o face destabilizarea situației? Cei care au furat, au furat până la os statul moldovenesc și acum vor ca să nu fie trași la răspundere și se străduie să facă destabilizarea situației.

Svetlana Lavric, Chișcăreni, Sângerei

Vocea Basarabiei: Dar cum ar guverna cei din opoziție, care-și doresc să vină la putere?

– Eu nu știu dacă, noi așa am și spus, dacă era altă guvernare și nu era cine este acum în fruntea statului, poate eu îs greșită, poate e numai părerea mea, noi discutăm în familie cu frații, suntem 5 frați și toți discutăm demult, demult la noi era stăpân rusul de-acum, erau veniți, Putin era stăpân aici, liber aveau să intre. Și vreau să vă spun că de felul meu, vedeți că îmi umblă limba repejor, eu iaca vă spun că cât stau și privesc știrile, atâta mă cert cu lumea ceea care iese la proteste. Duceți-vă, oameni buni, acasă și munciți!

Astă-toamnă căutai să iei pe cineva să aduci păpușoii, să strângi poama, nu, nu ai pe cine, nu, că e clar că e mai ușor așa. De ce să stai, iaca uitați-vă cum stau eu azi și îngheț la piață, de ce să stai așa să muncești, dacă este chip, că auzeam, se spune că le dă 500-600 de lei? Măi, dar tu te vinzi, îți vinzi obrazul, onoarea, demnitatea, unde te gândești tu că o să ajungi?

Să zicem că nu o să fie asta, dar într-o bună zi se întorc copiii tăi din Europa, la ce să se întoarcă acasă? Lor nu le e rușine cum se duc acolo și protestează, mă uit, chiar și tineri, chiar și lume, parcă ai spune că ar trebui să judece mai bine, măi, nu ne vindem pentru două copeici. Pentru cine, voi nu vedeți? Ei au fost în frunte, aceștia care își doresc să revină înapoi, au fost, ce au făcut ei? Mai mare rușine nu avem. Eu, când ajungeam și vedeam că ei au cuvântul, eu puneam capul în jos, nu mă vedea nimeni, în casa mea puneam capul în jos că îmi era rușine cum se vorbea la nivel de republică, la nivel de… Nu, îs mândră, pentru prima dată îs mândră și le spun și la copiii mei, și la toate rudele, discutăm în familie, pentru prima dată îs mândră. Eu nu știu, așa și spun, poate nu a făcut atât de mult dna asta, cum am muncit înainte, dna Maia, cum am muncit înainte, așa muncesc și acum, dar măcar nu mi-e rușine pentru președintele care mă reprezintă, când se duce și când cântă imnul și când vorbește, am o mare mândrie, o demnitate.

Vocea Basarabiei: Și peste 10 ani cum ați vrea să arate Chișcăreniul și Republica Moldova?

– Cu mult mai bine, cu drumuri asfaltate, cu lefuri bune, cu locuri de muncă, în primul rând, că dacă ar fi locurile de muncă multe probleme s-ar rezolva. Și Moldova înfloritoare, cu toți copiii acasă, să revină acasă, că toți doresc, am rude peste hotare și spun că mai bine ca acasă nu-i. Când revin pentru 2-3 săptămâni spun: „Doamne, cât e de bine acasă, cât e de bine acasă! De ce n-am avea posturi de muncă acasă și lefuri cât de cât decente și stăm acasă, cu părinții, cu rudele?”.

Dorim să revină acasă lumea, să avem locuri de muncă, să înflorească statul moldovenesc, să scăpăm de sărăcie, de corupție, dar, ca să ne dezvoltăm noi, e foarte mult de lucrat. În primul rând, corupția, corupția trebuie lichidată complet.

Nu știu dacă o să ajungem noi să trăim, măcar copiii noștri să trăiască în timpurile celea, dar, știți cum, s-au deprins, corupția de-atâta se dezvoltă, fiindcă lefurile îs mici și lumea e nevoită să facă chestiile acestea. Și-apoi mai este așa că dacă s-au deprins așa, greu or să se dezvețe, dar eu sper, sper că o să fie bine. Și noi încă o să trăim bine, eu cred, că se vede că se dezvoltă spre bine Republica Moldova.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Chișcăreni, Sângerei, și discutăm astăzi despre prezentul și viitorul Republicii Moldova. Cum descrieți ziua de azi și cum vedeți Moldova, satul peste 10 ani?

– Îl văd dezvoltat, îl văd cu oameni tineri întorși acasă, cu copii mai mulți în școală, așa îl văd eu, dar depinde de noi toți. Dacă eu, de exemplu, am 3 copii și unul e plecat, 2 sunt aici, în localitate, înseamnă că am nepoți, se nasc nepoți, încă o să se nască nepoți și întinerește satul, așa cred eu.

Vocea Basarabiei: Dar ce condiții trebuie să fie create ca să se stopeze acest fenomen al migrației, pentru că sunt chemați cei de peste hotare să revină acasă, dar parcă nu e atât de mare numărul celor care se reîntorc?

– Condițiile de activitate în sate s-au îmbunătățit, adică nu mai sunt drumurile care erau, dacă am lua grădinița din Chișcăreni acum are toate condițiile, e cald, luminos, în comparație cu o grădiniță din Chișinău, aș vrea să vorbesc, fiindcă am fost la o grădiniță în Chișinău, mi-am dus nepoțelul și l-am luat, și când m-am uitat pe afară și cum sunt geamurile, atunci noi suntem hăt, e mai sus. Și școala din Chișcăreni, avem două școli, și gimnaziu, și liceu, sunt cu toate condițiile, toate.

Vocea Basarabiei: Dar salariul probabil e cel care contează cel mai mult și care ar trebui să fie acel salariu ca să îi motiveze pe cei tineri să rămână în sat?

– Trebuie să fie un salariu decent, ca să-i ajungă și să-i rămână, așa cred eu. 1.000 de euro, să aibă salariu 1.000 de euro, fiindcă și peste hotare nu primesc mai mult de 1.000 de euro, ei chiar dacă și se duc peste hotare, pur și simplu este trendul acesta că trebuie să plece, că trebuie să se ducă, că acolo fac mai mulți bani. Nu mai fac ei acolo mai mulți bani, că ei acolo mai mult fac și mai mult cheltuie, acolo impozitele sunt mari, serviciile comunale și la noi sunt mari, dar și acolo sunt mari, nu rămân atât de mulți bani.

Dacă în anul trecut serviciul pentru o familie era în jur de 200 de euro, toate serviciile comunale acum sunt 500 de euro, în Germania, de exemplu, am o fiică. Și asta mi-a spus, și asta înțeleg, că s-a scumpit și căldura, și energia electrică, și gazul, și totul s-a scumpit, ca și la noi, dar nu iese nimeni în stradă să zică: „Guvernarea, plătiți-mi toate facturile”.

Vocea Basarabiei: Dar ce părere aveți despre cei care protestează și insistă ca autoritățile să achite integral factura pentru sezonul rece?

– N-am o părere bună, am zis că acolo oameni cu demnitate națională nu sunt, n-am văzut, sunt oameni care, unii poate din deznădejde, poate chiar din greutăți unii, dar majoritatea sunt aduși și sunt cu ideologia asta, așa, că hai să-i dăm jos pe aceștia, hai că o să vină alții și o să fie mai buni, asta este.

Nadejda Ciugureanu, Raisa Pupază, din Chișcăreni, Sângerei

Vocea Basarabiei: Frica de o posibilă destabilizare a situației persistă?

– Persistă, frica de destabilizare a situației persistă, cineva are scopul de a schimba guvernarea, de a schimba, în general, toată puterea politică din Chișinău, că dacă era altă putere, atunci situația azi era cu totul alta și era cu mult mai gravă. Dacă, de exemplu, era guvernarea anterioară acum la noi, cred că eram parte a „operațiunii speciale”, să-i zic și eu cum îi zice Putin, poate copiii noștri erau să fie luați în armată și trimiși să lupte contra ucrainenilor, putea să fie și așa.

Vocea Basarabiei: Dar acum, dacă s-ar schimba guvernarea, ce viitor ar avea Republica Moldova?

– Un viitor mai rău, dacă s-ar schimba guvernarea spre partea stângă, atunci noi ne-am duce în mocirlă. Noi vrem să ieșim, noi avem fonduri europene, eu, ca director de GAL (Grup de acțiune locală), de exemplu, în anul trecut noi am implementat proiecte de un milion 900 de mii de lei. Sunt 9 unități administrativ-teritoriale, 9 primării, unde vin oamenii și scriem proiecte diferite.

Vocea Basarabiei: Aici, la Sângerei?

– Da, 9 primării din raionul Sângerei și 3 primării din raionul Telenești. Și proiectele sunt de procurare a utilajului tehnic, de procurare a încărcătorului pentru cereale, de exemplu, un agent economic, alt agent economic cumpără o semănătoare cu precizie înaltă, altul cumpără un cultivator performant. Eu tare mă bucur de proiectele acestea și mă bucur că tinerii, mai ales tinerii aplică, cumpără și au dorința aceasta, au optimismul acesta că o să fie bine, că ei o să procure încă pământ, ei acum iau pământul în arendă, dar o să-l procure. Și primăriile rezolvă multe probleme, rezolvă problemele caselor de cultură, schimbă ferestrele, cumpără instrumente muzicale, cumpără costume naționale și sunt tare mândră de lucrurile acestea care se fac, se fac pentru oameni, se fac pentru binele tuturor.

Vocea Basarabiei: Dar acolo, la proteste se strigă: „Jos, Maia Sandu!”, „Alegeri parlamentare anticipate!”. Și-ar dori lumea un scrutin parlamentar anticipat acum?

– Nu! Cine strigă? Strigă o parte din oameni care sunt plătiți, se spune că au fost găsiți cu pungi cu bani, cineva plătește, clar că plătește protestele, ce să mai vorbim, dar să vedem rezultatele, cine a fost tras la răspundere, cineva plătește, de unde vin banii. Ce banii aceștia vin singuri? Totuna sunt ori prin bancă, ori cineva îi aduce, ori cineva îi trece vama, adică noi vrem rezultate, noi, cetățenii, vrem rezultate. Justiția ar trebui să lucreze, eu mă mir că după atâtea fărădelegi și câte are Partidul „Șor” și el încă este.

Vocea Basarabiei: De la justiție ce mai așteptați? Se discută mult și despre această reformă în sectorul acesta important – justiția, și o luptă aprigă împotriva corupției, sunt și recomandările pe care Republica Moldova trebuie să le onoreze din moment ce au obținut acest statut de țară-candidat pentru aderare la Uniunea Europeană.

– Așteptăm ca din justiție cei care sunt corupți să iasă, văd că depun mulți cereri, să iasă cu totul, să vină oameni tineri, oameni care vor, care sunt patrioți ai țării acestea și vor ca țara să prospere, fiindcă atunci când cineva încalcă legea și este tolerat de cineva, atunci nu merge.

Vocea Basarabiei: Dar cum descrieți patriotismul la moldoveni?

– Patriotismul?… Atunci când te doare sufletul, când te doare inima, când tu nu poți să stai acasă când trebuie să rezolvi o problemă, când faci muncă și de voluntariat, și în folosul țării, ca oamenii să prospere, să te doară inima după bătrânii care au rămas acasă, după copiii din țara asta, să se investească în educație, socot că acesta e un patriotism, că oamenii trebuie să fie patrioți ca să voteze investiții mari în educație, fără educație degeaba mergem.

Vocea Basarabiei: Are Republica Moldova mulți patrioți?

– Are, dar nu atât de mulți. Ar trebui să fie mai mulți, să crească din școală patrioții, să se facă mai multe lecții de patriotism în școală, în cercurile acestea extrașcolare să se lucreze.

Vocea Basarabiei: Dar dintre politicieni cine vă insuflă încredere?

– În primul rând, Maia Sandu.

Vocea Basarabiei: De ce?

– O stimez și o respect. De-atâta că e o femeie atât de firavă și eu nu zic că ea nu are frică, ea tot are frică, este om, este suflet, dar merge peste toate, să faci declarațiile acestea contra Rusiei nu este atât de simplu, pentru asta trebuie să ai oleacă de putere și insuflă putere și, nu știu cum, alimentează optimismul acesta în oameni. Să o țină înainte așa, să fie curajoasă, să meargă înainte și noi să o urmăm. Adică, guvernul o sprijină pe dânsa și ea sprijină guvernul, că sunt de la aceeași formațiune politică, dar este greu. Nu știu cine și-ar dori acum să fie parlamentar sau să fie în guvern, nu știu, sau președinte. Aș vrea ca lumea care simte tot așa ca și noi, dar sunt din alte formațiuni, cumva să se alipească și să nu critice atâta, asta aș vrea, că nu face bine. Dacă o să ne criticăm și o să facem jocurile cuiva, atunci putem să ne trezim cu Șor la putere. Că de multe ori zic: de ce nu s-au luat în guvern și oameni din alte partide, să ia, totuși sunt specialiști, trebuia să se ia, să nu pună oameni care prima dată ei se învață a fi miniștri, dar să ia oameni practici. Asta cred că este o greșeală a lor.

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu, suntem în vizită aici, la piața de la Chișcăreni, Sângerei, și discutăm cu sătenii despre prezentul și viitorul Republicii Moldova. Vă este clar drumul pe care se îndreaptă astăzi Republica Moldova?

– Da, ne este clar, numai dacă ar fi să ne ajute Domnul să mergem până la capăt pe aista drum, pe calea europeană. Atâta mi-e foarte frică, la alegerile parlamentare să nu se unească toți șoriștii și toți dodoniștii, toți adepții lui Șor și ai lui Dodon și poate mulți încă mai sunt care numai abia așteaptă să scoată capul când vor fi alegerile parlamentare pentru pro-ruși. Nu! Tare ne temem, eu personal foarte tare mă tem ca să nu se ajungă la aceea ca să ne întoarcem înapoi de pe calea europeană, că dacă vin pro-rușii la putere va fi foarte greu.

Vocea Basarabiei: Cei care organizează proteste vor puterea, vor să vină la guvernare, insistă pe ideea ca autoritățile să achite integral facturile pe timp de iarnă. Ce părere aveți despre această revendicare?

– Asta eu socot că nu-i corect absolut integral să achite facturile. Când a mai fost așa ceva? Așa ceva n-a mai fost și nici măcar în jumătate, nici măcar a treia parte. Cum în jumătate sau a treia parte? Concret, altă dată nouă nu ni s-a achitat în facturi compensații, ne ungeau ochii acolo o dată cu cât dădeau, 1.000 de lei, ajutoarele acelea o dată în an și cu asta eram.

Vocea Basarabiei: Astăzi, agenda celor care guvernează se suprapune cu agenda cetățeanului? Ce așteptări aveți de la cabinetul condus de Recean, de exemplu, de la Maia Sandu?

– Eu sunt foarte recunoscătoare pentru puterea de voință și pentru capacitățile dnei Maia Sandu. Dorin Recean o să vedem, încă nu cunoaștem, dar sperăm să fie la același nivel cu cerințele dnei Maia Sandu, ca să ne scoată țara din nevoi.

Vocea Basarabiei: Ca să iasă țara din nevoi, trebuie făcute reforme. Pentru dvs. care reformă e mai importantă?

– În justiție, atât! Parcă ar fi banal că toți vorbesc despre justiție, dar, într-adevăr, dacă nu este justiție, nu-i nimic la nivel. Vedem că chiar începând cu Ilan Șor sau cu dl Dodon, sau cu Tauber ș.a.m.d. riscă atâția ani de închisoare sau riscă nu știu ce și cu asta și rămân, că riscă. Îî închid acolo pe 20 de zile, după aceea – arest la domiciliu, după aceea – eliberare. Unde-i justiția, unde-i? Nu-i! Înseamnă că-i corupție.

Vocea Basarabiei: Sunt niște mișcări în sistemul judecătoresc, vedeți că unii pleacă de bunăvoie, acum se fac aceste evaluări externe, pre-vettingul, vettingul, să fie selectați cei mai buni. Aveți încredere în ceea ce se face?

– Dacă, într-adevăr, o să fie legitim și corect, da. Că ei se eliberează din funcții „la pachet”, asta înseamnă că ori e șantaj, ori ei singuri înțeleg că nu au să facă față cerințelor.

Vocea Basarabiei: Rezolvarea problemei transnistrene ar trebui să se regăsească și ea pe agenda politicienilor care conduc țara?

– Dar cum s-o rezolve? Ceea ce nu s-a rezolvat 30 de ani e foarte greu, și totuna trebuie să fim mulțumiți că măcar așa cum Maia Sandu, că oricum poate noi nu știm toate nuanțele, dar oricum înseamnă că se duc negocieri, unde oricum se ajunge măcar la jumătate de înțelegere, dar se ajunge. Ar trebui să-și scoată armata. D-apoi a promis de câți ani de zile? Dl Putin, cine? Și conducători de țară astăzi legea o adoptă și mâine fără ca să mai întrebe de cineva o anulează? Iaca asta-i.

Vocea Basarabiei: Și Moldova pe calea integrării europene cu sau fără Transnistria?

– În Uniunea Europeană eu socot că ar trebui să fie Moldova în întregime, nu o bucată rămasă rușilor și altă bucată pe calea europeană, că altfel nu socot eu că ne primește Europa cu așa probleme foarte mari.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Chișcăreni, Sângerei, și vorbim despre ce trebuie să se facă în Republica Moldova ca cetățenii să spună că trăiesc într-un stat unde dreptatea e pusă în capul mesei, unde se gândesc la bunăstare și prosperitate cei care conduc această țară.

– Eu socot că cea mai mare problemă la noi în Moldova este corupția din justiție. Trebuie să se facă reformele corecte, noi, cetățenii de jos nu cunoaștem toate legile, dar noi vedem la televizor, auzim la radio, că cei mai mari hoți sunt în libertate. Ei au televiziuni, ei au bani cu care plătesc protestele și induc lumea în eroare. Băbuța ceea de la sat care, săraca, într-adevăr, poate are nevoie de bani, dar ea nu știe că Șor a furat milioane, că poate mulți din ei nici televizoare, nici radio nu au și nu sunt la curent cu ceea ce se petrece. Și ea se duce, sărmana, acolo i-au spus să strige „Jos, Maia Sandu!” și ea strigă, i-au dat acolo 500 de lei și ea-i bucuroasă și zice că o să se ducă și mâine ca să mai facă încă 500 de lei.

Dar ar trebui justiția să-și facă treaba. Și asta-i, în justiție sunt multe de făcut, dar eu socot că guvernarea de azi a făcut foarte multe – au mărit salariile bugetarilor, au mărit pensiile, au dat compensații pentru energie și pentru căldură. Nimeni, nimeni în 30 de ani nu s-a gândit la omul de rând, așa cum a făcut-o guvernarea de azi.

Vocea Basarabiei: Dar 31 de ani nu s-a găsit o soluție durabilă pentru problema transnistreană. Credeți că acum, în 2023, poate să fie rezolvată această problemă?

– Acum mă gândesc că taman e momentul cu războiul de la vecini și situația creată, eu socot că acum taman sunt toate premisele să fie scoasă Armata a 14-a de pe teritoriul Moldovei.

Vocea Basarabiei: Ar putea Federația Rusă totuși să-și îndeplinească acele angajamente pe care și le-a luat referitor la evacuarea trupelor, munițiilor de pe teritoriul Moldovei?

– Nu știu dacă ar putea, dar mă gândesc că ar fi bine să-i impunem să facă lucrul acesta.

Vocea Basarabiei: Rămâneți cu speranță? Și cine vă insuflă încredere mai mare astăzi în stat?

– Doamna președintă. Doamne, cred că e un dar de la Dumnezeu, că ne-a dat-o cu atâta tărie de caracter, ca să lupte cu atâția hoți și cu atâta fărădelege, cu atâta nedreptate. Trebuie să ne rugăm pentru sănătatea dnei președinte. Dna Maia Sandu, președintă de care n-a mai avut Moldova, nici n-am visat noi la așa o președintă. N-am visat și nici nu ne-am închipuit niciodată că o să vină timpul că o să avem așa o președintă care să ne ducă faima și să ne cunoască o lume întreagă, că am fi avut să stăm aici în mocirlă. Acum însă știe o lume întreagă de Moldova, pe tot globul pământesc, toate țările, toți care sunt mai puternici ne ajută. Lumea nu înțelege că, chipurile, se iau credite și copiii noștri au să fie datori. Da, dar altfel cum să ieși, când țara asta a luat-o săracă, plină de datorii și corupție?

Vocea Basarabiei: Ce vă doriți cel mai mult acum?

– Să fie pace! Să fie pace ne rugăm și ne dorim. Victorie Ucrainei! Ei luptă și ne apără și pe noi.

Opinii adunate la Chișcăreni, o comună din raionul Sângerei. Joi, 2 martie, de Ziua Memoriei și Recunoștinței, președinta Maia Sandu a reiterat în discursul său de la Monumentul „Maica Îndurerată” că mai bine de un an războiul dus de Rusia în Ucraina distruge viețile oamenilor și cu atât mai mult trebuie prețuită pacea. Șefa statului a spus că oamenii de pe cele două maluri ale Nistrului nu au ce împărți, pentru că ei pot trăi în armonie. „Trebuie să lucrăm împreună, ca să construim o societate bazată pe libertate și respect reciproc, o societate în care oameni diferiți trăiesc liber și pașnic, așa cum doresc, fără eliberatori falși, dușmani sau propagandă”, a mai spus Maia Sandu, precizând că, la 31 de ani de la începerea războiului de pe Nistru, „autoritățile fac totul pentru a nu admite tensionarea situației la Nistru”.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.