VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VB la Călărași: Moldova e o țară pașnică. Noi stăm bine și fără NATO, și fără Rusia, așa, binișor în cuibul nostru

Adoptarea statutului de neutralitate a Republicii Moldova a provocat discuții aprinse încă pe timpul parlamentului independenței, adică la începutul anilor ‘90. Argumentul de bază în favoarea acestui statut a fost că alte țări vor respecta neutralitatea consfințită în Legea Fundamentală, Constituția, și că acest statut va fi de folos în soluționarea conflictului transnistrean și retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Ce crede omul de la firul ierbii despre statutul de țară neutră pe care îl are Republica Moldova, dar și despre rolul pe care îl joacă armata în aceste condiții, când în imediata vecinătate a țării continuă războiul ruso-ucrainean? La acestea, dar și la alte întrebări căutăm răspuns la acest sfârșit de săptămână.

* * *

În 1994, deputații au adoptat textul noii Constituții, în articolul 11 al căreia a fost stipulat statutul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova, iar art. 142 spune că statutul de neutralitate poate fi modificat doar prin referendum, dar nu este suficient ca un stat să-și asume neutralitatea, mai e necesar să existe garanții internaționale cu privire la respectarea neutralității de către alte state. Acest principiu nu a fost respectat la momentul declarării neutralității Republicii Moldova, mai mult, pe teritoriul din stânga Nistrului sunt prezente trupe militare străine, trupe ruse, care încalcă în mod flagrant statutul de neutralitate. Vocea Basarabiei a căutat să afle de la oamenii întâlniți la întâmplare pe străzile din Călărași ce cred ei despre neutralitatea țării lor.

– Neutralitate, da, trebuie să fie, dar ea nu se prea simte. Dar armata cum? Armata ca în fiecare stat trebuie să fie. Mă rog, noi nu suntem pentru război, că nu luptăm noi. Ucraina e destul de mare și, totuși, rezistă cu greu. Bravo lor! Dar la noi armata e ca în fiecare stat mic. Bunăoară, Cipru, care e tot o bucățică de pământ, tot are armata sa. Așa că eu sunt pentru, trebuie să avem armată.

Vocea Basarabiei: Dacă ați avea copii de 18 ani, i-ați trimite în armată?

– Numaidecât! Eu am făcut 7 ani de armată și acum m-aș duce, dacă m-ar lua. Asta-i disciplină, sănătate, ordine, se formează caracterul pe toată viața.

Vocea Basarabiei: Ați fi de acord din bugetul de stat să fie direcționați mai mulți bani pentru armată?

– Da! În primul rând, noi nu avem putere, nu avem avioane, nu avem tancuri, nu avem BMP-uri, nu avem artilerie, nu avem nimic. Săracii băieți fac armată, fiindcă trebuie dar tânărul care slujește trebuie să aibă alimentare bună, să aibă condiții. Înainte la marină făceau trei ani, aici făceau doi ani, dar acum e un an, dar într-un an nu învață el tehnica asta, e imposibil, el nu știe într-un an să desfacă un automat, nemaivorbind de un гранатомёт (lansator de grenade) sau alte dispozitive militare care mai sunt.

Vocea Basarabiei: Și sub care umbrelă Republica Moldova își asigură azi securitatea?

– Numai cu Europa, alt drum nu avem. Eu îndeobște n-am fost niciodată pentru rușii ăștia. Vedeți ce fac rușii. Ce le-a încurcat lor Ucraina, i-a atacat, i-a amenințat? Nu! Și, în primul rând, eu înțeleg, vă spun că am făcut și eu 7 ani de armată, războiul e război când este infanterie, luptă, dar aici ei distrug cu rachetele. Acesta nu-i război, aceasta-i distrugere de populație și de țară, de copii și de bătrâni ș.a.m.d. Asta-i bătaie de joc de țara vecină.

Vocea Basarabiei: Război a fost și pe teritoriul Republicii Moldova, în 1992, la Nistru. Credeți că acum se apropie ziua când poate fi rezolvată această problemă transnistreană?

– Totul depinde de sfânta Ucraină. Dacă rezistă Nikolaevul și Odesa, ei aici nu ajung. Dar dacă cad aceste două regiuni, tot ce-i posibil, însă eu nu cred că vor cădea.

Vocea Basarabiei: Cum ați vrea să fie rezolvată problema transnistreană?

– Transnistria, în primul rând, e teritoriul Moldovei. Nu trebuie de luptat, trebuie de așezat la masa de negocieri și de discutat ce anume vor ei, poate o bucățică de statut special.

Vocea Basarabiei: Dar ce fel de statut?

– Ceva pentru autonomie, că nu suntem așa de mari ca Statele Unite ale Americii, suntem într-o republică – Găgăuzia, Transnistria și Moldova, cu vreo două milioane de populație. Eu aș vrea să fim cum am fost, dar nu cred, pentru că ei oricum au să ceară ceva.

Transnistrenii depind tot de noi, vedeți că toate contractele cu europenii se fac doar prin Moldova, toți investitorii vin pe aici.

Vocea Basarabiei: Acolo, în stânga Nistrului, la Cobasna există acel depozit de muniții, peste 20.000 de tone…

– D-apoi dacă-s ruși. Ce ei au vreun cuvânt pe care să-l respecte?

Vocea Basarabiei: Dar acum de cine depinde instaurarea păcii? Cine poate să aducă pace în regiunea Mării Negre?

– NATO n-are să se implice, fiindcă Ucraina nu este membru al NATO, nu pot să aplice articolul 5 nicidecum. Nicicând n-o să se implice România, care este aproape de Bulgaria, pentru că, conform statutului NATO, nu au dreptul. Numai acești doi șefi de stat, Putin și Zelenski, trebuie să discute.

Vocea Basarabiei: În Republica Moldova despre NATO ce se cunoaște?

– De pildă, eu cunosc câte ceva, dar, iaca, întrebați-l pe dânsul. El nu știe că în NATO sunt vreo 30 de țări, nu știe că-i formațiune politică sau militară. Pentru dânsul NATO îi NATO, „cumătrul” NATO. (Râsete.)

Vocea Basarabiei: Dar dvs. ce știți despre Alianța Nord-Atlantică?

– În primul rând, așa cum le-a spus și Joe Biden rușilor: „Noi nu-i luăm cu de-a sila ca voi, ei înșiși cer să intre în NATO. Iată, acum au venit Finlanda și Suedia”. La NATO e cu totul alt statut și altă mentalitate. Înainte de toate, ei nu sunt un bloc agresiv. De ce există articolul 5 la dânșii? Dacă o țară membră este atacată, toți o apără.

Vocea Basarabiei: Mulți ani despre NATO se zicea că e o sperietoare.

– Tot „domnii” de la Moscova spuneau asta.

– Americanul câte țări a distrus, nu se spune nimic rău despre dânsul. Rusia, iaca, acum are conflict cu Ucraina, vsio (gata) toată lumea s-a ridicat asupra ei. Vsio, gata, înțelegeți?

– Eu nu sunt de acord cu tine. În primul rând, cum n-ai fost nici tu acolo, așa n-am fost nici eu. Eu nu știu ce a fost în 2014.

Vocea Basarabiei: La anexarea Crimeii?

– Da. Atunci au ocupat-o fără împușcături, fără lupte. Cu toate că Hrușciov lor le-a dat-o, e teritoriul Ucrainei. Dar acum tot n-am fost nici în Bucea, nici în Irpin, nici în alte părți unde au distrus, dar eu văd că ei distrug.

– Nu trebuiau să lupte…

Vocea Basarabiei: Dacă dvs. ați fi ministrul apărării al Republicii Moldova, ce ați face?

– Eu aș face pace…

– Ca să faci ceva, trebuie să ai resurse. Las’ să aloce bani dacă este de unde, dar efect nu-i. Ca să faci o armată capabilă să lupte, trebuie să ai soldați, să ai armament, dar noi n-avem nimic. Acum un tanc costă vreo 3 milioane de euro. De unde atâția bani? Nu are rost, noi nici nu putem lupta cu nimeni, nici nu ne trebuie, dar nici nu luptăm.

Vocea Basarabiei: Cum vedeți viitorul Republicii Moldova peste 5, peste 10 ani?

– Cred în dna Maia Sandu, lucrurile se mișcă, văd că și cu corupția oleacă a început lupta și cum n-ar fi e oleacă mai bine. Pensiile văd că le măresc și salariile, mai dau și câte un ajutor, cu toate că sunt probleme.

– Deocamdată ne-a blocat iarăși Rusia…

– Eu cred că mergem pe calea cea dreaptă, îi greu, dar mergem înainte.

Vocea Basarabiei: Dar câți ani i-ar trebui Moldovei să ajungă țară membră a Uniunii Europene?

– Eu cred că cu ajutorul europenilor, cu oleacă de suport material, poate ne vom porni pe drumul cel drept, numai dacă nu ne vom schimba iar peste 4 ani conducerea.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, astăzi suntem în ospeție la Călărași și vorbim cu cetățenii despre rolul Armatei Naționale. Ce rol joacă armata în societate și are sau nu nevoie Republica Moldova de armată?

– Eu socot că are nevoie, orice țară civilizată trebuie să aibă cine s-o păzească. E puțin protejată țara noastră. Dacă n-o să ne păzim noi singuri, altcineva n-o să ne păzească, dar statutul de neutralitate eu cred că totuși ar trebui să fie. Totuși, eu sunt pentru neutralitatea Moldovei.

Vocea Basarabiei: Dacă ați fi ministrul apărării, ce ați face în cadrul acestui minister?

– Ar trebui de consolidat armata.

Vocea Basarabiei: Dacă dvs. ați avea copii de vârsta majoratului, i-ați trimite în armată?

– Da, de atâta că eu îs om de zakalkă veche și de atâta i-aș trimite, căci era o onoare pentru bărbați să facă serviciul militar, așa că, da.

Vocea Basarabiei: Dar ce părere aveți despre războiul din imediata vecinătate a Republicii Moldova? Și cine e capabil să aducă pacea în regiune?

– Aș dori să se termine mai repede, dar cine ca atare o să aducă pacea nu pot să vă spun. Dialog Zelenski-Putin eu cred că n-o să fie. De ce cred că n-o să fie? Pentru că Rusia nu vrea să piardă, de atâta că-și va pierde demnitatea; Ucraina la fel nu vrea, pentru că se descompune ca stat, dacă o să piardă. Așa că aici îs două părți, care n-au sorți de izbândă.

Vocea Basarabiei: Dar viitorul Republicii Moldova în ce măsură depinde de cine va ieși învingător în acest război?

– Dacă câștigă Ucraina, noi o să fim un stat european, dacă câștigă Rusia, posibil că vom fi degrabă cotropiți de ruși.

Vocea Basarabiei: Republica Moldova are și ea un conflict nesoluționat, conflictul transnistrean. Credeți că acum apare această șansă să se identifice o soluție durabilă pentru dosarul transnistrean?

– Dacă câștigă Rusia, atunci nu are șanse; dacă câștigă Ucraina, da, are șanse să se lichideze acest conflict.

Vocea Basarabiei: Ce statut ar merita această regiune?

– Eu socot că de autonomie, ca Găgăuzia, cam așa ceva, eu cred că-i posibil, dar îi de dorit armata rusă să plece de acolo.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în ospeție aici, la Călărași, și întrebăm cetățenii despre rolul pe care îl joacă Armata Națională și statutul de neutralitate. Ce părere aveți?

– Armata noastră ce rol joacă? Pentru securitatea Moldovei, sigur că joacă un mare rol. Eu socot că pentru securitate ar trebui oleacă de pregătire și oleacă de atenție, de avut grijă de viitorul nostru, chiar de securitatea noastră.

Vocea Basarabiei: Credeți că se alocă banii suficienți pentru ca armata să fie modernizată?

– Desigur că nu! Foarte puțini bani se alocă, chiar mizer, aș spune. Ca să avem o armată bine pregătită, competentă, socot că trebuie bani, trebuie de gândit, de făcut ceva, de apelat, poate cineva ne dă ajutor. În orice caz, armata ar trebui s-o avem.

Vocea Basarabiei: Dacă ați avea copii care ar trebui să fie înrolați în Armata Națională, ați accepta să meargă să facă serviciul militar?

– Asta e o normalitate ca atare. Eu am făcut armată și știu că asta ajută și, într-adevăr, e o securitate pentru poporul nostru. Cum altfel? Asta e normal.

Vocea Basarabiei: Dar sub care umbrelă Republica Moldova își asigură securitatea astăzi?

– Sub care umbrelă?… Păi, noi suntem o țară neutră, sub umbrela noastră ar trebui. Neutralitatea e cel mai bun lucru, să nu se bage nimeni, dar deocamdată noi nu avem puterea asta.

Vocea Basarabiei: Această neutralitate e consfințită în Legea Fundamentală, în Constituție, dar de 31 de ani o armată străină staționează pe teritoriul țării.

– O avem dincolo, o avem, cu părere de rău. Și cum s-o scoatem de acolo, dacă de-amu suntem obosiți?

Vocea Basarabiei: În ce condiții, totuși, Rusia ar putea să-și evacueze trupele și munițiile?

– Noi trebuie să fim oleacă mai uniți. Ian uitați-vă, suntem o Moldovă, acolo îi tot Moldova, numai că ea e separată oleacă, doar oamenii să vrea. Oamenii simpli să vrea și să zică: „Da, poftim, asta-i, gata!”. Oamenii înșiși trebuie să hotărască ce vor ei, în care parte vor.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. în ce parte doriți să se îndrepte Moldova?

– Noi trebuie oleacă să ne mai uităm în partea astălaltă.

Vocea Basarabiei: În care?

– La Europa, eu așa cred. Eu am fost și în Rusia la lucru, am fost și în Europa și pot să spun că diferența e mare.

Vocea Basarabiei: Dar care e diferența?

– Și mentalitatea, și cultura, și legea diferă. Văd că mulți-mulți acceptă Europa. Până în ultimii ani, eu mă simțeam normal, că nu știam că Europa e deschisă, dacă s-a deschis Europa, eu de-acum în Rusia mai puțin mă duceam și nici nu mă mai duc deloc.

Vocea Basarabiei: Dacă ați fi dvs. ministru al apărării, ce ați face ca armata să se bucure de multă încredere în societate?

– Oleacă de schimbări, numaidecât trebuie făcute.

Vocea Basarabiei: NATO este o sperietoare pentru cetățenii Republicii Moldova? Ce știu cetățenii Moldovei despre Alianța Nord-Atlantică?

– Majoritatea sunt speriați, fiindcă nu-s pregătiți, că NATO încă e devreme și încă nu se știe; fiindcă majoritatea vor să nu depindem nici de NATO, nici de altcineva, vor să fie doar ai noștri. Iaca așa, să ședem noi cu a noastră sărăcie, dar să nu depindem de alte umbrele. Noi așteptăm pacea, pentru că noi suntem pașnici, noi pacea o vrem întotdeauna.

Vocea Basarabiei: De cine depinde instaurarea păcii?

– Putin și-a spus ce a avut de spus și el așa o să meargă până la urmă. El pace nu vrea și nu cedează, că Putin vrea să ia și Ucraina, și pe noi, dacă o fi, nici n-o să ne întrebe ș.a.m.d.

Vocea Basarabiei: Credeți că plecarea lui Putin ar rezolva problema aici, în zona Mării Negre?

– Mult s-ar schimba, foarte mult, fiindcă nu numai oamenii de rând nu-l vor, dar și oligarhii nu-l mai vor. 

Vocea Basarabiei: Ce vă doriți cel mai mult?

– Eu doresc să am sănătate, pace și copiii noștri să se bucure de viață și să aibă un viitor frumos. Eu am venit acasă, vă spun sincer, am vreo 3 luni de când am venit și mai mulți îmi ziceau: „Unde te duci, că-i război?”. Le-am spus că eu mă duc acolo la pământul meu, la casa mea, că acolo eu trebuie să trăiesc. Așa vreau eu, fiindcă acolo mi-s rădăcinile și nu mă tem de nimic.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în ospeție aici, la Călărași, și vorbim cu cetățenii despre neutralitatea Republicii Moldova. Cât de folositoare este ea?

– Neutralitatea trebuie să fie numaidecât, să nu depindem de nimeni.

Vocea Basarabiei: Dar armata a 14-a?

– Armata a 14-a trebuia scoasă de mult de acolo. De ce nu pleacă? Pentru că e un punct strategic al Rusiei aici. 

Vocea Basarabiei: Există șanse să fie rezolvată problema transnistreană?

– Asta tare de mult se rezolvă, dar până când eu văd că nimic nu se face.

Vocea Basarabiei: Dar ce statut merită regiunea transnistreană, ca să fie rezolvată această problemă?

– D-apoi ei nu vor, pentru că așa li-i bine, fiindcă-i mai multă populație rusească acolo în Pridnestrovia (Transnistria).

Vocea Basarabiei: Despre Armata Națională a Moldovei ce ne puteți spune? Ce rol joacă astăzi armata și Ministerul Apărării Naționale?

– Ce rol joacă? Îi slăbuță armata. Nu-i finanțată, cred că. Suntem o țară mică, iaca ce-i și măcar ceva-ceva să fie ordine. Dacă n-avem tehnică militară…

Vocea Basarabiei: Dar despre NATO ce știți?

– Toți fug acolo, toți se duc. De-amu cu Rusia s-a terminat tot.

– Războiul ista, dacă să fie să-l prindă pe Putin, s-ar termina tot. Să fie înlăturat, aista cât norod și copii a ucis în Ucraina ceea nici n-ai idee. La aista trebuie să i se dea cea mai mare pedeapsă pentru totdeauna.

Vocea Basarabiei: Vă este clar de ce a început Rusia acest război în Ucraina?

– D-apoi de ce? Pentru că-s ocupanți, vor să ocupe și să-și bată joc de alte popoare.

Vocea Basarabiei: Și va fi ușor de instaurat pacea?

– Nu cred. Îi tare greu.

Vocea Basarabiei: De cine depinde acum aducerea păcii?

– Dacă ar da Dumnezeu să țină toate țările acestea cu Ucraina, poate-poate o vor scoate la capăt, dar altfel, nu. Noroc de Ucraina că ține piept, că dacă n-ar fi ea, la noi numai ar sufla și ne-ar lua deodată. Noi nu avem nici armament, nu avem nimic. Tare bine ar fi noi să fi reușit să fi intrat cu totul în Europa, încă și mai bine era. Dacă vom scăpa așa, să nu-și bată joc de noi, are să fie bine.

Vocea Basarabiei: Dar sub care umbrelă Republica Moldova își asigură securitatea?

– Din partea Europei.

Vocea Basarabiei: Moldova consumă securitate sau și produce securitate?

– Mai mult consumă și avem o grămadă de hoți care ne fură și, iaca, ce viață avem noi, cade totul pe capul țăranului.

Vocea Basarabiei: Despre rolul pe care îl joacă Armata Națională, ce ne puteți spune?

– Armata este cum este, dacă n-avem armament, are acolo cât au adus atunci, vreo câțiva ani de zile în urmă, care ne-a dat podarok (cadou) America oleacă de tehnică, dar ce, puțin acolo și e greu. Aici, dacă ar da Dumnezeu Europa cu România și cu America să ne susțină o să scăpăm tare ușurel, dar dacă nu ne-or susține aceștia, vai de capul nostru. Au să ne ridice iarăși, în Siberia au să ne ridice, iar deportări, iar o să-și bată joc, că se duceau 1.000 și venea unul acasă din 1.000.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. știți că forțele politice în Republica Moldova au viziuni diferite.

– O forță politică, care vrea bine pentru norod și vrea în Europa și o bandă care vrea în Rusia, în frunte cu acesta de la Sadova, cu Dodon. Nici nu vreau să aud de dânsul. Fata asta, președinta Maia Sandu tare se străduie, dar pe dânsa o mănâncă toți mâncăii aceștia. Și ea, săraca, se străduie să facă, dacă aceștia o mănâncă de jur-împrejur. Ce poate să facă unul singur? Încă noroc de parlament, o parte o mai ajută, dar să nu fie și aceia – vai de capul ei, că ea se străduie, săraca, să facă bine, dacă cu bandiții și hoții aceștia nu poate. Se laudă Dodon că jumătate vor cu dânsul, cu rușii, și jumate vor cu Europa și iaca ce-i la noi. Dacă ar fi mai mulți să țină în partea asta, apoi noi mai ușor am trece și am scăpa, dacă ar da Dumnezeu să câștige ea, apoi ar fi tare bine.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în ospeție aici, la Călărași, și vorbim cu cetățenii despre umbrela de securitate a Republicii Moldova. Cine asigură această umbrelă de securitate astăzi?

– În ce domeniu?

– Este și securitate economică, securitatea militară, alimentară și de atâta dumnealui este cam…

Vocea Basarabiei: Ținând cont de acest război ruso-ucrainean, care, iată, de mai mult de șase luni se duce, ne referim la securitatea țării.

– Securitatea țării, în primul rând, e ținută de cetățenii ucraineni, care opun o rezistență destul de înverșunată împotriva invaziei ruse. Asta e prima ce ne asigură securitatea noastră, după aceea de-acum depinde de acțiunile conducerii țării, cum vor reacționa la toate provocările care vin din partea de Răsărit asupra țării noastre.

Vocea Basarabiei: În Constituția țării e stipulat articolul care consfințește neutralitatea. Această neutralitate e de folos astăzi?

– Neutralitatea este de folos, însă vremurile se schimbă și de aceea e necesar de intervenit legislativ cu unele modificări pentru a schimba ceva în domeniul securității țării.

Vocea Basarabiei: Dar vă mai amintiți, în 94, atunci când s-a adoptat Constituția, de ce a fost inclus acest articol cu privire la neutralitate?

– Având în vedere că țara noastră e o țară mică și e la un hotar foarte important în centrul Europei a fost necesar de adoptat așa lege de neutralitate, cum sunt țările de sus, scandinavii, țări mici, care la fel au fost neutre și acum au făcut unele modificări în Finlanda, în Suedia, că se schimbă situația. De aceea și nouă ne trebuie unele modificări foarte atente, foarte migălos gândite, pentru a face ca securitatea țării să fie stabilă și poporul să trăiască în pace.

Vocea Basarabiei: Dar Republica Moldova, consumă sau produce securitate?

– Nu, consumă sau…

– E o întrebare-capcană. Nu poate produce securitate, în comun se produce securitatea, mai multe țări, că acum e șubredă întrebarea asta.

Vocea Basarabiei: Țara are un conflict nesoluționat, conflictul transnistrean. Credeți că se apropie ziua pentru identificarea unei soluții durabile pentru această problemă transnistreană?

– Mă gândesc că e cam devreme, nu văd nicio soluție, deocamdată.

Vocea Basarabiei: De ce e atât de greu să fie găsită această soluție?

– Noi de mult suntem pentru aceea ca să fie țara integrată, însă dacă guvernele anterioare n-au prea depus efort, guvernul acesta care este în prezent se străduie să depună un efort pentru a integra țara, însă nu văd până când o soluționare a acestui conflict. Regiunea aceea e susținută amplu de către Rusia, unde noi nu putem să intervenim.

Vocea Basarabiei: Dacă ar pleca armata rusă de pe teritoriul Republicii Moldova, s-ar rezolva mai ușor această problemă transnistreană?

– Această problemă transnistreană trebuie de rezolvat politic și dur din partea guvernării Republicii Moldova, cam dur, pentru că ei au o mulțime de facilități, trec prin vama noastră, exportă cu facilități producția în Uniunea Europeană. Având facilități, trebuie să aibă și responsabilități.

Vocea Basarabiei: Ce rol trebuie și poate să joace Armata Națională în Republica Moldova?

– Armata Națională fiind slab dotată, fiind slab organizată și educată și având un contingent foarte mic n-a putut să facă față provocărilor din exterior care ne-au amenințat pe noi. Făcând serviciul militar pe vremea mea, îmi dau seama că în situația actuală cu AK Kalașnikov și cu două mașini blindate de care dispune armata nu se poate de rezolvat întrebarea. Conflictele militare acum îs foarte sofisticate, stau din buncăr și explodează școli la 100, 200, 300 de kilometri, grădinițe, puncte strategice, așa că noi până când nu suntem pregătiți de așa conflict, să opunem o rezistență inamicilor.

Modernizarea armatei trebuie să fie făcută, pentru că o armată de formă nici n-are rost să o mai ții.

– Asta nici nu vorbim de armată, o țară mică nu poate să facă nimic contra cuiva.

Vocea Basarabiei: Trebuie modernizată așa cum este mică.

– Nu mai trebuie nimic de modernizat, trebuie să ne unim cu românii și altceva nimic și să intrăm în NATO. Asta-i toată scăparea.

Vocea Basarabiei: Dar NATO este o sperietoare pentru cetățenii Republicii Moldova?

– Dar de ce să fie o sperietoare, pentru ce? Ian uite câte țări sunt în NATO, adică au fost puține, acum îs mai multe.

Vocea Basarabiei: Ce știu cetățenii Republicii Moldova despre NATO?

– Nu știu nimic, nu-i informație la noi, tot timpul am fost conduși de ruși, ei au făcut ceea ce au vrut. Haideți să vorbim, războiul de peste Nistru tot rușii l-au făcut.

Vocea Basarabiei: Dvs. vedeți finalitatea războiului ruso-ucrainean?

– O să se sfârșească, dar ei nu o să câștige, că Putin o zis că ei în trei zile o să ia Ucraina.

Vocea Basarabiei: Cine vreți să câștige?

– D-apoi cine? Ucraina! Adică un glob pământesc e pentru Ucraina, noi multe lucruri am văzut ce s-au întâmplat, multe am văzut, avem și cu Dodon care-i cu socialiștii aceștia și care ne-au furat, și cu Șor, și cu toate acestea, acesta-i clan rusesc, care Dodon ședea acolo și în toată ziua se ducea la Putin. Iată, noi vedem rușii ce fac, ei fac numai dezordine, sunt un stat cotropitor. Auziți? Așa o bucățică de pământ se poate de rezolvat, dacă vine și Ucraina și dacă noi să intrăm încă în NATO, dar poate cu Doamne-ajută, poate vom intra și vom vedea ceva. Cu Doamne-ajută, da, să alungăm și armata a 14-a și tot mai departe ce e aici la noi. Știți, vă spun cinstit, mie îmi place de Maia Sandu, ea vrea să lupte, dar noi avem așa mulți bandiți corupți, și unii procurori, să vorbim, tot îs corupți. Maia Sandu vrea să lupte, dar nu poate, că îs prea mulți corupți. 

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în ospeție la Călărași și discutăm cu cetățenii despre neutralitatea Republicii Moldova. Acest statut de neutralitate astăzi este de folos țării?

– E foarte bine, e foarte bine! Știți cum? Iaca, în mahala îs 5-6 gospodari, unul trăiește mai bine, unul mai rău, unu-i mai zgârcit, dar fiecare trăiește bine în cuibul lui. Așa și noi. Eu cred că e bine și cu România, e bine și cu Ucraina, e bine și cu Rusia, dar mai bine aparte. Iaca, eu vă spun așa, cinstit, din partea mea, îs sărac și curat, cum se zice.

Vocea Basarabiei: Dar există securitate suficientă în Republica Moldova?

– La noi armata e foarte slabă, pentru că pe cine să iei în armată acum că toți tinerii îs plecați peste hotare la lucru, du-te și pune un soldat în ziua de azi, compară-l cu soldatul cela care era cu 10, 15, 20 de ani în urmă, e diferență foarte mare, așa văd eu.

Vocea Basarabiei: Ați trimite copiii în armată?

– Nu!

Vocea Basarabiei: Nu?…

– Nu! Eu, de pildă, când am făcut armată, pe timpul meu era prestigiu să faci armată, te duceai cu cunoștințe foarte slabe, dar când veneai erai dezvoltat și mental, și fizic.

Vocea Basarabiei: Și atunci trebuie mai mulți bani direcționați către bugetul armatei sau cum se schimbă situația?

– Eu cred că aici ar trebui numai pe contract, statul să plătească. Omul știe, dacă face armată, dar e pe contract, e plătit. El atunci își dă interesul, este o nădejde.

Vocea Basarabiei: Credeți că autoritățile ar trebui să ofere mai mulți bani bugetului armatei?

– Da! Eu cred că da, pentru că la noi armata și cu tehnică e slabă, și din toate punctele de vedere, e slabă îndeobște.

Vocea Basarabiei: Dar ca să fie modernizată, cine trebuie să intervină?

– Guvernul. D-apoi statul trebuie să cumpere tehnică militară. Hai că din caz de ceva, Doamne ferește, ne-or da ei ceva-ceva ajutor, dar slabă nădejde.

Vocea Basarabiei: Republica Moldova are un conflict nesoluționat de 31 de ani, conflictul transnistrean. Credeți că există șanse acum să se decidă soarta regiunii transnistrene? Ce statut merită această regiune?

– Le-aș da autonomie aparte, că între noi și Transnistria nu o să fie niciodată înțelegere. Eu vă spun cinstit că-i slabă nădejde. Așa o să se prelungească încă zeci și zeci, și zeci de ani. Omului să-i dai cu de-a sila nu poți, dar să-i iei nu are niciun rost, pentru că ei totdeauna pe-a lor au s-o țină. Ei își au a lor, ei s-au împăianjenit ca și cum și-a făcut păianjenul cuib, așa s-au încuibat ei acolo. E slabă nădejde să fie ceva bun între Moldova și Transnistria, dă Doamne, sper, pentru că sunt și moldoveni acolo care au și ei părinți aici, au și frați, au și surori și vor poate ei să vină și să fie împreună, dar e slabă nădejde, vă spun cinstit.

Vocea Basarabiei: Dar despre NATO ce cunosc moldovenii?

– Foarte puțin cunosc despre NATO moldovenii. NATO e o organizație foarte puternică, dar până când nouă nu ne trebuie NATO, noi stăm bine și fără NATO, și fără Rusia, așa, binișor în cuibul nostru. Moldova e o țară pașnică și cred că așa o s-o ducem și înainte.

* * *

Opinii adunate la Călărași. Într-un interviu cu Vocea Basarabiei, președinta Maia Sandu îndeamnă Rusia să nu se mai preocupe de neutralitatea Republicii Moldova. „Riscurile nu sunt de la Chișinău, Federația Rusă a atacat o țară vecină, e firesc să ne întrebăm în ce măsură ne putem apăra”, a mai spus Maia Sandu. „Republica Moldova continuă să fie neutră, iar dotarea Armatei Naționale nu înseamnă că se renunță la statutul de neutralitate prevăzut în Constituție, așa cum afirmă unii politicieni pro-ruși de la Chișinău, dar și de la Moscova”, a mai declarat șefa statului în interviul acordat pentru Vocea Basarabiei.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.