VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VB în Boșcana, Criuleni: Mulți fac glume și zic: „În galoși de cauciuc, unde mergem, în Europa?” Da, dragilor, viitorul nostru este în UE

Anul 2023 este unul decisiv în contextul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Autoritățile de la Chișinău trebuie să îndeplinească recomandările făcute de Uniunea Europeană odată cu oferirea statutului de țară candidată pentru aderare la UE. Toate reformele sunt importante și ele trebuie promovate. Despre calea corectă pe care trebuie să se îndrepte Republica Moldova discutăm la acest sfârșit de săptămână.

* * *

Președinta Maia Sandu a vizitat în această săptămână raionul Strășeni și a vorbit cu oameni din mai multe sate. Șefa statului a discutat despre problemele localităților, despre eforturile de a depăși crizele provocate de războiul din Ucraina și despre planurile de integrare europeană. Actualmente în mai multe localități se realizează proiecte cu finanțare din Programul „Satul European”. Vocea Basarabiei a făcut un popas la Boșcana, Criuleni, pentru a afla păsul localnicilor la acest început de an nou.

– Mulțumesc, dna Valentina, pentru prezență! Vreau, în primul rând, să felicit toată Republica Moldova și localitatea noastră, Boșcana, cu sărbătorile de iarnă, să le doresc sărbători magice și eu zic, dragi cetățeni, să ne bucurăm că am avut norocul și avem norocul că am sărbătorit Revelionul și Crăciunul în pace, am putut să aprindem o lumânare la biserică în ziua de Crăciun, am putut să deschidem o sticlă de șampanie să ne bucurăm și mulți dintre dvs. v-ați bucurat chiar împreună cu rudele de peste hotare. Și eu, la fel ca dvs., am avut oaspeți de peste hotare și m-am bucurat că ne-am întâlnit la sărbătorile de iarnă.

Vocea Basarabiei: În Moldova de aici și Moldova celor plecați se intersectează interesele cetățenilor?

– Se intersectează, dar așa, un punct negru, abia vizibil, deoarece ei văd altfel Moldova, iar noi de aici o vedem altfel. Am discutat săptămâna aceasta cu reprezentanți ai diasporei din Londra, totuși, ei văd altfel decât noi. Acolo, parcă am zice noi de la distanță că au o viață ușoară, dar nu-i adevărat. Și, invers, ei zic de noi, că noi nu muncim și avem tot o viață ușoară. Până nu mergi acolo sau rămâi aici să muncești, zi de zi să te întâlnești cu diverse caractere, fiecare om judecă diferit și înțelege, și percepe diferit, trebuie să cobori la nivelul fiecăruia, la intelectul fiecăruia și să-i explici astfel ca omul să înțeleagă.

Vocea Basarabiei: Dar haideți să vorbim despre drumul corect pe care să se îndrepte Republica Moldova. Care e această cale?

Drumul corect pentru noi, cetățenii din Republica Moldova, este spre Europa, spre Uniunea Europeană. Mulți fac glume pe chestia asta și zic: „În galoși de cauciuc, unde mergem, în Europa?” Da, dragilor, asta nu înseamnă că Europa, gata, de mâine vom achita la alimentară în euro. Nu! Asta începând de la proiecte internaționale de unde putem beneficia, fiindcă la noi sursele financiare sunt puține și bugetul statului este auster, iar al primăriilor nici nu mai discutăm ce buget avem sau al instituțiilor bugetare, dar prin proiecte internaționale și de comun acord cu țările europene noi am câștiga, noi am avea de câștigat.

Vocea Basarabiei: Apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană înseamnă o lecție de acasă bine făcută. Îi este clar cetățeanului care este această temă pe care trebuie s-o facă cei care guvernează?

– Nu prea cred că cetățenii înțeleg ce lecție înseamnă asta. Noi, oamenii de rând, avem nevoie de niște lecții, de niște instruiri, noi nu prea pricepem ce înseamnă pentru noi Uniunea Europeană. De asta unii și fac glume, și mai râd: „Unde ne pornim noi, țărișoara noastră, în Europa?”, dar eu zic că noi vom ajunge acolo. Nu astăzi și nu mâine, dar avem viitor și o să ajungem, fiindcă avem copii talentați, deștepți, avem tineri care au rămas în țară și vor să muncească, știu să investească, să scrie proiecte și să găsească finanțatori, așa că mai târziu, dar vom ajunge.

Vocea Basarabiei: De câte ori vă răspundeți la întrebarea – de ce se vorbește atât de mult despre sărăcie și cum definiți dvs. acest nivel de sărăcie în Republica Moldova? Cine sunt săracii și de ce mulți deplâng această situație grea și foarte grea?

– Eu zic că noi toți suntem săraci. Toți! Știți de ce? De asta că înainte se mulțumeau cu ce aveau. Acum eu ca să vă invit, dragi cetățeni, pe cineva la mine în ospeție, eu trebuie să vă spun cu o săptămână înainte, să merg să cumpăr jumătate de magazin, ca îmi vor veni oaspeți, dar când mergeam la bunica – ne primea cu o mămăliguță și cu o bucățică de brânză. Și eram fericiți, spuneam glume, ne jucam în zăpadă la sărbătorile de iarnă. Acum, cerințele noastre sunt prea mari și copiii noștri au la fel cerințe mari și după avere, și după produse, de care noi nici nu știam când eram copii, de pește roșu, de avocado și nu mai știu ce. Ne mulțumeam cu un „urs” făcut din mămăliguță cu brânză de vaci sau brânză de oi în mijloc, dar eram fericiți. Copiii astăzi nu percep asta. Cred că noi, adulții, suntem vinovați că așa ne-am învățat copiii și copiii noștri, la rândul lor, își învață copiii să aibă cerințe prea mari față de părinți, față de societate și față de țară.

Vocea Basarabiei: Și care sunt valorile adevărate care trebuie puse în capul mesei?

– Patria, țara, familia și limba, neapărat. Aceștia sunt pilonii pe care ne ținem. Eu n-am să uit niciodată cum am jucat în spectacol „Mama” lui Alexei Mateevici și de asta am zis că oriunde voi fi n-am să uit limba pe care am vorbit-o și pe care o vorbesc și niciodată n-o să mă schilodesc, ca să vorbesc, să-i explic unui vorbitor de altă limbă. Nu înțelege, e problema lui! Că doar se întâmplă și chestii din astea că lumea nu înțelege și nu percepe, când îl întrebi: „La ce ai venit, dle, aici la mitingul ăsta, la protestul acesta, pentru ce ai venit?” El habar nu are pentru ce a venit. „Ce fel de patriot ești d-ta, dle?” – „Am venit să-mi apăr patria.” – „De ce să ți-o aperi?! Să strigi aici în gura mare în fața parlamentului sau a guvernului?”. Nu știu, de patriotism chiar nu știu dacă la noi cetățenii știu ce înseamnă patriotism.

Vocea Basarabiei: Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, ați merge să votați? Știți cui să-i dați votul?

– Aș merge, că eu de fiecare dată merg la alegeri, nu a fost niciodată ca să nu merg, dar până ce-o fi nu știu cui i-aș da votul.

Vocea Basarabiei: Dar câte partide sunt în Moldova?

– Habar nu am.

Vocea Basarabiei: 70.

– Asta-i strașnic, 70! Eu zic că nouă și 10 ne-ar fi suficient, dar care să fim o forță, să ne unim din 70 în 10 și să fim o forță, să fim o putere, să ajutăm cetățenii, dar așa prea ne-am dezmembrat, prea ne-am îndepărtat unul de altul. 70 de partide politice…

Vocea Basarabiei: Ce vă doriți cel mai mult?

– Să fie pace în Republica Moldova, să se întoarcă măcar la sărbători cei de peste hotare, să nu uite că au acasă părinți, să nu uite de unde au plecat, să nu uite de primul învățător. Și eu zic ca tinerii care sunt aici să rămână acasă, că dacă nu anul acesta, la anul viitor sau peste 5 ani o să avem și noi o țară frumoasă, o țară bogată, dar numai datorită nouă, celor care rămânem aici și care vrem să muncim aici.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Boșcana, Criuleni, și încercăm astăzi să aflăm pe ce drum se îndreaptă Republica Moldova. Încotro țara?

– Pe drum drept se îndreaptă.

Vocea Basarabiei: Care-i drumul drept?

– În Europa.

Vocea Basarabiei: De ce?

Cred că e cel mai bun drum acesta, de când e Maia Sandu ne-am pornit pe drum drept, eu cred, și așa și este.

Vocea Basarabiei: Și dacă drumul acesta de integrare europeană este unul corect, trebuie să se facă lecțiile de acasă, lecțiile de acasă ce înseamnă – reforme și iar reforme și reformele acestea trebuie să dea rezultate. Pentru dvs., cetățeanul de la firul ierbii, care reformă e mai importantă?

– Reformele… De-ar fi reformele în justiție să fie, iaca asta-i în primul rând. Eu văd iaca că pe mulți îi rețin, oligarhi rețin, îi țin o zi-două și gata, le dau drumul, dar trebuie de făcut dreptate. Dreptate să fie! Legea să fie lege pentru toți, nu numai pentru omul de rând, dar pentru toți să fie o lege.

Vocea Basarabiei: Și iată se insistă mult că trebuie să se ducă această luptă împotriva corupției, cine sunt corupți, unde e corupție mare?

– Mulți dintre cei care erau cu Plahotniuc și acum îs la conducere, așa și nu știu când vom scăpa de dânșii.

Vocea Basarabiei: O reformă este în justiție, o reformă importantă, în alte domenii unde credeți că mai e nevoie să se intervină pentru a fi reformat?

– Pentru oamenii de la sate, să se facă…

– Starea vieții oamenilor, prețurile se ridică, de ce nu ridică întâi zarplățile și pe urmă prețurile?

Vocea Basarabiei: Dvs. vă este clar de ce au crescut prețurile atât de vertiginos?

– Oleacă e clar, dar mai mult nu. Eu voi spune așa: prima și prima dată îi război în mahalaua noastră, aici, peste gard e războiul, dar prima și prima dată președintele își bate capul de populația lui, pe urmă celelalte, dar prima dată trebuie de căutat de populația mea, întâi să hrănesc puii mei ș-apoi pe urmă pe acei din mahala.

– Nu ești drept aici!

– Nu-s drept?!

– Nu!

– Bine…

– Trebuie de ajutat, de ajutat trebuie.

– Păi trebuie, dar întâi de hrănit, cloșca își hrănește puii ei întâi.

– Asta-i drept, da.

– Dacă-i drept, apoi mergi drept.

– Trebuie să facă un fel de plafon la prețuri. În Ucraina e război, dar acolo toate prețurile îs mai joase cu mult ca la noi, și la lumină, și la gaz, și la toate celea… Și suntem alături ca și dânșii.

– Nu, dar acolo merge războiul. Fiindcă la noi nu-i niciun fel de control, iaca chiar la piață, azi e un preț, mâine te duci – e alt preț, nimeni nu-i controlează, nu-i niciun control absolut. Ce o să facă o femeie?

– Dar ea e președinte, ea trebuie să dea, să fie cum era Merkel, cuvântul să fie cuvânt.

– Exact cum a fost la Stalin.

Vocea Basarabiei: Dar iată ca lumea să zică că trăiește decent și că are o viață bună, ce pensii ar trebui, pentru că bănuiesc că sunteți la pensie?

– Da.

Vocea Basarabiei: Ce pensie aveți?

– Iaca acum am primit 1.400, poftim.

Vocea Basarabiei: Dar câți ani ați muncit?

– Undeva 33-34 de ani, tractorist am lucrat, combainer am lucrat.

Vocea Basarabiei: Și de ce așa-i mică pensia?

– Nu știu, s-au ars documentele la noi, că s-au desființat colhozurile și sovhozurile, s-au pierdut, anii de muncă sunt, dar zarplata nu-i.

Vocea Basarabiei: Dar ce pensie credeți că v-ar mulțumi?

– După cum sunt ridicate prețurile la gaz, la lumină, la produse, la toate celea, păi hai să socotim, dacă eu 1.400 am primit acum, am 780 pe gaz, plus lumina, telefoanele, internetul și mai rămân cu un pachet de țigări și o cafea. Și mă duc acasă cu mâinile goale. Femeia mă întreabă: „Ai luat pâine?” – „Nu”. – „Dar de ce?” – „D-apoi am dat banii…”.

Vocea Basarabiei: Dar dacă dvs. ați fi în fruntea Republicii Moldova ați rezolva mai ușor problemele?

– Mai ușor.

Vocea Basarabiei: Dar cum le-ați rezolva?

– Prima dată aș aproviziona populația mea, ca Ștefan cel Mare, să-i hrănesc pe soldații mei.

Vocea Basarabiei: De unde ați lua bani?

– Ne-am bate capul, am organiza, am lucra, s-avem de lucru, cum promit aceștia care intră la fotoliu.

Vocea Basarabiei: Dar dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, dvs. cu cine ați vota?

– Pe cine? Pe nimeni. Dar ce folos că am votat, ce am de acolo?

– Nu ești drept! Eu așa cum am votat – așa o să votez. Dar eu vreau să mai spun încă una, iaca cu lemnele acestea, au făcut un bardak (dezordine) în țară de Doamne ferește. Un om de 80 de ani, iaca eu am 80 de ani și cum să mă duc eu după lemne, să le aduc în spinare de la pădure sau ce? Mi-am luat din primăvară, bine că mi-am luat două mașini de lemne, că să nu-mi fi luat, eu ședeam acum și trebuia să fac, nu știu cu ce să fac focul, trebuia să fărâm ceva, să tai copacii din grădină. Avem tractor noi aici pe care l-a cumpărat primăria și lumea a pus ajutor la tractor, eu am dat 200 de lei la tractor atunci, am dat licino, ar trebui de organizat așa, să aducă cu tractorul aici, la primărie, și de aici de-amu împartă-le. Vine un om, iaca eu vin cu o căruță și le duc acasă, dar nu să mă duc eu în pădure, la 80 de ani, eu trebuie să caut oameni să mă duc încolo, trebuie să caut transport. Oamenii – plătiți, transportul – plătit, cât costă skladometrul (metru ster) de lemne plătit.

Vocea Basarabiei: Cât vă costă?

– La 2.000 merge de-amu skladometrul.

Vocea Basarabiei: Și vă las cu oftatul, cu necazul sau cu speranța?

– Și cu necazul, și cu speranța. Necazul e al nostru, speranța poate-poate, poate da, poate nu. Da, dar cel mai bine de luat 10 kilograme de cărbuni, îi pui în sac și fugi împrejurul casei și te încălzești, bea un ceai și iar ia sacul și fugi, și gata.

– Cu ceaiul nu te încălzești.

– Te-ai încălzit, dă-i femeii să fugă, simplu și comod…

Vocea Basarabiei: Și ce vă doriți cel mai mult acum?

– Cel mai mult ne dorim să vină vara, să scăpăm de datorii.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Boșcana, Criuleni, și vorbim astăzi despre calea corectă pe care trebuie să se îndrepte satul și statul. Încotro Moldova?

– Off! O problemă foarte dureroasă, clar că vectorul important pentru Moldova este vectorul european, dar, în același timp, republica noastră n-ar trebui să piardă legăturile, mai ales legăturile economice atât cu Estul, cât și cu Vestul, de aceea că legăturile cu Rusia sunt rupte deja, dar legături economice puternice cu țările Uniunii Europene noi încă nu avem.

Vocea Basarabiei: Cine ajută mai mult Republica Moldova?

– Sigur că Uniunea Europeană. Noi ne dezvoltăm satul din proiecte, doamnă.

Vocea Basarabiei: Dvs. vă este clar de ce totuși s-a complicat relația dintre Republica Moldova și Rusia?

– Relațiile dintre Republica Moldova și Rusia s-au complicat nu acum, s-au complicat odată cu schimbarea conducerii de vârf a republicii. Asta este clar și o spun cert, de aceea că conducerea de vârf a republicii nu recunoaște legăturile cu Rusia. Mă rog, asta-i viziunea partidului conducător, dar, după părerea mea, nu este o viziune corectă, pentru că fiind o țară mică, o țară nedezvoltată, pentru că nu avem industrie, avem olecuță de agricultură, dar nu putem să zicem că suntem o țară agricolă dezvoltată și fiind o țară în așa condiții economice noi trebuie să intermediem atât între Vest, cât și între Est, să fim o țară prietenă cu toate țările, mai ales țările care ne înconjoară, pentru că în situația în care s-a creat acum important este și apărarea politică, și apărarea militară a hotarelor, dar pericol militar nu există din partea cuiva. În primul și în primul rând, ar trebui să ne rezolvăm problema cu Transnistria pentru a intra în Uniunea Europeană.

Vocea Basarabiei: Dar cum poate fi soluționată această problemă transnistreană, dacă de 31 de ani greu se identifică această soluție?

– Greu se identifică, într-adevăr, dar conducerea de vârf a Republicii Moldova ar trebui mai multă inițiativă să aibă și să demonstreze dorința de a se așeza la masa de tratative pentru a soluționa această problemă, pentru că este posibil.

Vocea Basarabiei: Ce statut ar merita această regiune sau cum vedeți dvs. apropierea celor două maluri ale Nistrului?

– Poate ar merita statut de unitate administrativă autonomă, așa cum este Găgăuzia. Acesta ar fi un pas minunat pentru o apropiere, într-adevăr, mare între malul stâng și malul drept, după care ar fi posibilă chiar poate și unirea deplină, pentru că îmi dau eu seama tare bine că intrarea în Uniunea Europeană fără Transnistria n-o să poată fi posibilă.

Vocea Basarabiei: Dar Tiraspolul își dorește, autoritățile de la Tiraspol își doresc această apropiere a celor două maluri ale Nistrului?

– Era posibilă o oarecare apropiere, dar aici depinde iarăși de conducerea de vârf a republicii și, nu în ultimul rând, depinde de atitudinea față de Rusia pe care noi o vom avea.

Vocea Basarabiei: Acolo, în stânga Nistrului, este un depozit de muniții cu peste 20 de mii de tone, acolo este armată străină…

– Dacă s-ar ajunge poate la un numitor comun, să zicem nu în toate problemele politice și militare, dacă ar fi măcar un mic consens în planul acesta, eu socot că s-ar putea ajunge măcar la o mică rezolvare a problemei acesteia, a scoaterii armamentului acesta care este la evidență în Transnistria.

Vocea Basarabiei: Dar pentru dvs. este clar de ce de mai mult de 10 luni se duce acest război între Rusia și Ucraina?

– Războiul acesta n-a început de 10 luni, războiul acesta a început în 2014. Războaiele care s-au dus nu au fost pentru pământ, așa explic eu lucrurile, din punctul de vedere al istoriei, pentru că 30 de ani am fost profesoară de istorie, dar chestiunea aceasta de război poate să se lungească și nu-i în folosul nimănui. În primul rând, se distruge o țară care are un popor, care are tradiții frumoase, suferă copiii, bătrânii, în afară de militari, dar, în același timp, suferă și partea cealaltă, fiindcă mor soldați ruși tineri, mamele plâng.

Acest război nu se face în folosul nimănui. Credeți că autoritatea președintelui Rusiei va crește? Nu cred că va crește, el va fi condamnat încă poate mult timp și mulți ani.

Vocea Basarabiei: Cine?

– Putin, că este președintele Rusiei.

Vocea Basarabiei: Dar cine e capabil să aducă pacea acum?

– Aici, în regiune, un grup de persoane sau o persoană care are o autoritate mare în Rusia, la Kremlin.

Vocea Basarabiei: Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, ați merge la vot, cu cine a-ți vota?

– Aș merge la vot, dar nu aș vota partidul care este la putere astăzi, în niciun caz.

Vocea Basarabiei: Cine vă insuflă încredere?

– Igor Dodon. Relațiile care au fost până acum cu Rusia s-au făcut datorită lui, pentru că, hai să zicem că zbura veșnic la Moscova, într-o parte, în alta, cu Rusia, păcate are fiecare, dar în orice caz dezastrul economic, mai ales în sistemul energetic și în sistemul de alimentare cu gaze naturale nu era. Să ajungă energia electrică la așa un preț și gazele naturale la 30 de lei, asta îi strașnic, dar lumea a crezut, mai ales diaspora, tineretul a crezut în doamna Sandu, dar acum s-au dezamăgit, pentru că și copiii mei sunt peste hotare, absolut toți trei. Băieții sunt în Anglia, fetița îi în Italia și s-au dezamăgit de activitatea partidului de guvernământ. Păcatele cele mai mari ale guvernării sunt că: unu – nu și-au îndeplinit promisiunile făcute față de popor în timpul campaniei electorale. Doi – au permis ca problema de alimentare cu gaz, problema de alimentare cu lemne pentru populație, dar cel mai urât – salariile și pensiile. Cred că toată lumea ridică problema aceasta, este păcat de omul simplu care a muncit o viață și să-i dai o pensie de 1.600 sau chiar 2.000 de lei.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. vă este clar de ce-i atât de precară această situație economică?

– Recent a fost anunțat la televizor că salariile miniștrilor se vor majora cu 8.000 de lei. E ceva ieșit din comun!

Vocea Basarabiei: Vedeți că cu salarii mici și miniștrii nu mai rezistă să își exercite funcțiile și le părăsesc?

– Părăsească-le! Când au fost aleși miniștri sau au fost puși în funcție, ei și-au dat seama de ce au pe spatele lor, nu? De aceea, cum pe noi ne îndeamnă cu 2.000 de lei pensie tot așa să fie și ei puși în fața faptului și să muncească cu salariul un pic mai mult în folosul întregului popor care i-a ales.

Vocea Basarabiei: Dvs. ați merge să fiți ministru cu un salariu de 15 mii de lei?

– Poate că da, pentru că, în fond, omul cel care începând cu luna ianuarie pleacă în câmp și începe a tăia, a curăța livada, a curăța via nu are mai mult de 3.000 de lei, dar punând cravata la gât și îmbrăcat la 4 ace, acolo la călduț ar fi de dorit să muncească.

Vocea Basarabiei: Ce vă doriți cel mai mult acum?

Cel mai mult îmi doresc pace pentru Republica mea și îmi doresc un pic ridicarea nivelului de trai al poporului, pentru că poporul acesta face minuni și dacă ar mai fi susținut un pic și împins din mocirla sărăciei, nu că minuni ar face, dar el ar ridica la cer republica.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Boșcana, Criuleni, și discutăm cu localnicii despre prezentul și viitorul satului și statului. Cine și cum se implică pentru a face schimbarea, pentru că în Republica Moldova de peste 31 de ani toți spun că trăiesc într-o tranziție interminabilă și nu văd sfârșitul acestei tranziții? Totuși, cine și cum trebuie să se implice ca să schimbe în bine situația în sat și în stat?

– Eu cred că acesta va fi ultimul drum, ultima tranziție spre vectorul european. Și cine și cum trebuie să schimbe situația în stat? E clar că de la guvernanți se începe, de la cei care-s la conducere și noi numai ar trebui să îndeplinim. Multă lume poate nici nu înțelege, îi rătăcită pentru că ei cred că cândva a fost mai bine de trăit. Da, poate oamenii erau mai apropiați unul de altul, mai comunicabili, dar viața le-a fost grea și ei nu înțeleg că noi tindem și muncim toți anii aceștia pentru o viață mai frumoasă, pentru că vedem că se duc copiii noștri, se duc mulți peste hotare, poate că mulți se întorc înapoi și ei povestesc, dar noi înainte nu știam de așa ceva. Când învățam la școală, ne gândeam că noi trăim cei mai fericiți și cu Rusia îi foarte bine, dar nu-i așa.

Vocea Basarabiei: Și relația cu Rusia cum ar trebui în continuare să se dezvolte?

– Eu cred că relația ar trebui să fie una bună, pentru că mulți oameni trăiesc în Rusia din moldoveni, mulți circulă la muncă și ar trebui să rămână relația aceasta, dar demult trebuia să închidă canalele acestea rusești și să nu mai aud de dictatorul acesta din Rusia.

Vocea Basarabiei: Federația Rusă ce ar vrea de la Republica Moldova?

– E clar că nu vor să se apropie de Uniunea Europeană, să rămânem așa, sub ciubota lor, dar eu cred că și oamenii din Transnistria, am rude acolo și lor le e frică mult să vorbească, dar ei tare speră acum să nu se apropie rușii de Transnistria, pentru că le ține piept, e un perete Ucraina, să poată veni aici, numai că și oameni de acolo mulți parlamentari de acolo, ei îs rusificați cu totul, s-a schimbat și istoria în 30 de ani. Copiii care s-au născut nu mai cunosc istoria Moldovei.

Vocea Basarabiei: Și acum va fi greu să se reunifice cele două maluri ale Nistrului?În ce condiții ar putea să aibă loc această reîntregire și ce statut merită această regiune?

– Statut de Republica Moldova, clar că unirea aceasta este cam șubredă, pentru că 30 de ani se vorbește, dar nimic nu se face, poate că ei nici nu puteau, pentru că oamenii la noi sunt conștienți că nu trebuie să fie sânge pentru bucata aceasta de pământ, dar trebuie să înțelegi că a fost a Moldovei și trebuie să revină Moldovei. E rău ori bine, dar eu cred că este bine, pentru că oamenii mereu au discutat, au dus relațiile acestea, dar stăm pe loc. Rusia a pus piciorul pe mai multe republici care cândva erau și oamenii acum se dezmeticesc că greșit am mers noi cu ei și ne-am dus într-o prăpastie, nu ne-am mai dezvoltat, pentru că în Rusia cum privim și mulți spun e sărăcie, e sărăcie mare. Dacă e o țară bogată, ei au unde investi, au unde se dezvolta adică și ei practic nu ne-au ajutat cu nimic ca noi să ne dezvoltăm.

Vocea Basarabiei: Dar vă este clar de ce a pornit Rusia acest război împotriva Ucrainei?

– Pentru că ucrainenii sunt mai europeni și pământuri au multe, clar. Și Crimeea au luat-o așa, cum se zice, pe naivitate, asta-i.

Vocea Basarabiei: Dar cine e capabil să aducă pace acum?

– Eu cred că totuși conducerea, a Ucrainei și a Rusiei, pentru că mor oameni nevinovați, dar ucrainenii nu o să se dea cu mâinile goale, pentru că ei luptă pentru pământul lor, pentru țara lor, dar Rusia aici nu are nimic, să distrugă, doar să distrugă o țară atât de mare. Ucraina după teritoriu este o țară foarte mare din Europa și s-o distrugă practic, altceva…

Vocea Basarabiei: Dar în Republica Moldova acum credeți că se poate găsi un consens ca toate forțele politice să spună cetățenilor că integrarea europeană este calea cea bună pentru țară?

– E clar, ori că îs forțe de stânga și țin pe-a lor, dar eu cred că înțeleg și ei că numai integrarea europeană pe noi ne-ar scăpa de toată sărăcia și de tot. Eu cred că forțele și de dreapta, și de stânga trebuie să muncească pentru țara lor, pentru ca țara să se dezvolte, pentru ca oamenii să trăiască bine, ca țara să fie înfloritoare și acesta este devizul lor de bază, nu partidele sau altceva.

Vocea Basarabiei: Dar este dezbinare în societate și iată ca să se scape de această scindare și să se apropie lumea mai mult?

Clar că este dezbinare, pentru că oamenii sunt naivi și fiecare înțelege după mentalitatea lui.

Vocea Basarabiei: Ce vă doriți cel mai mult acum?

– Îmi doresc să fie pace la noi în țară, să trăim așa cum trăim, mulțumim lui Dumnezeu de ceea ce avem, dar să fie pace și liniște, copiii să poată veni, noi să putem circula, dar să fie pace și în statul vecin, pentru că dacă un vecin are greutăți, are scârbă – și nouă nu ne este de glumit. Pe tot pământul să fie pace, sănătate, pentru că acum păcat să zicem, avem de toate, dar trebuie să știm a ne folosi și a trăi, și a prețui toate lucrurile. Am înțeles foarte mult, că acum se pune foarte mare accent pe pace, cândva când oamenii în vârstă, eram copii și eram mulți, părinții mei erau din mulți copii, și-i auzeam pe acei bătrâni: „Pace și sănătate”. Părinții noștri aveau alte ideologii, alte toasturi puteau să spună, altceva, dar noi – cu totul altceva. Dar am înțeles că totuși oamenii care au trecut prin război, prin foamete, prin greu, totuși pacea este pe primul loc și atunci când rostești cuvântul „pace” așa trebuie să simți până la oase, pentru că să fie pace și într-adevăr sănătate. Dacă este sănătate, omul are dorință și să muncească, și să meargă înainte, și să se uite la ziua de mâine. Oricum, noi trebuie să nu fim pesimiști, să vedem doar binele, frumosul și să vedem soarele, omenia să o prețuim.

Vocea Basarabiei: Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, pentru cine ați vota?

– Clar că pentru o Moldovă în Europa, pentru drumul european, nu dau niciun metru în urmă, pentru că foarte mult am mers spre asta. Să avem drumul nostru, să nu ne uităm la nimeni. Tare aș vrea să ne unim cu România-mamă, pentru că atunci când merg în România, vă spun așa, numai trec hotarul și simt că aici e, aici o să încheiem. Noi de-acolo am fost rupți, de-acolo am fost îndepărtați și cât de aproape ne e România nouă, foarte aproape de suflet, dar cât de tradiții, obiceiuri, de oameni… Mult am sperat să fim cu România și sperăm încă, sperăm, și ei foarte mult ne ajută, foarte mult ne ajută, atâtea proiecte, atâtea școli, atâtea spitale, atâtea grădinițe construite de ei. Mulțumim foarte mult pentru ajutorul pe care îl acordă în acești ani, în momentele acestea dificile Republicii Moldova. Poate că prea tare ne-am îndepărtat, am pierdut foarte mult în acești 30 de ani, că ultimii ani, poate vreo 10 îs mai așa, dar am pierdut mult, dar bunul Dumnezeu o să ne ajute și de-acum să vedem răsăritul, ar trebui, numai binele.

* * *

Voci adunate la Boșcana, o localitate din raionul Criuleni. Atât timp cât persoanele din domeniul justiției care iau decizii injuste nu sunt trase la răspundere, situația în domeniul respectiv nu se va schimba, iar justiția nu va funcționa cum trebuie. Această opinie a fost exprimată de Vadim Pistrinciuc, directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice în cadrul emisiunii „Puncte de reflecție”. Fostul deputat consideră că trebuie să fie declarată stare de urgență în domeniul justiției, iar reformele trebuie să fie o prioritate.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.