VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Vasile Mîrzenco: Creșterea prețurilor nu este rezultatul activității proaste a actualei guvernări, este un impact al situației de conflict la nivel regional (VIDEO)

Interviu cu Vasile Mîrzenco, directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor

Vocea Basarabiei: Discutăm astăzi cu dl Vasile Mîrzenco, directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor. E tocmai în plin sezon recoltarea culturilor de toamnă, așa că griji sunt multe, preocupări sunt multe. Este adevărat ce spun astăzi foarte mulți din agricultori, că s-au mărit brusc și mult prețurile la motorină, același lucru s-a întâmplat și cu prețurile la îngrășăminte, fermierii au plătit scump și vând ieftin, acesta este oful celor care lucrează pământul și cresc recolte. Unii au decis să protesteze, haideți să vorbim, totuși, în ce condiții fermierii, agricultorii vor să protesteze?

Vasile Mîrzenco: Acesta și este semnul întrebării pe hotărârea pe care noi, cei din conducerea federației, am luat-o în ultimul moment, fiindcă, potrivit ședințelor comune a două organizații că, de fapt, a treia – „Moldova Fruct” – nu s-a pronunțat nici pro, nici contra protestelor. Noi, cei care eram acolo, câțiva membri ai consiliului, președintele și eu, în calitate de director executiv, am hotărât să participăm la proteste, dar la distanță nu mai mult decât o oră după ședința noastră (ședința a fost convocată la ora 11), la ora 12 dl ministru al agriculturii a avut un briefing, în care a anunțat unele acțiuni care vin în sprijinul nostru, nu în măsura în care ne dorim noi, pentru că întotdeauna, de fapt, solicitările noastre au fost mai mari decât ar fi putut uneori autoritățile să se încadreze în măsuri ca să le satisfacă. Așa s-a întâmplat și de această dată, dar oricum a fost amânat termenul de achitare a impozitelor până la 25 noiembrie, în parlament se examinează problema repunerii în acțiune a Legii nr. 60, care prevedea ca să avem posibilitate să achităm impozitele, taxele, plățile la Fondul social din sumele acumulate în cont a taxei pe valoare adăugată și pentru fermierii care au acest sold, dar foarte mulți îl au, fiindcă noi am procurat chiar și anul acesta, nu mai zic de soldurile rămase de anii trecuți, mijloace, inputuri în sume destul de mari și acest sold, mai ales în conturile fermierilor care au suprafețe mai mari, au capacități de producere mai mari, ele sunt sume destul de solide și acesta este un sprijin potrivit în această situație. Deși această taxă pe valoare adăugată noi de mai multe ori am accentuat că ea s-ar cuveni să fie restituită agricultorilor în fiecare lună, fiindcă ea nu este altceva decât banii agricultorilor pe care noi îi depozităm în acest sold și-i primim tocmai atunci când comercializăm produsele, dar și aici se întâmplă o nedreptate, fiindcă dacă ar fi o economie de piață sănătoasă, unde ar fi și ar predomina pretutindeni puterea legilor economice și s-ar stabili prețurile într-o concurență liberă, noi atunci am putea această taxă s-o adăugăm ca spor la prețul de vânzare pe care noi s-ar cuveni să-l stabilim împreună cu cumpărătorul produselor noastre, dar lucrurile acestea nu se întâmplă. Ani de zile noi suferim din cauză că prețurile la produsele agricole nu sunt negociate de către agricultori cu procesatorii, cu comercianții, ele nouă ni se dictează.

Vocea Basarabiei: Dar ce înseamnă „se dictează” aceste prețuri?

Vasile Mîrzenco: Păi, ei ni le stabilesc. Îți convine prețul care îți spune el, bine, dacă nu-ți convine, el te lasă cu produsul, dar sunt produse pe care nu le poți lăsa în câmp, cum ar fi strugurii, de exemplu. Știți că acum la unele fabrici de vin strugurii se comercializează cu 3 lei și 50 de bani pentru un kilogram?

Vocea Basarabiei: Da, tocmai am fost duminică la Nisporeni și mulți dintre cei care au plantații de vii se plângeau că anul acesta strugurii se vor vinde la un preț derizoriu.

Vasile Mîrzenco: Și eu ieri am fost la recoltat struguri în Sireți, Strășeni. Îți plânge inima de jalea oamenilor care-s obosiți și chinuiți. Au văzut că eu procur niște struguri de la un fermier și s-au apropiat și mă întrebau dacă nu vreau să mai procur. Și azi m-a sunat o doamnă: „Poate mai procurați încă vreo tonă-două de struguri”? Dar eu nu pot, iau în cantități mici, vreau să încerc și eu o afacere cu copiii și nu pot să le promit. De altfel, oamenii trebuie să-i ducă la fabrică, la Cojușna, acolo unde iau strugurii la procesare cu câțiva lei, era 4,50 lei/kg, pe urmă le-au spus că mai diminuează prețul.

Vocea Basarabiei: Dl Mîrzenco, haideți să revenim la proteste și să vedem câtă dreptate au cei care totuși și-au scos tehnica, utilajul agricol în stradă.

Vasile Mîrzenco: Ei au dreptul, toți avem dreptul să protestăm și toți avem dreptul să ne manifestăm așa cum credem noi că ar fi mai bine pentru soarta agricultorilor, dar noi ca organizație care îi reprezentăm pe agricultori și, în primul rând, se cuvine să ne îngrijim de nevoile lor trebuie să ținem cont și de aspectul general al situației economico-financiare din țară. Și nu suntem noi unica țară în lume sau în regiune care suntem îngenuncheați în această situație de ceea ce se întâmplă pe arena politică atât regională, cât și internațională. Creșterea aceasta de prețuri la tot ceea ce noi consumăm în agricultură, spre exemplu, carburanți, îngrășăminte nu este rezultatul activității proaste a actualei guvernări, este un impact al situației acesteia de conflict la nivel regional; nu noi livrăm gaze, noi suntem acei care trebuie să le procurăm și le procurăm la prețurile pe care ni le dictează furnizorul, de aceea este puțin neomenește chiar se poate de spus ca atunci când cineva este afectat din reaua voință a altcuiva, a neprietenilor noștri să mai venim și noi și să lovim tot în punctul acela unde lovesc cei care ne lovesc de mai mulți ani. De fapt, nu-i primul an, dar acum prețurile la produse și servicii au explodat în așa măsură din cauza prețurilor la carburanți și la gaze.

Vocea Basarabiei: Dvs. ați amintit ceva mai devreme că ministrul agriculturii, Vladimir Bolea, a reacționat, a explicat ce pot cei de la putere să facă, unde pot să cedeze, ce revendicări pot fi onorate și, ținând cont de această situație, totuși cei care au decis să protesteze au ieșit în stradă și au revendicări.

Vasile Mîrzenco: Fără ca să-mi explice și e drept că eu într-o discuție m-am și exprimat față de ei, că eu nu pot să-i sâcâi la fiecare pas cum o fac alții, că ei mai n-ar vrea cineva să se întâlnească în fiecare săptămână ori în fiecare zi cu ministrul, cu prim-ministrul. Nu-i normal lucrul acesta, fiecare avem funcțiile noastre și obligațiunile noastre, misiunile noastre și trebuie să avem niște abordări mai serioase, mai mature în relațiile cu oamenii.

Vocea Basarabiei: Bine, dar în câteva localități totuși s-a protestat? Iată, acum guvernarea ar mai putea interveni ca să schimbe situația și unde ar putea interveni?

Vasile Mîrzenco: Eu nu cred că guvernarea, chiar dacă ei au să protesteze, va veni cu soluții așa cum le cer protestatarii, fiindcă sunt limitate posibilitățile bugetare sau financiare ale statului. Și noi am zis mai devreme că trebuie, în primul rând, să ne preocupe problemele agricultorilor, dar ce rost are să lovim acolo unde știm că soluții nu vor fi, deoarece nu vor fi posibilități financiare ca să acopere aceste solicitări ale noastre.

Vocea Basarabiei: Una din revendicări este garanția de amânare a plăților scadente față de creditori. Cum s-ar putea face asta în forma bunei înțelegeri?

Vasile Mîrzenco: Iată aici eu tot nu sunt de acord cu autoritățile că nu au anunțat situație extraordinară în agricultură prin care s-ar fi soluționat și această problemă, adică relațiile agricultorilor cu creditorii, fiindcă atunci acei agricultori, și anume acei care au suferit din cauza secetei, dar, cu părere de rău, și această acțiune de identificare a lor și de sistematizare a informației, anume producătorii care au suferit și se cuvine să avem niște calcule economico-financiare, că începând de la care pierderi de recoltă fermierul cade sub incidența fermierului care a suferit grav în urma secetei și anume el să se bucure de aceste înlesniri: să-i fie prolongate creditele, să nu-i fie calculate penalități.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. credeți că autoritățile pot influența instituțiile bancare ca acestea să înțeleagă mai bine aceste necazuri ale fermierilor?

Vasile Mîrzenco: Dl ministru a avut întâlniri cu reprezentanții sistemului bancar și din explicațiile lui reiese că au fost toți de acord ca să ne vină în întâmpinare, dar nu este această formă de soluționare a unei asemenea probleme numai pe calea dialogului cu reprezentanții instituțiilor bancare. Trebuie să fie cadrul legal și cei din sistemul bancar, și noi trebuie să-l respectăm și în cazul de față, dacă era instituită această stare de urgență în agricultură, se scotea acest conflict, această contradicție.

Vocea Basarabiei: Așa se crede…

Vasile Mîrzenco: Așa cred și eu, nu numai cei de la „Forța Fermierilor” care insistent apasă pe acest punct. Și noi apăsăm pe acest punct, fiindcă și managerii din băncile comerciale sunt oameni diferiți și unii vor aborda anume în acord cu ceea ce le-a solicitat respectuos dl ministru, adică să aibă o atitudine prietenoasă față de acești agricultori și se cuvine să meargă la bancă să demonstreze, dar și managerii băncilor nu iau decizii de sine stătător, sunt consiliile de administrare, sunt stăpânii acestor bănci, acționarii și managerii nu pot lua decizii de prolongare, fiindcă toate acestea aduc pierderi. 

Vocea Basarabiei: Întrebarea mea era – eventual, dacă se instituia acea stare de urgență în agricultură, credeți că problemele ar fi fost rezolvate mai ușor?

Vasile Mîrzenco: Desigur, fiindcă fermierul care ar fi avut acest certificat la mână, chiar fiind chemat în judecată de către creditor, el nu poate fi tras la răspundere ca să plătească anumite despăgubiri în legătură cu faptul că n-a rambursat la timp creditul respectiv.

Vocea Basarabiei: Deci, dacă eu înțeleg corect, furnizorii de inputuri cer achitarea datoriilor și uneori le spun fermierilor, îi avizează că vor fi penalizați?

Vasile Mîrzenco: Sigur că sunt invitați, și nu numai băncile pot să acționeze în acest mod cu fermierii, dar și furnizorii de îngrășăminte, motorină, alte inputuri. Ei la fel cad sub incidența acestei hotărâri, dacă ea ar fi fost luată, că n-au ce cere anul acesta, dar de prolongat aceste datorii și de acoperit din recolta anului viitor, așa cum a fost în anul 2020. Acei care n-au putut achita în 2020 au achitat în 2021. Eu discut cu fermierii și mulți fermieri au relații destul de sănătoase cu furnizorii. Chiar mi-a spus un fermier că el n-a achitat peste un milion de lei pe motorină la o firmă și nu l-au sunat niciodată să-i spună să achite, dacă au văzut că el a căzut în așa dificultate, în schimb el când a avut posibilitate să achite, în primul rând, i-a achitat acestei companii ca să fie convinși odată în plus că el este un client de bună-credință.

Vocea Basarabiei: Cum credeți, acum mai merită de insistat pe instituirea stării de urgență în agricultură?

Vasile Mîrzenco: Eu cred că guvernarea ar putea să instituie această stare de urgență, fiindcă încă nu sunt făcute totalurile pe toți fermierii și pe toate suprafețele care au suferit în urma secetei și în ce proporții anume. E mult de lucru aici ca să faci aceste lucruri, dacă nu s-au făcut la timp, pentru că noi nu avem o lege care să oblige la modul serios autoritățile publice locale, comisiile respective, care trebuia când s-a dat startul și s-a văzut că situația e gravă de atunci de început și acum să avem informația, dar altfel n-o să fie soluționată această problemă a relațiilor producătorilor agricoli, care au probleme în urma secetei cu furnizorii, dacă n-o să fie soluționată astfel încât acești producători să-și poată continua anul acesta lucrările agricole, adică noul sezon agricol. Ei și așa au probleme, chiar dacă va fi instituită această stare de urgență și lor li se va intra în situație ca să amânăm aceste datorii pentru anul viitor, ei oricum au probleme, fiindcă nu au mijloace cu care să înceapă un an agricol serios, nu așa, semănăm de dragul semănatului, fără fertilizanți, fără semințe de calitate, fără îndeplinirea lucrărilor la timp, că nu ne putem permite să procurăm cantități suficiente de motorină, ca să îndeplinim lucrările la timp și calitativ și fără ca să plătească angajații. Și această problemă încă mai este.

Vocea Basarabiei: E un lanț de probleme și trebuie urgent de intervenit.

Vasile Mîrzenco: De atâta eu cred că ar trebui ca autoritățile să pătrundă mai adânc în gravitatea situației care s-a creat și noi trebuie să fim destul de înțelegători și toleranți, dar pas cu pas să vedem anume ce trebuie să îndeplinim ca să ne putem continua activitatea.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.