VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Valentin Delinschi: Au fost găsiți mulți vinovați și n-au mai fost puși la dubă, n-au mai fost…

Bună dimineața, dragi prieteni ai Vocii Basarabiei! Sunt Iulian Ciocan și vă invit din nou să urmăriți, să vizionați, să ascultați „Radiografia Săptămânii”, o emisiune în care iau în dezbatere teme de actualitate cu oameni din zona artei și culturii. Invitatul meu din această dimineață este, zic eu, un observator atent al realității noastre, actorul Valentin Delinschi.

Valentin Delinschi, bine ai venit la Vocea Basarabiei!

Valentin Delinschi: Bună dimineața! Bine v-am găsit la această oră frumoasă de început, pentru că această oră este un început frumos al zilei și mai ales că suntem într-o zi de miercuri, o zi sfântă, să fie binevenită această discuție care țin eu s-o avem foarte frumoasă astăzi.

Vocea Basarabiei: Vreau să încep, nu avem cum evita acest subiect, protestele Partidului „Șor”, de fapt, acolo e vorba de un soi de „mișcare pentru popor”, al cărei nucleu îl constituie Partidul „Șor”. Deci, a avut loc un protest mai mărișor pe 12 martie și unul mai micuț deunăzi. Iată am văzut câteva declarații ale unor oficiali, șeful administrației prezidențiale Andrei Spînu a spus că nu e un protest, ci o încercare eșuată a Rusiei de a destabiliza Republica Moldova. Au fost niște altercații acolo, protestatarii au încercat să intre din nou în Piața Marii Adunări Naționale, poliția a reușit cumva să-i împingă înapoi și s-au auzit din nou niște sloganuri care se aud mai mereu: „Jos Maia Sandu!”, „Anticipate!”, ei vor cumva să li se plătească facturile pentru lunile de iarnă. Vreau să te întreb, cum vezi tu aceste proteste?

Valentin Delinschi: Sunt niște proteste politice. Desigur că ele au mai fost, acesta de pe 12 martie a fost un protest de o amploare mai mare și sunt sigur că au să mai fie aceste proteste, pentru că aici se varsă bani. Cineva care a fost la conducere și a fost scos din post, a dat bir cu fugiții, s-a întâmplat ce s-a întâmplat cu furtul miliardului, vor să se întoarcă înapoi, pentru că se varsă baniaici. Sigur că, văzând toată gloata, să-i spun așa, pentru că arată ca o gloată, într-adevăr, oricât de mulți ar fi. Eu m-am uitat în ochii lor, pe fețele lor și am văzut ce contingent de lume vine la aceste proteste. Sunt niște țărani adunați de prin toate satele la care li se plătește și li se spune anume ce să vorbească. Ei nu vorbesc altceva, pentru că am întrebat-o pe o doamnă, care mi s-a părut mai cumsecade, de ce a ieșit în piață și ea a spus: „Jos Maia Sandu!”. Și mai departe? - Și atât. Ea știa atât să spună: „Jos Maia Sandu!”, nu mai mult.

Vocea Basarabiei: Adică, nu putea să explice de ce vrea s-o dea jos pe Maia Sandu?

Valentin Delinschi: Păi, sigur că nu putea să explice. Dar pe oricine ai fi întrebat dintre ei, că am văzut fețele lor, o parte din ei sunt alcoolici, văzându-i cum strigă și răutatea asta în ei, ei sigur că sunt antrenați, sigur că sunt plătiți foarte bine, ca să strige numai atâta: „Jos Maia Sandu!”, „Jos guvernul!” ș.a.m.d. Ce poți să ceri de la ei mai mult? Eu îmi cam imaginez, să merg în satele acestea ale lor de unde îi adună și văd în ce stare și cum trăiesc ei. Într-adevăr, trăiesc niște oameni necăjiți care sunt plătiți, sunt plătiți, dar noi ne vindem, adică noi suntem un popor care ne vindem. Eu aș spune că chiar și din marea intelectualitate a noastră, dacă s-ar găsi cineva din partide să le dea o sumă mare de bani, toți se vând. Noi toți ne vindem, noi suntem un popor care ne vindem.

Vocea Basarabiei: Am înțeles, dar ei cumva mai vor și facturile să le fie plătite.

Valentin Delinschi: Păi, facturile și noi vrem, nu numai ei. Șed și mă întreb, și noi suntem indignați, să vă spun drept, și eu sunt indignat că au crescut facturile, dar lefurile au rămas aceleași. Și eu sunt indignat, dar șed și mă gândesc că poate este o perioadă când se întâmplă ceva în țara asta, poate că trebuie s-o trecem, peste o perioadă oarecare se mai normalizează niște lucruri, pentru că noi știm cum am ajuns la lucrul acesta.

Vocea Basarabiei: Și de bine, de rău, guvernanții au dat și niște compensații, nu?

Valentin Delinschi: Păi sigur că s-au dat compensații. Am primit și eu compensații, spre bucuria mea. Adică se întâmplă ceva totuși, se găsește ieșire din situație, dar asta nu se face peste noapte. Și ei nu înțeleg lucrul acesta că nu se face peste noapte, lor să li se plătească facturile, dar sigur că pentru asta ei sunt plătiți, ca să scandeze și să vină cu lozincile acestea. Sunt plătiți, și sunt plătiți binișor, aduși, e o conveniență pentru ei.

Vocea Basarabiei: Întrebarea mea este - dacă ei nu ar fi fost plătiți, ar mai fi reușit dna Tauber să adune atâta lume?

Valentin Delinschi: Nu! Eu sunt sigur că dacă nu ar fi plătiți, ar fi fost 2-3 autobuze, dacă ar fi venit cineva, dar nici aceia nu ar fi venit, pentru că vă spuneam că pe timpuri scriam eu niște scenarii de TVC: „Dacă îmi dai 50 de lei, eu votez pe cine vrei”; „Dă-mi 3 kile de ulei, și eu votez pe cine vrei”. Sigur că Șor a devenit un lider de ăsta de-al lor, care le promite, le plătește, nu mai știu ce, dar asta se face numai cu bani. Dacă nu li se plătea să vină să facă scandările acestea, cred că n-ar fi făcut sau le-ar fi făcut, dar un picușor în alt mod, pentru că eu aș spune că și noi aceștia de la Chișinău, și nu numai de la Chișinău, sunt oameni care au mintea mai lucidă și înțeleg ce se întâmplă, pentru că se fac proteste și în Franța, și în Spania, în toată lumea se fac proteste, oameni buni, pentru că toată lumea vrea ceva, se întâmplă ceva. În România, de exemplu, am lucrat niște ani în România, în România dacă se ridica prețul la ceva și nu se ridica și salariul, era toată România în stradă. Am fost martor, lumea era în stradă, noi cam trecem, s-a ridicat prețul la carburanți, știți de câte sute de ori s-a ridicat, iată, nouă ne convine, a trecut, peste noapte ne-am deprins.

Vocea Basarabiei: Dar chestia asta mi se pare foarte îngrijorătoare, dacă acești oameni vin numai pentru bani și numai pentru a li se plăti niște facturi, adică ce fel de oameni ar fi aceștia, cumva debusolați sau oameni foarte egoiști, sau cum am putea să-i caracterizăm?

Valentin Delinschi: Noi când o să începem să caracterizăm națiunea asta a noastră moldovenească, să nu spunem că, da, sigur că suntem români, dar sângele acesta al nostru, noi, totuși... Chiar recent am avut o lecție cu niște elevi despre trădători, căci de la Hristos încoace sunt trădări și de la Decebal sunt trădări, și de la Ioan cel Groaznic și de la mulți-mulți alții, noi avem trădători, sunt oamenii care...

Vocea Basarabiei: Deci, mulți din aceștia care vin tu îi vezi ca pe niște trădători?

Valentin Delinschi: Sigur că da! Sigur că da, pentru că eu ascult scandările lor, ei altceva nu știu decât să strige, că au mai fost încercări de a se apropia cineva de ei să intre într-o discuție cu vreunul dintre ei. Nu s-a găsit niciunul măcar care să discute calm și normal ce vor ei, ei știu atât, li s-a dat suma de bani și ei atâta știu: atâta să spui, mai mult nimic.

Vocea Basarabiei: Eu, ca jurnalist, am încercat chiar să discut la mai multe proteste cu diferiți protestatari, este foarte greu, fiindcă mulți dintre ei nu vor să discute, deși sunt unii care vor, dar, până la urmă...

Valentin Delinschi: ...se tem, pentru că dacă află... Mă rog, au venit și ei în piață pentru ceva, să-și ia un ban, sigur că ar putea să discute, doar că, nu știu, în altă parte, în alt loc, numai nu la mitingurile acestea care se fac în piață.

Vocea Basarabiei: Tu ai pomenit acest cuvânt - „trădător” - și pentru că l-ai pomenit, iată ce vreau să spun: ministra de interne, Ana Revenco, a venit cu un avertisment după mitingul din 12 martie. Ministerul Afacerilor Interne, a zis dna Revenco, nu va admite ca infractorii și trădătorii să ascundă violențele sub umbrela dreptului la protest. Trădătorilor de țară le transmit că în curând vor fi în fața judecății, oricât de mulți bani ar primi pentru a distruge țara. Așa va fi?

Valentin Delinschi: Da, dar eu am auzit asta mulți ani în urmă. Eu am auzit asta și înainte de a veni Maia Sandu cu toată echipa, eu am auzit cuvintele acestea, dar nu s-au întâmplat.

Vocea Basarabiei: Adică, cumva nu ți se pare...

Valentin Delinschi: Nu, nu, nu m-au frapat absolut deloc. Și n-au să fie închiși, eu nu cred, eu nu cred, pentru că a fost posibil...

Vocea Basarabiei: Dar e vorba de ministra de interne, care spune foarte clar, așa, tranșant...

Valentin Delinschi: Eu am înțeles, dar dacă li s-a permis tuturor celor care erau cei mai mari infractori, pe care îi știau că sunt infractori, li s-a permis să fugă din țară și li se permite până în ziua de azi să comande de peste hotare, ei nefiind în țară, ei fiind infractori, într-adevăr, li se permite. De ce li se permite, de ce nu se închide toată treaba asta? Dar dacă li se permite, înseamnă că... Eu sunt dezamăgit, într-adevăr, de multe promisiuni care au fost făcute că toți au să fie băgați la dubă, au fost găsiți mulți vinovați și n-au mai fost puși la dubă, n-au mai fost.

Vocea Basarabiei: Da, da, cum a fost clasat dosarul Jizdan, dacă ai auzit.

Valentin Delinschi: Da. Și ce s-a întâmplat? Nu s-a întâmplat nimic, pentru că noi suntem țărișoara asta care (fac o paranteză) așteptăm sau Vestul, sau Estul, numai nu noi. De ce nu noi? De ce nu ne facem noi treabă în țara noastră, fără să așteptăm să intervină ceia sau să intervină ceilalți? Este foarte normal să se pună la punct, odată să se adune toate impozitele, pentru că eu știu că jumătate din impozite nu se strâng. Dacă s-a strânge în Moldova toate impozitele, într-un an de zile noi ne-am hotărî toate problemele - și ale bătrânilor, și ale școlilor, și ale profesorilor, și ale intelectualității, ale tuturor.

Vocea Basarabiei: Care, în opinia ta, este cea mai mare problemă cu impozitele, salariile în plic” sau altceva?

Valentin Delinschi: Nu, salariile declarate. Cu salariile „în plic” pe urmă o pățim, că ajungem la pensie și ne plângem că avem pensii mici. D-apoi cum să ai pensie mare, dacă n-ai plătit impozitele? Dar ar trebui să fie plătite impozitele, să fie luate măsuri.

Vocea Basarabiei: Mulți dintre acești protestatari au pensii mici...

Valentin Delinschi: Au pensii mici, da. Ei sunt cei mai vulnerabili, ei sunt cel mai ușor de manipulat, anume aceștia care au pensii mici sunt necăjiți, eu spun că sunt trădători, dar sunt și necăjiți, și eu îi înțeleg pe ei. Eu îi înțeleg, eu merg doar la țară, că am și eu mama la țară, și merg încolo și văd cum trăiește lumea la țară, eu văd condițiile în care trăiesc. Sigur că îi găsesc pe cei mai vulnerabili, îi prind, acolo se face anunțul numai, președintele sau primarul, sau nu știu cine a făcut un anunț: „Măi băieți, niște bani de câștigat! Iaca trebuie de mers și de făcut lucrul acesta”. Și sigur că pentru banii aceștia ei merg.

Vocea Basarabiei: Cine-i de vină că avem totuși și în 2023 atâția oameni, cum zici, vulnerabili, care o duc foarte greu?

Valentin Delinschi: Cred că noi toți.

Vocea Basarabiei: Toți?

Valentin Delinschi: Toți, nu numai conducerea.

Vocea Basarabiei: Și nu numai ei, dar toată societatea?

Valentin Delinschi: Toți suntem! Dacă iese Partidul „Șor” și face proteste, de ce noi, ăștilalți de dreapta, nu ieșim? De ce nu ieșim?

Vocea Basarabiei: Dar chiar de ce nimeni nu iese? Apropo, se vorbea pe rețelele de socializare că ar fi bine să existe și un contraprotest.

Valentin Delinschi: Sigur că da! Acolo stau 20 de mii sau câți, lasă să stea 40 de mii și în partea astălaltă. Să stăm la un hotar așa, să discutăm, să răcnească ei și noi să stăm să-i ascultăm, dar să vadă că încă și nouă ne pasă, nu numai lor.

Vocea Basarabiei: Poate se va face un asemenea contraprotest...

Valentin Delinschi: Să dea Dumnezeu să se facă, pentru că eu vreau să vă spun un lucru, de ce nu? De aceea că noi suntem nepăsători, suntem un popor nepăsător, nouă nu ne pasă, nu ne pasă că s-a întâmplat ceva, mie să-mi fie, cumva-cumva să-mi strâng mie o bucățică de nu știu ce, să-mi fie bine și nu mă interesează mai departe. Așa suntem noi.

Vocea Basarabiei: Din ceea ce spui, ar ieși că suntem nepăsători și egoiști cumva, adică ne interesează doar propriul nostru profit?

Valentin Delinschi: Corect! Nu știu, eu aș fi cred că în frunte, să vină cineva și să spună, într-adevăr, trebuie cineva din marii conducători să spună: „Haideți să facem și noi un protest, un marș”.

Vocea Basarabiei: Poate Partidul Acțiune și Solidaritate? De ce nu face?

Valentin Delinschi: Păi, de ce nu face?...

Vocea Basarabiei: Uite, a fost aici tot un artist plastic, pictorul Iurie Matei, care a spus că el crede că guvernarea trebuie să intervină mai dur legat de aceste proteste.

Valentin Delinschi: Sigur că da, dar vreau să spun că la guvernare a venit foarte mult tineret care nu aș spune că nu sunt competenți, dar aș spune că e prea devreme să ocupe posturile acestea pe care le ocupă, pentru că ei nu sunt pregătiți...

Vocea Basarabiei: Nu au experiență?

Valentin Delinschi: Nu au experiență! De ce înainte vreme, să nu vorbim de regimul ăla, făceau școli de partid, și-i învățau, ei veneau atât de bine instruiți ca să poată conduce, aceștia nu pot, au venit niște copii, într-adevăr, care nu pot conduce.

Vocea Basarabiei: Dar se spune că acești tineri sunt bine școliți, că își știu meseria, sunt profesioniști?

Valentin Delinschi: A fi bine școlit e una și a conduce cu un popor e cu totul altceva. Agronomii cei mai buni erau cei care treceau experiența vieții, nu agronomul care a ieșit, a făcut facultatea 4 ani și a venit în colhoz și el începe să-l învețe pe un om în etate care cunoaște atât de bine cum merge toată treaba și semănăturii, și încolo, încoace, el vine școlit de la universitate, dar el nu are experiență.

Vocea Basarabiei: Valentin, dar eu o să te contrazic, până acum am avut tot felul de bătrânei, care s-au perindat la putere și mare lucru nu au făcut.

Valentin Delinschi: Da, de aceea că bătrâneii aceștia au fost conduși de cine au fost conduși. Eu voiam să ajung la discuția asta. S-au marcat 30 de ani de independență a noastră. La independența noastră, guvernarea a felicitat toți președinții care au fost în acea perioadă. Ei trebuiau felicitați?! Asta pe mine mă doare. Da, într-adevăr, guvernarea, iaca, este PAS-ul care i-a felicitat. Eu îs cu PAS-ul, mă rog, că îi cunosc și ei luptă cum pot și ei cu ceea ce s-a întâmplat cu țara asta.

Vocea Basarabiei: Îți place această guvernare, dar, în același timp, ai niște reproșuri?

Valentin Delinschi: Am niște reproșuri nu față de toți, pentru că sunt unii care își știu treaba, dar sunt și unii care nu sunt la locul lor.

Vocea Basarabiei: Dar un exemplu ai putea să ne dai, unul singur, să zicem, sau nu e cazul?

Valentin Delinschi: Nu numai unul, sunt și mai mulți, dar nu e cazul...

Vocea Basarabiei: OK!

Valentin Delinschi: Și o să mă întorc să spun încă câteva cuvinte despre toți președinții aceștia ai noștri care au dus țara de râpă în acești peste 30 de ani.

Vocea Basarabiei: Dar să le spunem pe nume - Mircea Snegur, Petru Lucinschi, Vladimir Voronin, Mihai Ghimpu a fost interimar o vreme și dl Nicolae Timofti, care a încercat să mai facă ceva.

Valentin Delinschi: Ei, și până la Dodon, și până încoace, și nu s-a întâmplat nimic.

Vocea Basarabiei: Deci, nu le-ai fi mulțumit acestor foști președinți?

Valentin Delinschi: Nu, absolut!

Vocea Basarabiei: Te leagă amintiri proaste de ei?

Valentin Delinschi: Și mai am încă, pentru că, oricum, ne-am oprit la Șor și ce se întâmplă în țara asta a noastră. A fost o sărăcie făcută artificial, după ‘89 încoace, o sărăcie artificială, că nu primeau salarii medicii, profesorii, asta a fost o sărăcie artificială, că bani erau, dar a fost făcută o sărăcie artificială, ca să se scape de intelectualitate. Au plecat toți peste hotare și au rămas cine?

Vocea Basarabiei: Cine, conducerea Moldovei?

Valentin Delinschi: Păi, un milion, câtă lume a plecat? Hai să spunem că un milion au plecat. De ce au plecat, de ce au plecat doctori buni, de ce au plecat profesori buni ș.a.m.d.?

Vocea Basarabiei: Eu sunt de acord, dar cine a avut această intenție?

Valentin Delinschi: Cine? Instituțiile care se ocupă de asta, cred că multă lume se ocupă de lucrul acesta, ca să se scape și în țara asta să se facă... Sigur că serviciile secrete, sigur că cei care erau la putere atunci, eu îmi amintesc un lucru, că veneau rușii după ‘89 și se adresau să-i învăț limba română, pentru că a fost dat ordin rușii să învețe limba română. Și rușii au început să învețe limba română, într-adevăr, vă spun eu din ceea ce știu, nu vă spun din auzite și se vede că a fost dat un telefon, cineva i-a dat un telefon lui Mircea Snegur și Mircea Snegur a aruncat o replică: „Să nu ne grăbim, să nu ne grăbim...” Și s-a terminat, și rușii n-am mai învățat limba română.

Vocea Basarabiei: Înțeleg că Mircea Snegur nu e prea simpatizat de tine, așa?

Valentin Delinschi: Dar nu numai Mircea Snegur, cam toți care au venit unul după altul... Nu știu, a fost o explozie bună, pentru că noi atât de tare plângeam la începuturile acelea de independență a noastră și am văzut că noi nu am avut ce face, noi nu suntem în stare, am căpătat independența, dar nu putem să fim independenți, că totdeauna noi vrem să fim sau cu ceia, sau cu ceilalți, ne tragem, nu putem să fim noi singuri și să fim noi stăpâni. Veneam dintr-un turneu din România și la vamă vorbeam că un vameș că, iată, „intrați în NATO și noi vrem în NATO și în Uniunea Europeană”, dar el mi-a spus: „Măi băieți, faceți-vă ordine în țara voastră, nu umblați voi cu NATO, faceți-vă voi și fiți voi gospodari în țara voastră”. Noi nu suntem gospodari în țara noastră, nu suntem.

Vocea Basarabiei: OK, Valentin, dar acum guvernarea PAS a spus că obiectivul nostru, țelul nostru, scopul nostru principal este integrarea europeană, am obținut și acest statut de stat-candidat la aderarea la UE. Deci, acum se pare că am pornit mai serios cumva pe o cale așa...

Valentin Delinschi: Am pornit mai serios, dar cu pași mici. Să dea Dumnezeu, noi credem toți în lucrul acesta, dar pentru asta noi avem multe obstacole. Vedeți, noi vorbim de toate manifestările acestea, foarte multe obstacole sunt. Este foarte greu, nu știu ce trebuie de făcut, pentru că întotdeauna tot moldovenismul acesta al nostru, tot populismul care dăinuie prin sufletele noastre nu știu ce trebuie de făcut, că noi suntem vânzători. Cum am spus de la început, suntem vânzători. Dacă cuiva nu-i convine și are bani mulți, și este plătit de cineva din afară să destabilizeze lucrurile în țară și mersul acesta către Europa, înseamnă că o să investească bani mulți și o să găsească oameni plătiți care au să iasă și au să facă mitingurile care se fac până în ziua de azi, ca să încurce lucrul acesta. Eu vreau să-i întreb pe aceștia care ies din partea Partidului „Șor” - ce vor ei? Hai, lasă, „Jos Maia Sandu!” și vine altcineva, vine Șor sau vine altul, cum cred ei că o să fie mai bine? Cum cred, de unde?

Vocea Basarabiei: Ei zic că oamenii imediat vor ieși din sărăcie și vor trăi mai bine, vor avea pensii și salarii mai mari, așa zic ei.

Valentin Delinschi: De unde? Eu nu știu de unde. Cred că o să le dea rușii bani? Eu nu cred că o să le dea rușii bani. Și dacă Marina Tauber a spus, chiar a fost înregistrat că a spus: „da, noi am furat miliardul”, ea doar a spus: „da, noi am furat miliardul”. Sau a spus-o în glumă, dar a spus: „da, noi am furat miliardul”. Dacă este în față lucrul acesta, de ce nu se iau măsuri?

Vocea Basarabiei: Valentin, mulți remarcă un soi de contrast vestimentar dintre Marina Tauber, care este îmbrăcată foarte bine și unii protestatari foarte prost îmbrăcați. Eu am văzut unul cu bocancii plini de glod, într-un costum de sport ponosit...

Valentin Delinschi: Păi, acela a fost filmat numai, dar dacă îi filmau pe mai mulți, cred că erau vreo 30%.

Vocea Basarabiei: Acest contrast ar trebui să ne îngrijoreze, ar trebui să-l remarcăm sau nu ar trebuisă-l remarcăm?

Valentin Delinschi: Sigur că da! Eu aș vrea s-o întreb pe Marina Tauber: „Ce cauți tu, doamnă stilată, cu telefoane de sute de mii, ce cauți tu între gloata asta, ce cauți tu între ei?” (...)

Autor

  • Iulian Ciocan

    Este realizatorul și moderatorul emisiunii „Radiografia săptămânii, o trecere în revistă a subiectelor de actualitate cu invitați din zona culturii, și autor al rubricii „Antiteze”. Timp de 20 de ani a activat la Radio Europa Liberă, biroul din Moldova. Este scriitor, eseist.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.