VOCEA CARE NE UNEȘTE

Vaccinul Sputnik-V a ajuns la Chișinău

142 de mii de doze de vaccin Sputnik-V, donate de Federația Rusă Republicii Moldova, au ajuns sâmbătă, 24 aprilie, la Chișinău. Președintele Maia Sandu nu a mers la ceremonia de întâmpinare a vaccinurilor, contrar afirmațiilor președintelui PSRM, Igor Dodon, care își adjudecă meritul obținerii acestei donații și care a spus mai devreme că intenția șefei statului de a veni la aeroport (așa cum s-a întâmplat în cazul altor donații, n.r.) e un cinism fără margini, transmite IPN.

Igor Dodon a mers personal la Moscova pentru ca, împreună cu un grup de deputați din Duma de Stat a Federației Ruse, să aducă vaccinul Sputnik-V în Republica Moldova. Ajuns la Chișinău, însoțit de delegația Federației Ruse, liderul PSRM a spus că au fost încercări de a bloca livrarea vaccinului. Igor Dodon susţine că a întâmpinat piedici la semnarea contractului, întrucât partea moldovenească nu a vrut să-l semneze, dar a evitat să ofere detalii. Cele 142 de mii de doze de vaccin sunt oferite sub formă de donaţie, partea rusă asumându-și și cheltuielile de transportare. „Le-am adus personal pentru ca eu am iniţiat discuţiile cu conducerea Federaţia Rusă în legătură cu livrarea acestui vaccin”, a declarat Igor Dodon.

La ceremonie a fost prezentă şi președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, care a menţionat că vaccinul este foarte aşteptat în Republica Moldova. În perspectivă, autorităţile de la Chişinău planifică să procure acest tip de vaccin, din banii bugetului de stat, a afirmat Zinaida Greceanîi.

Mai devreme, Igor Dodon i-a sugerat Maia Sandu, în calitatea ei de promotor al unei politici prooccidentale, să nu vină la Aeroportul Internațional Chișinău la evenimentul de recepționare a lotului de vaccin „Sputnik-V”. „Ea vrea să vină să întâmpine vaccinul la aeroport. Este un cinism fără margini”, a spus Dodon, în cadrul unei emisiuni televizate.

Autoritățile ruse au anunțat că vor dona Republicii Moldova 180 de mii de doze de vaccin, dintre care 60 de mii pentru regiunea transnistreană.

Lotul de 142 de mii de doze de vaccin Sputnik V va permite accelerarea procesului de vaccinare. Donația acordată Republicii Moldova de Federația Rusă deschide posibilitatea extinderii categoriilor de persoane vaccinate. Este mesajul președintelui țării, Maia Sandu, după ce dozele de vaccin au ajuns la Chișinău, citată de  către IPN.

Președinta a mulțumit Federației Ruse și a reiterat că vaccinarea și păstrarea în continuare a măsurilor de protecție sunt șansa de a reveni la normalitate. „Este important că într-o perioadă cât mai scurtă să se vaccineze cât mai mulți cetățeni, așa încât să protejăm viața și sănătatea noastră și a celor dragi. Statul trebuie în continuare să facă tot posibilul pentru a aduce în țară cât mai multe doze de vaccin, dar și să asigure acces la mai multe tipuri de vaccin, așa încât cetățenii să poată alege”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Dozele de vaccin Sputnik-V, donate de Federația Rusă Republicii Moldova, au ajuns la Chișinău astăzi, 24 aprilie. Maia Sandu nu a mers la ceremonia de întâmpinare, contrar afirmațiilor președintelui PSRM, Igor Dodon, care își adjudecă meritul obținerii acestei donații și care a spus anterior că intenția șefei statului de a veni la aeroport e un cinism fără margini.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

cele mai populare