VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/Tatiana Nistorică, fost secretar de stat al Min. Agriculturii: Cei care au ca scop doar obținerea profitului dintr-o afacere, nu vor face niciodată agricultură ecologică

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează vom vorbi despre agricultura bio, despre beneficiile pentru cei care activează în acest domeniu important, dar și despre unele istorii poate de succes din acest domeniu. O să vorbim cu dna Tatiana Nistorică, președinta Asociației MOVCA. MOVCA este una dintre asociațiile care promovează interesele producătorilor din agricultura ecologică, este un nume deja cunoscut și pe plan intern, și pe plan extern, pentru că am urmărit cu ce vă ocupați și am văzut că participați la diverse evenimente organizate la nivel internațional, de la expoziții până la alte evenimente. Tatiana Nistorică este și consultant național pentru certificarea veterinară…

Tatiana Nistorică: Am fost consultant pentru certificarea veterinară, dar în prezent sunt expert național în cadrul Organizației Națiunilor Unite pentru Agricultură și Alimentație, segmentul Genetica animalelor.

Vocea Basarabiei: Dna Tatiana Nistorică a deținut funcții de secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, așa că o să vă punem pe finalul acestei discuții și câteva întrebări care țin de relația privat-guvern, autoritățile centrale și cei care vor un mediu mai prietenos pentru ca să fie dezvoltate afacerile în Republica Moldova. În conducerea asociației activați de mai mulți ani, da?

Tatiana Nistorică: Imediat ce am plecat de la minister, în august 2021 am venit la asociație și Adunarea generală m-a ales să fiu președintă.

Vocea Basarabiei: De ce a fost nevoie ca în Republica Moldova să apară o asemenea asociație?

Tatiana Nistorică: Pentru că avem producători în sectorul agricultura ecologică și interesele producătorilor din acest sector trebuie să le reprezinte cineva. Este mult mai ușor pentru producători când reprezintă interesele și lobează interesele lor pe partea de business, pe partea de cadru legislativ-normativ o organizație care întrunește toate problemele și toate interesele la toți producătorii din sector, asta este foarte important, nu degeaba se spune că acolo unde sunt mulți puterea crește. Respectiv, fiind uniți și cu interese comune, avem rezultate spre final.

Doar un procent din terenuri sunt certificate ecologic, dar scopul nostru este să mărim atât suprafața, cât și numărul de producători

Vocea Basarabiei: Dar haideți poate să mai facem o precizare. Per ansamblu din agricultura Republicii Moldova cât i-ar reveni agriculturii bio?

Tatiana Nistorică: Din păcate și spre regret, la moment noi avem doar 1% din terenuri.

Vocea Basarabiei: Un singur procent?…

Tatiana Nistorică: Un singur procent din terenul agricultură certificat ecologic, dar scopul nostru este de a mări atât suprafața, cât și numărul de producători din acest sector, pentru că, până la urmă, noi suntem o țară mică și poziția mea a fost mereu că nu putem produce industrial, noi trebuie să dăm un produs cu plusvaloare și la preț, și la calitate, și acestea pot fi doar produsele din agricultura ecologică, cu siguranță.

Vocea Basarabiei: Noi când mergem la piață încercăm să căutăm vânzători care vând aceste produse ecologice, unii ne mai spun adevărul, alții mai trișează și oricum ne conving că trebuie să luăm un produs de calitate, dar ce este un produs ecologic?

Tatiana Nistorică: Un produs ecologic este un produs care nu este tratat cu chimie. Dacă să facem o paralelă ce ar însemna „bio”, „bio” înseamnă viață din latină, dar pesticidele care se utilizează în agricultura convențională provin din două cuvinte, unul latin, altul grecesc – „pesto” și „cidos”, care în traducere ar fi ucidere sau moarte. Respectiv, agricultura ecologică promovează produsele bio, produsele pline de viață. Asta este.

Vocea Basarabiei: Și atunci mai spuneți-ne ce produse bio, ecologice avem noi în Republica Moldova, în domeniul legumiculturii, în domeniul pomiculturii, în domeniul zootehniei, unde sunt și care sunt aceste produse?

Tatiana Nistorică: Avem în toate sectoarele producători în agricultura ecologică certificați deja, începând de la cereale, mare parte a produselor sunt cerealele din agricultura ecologică, și finalizând cu pomușoare, legume, nuci, alune. Apropo, alunul la noi în republică considerabil cresc suprafețele certificate ecologic și acesta este doar un plus și beneficiu, inclusiv pentru țară, pentru consumator, este un produs bun pe piață la noi, sănătos, cât și pentru fermieri, pentru că, până la urmă, acest produs poate fi vândut cu un preț mai mare decât produsele convenționale, reieșind din calitate.

Vocea Basarabiei: În zootehnie există produse bio?

Tatiana Nistorică: Da, în segmentul zootehnic avem certificată deja apicultura, producem miere ecologică, sunt ferme interesate să treacă în conversie, mă refer la faptul că se pregătesc deja pentru a fi certificate ecologic, ferme de producere de lapte, avem două ferme în asociație și acesta este un factor foarte îmbucurător, pentru că, până la urmă, simbioza relațiilor din sectorul zootehnic și agricultură nu trebuie să dispară. Ea este necesară atât la fertilizarea solului, utilizarea îngrășămintelor de origine animală, cât și viceversa, utilizarea produselor ecologice pentru nutreț, folosite ca nutreț pentru animale este o formă care este necesară vieții și dă produse sănătoase.

Vocea Basarabiei: Produsele acestea bio au piață de desfacere, ele sunt mai scumpe, prețul uneori totuși arde buzunarul cetățeanului?

Tatiana Nistorică: Ele sunt mai scumpe, dar nu sunt considerabil mai scumpe față de produsele convenționale, sunt organizate târguri, inclusiv „EcoLocal”, unde sunt vândute produsele ecologice.

Cu regret, cerealele noastre produse ecologic merg la export, așa că ne propunem să asigurăm o procesare la noi acasă

Vocea Basarabiei: Prea puțin, nu?

Tatiana Nistorică: Da, prea puțin. Asociația noastră, MOVCA, are un site de comerț electronic, Biofood, la care noi lucrăm pentru a-l dezvolta și, respectiv, vânzările online sunt accesibile pentru consumatori.

Vocea Basarabiei: Mai nou, în unitățile mari comerciale găsim rafturi speciale unde sunt etalate aceste produse. 

Tatiana Nistorică: Da, sigur că sunt rafturi speciale bio. E un pic dureros, pentru că produsele bio pe aceste rafturi noi întâlnim puține din Republica Moldova, marea majoritate sunt de import și vă explic care ar fi motivul, noi producem, dar segmentul de procesare, din păcate, lipsește în acest sector. Respectiv, marea majoritate a cerealelor produse în sectorul ecologic merge la export ca materie primă, ceea ce nu ar trebui să fie. Acum, inclusiv asociația și un grup mare de membri direcționează toate capacitățile lor pentru a dezvolta sectorul de procesare, asta ar permite produsul finit, produsul care trebuie să ajungă la consumator să fie procesat în Republica Moldova și să avem pe rafturi produsele noastre fabricate în Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Dar ca să fie procesate trebuie unități, unitățile acestea cer bani să fie investiți?

Tatiana Nistorică: Exact. Pentru asta am avut discuții la Ministerul Agriculturii, avem toată deschiderea dlui ministru Bolea pentru a ne susține sectorul agricultură ecologică și propunerile noastre sunt un pic de schimbat măsurile de subvenționare și de pus accentul pe agricultura ecologică.

Vocea Basarabiei: De ce e nevoie de pus accentul pe agricultura ecologică? În perspectivă credeți că tot mai mulți oameni vor căuta anume produse ecologice?

Tatiana Nistorică: O politică corectă, o politică atractivă pentru sector atrage investiții în sector și asta ne dorim noi, scopul nostru este să avem cât mai multe produse sănătoase în Republica Moldova, la noi acasă.

Vocea Basarabiei: Dar vreau un pic să vorbim despre acest potențial care trebuie să fie valorificat și din punctul de vedere al capacității umane, și al terenurilor, suprafețelor.

Tatiana Nistorică: O să revenim la acest subiect, dar voiam la întrebarea precedentă, care a fost cu produsele autohtone, vreau să menționez că recent noi am semnat un parteneriat de colaborare cu Asociația Bio-România…

Vocea Basarabiei: Da, eu îmi scrisesem: „MOVCA și Bio-România vor coopera pentru a atinge obiectivul ca 25 la sută din terenurile agricole să fie certificate bio până în anul 2030”.

Tatiana Nistorică: Exact. Asta este politica Comunității Europene, dar la produsele autohtone avem o înțelegere cu frații noștri din România, cu Asociația Bio-România ca materia primă produsă în Republica Moldova să fie procesată, că ei au deja unități de procesare, să fie procesată peste Prut și ulterior să se întoarcă înapoi produsul pentru consumatorul nostru. Sper să realizăm cu succes acest proiect până la finele anului și să avem cât mai curând posibil produse ecologice, produse autohtone pe rafturile magazinelor. 

Vocea Basarabiei: Și următoarea întrebare era să vorbim despre potențialul care poate fi valorificat. 

Tatiana Nistorică: Iarăși, dvs. ați spus că 25 la sută din terenurile agricole să fie certificate ecologic. Asta este politica Comunității Europene și asta este și politica inclusiv noi, ca asociație sectorială, de majorare a terenurilor agricole în agricultura ecologică, să fie certificate în agricultura ecologică.

Vocea Basarabiei: Deci, cine ar dori ca terenurile pe care le are, suprafețele să fie folosite în scopul creșterii producției ecologice?

Tatiana Nistorică: O să mă întorc iarăși la politica ministerului. Trebuie cointeresat fermierul, fermierul din agricultura convențională poate ușor să treacă în agricultura ecologică, excluzând pesticidele și toată chimia care este folosită.

Vocea Basarabiei: Dar se folosește astăzi multă chimie? Pentru că despre pesticide știți că s-a vorbit foarte mult, că au ajutat partenerii externi ai Republicii Moldova să distrugă cantități enorme lăsate încă de pe timpul Uniunii Sovietice. Chiar Alianța Nord-Atlantică a avut un program pe care l-a aplicat în Republica Moldova, acum se mai folosesc multe pesticide?

Tatiana Nistorică: Nu pot să vă dau cifre, dar agricultura convențională folosește pesticide, asta este.

Vocea Basarabiei: Și dvs. ați spus că trebuie să fie motivat proprietarul terenului, da? 

Tatiana Nistorică: Trebuie să fie motivat fermierul să vină în agricultura ecologică.

Vocea Basarabiei: Cum să fie motivat?

Tatiana Nistorică: Chiar prin aceleași măsuri de subvenționare, proiecte interesate, proiecte de investiții pe sector, dar măsurile de subvenționare, din experiența mea, din activitatea în Ministerul Agriculturii, o politică corectă în sector generează rezultate la nivel de creștere a potențialului. Respectiv, noi ne dorim ca propunerile noastre care au fost înaintate către ministrul agriculturii să fie acceptate și, urmare a implementării politicii de subvenționare și susținerea prin măsurile statului a sectorului agricultură ecologică, vom atrage cât mai mulți fermieri din agricultura convențională în agricultura ecologică. Acesta este scopul și ne dorim foarte mult.

Fiecare producător din agricultura ecologică are istoria sa de succes și au istorii frumoase.

Vocea Basarabiei: Dar astăzi puteți să ne vorbiți despre anumite povești, istorii de succes din Republica Moldova?

Tatiana Nistorică: Istorii de succes sunt frumoase, eu vreau să mă împart cu dvs. cu senzația pe care am avut-o atunci când am fost rugată să vin în cadrul asociației, în cadrul ministerului am fost responsabilă de sectorul zootehnic, producere, procesare, inclusiv siguranța alimentului, dar ulterior am fost invitată în cadrul Asociației agricultura ecologică și în discuții cu fermierii am ajuns la concluzia că cu agricultura ecologică nu poate să se ocupe orișicare. Cei care au ca scop doar obținerea profitului dintr-o afacere în agricultură, nu vor face niciodată agricultura ecologică.

Vocea Basarabiei: Bine, dar majoritatea credeți-mă că atunci când își fac business planul pun pe locul întâi profitul.

Tatiana Nistorică: Sigur, dar totuși să atrageți atenție purtând discuții cu producătorii din agricultura ecologică, ei au un pic altfel de abordare, am senzația că ei mai mult cu inima și spiritual gândesc la afacere, decât rece, financiar.

Vocea Basarabiei: Și niște istorii de succes să ne spuneți. Aici, la Vocea Basarabiei, a fost și fostul ministru al agriculturii Vasile Bumacov și d-lui ne-a povestit că în baza unor finanțări pe care le are din partea Statelor Unite ale Americii, îmi pare că din partea USAID, se implementează proiecte.

Tatiana Nistorică: Da. MOVCA a beneficiat anterior, sperăm și în continuare să beneficiem de suportul proiectelor finanțate de Statele Unite ale Americii, și mă refer în special la CNFA, Programul pentru dezvoltarea agriculturii. Noi am dezvoltat în cadrul asociației inclusiv platforma de vânzări electronice Biofood, inclusiv platforma de studii pentru fermieri și instruiri pentru fermieri, care este funcțională și avem intenția să o dezvoltăm în continuare. Aceste platforme au fost la bază și au fost finanțate de către Statele Unite ale Americii, prin proiectele USAID.

Vocea Basarabiei: Câte istorii de succes astăzi sunt în Republica Moldova, ca să ne putem orienta sau poate cei care urmăresc să-i caute, să vadă ce produc, ce reușite au?

Tatiana Nistorică: Avem o listă întreagă de producători, toți membrii noștri din asociație…

Vocea Basarabiei: Câți membri aveți? 

Tatiana Nistorică: Suntem în jur de 70 de membri în asociație, chiar recent am avut adunarea Consiliului de administrație al asociației, la care au fost acceptați încă 13 membri în cadrul asociației. Deci, tendința producătorilor în agricultura convențională este să vină în agricultura ecologică. Și vreau să vă asigur că fiecare din membrii asociației, fiecare producător din agricultura ecologică are istoria sa de succes, și au istorii frumoase. Nu vreau să evidențiez pe unul și să supăr poate pe altul, dar…

Vocea Basarabiei: Dvs. personal aveți afacere?

Tatiana Nistorică: Nu, nu am afacere nici în agricultura convențională, nici în agricultura ecologică.

Vocea Basarabiei: Și nici nu vă doriți?

Tatiana Nistorică: Am fost 14 ani funcționar public și am fost în slujba poporului, fiind funcționar public nu am avut nici timp, asta a fost să fie, și mă bucură faptul că nu am afacere în agricultura ecologică și sunt în fruntea asociației, că atunci…

Vocea Basarabiei: Ca să nu zică cineva că există conflicte de interes, da?

Tatiana Nistorică: Exact. Scopul meu și interesul meu este de a promova asociația și vreau să aduc asociația să fie prima din Republica Moldova, și nu doar la noi, în Republica Moldova, dar să fie cunoscută și internațional, vocea asociației să fie auzită peste tot.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.