Vocea Basarabiei: Discutăm astăzi cu Stella Avallone, ambasadoarea Austriei în Republica Moldova, despre experiența Austriei în familia UE, despre cooperarea dintre Moldova și Austria, despre calea Moldovei spre UE, despre reforma în justiție și combaterea corupției, despre moldovenii din diasporă despre nivelul sărăciei în Moldova, despre situația din Transnistria, dar și despre necesitatea promovării turismului în Moldova.
Vocea Basarabiei: Dna ambasadoare, cum credeți, de ce a devenit atât de importantă Republica Moldova acum pentru spațiul comunității europene? În curând se va împlini un an de când după Ucraina și Republica Moldova, ambele țări au obținut acest statut de state candidate pentru aderare la Uniunea Europeană. Acest lucru este luat în calcul acum și cât de aproape sau cât de departe este Republica Moldova ca să ajungă și ea membru al UE?
Stella Avallone: Cred că multe persoane, mulți oameni la nivel global sunt foarte impresionați de modul în care Republica Moldova gestionează această situație foarte dificilă. Republica Moldova suferă de pe urma mai multor crize - pandemie, după aceasta a fost situația cu economia, cu inflația înaltă și acum războiul din țara vecină, dar oamenii sunt foarte flexibili și au fost foarte ospitalieri în raport cu refugiații ucraineni. Aceasta a adus cu sine foarte multă stimă și respect din partea comunității internaționale.
Mulți oameni la nivel global sunt foarte impresionați de modul în care Republica Moldova gestionează această situație foarte dificilă
Vocea Basarabiei: Republica Moldova, ca să ajungă să îndeplinească toate condițiile pe care le cere Uniunea Europeană, trebuie să facă multe reforme. Iată, cum vedeți Dvs. pregătirea statului pentru ca să implementeze cu succes aceste reforme?
Stella Avallone: Din câte văd eu, și eu mă uit la acest proces din anul trecut, există mult entuziasm din partea autorităților moldovene și a cetățenilor moldoveni. Noi recent am venit la Ziua Europei în Chișinău și în alte orașe din țară erau foarte mulți oameni care sărbătoreau această zi împreună cu statele membre ale UE. Pe de o parte, există foarte mult entuziasm, ceea ce este deja o motivație bună, iar pe de altă parte, conducerea țării a pregătit totul cu foarte mare atenție, au creat un plan pentru a realiza acele 9 criterii stabilite de către Comisia Europeană în recomandarea sa în ceea ce privește aderarea la UE a Republicii Moldova și au încercat să fortifice capacitățile în cadrul ministerelor pentru a pune accent pe viitoarea aderarea la UE și negocierile de aderare la UE. Eu cred că fac aceste pregătiri și motivația este foarte importantă, și ea există.
Vocea Basarabiei: Dvs. cunoașteți, pe parcursul mai multor ani ce s-a vorbit despre Republica Moldova, că este un stat corupt, că este un stat capturat, că are mare nevoie de implementarea unei reforme în domeniul judiciar. Credeți că se descurcă Republica Moldova cu facerea temei pe acasă?
Stella Avallone: Ceea ce aș spune eu este că reforma justiției și lupta împotriva corupției sunt domeniile-cheie în pregătirea negocierilor pentru aderare. Acum, de ce este atât de important? Pe de o parte, noi deja am menționat acele 9 criterii stabilite de către Comisia Europeană, din aceste 9 criterii 5 țin de sectorul justiției și lupta împotriva corupției. Pe de altă parte, noi de asemenea avem nevoie de investiții străine pentru Republica Moldova, investiții pentru a stimula economia. Noi deja avem investitori destul de mari în Republica Moldova, dar ar putea fi și alții care de asemenea ar putea fi interesați, dar care încă mai ezită să vină în țară. Ceea ce este important pentru ei este să aibă liniștea juridică necesară și supremația legii. Acestea sunt garantate de către o justiție bună și o luptă împotriva corupției.
Reforma justiției și lupta împotriva corupției sunt domeniile-cheie în pregătirea negocierilor pentru aderare la UE
Vocea Basarabiei: Atunci când se va lua o decizie referitoare la aderarea Republicii Moldova, dar asta se va întâmpla într-o perioadă nu chiar atât de apropiată, atunci trebuie toate țările membre ale Uniunii Europene să spună într-o voce că, da, Republica Moldova merită să facă parte din Uniunea Europeană, dacă o țară are anumite rezerve, atunci Republica Moldova ar putea să prelungească această perioadă de a ajunge membră a Uniunii Europene. Credeți că poate fi și un avans politic făcut din partea Bruxelles-ului pentru Republica Moldova, făcut pentru Ucraina, ținând cont că totuși situația e atât de tensionată în această regiune a Mării Negre?
Stella Avallone: Eu cred că a fost subliniat de multe ori că nu poate ajunge țara mai rapid decât este conform planului, deci este important de a implementa reformele. Este o cale foarte grea, va dura ceva timp și negocierile pentru aderare la UE nu sunt un maraton, ceea ce este foarte important. Mai importante decât viteza sunt durabilitatea și detaliile acestei reforme, și calitatea acestei reforme. Ceea ce de asemenea vreau să adaug este că atunci când te uiți la recentele discuții, la majoritatea țărilor care au aderat în ultimele câteva runde le-au trebuit, în medie, 10 ani pentru ca să realizeze aceste negocieri de aderare.
Atunci când te uiți la majoritatea țărilor care au aderat în ultimele câteva runde le-au trebuit, în medie, 10 ani pentru ca să realizeze aceste negocieri de aderare.
Vocea Basarabiei: Pentru că sunteți o bună cunoscătoare a realităților din Republica Moldova, 7 ani, în opinia dvs., ar fi suficienți ca Republica Moldova să-și facă cu bine această temă de acasă?
Stella Avallone: Eu nu pot să prezic nimic, dat fiind că vor fi mai multe aspecte care vor avea un rol. Pe de o parte, este important ca Republica Moldova să încerce să se pregătească cât mai bine posibil, să-și fortifice capacitățile și, evident, e vorba despre dialog, și discuțiile cu Bruxelles-ul sunt necesare, pe de altă parte, aceștia sunt factori interni, pentru care este responsabilă Republica Moldova.Evident că sunt și alți factori externi asupra cărora Republica Moldova nu are influență. E vorba despre evoluția internațională, și atunci trebuie să ne gândim la un fapt: dacă vrem să lărgim mai departe Europa, atunci noi de asemenea trebuie să facem reforme în cadrul comunității europene. De exemplu, noi acum avem 8 țări care au statut de candidat și la moment avem 27 de comisari. Deci, ce ar însemna asta, să ai un comisar pentru 30 de membri? Asta va funcționa oare? Deci, eu cred că de asemenea e necesară reformarea Uniunii Europene și, după părerea mea, această reformă poate fi începută doar după următoarele alegeri în Parlamentul European, care vor avea loc în iunie anul viitor.
Vocea Basarabiei: Reformele sunt importante și ele trebuie făcute, acesta este mesajul pe care îl transmiteți Dvs. și e clar că Republica Moldova trebuie să depună mult și mare efort ca să nu rămână restanțieră la făcutul temei pe acasă, dar mai aud și alte constatări de felul că din moment ce mai mult de un milion de cetățeni ai Republicii Moldova sunt posesori ai pașapoartelor Uniunii Europene, oare acest lucru nu avantajează țara? Au mai rămas alte 2 milioane 600 de mii, ar putea să fie luat în calcul și acest lucru?
Stella Avallone: Este un avantaj, pentru că Republica Moldova, cu cunoștințele sale de limbă română și contactul său apropiat cu România aflată în această parte, deja știe foarte bine care sunt procedurile din cadrul Uniunii Europene, care sunt punctele slabe și punctele puternice în cadrul negocierilor, și atunci ei pot să se bazeze pe consultanța, sfatul românilor, care au avut și ei experiența lor în cooperarea cu UE. Pe de altă parte, evident că este și un pic de risc că mai mulți oameni vor pleca din Republica Moldova, dar noi vrem ca cetățenii să rămână în Republica Moldova pentru a construi țara. Din 1991, de la colapsul URSS, cred că peste un milion de cetățeni au plecat din țară și aceștia sunt oameni de care noi avem nevoie aici, în Republica Moldova, deși aș spune că în prezent conducerea Republicii Moldova de asemenea are un exemplu reușit în modul în care diaspora poate reveni în Republica Moldova și să vină cu experiențe noi în țară.
Vocea Basarabiei: Dar dacă ar fi să comparăm infrastructura din Uniunea Europeană și infrastructura Republicii Moldova, serviciile publice care trebuie să fie prestate cetățenilor, iată cât de departe e rămasă Republica Moldova de acele standarde pe care le aveți în țara unde locuiți Dvs. și în acest spațiu al Uniunii Europene?
Stella Avallone: Eu aș spune că voi mereu vă puteți îmbunătăți infrastructura, eu cred că deja multe state membre ale UE încearcă să vă sprijine în acest sens, dar mereu este o întrebare despre mijloacele necesare. Și dvs. vedeți, de exemplu, am menționat România, atunci când treci hotarul în România, deja vezi ce înseamnă investițiile UE într-o țară care este deja stat membru al UE și eu cred că, evident, dacă deveniți membru al UE, aceasta va impulsiona dezvoltarea și evoluția Republicii Moldova.
Aderarea R. Moldova la UE va impulsiona dezvoltarea și evoluția țării
Vocea Basarabiei: Haideți să vorbim și despre relația bilaterală dintre Republica Moldova și Austria și despre proiectele pe care le implementează țara Dvs. în Republica Moldova prin mai multe programe, prin mai multe structuri. Ce știm și ce nu cunoaștem noi suficient de bine despre această cooperare dintre Republica Moldova și Austria?
Stella Avallone: În primul rând, aș spune că mulți moldoveni cunosc mai mult despre Austria decât austriecii despre Republica Moldova și, când vine vorba despre proiecte, eu aș vrea să menționez, în special, cooperarea noastră cu Delegația UE de la Chișinău și alte state membre, cum ar fi Germania, Polonia, Franța. În cadrul proiectelor UE, la moment există un program mare pe care îl implementăm noi împreună cu aceste țări. E vorba despre comunitățile locale din Republica Moldova, aici noi încercăm să îmbunătățim furnizarea apei potabile, managementul apei în Edineț, Strășeni și Leova și proiectul de bază va fi la Edineț. E vorba despre construcția unei stații de epurare a apelor uzate, e vorba despre 23 de mii de cetățeni ai Edinețului și ai satelor din apropiere care vor beneficia de acesta. Și suplementar, noi oferim și o componentă de învățământ profesional tehnic pentru 4 școli profesional tehnice din Edineț și unul în raionul Leova și Strășeni, care vor beneficia de pe urma acestor măsuri. Și evident că există o foarte bună cooperare în domeniul agriculturii. Austria a participat până în prezent în două proiecte tuning împreună cu Ministerul Agriculturii al Republicii Moldova pentru a aduce agricultura Moldovei aproape de standardele europene și noi suntem gata să continuăm această cooperare. Noi am avut de curând un cluster austriac al agriculturii, este Asociația producătorilor austrieci în Moldova, care vor să creeze contacte aici. Deci, eu v-aș spune că managementul apelor, mediul, agricultura, învățământul profesional tehnic - acestea sunt principalele domenii în care suntem activi aici, în Republica Moldova.