VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Stela Moldovanu: Protestatarilor li s-a pus în punguță, li s-au dat chestiuni gratis, li s-a făcut circ la Orhei

Sunt Iulian Ciocan și vă invit din nou la „Radiografia Săptămânii”, o emisiune în care discutăm știri recente, teme de actualitate. Invitata mea de azi este Stela Moldovanu, fondatoare „Moldeco”, un salon de rame, și reprezentanta comunității „MăiestrIA”, cea care se ocupă cu învățarea cusutului acasă a iilor, un domeniu foarte interesant, din punctul meu de vedere.

Vocea Basarabiei: Stela Moldovanu, bine ai venit la noi!

Stela Moldovanu: Bună ziua și bine v-am găsit!

Vocea Basarabiei: Vreau să începem cu un subiect care îți este mai aproape, unul cultural, pentru că celelalte sunt cumva mai din zona politică. Uite, Petru Vicol, directorul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală și președinte al Comisiei naționale pentru salvarea patrimoniului cultural imaterial, a fost într-o emisiune aici, la Vocea Basarabiei, și spunea că multe instituții nu au încă bune condiții de păstrare a patrimoniului. Găsea el tot felul de lacune, dar, zice, per total, situația s-a schimbat spre bine și majoritatea cetățenilor din Republica Moldova privesc altfel patrimoniul. Și a spus așa: „Dacă în 1990 oamenii nu apreciau ca valoare istorică patrimoniul cultural, azi mulți se uită altfel la o scoarță veche, la o cămașă tradițională”. E așa, într-adevăr se uită altfel la cămeșile tradiționale?

Stela Moldovanu: Da, dacă este vorba de anumite elemente ale patrimoniului, atunci da, cămașa tradițională a devenit oarecum mai cunoscută, mai apreciată, la fel și scoarțele vechi. Noi vedem un interes sporit și pentru covoarele vechi, care până acum erau ignorate sau schimbate pe altele mai moderne, acum bineînțeles că aceste lucruri încep să devină tot mai valoroase și noi conștientizăm că aceste lucruri sunt legături cu rădăcinile noastre tot mai strânse, cu bunicile noastre, cu familiile noastre și, bineînțeles, începem să le apreciem. În ceea ce privește cămașa tradițională, cred că, datorită evenimentelor, festivalurilor, ea a revenit cumva în față și oamenii au început să vadă în aceasta o manifestare a identității, pentru că, de fapt, eu cred că aici este cheia de ce purtăm ii astăzi, nu pentru a ne arăta din ce zonă venim sau cât de înstărite suntem, așa cum se întâmpla în trecut, dar pentru a arăta că suntem foarte legați de identitatea noastră, și aceasta este cu siguranță o manifestare a identității.

Vocea Basarabiei: Deci, vrei să spui că este un soi de încercare de a arăta că aparții unei anume comunități, unui anume neam?

Stela Moldovanu: Exact, unui anumit neam. Și lucrul acesta foarte evident s-a întâmplat și în Ucraina în ultimii ani, toată lumea poartă șivanka, ca și manifestare a identității și a culturii lor.

Vocea Basarabiei: Dar nu poate fi asta o încercare de a fi în rând cu lumea? Să zicem așa, eu văd că toată lumea din jurul meu începe a purta ii și vreau și eu să port ie ca să fiu în rând cu ei?

Stela Moldovanu: Poate pentru cineva, da, dar în esență nu toată lumea poartă ii. Până la urmă există oricum o parte a societății care vede în asta un prilej de a folosi acest veșmânt pentru a-și manifesta cumva personalitatea și, pe de altă parte, există o grămadă de lume care nu vede în asta o valoare și nici nu este necesar, pentru că astăzi noi nu mai purtăm ii din obligațiune sau de nevoie, nu le coasem pentru că nu avem ce purta altceva. Și de asta prin ceea ce fac în comunitatea „MăiestrIA” este să încerc să leg cumva înapoi acest fir care s-a întrerupt de a coase acasă, care sute de ani s-a transmis din mamă în fiică, de la bunica, din satul din care vii, iar astăzi noi încercăm să coasem pentru a păstra această legătură și pentru o terapie, pentru că, de fapt, femeia modernă are nevoie de un timp al său și noi am găsit în asta o modalitate de a face o terapie așa cum pentru cineva este grădinăritul sau, bunăoară, coacerea pâinii acasă.

Vocea Basarabiei: Un soi de hobby…

Stela Moldovanu: Da, un soi de hobby, care ne duce adânc și dacă studiezi puțin vezi că există acolo foarte multă valoare și profunzime.

Vocea Basarabiei: Dar cât de mare este această comunitate?

Stela Moldovanu: Actualmente, comunitatea „MăiestrIA în acțiune” este un grup online, care are aproape 17.000 de membri din toată lumea, inclusiv diaspora românească, s-au conectat alături de noi femei, pentru că până la urmă suntem în aceeași cultură, vorbim aceeași limbă și a fost foarte ușor, modalitatea în care încerc eu să transmit lucrurile mai puțin academic, mai pe înțelesul tuturor, dintr-un punct de vedere al unei femei moderne, active, care are o grămadă de ocupații. Femeile s-au identificat cu această modalitate de comunicare și s-au conectat foarte strâns cu noi. Această comunitate este cu adevărat una foarte activă și de aici au continuat și expozițiile „MăiestrIA” cu cămăși cusute în zilele noastre, și cursurile noastre online de cusut.

Vocea Basarabiei: Aveți profesori care predau?

Stela Moldovanu: Am o echipă de cunoscătoare, să le zic așa, pe care eu le numesc experte în cusut, care sunt membrele active ale comunității noastre și care, de fapt, sunt cele care predau la cursurile noastre online. 

Vocea Basarabiei: Acum, epuizând aceste subiecte culturale, trec implacabil la cele politice, pentru că acesta este cumva specificul emisiunii – scot oamenii de cultură din zona lor de confort, din turnul lor de fildeș și-i aduc pe terenul politicii, socialului și economicului. Multora nu prea le convine acest lucru, dar așa mi-am conceput eu emisiunea. Și vreau să te întreb: pe tine în ce măsură te interesează realitatea asta politică, bunăoară, niște proteste ale Partidului „Șor, care au avut loc pe 18 septembrie?

Stela Moldovanu: Eu pot să zic că de când mă țin minte din viața mea activă, inclusiv de pe când eram elevă eram foarte interesată de subiectele politice, urmăream cu atenție tot ce se întâmpla la nivel politic și eram la curent cu tot ce se întâmplă între partide ș.a.m.d. Am participat foarte activ la proteste, dar trebuie să recunosc că în ultimii ani am cam renunțat să urmăresc emisiunile de analiză politică, pentru că am considerat că pot să-mi canalizez energia în alte părți, ca să schimb cumva în țara mea lucrurile, dar într-un alt domeniu. Mi-am construit și eu cumva un turn de fildeș, dar acolo se mai deschid din când în când geamurile și mai intră informație și pot să zic că sunt la curent cu ceea ce se întâmplă pe plan politic, dar nu mai sunt atât de pasionată să urmăresc exact cine și ce a zis. Bineînțeles că mă interesează, sunt un cetățean activ, un cetățean pentru care contează să merg la vot și contează să văd lucrurile în evoluție pozitivă în țara mea și la momentul de față cred că suntem într-o perioadă în care avem destul de multă speranță și față de ceea ce a fost în ultimii zeci de ani evident că vedem o schimbare ce se vede și de la distanță în țara noastră. Mă refer, în special, în planul politicii externe, cum se vede Moldova din afară, lucruri pe care cu siguranță poate să le afirme oricine.

Vocea Basarabiei: Pentru că ai vorbit și despre cum se vede Moldova din afară, uite, eu am remarcat un citat al președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Ea zice așa: Vreau ca oamenii din Balcanii de Vest, Ucraina, Moldova și Georgia să știe: Sunteți parte din familia noastră, viitorul vostru este în Uniunea Europeană, iar Uniunea noastră nu e completă fără voi!. Simți tu, Stela Moldovanu, că noi, moldovenii, facem parte din familia Uniunii Europene?

Stela Moldovanu: Eu cred că la nivel de conectare, cel puțin cu România, noi de mult suntem parte din Uniunea Europeană. Nu știu care este situația reală a Georgiei, cât de europeni se simt georgienii, în ceea ce privește declarația dnei Ursula von der Leyen, mi se pare că îi place să se asocieze cu Ucraina în situația de astăzi, pentru că Ucraina ca țară și ca manifestare a politicii sale este foarte europeană și este tocmai cârligul cela de care trebuie să se agațe acum Europa ca să aibă o anumită credibilitate în plan internațional. În ceea ce privește Moldova, eu cred că noi de mult suntem în Uniunea Europeană în multe planuri, mai ales în cel cultural, artiștii noștri se manifestă…

Vocea Basarabiei: Dar asta-i cam puțin…

Stela Moldovanu: Poate e puțin, dar acesta-i un prim-pas și cu siguranță Moldova deja fiind candidată la aderarea în Uniunea Europeană există niște perspective și, bineînțeles, toată lumea așteaptă. Cel puțin pentru noi, cei care suntem în Moldova, deschiderea asta către Uniunea Europeană ar însemna deschiderea spre piețe noi și cu totul alte perspective.

Vocea Basarabiei: Turcia așteaptă, e și ea candidată de vreo 40 și ceva de ani. Moldova când crezi că va deveni membră a UE?

Stela Moldovanu: Eu vreau să cred că acest proces se va accelera datorită situației cu acest război din Ucraina, dar când anume cred că nu poate nimeni să spună cu exactitate.

Vocea Basarabiei: Pentru asta, probabil, Ucraina ar trebui să învingă?

Stela Moldovanu: Eu sunt optimistă și cred că Ucraina va învinge. Ucraina nu are cum să cedeze și să piardă, pentru că Ucraina în mare deja a câștigat foarte mult.

Vocea Basarabiei: Dar au pierdut niște teritorii acolo…

Stela Moldovanu: Vedem că ei încearcă să le recupereze și cu siguranță forța și puterea pe care și-au găsit-o, și-au descoperit-o ucrainenii în ei, pentru că până nu demult și ucrainenii erau oarecum lipsiți de o cauză comună, identitatea lor era împărțită, putem să zicem că exact ca la noi, dar acum există o unitate și cred că asta este forța cea mai mare care va face Ucraina să câștige.

Vocea Basarabiei: Iată încă un citat am desprins din ceea ce spunea dna Ursula von der Leyen. Ea solicită ca Vladimir Putin să fie adus în fața Curții Penale Internaționale și chiar a spus că crede că este posibil acest lucru. Ce zici?

Stela Moldovanu: Eu personal tot aș vrea să cred că este posibil. Cum este posibil trebuie să se gândească curțile care se ocupă de investigare și noi vedem foarte bine că deja sunt o mulțime de comisii care investighează cazurile de la Bucea, de la Irpin și din alte localități.

Vocea Basarabiei: Acum au zis că și în Izium au găsit niște camere de tortură.

Stela Moldovanu: Exact. Și din câte înțelegem, cel puțin se dau niște semnale că la nivel european se monitorizează aceste crime de război și cred că toată lumea așteaptă ca mai devreme sau mai târziu Putin să fie condamnat.

Vocea Basarabiei: Un eveniment peste care nu pot trece sunt protestele Partidului „Șor” din 18 septembrie. Eu am fost, am făcut niște live-uri pentru Vocea Basarabiei acolo, am văzut că erau suficienți oameni. Poliția spusese că au fost 6.000, organizatorii ziceau că au adus 50.000, impresia mea e că adevărul nu e nici al unora, nici al altora. Din ceea ce văzusem eu acolo, cel puțin vreo 15.000 de oameni erau, la părerea mea subiectivă. Acești protestatari, mulți dintre ei aduși cu transportul de Partidul „Șor”, au spus că vor protesta până la demisia actualei guvernări. Unul dintre vorbitori a spus că duminica viitoare, adică mâine vor veni 100.000 de oameni. Plimbându-mă prin această mulțime, am văzut o comunitate extrem de pestriță, acolo erau oameni de toate felurile – tineri cu salarii foarte mici, unul mi-a spus că are doar 5.000 de lei și n-are cu ce să-și hrănească copilul, foarte mulți pensionari cu pensii extrem de mici, deci un fel de oameni care sunt ușor de manipulat, ușor de adus. Și am văzut oameni debusolați chiar, oameni care înjurau, erau foarte nemulțumiți. Între timp am citit un articol al Alinei Radu, o colegă de-a noastră, „Protestele penalilor” se numește, în „Ziarul de Gardă”. Ea zice în acest articol că organizatorul Șor, cercetat penal, a părăsit ilegal Republica Moldova, acuzat de spălare de bani, a condus Banca de Economii când s-a produs furtul miliardului, iată, acest om care nu vine la ședințele judiciare îi cheamă, îi plătește și-i manipulează pe niște oameni sărmani. Întrebarea mea este: oamenii aceștia realizează că sunt manipulați, ce facem cu ei? Adică, totuși sunt niște oameni care au probleme reale.

Stela Moldovanu: Da, este evident că acești oameni au fost plătiți ca să vină, pentru că contingentul se vede de la o poștă, nu trebuie să mergi neapărat printre ei ca să-ți dai seama. Am văzut reportaje, fotografii și este clar că acești oameni sunt manipulați, sunt debusolați, sunt sărmani, putem să zicem că sunt impuși de situația lor precară să meargă pentru niște lei, care sunt foarte puțini, se vehicula suma de 200 de lei.

Vocea Basarabiei: Am văzut un reportaj, se pare că la Pro TV, în care unul dintre protestatari spunea că a luat 200 de lei pentru asta.

Stela Moldovanu: Deci e vorba de o sumă infimă până la urmă, pentru care oamenii sunt gata să lase o zi de muncă și să meargă să protesteze, nici măcar nu știu pentru ce, pentru că am văzut că i-au întrebat jurnaliștii pentru ce au venit și ei nici nu știau exact să spună care ar fi cauza pentru care au venit. Eu cred că acest tip de oameni sunt o consecință a lipsei de educație, a lipsei de repere, a lipsei de informare și ei sunt foarte ușor de manipulat, pentru că li se vorbește în limbajul lor, la nivelul lor de cultură, la nivelul lor de cunoaștere și e mult mai ușor să înțelegi niște lucruri care ți se spun simplu, așa, în doi peri, decât să asculți o informație sau să faci o analiză economică, niște comparații cu ceea ce se întâmplă în țările vecine sau cu ceea ce se întâmplă, în general, în plan economic în Europa. Acești oameni sunt ușor de manipulat tocmai din considerentul că nu există un reper pentru ei.

Vocea Basarabiei: Deci crezi că mulți dintre ei au venit la aceste proteste nu din convingere, ci pentru că pur și simplu au avut de obținut acești 200 de lei?

Stela Moldovanu: Eu nu știu care om ar veni să proteste din convingere pentru cineva care este un fugar.

Vocea Basarabiei: Dar poate ei nu realizează că omul acesta are probleme cu justiția?

Stela Moldovanu: Poate nu realizează, pentru că iarăși li s-a pus în punguță, li s-au dat chestiuni gratis, li s-a făcut circ la Orhei cu tot felul de reprezentații, cu concerte aduse pe banii lui Șor. Evident că acești oameni sunt prostiți, sunt manipulați și e clar că într-un asemenea context nu știu dacă pot ei să obțină ceea ce își doresc sau ceea ce afirmă ei pe pancartele pe care le purtau. Apropo, toate pancartele erau în limba rusă, deși oamenii din Orhei, din câte înțeleg, nu sunt vorbitori de limba rusă. Deci până la urmă e clar că totul a fost regizat și foarte bine ghidat. Am văzut și corturile de aceeași culoare despre care s-a zis că oamenii au venit cu ele din cont propriu și pe seama lor. Deci e clar că sunt niște spectacole regizate.

Vocea Basarabiei: Dar poate un om să stea într-un cort noaptea, că e destul de frig afară? Adică din convingere să doarmă în fața parlamentului?

Stela Moldovanu: Din convingere cred că poate, pentru că am mai văzut proteste, au mai fost în istoria recentă a Moldovei proteste în care oamenii din convingere au stat în corturi. Am mai fost și eu la proteste în care vedeam colegii mei sau oamenii cu care comunicam și oameni integri care veneau pentru o anumită cauză, inclusiv la protestele în apărarea lui Andrei Năstase, la care am participat activ și știam că am ieșit pentru o cauză. Acolo se vedea un alt contingent de oameni, deci e cumva foarte evident că acești oameni sunt manipulați și sunt aduși forțat sau, cel puțin, plătiți ca să îndeplinească un rol.

Vocea Basarabiei: Crezi că mâine în fața parlamentului și a președinției ar putea să vină 100.000 de oameni, așa cum au spus organizatorii?

Stela Moldovanu: Nu prea cred. Cred că este o sperietoare. Eu cred că totuși este greu să aduni 100.000 de oameni pe care să-i manipulezi în asemenea hal, totuși oamenii încep să gândească, acum au acces la informație, în mare parte au internet, pot să deschidă niște știri și să vadă, adică nu mai sunt toți alimentați doar de știrile de la un singur post TV, cumva cei care rămân să fie manipulați sunt tot mai puțini până la urmă.

Vocea Basarabiei: Dar organizatorii au spus că ei vor protesta non-stop, până în clipa în care actuala guvernare va cădea. Cum crezi, ce ar trebui să facă guvernarea dacă, într-adevăr, aceste proteste vor dura și vor lua amploare?

Stela Moldovanu: Puțin probabil că vor lua acea amploare care să dea jos guvernarea, deoarece ca să demisionezi trebuie să ai un argument, trebuie să te simți vinovat, dar eu nu cred că guvernarea noastră la momentul actual se simte vinovată în fața acestor oameni care au venit să scandeze fiind plătiți și manipulați. De aceea nu văd cum ar putea ei ajunge la cerința pe care o au și la scopul pe care și-l doresc. (…)

Autor

  • Iulian Ciocan

    Este realizatorul și moderatorul emisiunii „Radiografia săptămânii, o trecere în revistă a subiectelor de actualitate cu invitați din zona culturii, și autor al rubricii „Antiteze”. Timp de 20 de ani a activat la Radio Europa Liberă, biroul din Moldova. Este scriitor, eseist.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.