VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Stanislav Kázecký, ambasadorul Cehiei: Aderarea R. Moldova la UE în 2030 este o dată realistă

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează vom vorbi despre cooperarea dintre Republica Moldova și Cehia, despre parcursul european al Republicii Moldova, pentru că au rămas zile numărate până la Summitul Comunității Politice Europene, care va fi găzduit de Republica Moldova și la care deja și-au anunțat prezența mai mult de 40 de șefi de state și de guverne. O să ne spună Excelența Sa dl ambasador al Cehiei în Republica Moldova, Stanislav Kázecký, și cine va reprezenta Cehia la această reuniune de la Bulboaca. Bine ați venit la Vocea Basarabiei, Excelență!

Stanislav Kázecký: Mulțumesc foarte mult pentru invitație!

Vocea Basarabiei: Cine va veni din Cehia la acest eveniment?

Stanislav Kázecký: Va veni dl prim-ministru Petr Fiala.

Vocea Basarabiei: Se aștepta să vină dl președinte, dar decizia a fost luată la Praga să vină șeful Cabinetului de miniștri.

Stanislav Kázecký: În Republica Cehă pentru evenimente care sunt organizate la nivel de Uniunea Europeană este responsabil dl Petr Fiala, de aceea era de așteptat că va veni dl prim-ministru.

Vocea Basarabiei: Mulțumim mult pentru această precizare. Sunt mai mult de trei decenii de când au fost stabilite relațiile dintre cele două state – Republica Moldova și Cehia. E o perioadă destul de îndelungată, pe parcursul acestei perioade s-au implementat foarte multe proiecte, cele două state au aprofundat această cooperare bilaterală. O să vorbim despre proiectele pe care le finanțează țara dvs. în Republica Moldova, dar până atunci, pentru că Republica Moldova aproape cu un an în urmăa obținut după Ucraina sau împreună cu Ucraina statut de țări candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană, să vă întreb și pe Dvs. – ce a avut de câștigat Cehia atunci când a devenit țară membră a Uniunii Europene, pentru că astăzi în Republica Moldova se vorbește foarte mult despre avantajele, beneficiile de pe urma apropierii Moldovei de Est sau de Vest? Haideți să vorbim ce a avut de câștigat țara Dvs. și de ce a insistat să devină membră a Uniunii Europene.

Stanislav Kázecký: Noi ne-am întors la lumea democratică, asta este cea mai simplă modalitate de a explica ce am făcut și ce s-a întâmplat în 2004 pentru generația mea. Eu am fost născut în 1972 și generația mea, și eu îmi amintesc foarte bine situația din anii ’80, cu regimul socialist, iar așa noi am revenit la comunitatea țărilor europene, țărilor de vest. Acest lucru a fost cel mai important punct pentru noi toți și eu sper că este ceva ce nu va putea fi uitat, această posibilitate de a reveni în familia statelor europene, acest punct a fost cel mai important pentru noi.

Vocea Basarabiei: Au trecut 20 de ani de când Cehia a devenit membră a Uniunii Europene, atunci a fost un consens politic, toate forțele politice din Cehia au căzut de acord că integrarea europeană trebuie să fie dezideratul țării dvs. sau au fost și din cei care credeau că nu neapărat drumul european e cel care poate să aducă bunăstarea în țara dvs.?

Stanislav Kázecký: Să știți că în orice țară democratică, și nu este o excepție, există opinii diferite și evident că existau oameni care erau în favoarea aderării la Uniunea Europeană. Aceasta a fost cea mai mare majoritate a persoanelor care au votat pentru a participa la proiectul european, și anume tinerii își doreau foarte mult acest lucru datorită tuturor avantajelor acordate de Uniunea Europeană. Și atunci, noi ne-am bucurat foarte mult să revenim în Europa.

Tinerii din Cehia și-au dorit foarte mult aderarea la UE datorită avantajelor acordate de comunitatea europeană

Vocea Basarabiei: Să ne spuneți cât de atractivă a devenit Cehia pentru investitorii străini, să ne spuneți în ce măsură s-a reușit dezvoltarea economiei, să ne spuneți cât de mult a fost preocupată Cehia ca să poată să-și asigure securitatea, pentru că țara Dvs. a decis să devină țară care îmbrățișează valorile euroatlantice – și la NATO a aderat, și la Uniunea Europeană. De ce a fost important să adere la ambele structuri?

Stanislav Kázecký: Securitatea și aspectele economice sunt foarte importante, dar aș spune că cel mai important moment a fost momentul politic și participarea în proiect unde nu e nevoie să folosești pașaportul ca să călătorești dintr-o țară în alta, să mergi într-o țară unde participi împreună cu lumea din alte țări la proiecte europene foarte reușite. Și eu aș zice că Uniunea Europeană are diferite proiecte și cel mai reușit proiect este proiectul Erasmus pentru tinerii care vor să studieze în alte universități din afara țării lor și acest proiect a fost un mare succes, acele valori erau cele mai importante. Însă, dacă vorbim despre economie, cu siguranță este o provocare să participăm pe piața europeană, fiindcă atunci când concurezi cu anumite piețe uneori nu este foarte ușor, pentru că există țări care au avantaje în producerea anumitor produse și dezavantaje în altele. Nu pot să zic că din punct de vedere economic este doar soarele care strălucește, sunt mult mai multe avantaje decât dezavantaje. În Republica Cehă noi ne bazăm mai mult pe schimbul liber, noi producem foarte mult, mai ales produse industriale și pentru noi a fost un moment foarte important că am avut acces pe piața europeană din această perspectivă, însă, pe de altă parte, erau anumite dificultăți care nu ne puneau într-o situație avantajoasă, fiindcă în alte țări condițiile erau mai bune. Adică în Republica Cehă nu poți să produci aceleași roșii la fel de ușor cum le-ai produce în Spania, lucrul acesta este logic și trebuie să te axezi pe acele părți ale economiei unde ai mai mult succes. Și ați spus securitatea, eu aș zice cu siguranță că este o valoare europeană. În acest moment este foarte important să menționez că noi suntem membri ai NATO și acest parteneriat este cel mai important din punctul de vedere al securității și, după agresiunea de anul trecut a Rusiei în Ucraina, NATO este o organizație care ajută chiar și vecinii țărilor membre NATO. Trebuie să menționez în acest sens Ucraina, care se confruntă cu o perioadă complicată, dificilă după această agresiune când le-a fost invadată țara.

Uniunea Europeană are diferite proiecte și cel mai reușit proiect este proiectul Erasmus pentru tinerii care vor să studieze în alte universități

Vocea Basarabiei: Putem spune că apartenența Cehiei la NATO și la UE a făcut ca mediul de afaceri să fie unul prietenos pentru investitorii străini? Și cât de mult contează dezvoltarea unei economii în baza capitalului care vine din afară?

Stanislav Kázecký: Toți producătorii sunt interesați să producă cât mai ieftin posibil. De exemplu, în Germania este o industrie a automobilelor foarte puternică, însă piesele de schimb pot fi produse mai ieftin în Republica Cehă. Acesta este doar în exemplu și pot să dau și alte exemple, pentru că producătorii din Germania se bucură de situația și abilitățile inginerilor și muncitorilor cehi și produc posibil mai ieftin produsele pentru fabricile din Germania. Iată de ce acest lucru a ajutat la extinderea opțiunilor pentru locuri de muncă bune în Republica Cehă. Așa stau lucrurile și eu aș spune că după acordul, după DCFTA, Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător pe care l-a semnat Republica Moldova cu Uniunea Europeană, un impact al acelor investiții este vizibil și în Republica Moldova, unde în mod tradițional Republica Moldova preponderent era exportator de produse agricole – vin, nuci și diverse alte produse specifice pentru Republica Moldova, însă în ultimii ani s-a atestat o creștere a participării Republicii Moldova în producerea bunurilor industriale.

Vocea Basarabiei: Reforma a trebuit și atunci să fie făcută de țara care dorește să ajungă membră a Uniunii Europene și reforme se cer și astăzi pentru cei care aspiră să ajungă în acest club paneuropean. Haideți să vorbim despre perspectiva europeană a Republicii Moldova. Cum vedeți Dvs. Republica Moldova până în 2030, are această șansă ca să facă parte din Uniunea Europeană alături de țara Dvs. și celelalte state?

Stanislav Kázecký: Eu aș împărți întrebarea dvs. în două. În primul rând, cu siguranță este foarte important mereu ca o țară să se reformeze. Nu se reformează doar ca să devină membră a Uniunii Europene, întotdeauna e nevoie de reforme ca să fie un stat funcțional mai eficient. Adică e nevoie de un impact mai mare, ca să faci economia să funcționeze mai eficient, acesta este un lucru continuu, nu e așa că dacă aderi la Uniunea Europeană sau dacă nu aderi la Uniunea Europeană trebuie sau nu trebuie să faci reforme. Și după asta, procesul acesta de acceptare a legislației Uniunii Europene, acquis-ului Uniunii Europene este ceva ce ajută la implementarea, la efectuarea reformelor în țara candidat, modificarea legislației, eficiența autorităților ș.a.m.d., acestea sunt două întrebări, aș spune eu, diferite și eu cred că este realist de a adera la Uniunea Europeană până în anul 2030. Dacă mă întrebați pe mine dacă este realist, eu cred că da, este realist. Bine, nimeni nu poate să promită lucrul acesta, cu siguranță va depinde totul de eficiența și activitățile întreprinse de autoritățile Republicii Moldova, dar eu aș zice că 2030 este o dată realistă.

Vocea Basarabiei: Până a începe negocierile pe toate cele 33 de capitole, Republica Moldova cu Uniunea Europeană are de îndeplinit acele 9 condiționalități. S-a vorbit și se vorbește foarte mult despre acele recomandări ale Bruxelles-ului pentru Republica Moldova și Dvs. cunoașteți foarte bine situația din domeniul justiției, lupta împotriva corupției și cât de greu se încearcă să fie livrate rezultate în această luptă aprigă pe care trebuie să o dea instituțiile care sunt chemate să stârpească acest flagel. Cum vi se pare Dvs. că se mișcă aceste reforme în Republica Moldova?

Stanislav Kázecký: Nu este un subiect ușor, dar, cum am spus, eu în permanență păstrez legătura cu autoritățile Republicii Moldova și cred că activitățile întreprinse de acestea se ocupă foarte bine de situația actuală și cele 9 recomandări despre care ați menționat corespund stării de fapt. Și Ministerul Afacerilor Externe, dar și alte ministere implicate în acest proces fac un lucru extraordinar și direcția este bună, însă cu siguranță decizia de a lansa negocierile este parțial o chestiune de ordin politic și noi sperăm că decizia va fi luată până la sfârșitul acestui an. Ca și mulți moldoveni, la 21 mai am fost prezent la Marea Adunare din centrul orașului și am auzit-o pe dna președintă a Parlamentului European, Roberta Metsola, care a spus că susține lansarea negocierilor cu Republica Moldova. Aceasta este o voce importantă în cadrul Uniunii Europene și eu cred că Republica Moldova merge pe calea corectă și urmează să îmbunătățească starea de lucruri. Evident, cu siguranță nu este ușor și procesul durează. Trebuie să vă zic că Republicii Cehe din momentul când a devenit țară candidată până a aderat la Uniunea Europeană i-a luat 10 ani, adică nu este un proces pe care îl rezolvi în câteva luni, e vorba de ani.

Eu cred că Republica Moldova merge pe calea corectă și urmează să îmbunătățească starea de lucruri. Nu este ușor și procesul durează. Trebuie să vă zic că Republicii Cehe din momentul când a devenit țară candidată până a aderat la Uniunea Europeană i-a luat 10 ani,

Vocea Basarabiei: Credeți că Bruxelles-ul ar putea să ia în calcul situația din regiune, pentru că e o situație instabilă, ținând cont de agresiunea Rusiei în Ucraina, și să ajute politic aceste două state – Republica Moldova și Ucraina – să se apropie mai repede, să fie o decizie politică, să aibă această tentă politică hotărârea de la Bruxelles?

Stanislav Kázecký: Eu nu pot să vă spun ce decizie va lua Bruxelles-ul, pot să vă spun că Guvernul Republicii Cehe, dl ministru al afacerilor externe, Jan Lipavský, susține inițierea negocierilor cât de curând posibil și luând în calcul situația politică fragilă din Republica Moldova și din Ucraina, din câte cunoașteți, negocierile se desfășoară de mai mulți ani în țările balcanice și nu este o chestiune simplă, ușoară pentru multe țări din Uniunea Europeană, dar noi am decis să susținem inițierea negocierilor cu acele țări cât mai curând, pentru că și Ucraina, și Republica Moldova, și Balcanii de Vest trebuie să primească un răspuns potrivit și mereu există un spațiu pentru ca unele țări să fie active politic. Eu nu cunosc foarte bine situația din Ucraina sau din țările balcanice de vest, dar cunosc foarte bine situația din Republica Moldova și știu că Republica Moldova este o țară care aparține sau ține de spațiul Uniunii Europene, cunosc mulți moldoveni și situații și cred că locul Moldovei este în Uniunea Europeană.

Pe noi ne preocupă soarta Moldovei, iar acest summit al CPE este o susținere afirmată a viitorului european al țării

Vocea Basarabiei: De la Bruxelles a venit o veste că ar putea să fie sancționați politicienii care încearcă să destabilizeze situația din Republica Moldova. Cehia se aliniază și ea acestui demers al Bruxelles-ului?

Stanislav Kázecký: În sistemul nostru legislativ de la începutul anului am aprobat o lege care vizează sancțiunile și susține toate demersurile care au loc în Uniunea Europeană față de sancționarea persoanelor care nu acționează în mod democratic în Republica Moldova, în Ucraina, în regiune. Da, noi susținem.

Vocea Basarabiei: Republica Moldova de la proclamarea independenței și până astăzi mai are de soluționat și problema transnistreană. Dacă cele două maluri ale Nistrului nu reușesc să se reunifice până în anul 2030, atunci ar putea să fie considerată o problemă pentru integrarea europeană a țării? Dosarul transnistrean ar putea să fie considerat un impediment? Ați mers peste Nistru, dle ambasador?

Stanislav Kázecký: Da, bineînțeles, am fost acolo de mai multe ori, am vizitat și proiecte de asistență tehnică în stânga Nistrului, cunosc situația foarte bine, cunosc abordarea dnei președinte și totul depinde acum de voința politică a transnistrenilor. Da, nu este un avantaj existența unui conflict intern în țară, este un dezavantaj, haideți să fim sinceri în acest sens. Pe de altă parte, sper că situația va fi reglementată, pentru că este un conflict și tot dvs. ați spus că țara este divizată timp de mai mulți ani, deja sunt mai multe generații care nu mai au acest contact. Eu sper că conflictul va fi soluționat cât de curând posibil. Pe de altă parte, cunoaștem țări în cadrul Uniunii Europene, Ciprul, care este parțial divizat, dezbinat, și nu va fi o situație completamente nouă. Eu aș zice: haideți să sperăm că lucrurile se vor rezolva și dacă nu se vor rezolva, atunci nu cred că este ceva ce interzice inițierea negocierilor. Cu siguranță trebuie să începem negocierile, să sperăm că ele vor începe și când vom vedea modul în care se vor desfășura negocierile, acestea sunt acele puncte la care trebuie să lucrăm.

Vocea Basarabiei: Autoritățile Republicii Moldova au spus că țara trebuie să abandoneze Comunitatea Statelor Independente (CSI) din moment ce au decis să parcurgă acest drum de integrare europeană, dar Federația Rusă mereu reacționează. Credeți că Moscova ar putea să deturneze parcursul european al Republicii Moldova?

Stanislav Kázecký: Este o întrebare mai degrabă teoretică. Eu sincer sper că voința democratică a Republicii Moldova va fi respectată și guvernul dvs., care a fost ales într-un mod democratic, și decizia luată de guvern reprezintă voința oamenilor și cred că este o decizie care trebuie să fie acceptată și respectată de toată țara, nu doar de Republica Cehă, și de Rusia inclusiv.

Vocea Basarabiei: Dvs. discutați și cu reprezentanții guvernării, și cu reprezentanții opoziției, pentru că așa e bine, să se cunoască și părerile unora, și părerile altora, dar în Republica Moldova se crede că forțele care au viziuni proruse mai degrabă vorbesc de rău Uniunea Europeană și că nu stau lucrurile atât de bine în Uniunea Europeană, și că chiar s-ar putea să se prăbușească Uniunea Europeană, să nu mai există această solidaritate. Pe moment, inclusiv războiul declanșat de Rusia în Ucraina arată cât de stabilă este coeziunea în cadrul Uniunii Europene, dar credeți că acești politicieni pot influența mai mulți oameni cu mesajele pe care le transmit?

Stanislav Kázecký: Bine, întrebarea este teoretică. Eu nu pot să mă pronunț în numele moldovenilor, dar eu personal cred că, după agresiunea lui Putin împotriva Ucrainei, numărul moldovenilor care susțin devenirea Republicii Moldova stat membru al Uniunii Europene este din ce în ce mai mare. Eu cunosc mulți oameni, prieteni care au copii care studiază în Germania, Portugalia, Spania și alte țări și chiar în Republica Cehă, eu nu cunosc prea mulți tineri care astăzi ar vrea să meargă în Rusia să lucreze, să studieze și să muncească în Rusia. Eu cred că direcția este către Uniunea Europeană și eu cred că activitățile desfășurate de Republica Cehă, de Uniunea Europeană în Republica Moldova în ultimii 30 de ani confirmă că noi avem interesul de a îmbunătăți calitatea vieții moldovenilor. De la început, nici în Republica Cehă nu toți erau sută la sută în favoarea Uniunii Europene, dar marea majoritatea totuși favoriza acest parcurs. Eu cred că același lucru se va întâmpla și în Republica Moldova, pentru că, după opinia mea și conform celor care au contacte, rude, prieteni în Uniunea Europeană, ei vor favoriza Uniunea Europeană. Și înainte de aderare la Uniunea Europeană trebuie să fie votat acest lucru și la momentul respectiv trebuie să fie peste 50 la sută pentru aderare și cred că nu este situația când cineva va impune Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană. Dvs. ați spus despre reacția Rusiei împotriva sau față de ieșirea Republicii Moldova din CSI, din partea Uniunii Europene astfel de chestii nu apar, este o sugestie foarte interesantă făcută duminică la demonstrație de dna președintă Sandu de a include ca și condiție direcția către Uniunea Europeană ca o prevedere a Constituției.

După agresiunea lui Putin împotriva Ucrainei, numărul moldovenilor care susțin devenirea Republicii Moldova stat membru al Uniunii Europene este în creștere

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.