”Cu cărțile pe masă”, autobiografia celebrului fotbalist moldovean Igor Dobrovolski, publicată

03 Iunie 2020 16:39 286 0 Ultima modificare 03 Iunie 2020 16:57

La Chișinău a văzut lumina tiparului lucrarea ”Cu cărțile pe masă”, autobiografia celebrului fotbalist moldovean, Igor Dobrovolski. Federația de Fotbal a avut o contribuție esențială la editarea cărții  istorice, scrisă de Sandu Grecu împreună cu singurul jucător, discipol al școlii moldovenești de fotbal, care a câștiga Champions League (1993, Olympique Marseille) și Jocurile Olimpice (1988, URSS), singurul moldovean care a fost desemnat cel mai bun fotbalist din URSS (1990).

”Scriu această carte de la Chișinău. Aici, în Moldova am făcut primii pași în fotbal, aici am debutat ca antrenor și tot aici îmi scriu autobiografia. Am decis că a venit timpul să spun multe lucruri despre care n-am mai vorbit niciodată. Și în general, eu n-am prea vorbit. Nu mi-a plăcut niciodată vorba multă. Și nu din cauză că n-aș fi avut ce spune. Pur și simplu am considerat mereu că omul trebuie să le facă pe toate la timpul lui. Acum a venit timpul să vorbesc. Și eu vorbesc.

Am devenit fotbalist din întâmplare. Iar asta demonstrează că viața este imprevizibilă. Visam să devin hocheist. Iar mama mă vedea contabil. Bunicul – șahist. Alți copii se visau fotbaliști, dar n-au avut noroc. Eu am avut. Sau poate că a fost un dar de la Dumnezeu. Eu am lăsat lucrurile să curgă de la sine. Inconștient de la început. Am lăsat destinul să curgă. Nu m-am dat în spectacol. Mereu calm. Un calm, care și pe mine mă sperie acum.  

Am jucat mereu din plăcere. Și fără frică. Indiferent pe cine am avut în față. Pe Maradona sau pe van Basten. Brazilia, Argentina, Italia, Olanda sau Germania. Indiferent împotriva cui și unde am jucat. Pe Nou Camp ori pe Santiago Bernabeu. În finala Jocurilor Olimpice sau la turneul final al Campionatului Mondial. Eu am jucat. Fără emoții, fără teamă de adversar. Pur și simplu am fost eu însumi. Așa cum am fost educat de părinți. Așa cum m-au cunoscut toți prietenii mei. Așa cum am putut mai bine...” ,

scrie Igor Dobrovolski în uvertura cărții.  

Cartea ”Отрытым текстом” (în limba rusă) și ”Cu cărțile pe masă” (în limba română) este compusă din 59 de capitole, înșirate în peste 300 de pagini, care descriu momente neștiute din viața celebrului fotbalist sau alte cazuri despre care s-a mai scris până acum, dar altfel, așa cum au fost trăite de ”Dobro”.

Recenzia cărții a fost scrisă de jurnalistul Serghei Doneț. Deocamdată cartea nu este în vânzare. Autorii vor organiza o lansare a cărții în momentul în care acest lucru va fi posibil, după suspendarea restricțiilor.  

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte