EXCLUSIV // Radu Albot ar putea califica Republica Moldova la Cupa Mondială ATP

21 Septembrie 2019 18:43 710 0 Ultima modificare 21 Septembrie 2019 19:04
Republica Moldova este pe loc eligibil de a participa la prima ediție a Cupei Mondiale ATP dedicată celor mai bune echipe naționale din lume conform clasamentului celui mai bine cotat jucător al fiecărei țări.
 
ATP a prezentat clasamentul formațiilor care se află pe locurile eligibile pentru calificare la turneu. La începutul lunii septembrie au fost desemnate primele 18 selecționate naționale calificate, la care li se alătură din oficiu gazda Australia, iar în luna noiembrie vor fi desemnate ultimele 5 echipe naționale care se vor prezenta la prima ediție a competiției care se anunță a fi mai importantă și mai atractivă decât a fost Davis Cup de până acum. 
 
Datorită clasamentului din acest an al celui mai bun jucător moldovean din toate timpurile, Radu Albot, Moldova este pe locul patru în lista de așteptare, care luptă pentru unul din cele cinci locuri restante pentru calificare.
 
Echipe deja calificate:
 
Australia, Serbia, Spania, Elveția, Rusia, Austria, Germania, Grecia, Japonia, Italia, Franța, Belgia, Croația, Argentina, Georgia, Africa de Sud, SUA, Canada și Marea Britanie. 
 
Echipele din lista eligibilă:
 
Bulgaria - 1432 p., Chile - 1297, Polonia 1243, Moldova 1137, Uruguay 1058, Kazakhstan 996, și alte state. România are doar 605 puncte și este aproape de imposibil de a ajunge la turneul final.
 
Pentru Radu Albot urmează turnee de foc, în care trebuie să-și mențină poziția în clasamentul mondial atât pentru planul personal de a înfrunta cât mai bine cotat ultimele competiții din acest an, dar și de a menține Moldova în lupta pentru calificarea la ATP Cup 2020. 
 
ATP Cup, urmaşa Cupei Mondiale pe echipe, va regrupa la start 24 de naţiuni, meciurile urmând să se dispute în trei oraşe australiene, între 3 şi 12 ianuarie 2020, cu câteva zile înaintea startului Openului Australiei, premiile totale puse în joc ridicându-se la 15 milioane dolari.
 
Pe lângă premiile în bani, ATP Cup va oferi jucătorilor şi puncte în clasamentul ATP, lucru care reprezintă un avantaj important faţă de viitoarea Cupă Davis, ce se va desfăşura din 2019 după un nou format cu 18 echipe participante, meciurile urmând să se dispute timp de o săptămână, în luna noiembrie, la Madrid.
 
Prima ediţie a ATP Cup va cuprinde o fază a grupelor, în care cele 24 de participante vor fi împărţite în şase grupe de câte patru formaţii, la capătul căreia cele mai bune opt echipe se vor califica în faza cu eliminare directă.
 
Fiecare întâlnire va cuprinde două meciuri de simplu şi unul de dublu, iar fiecare echipă va putea fi compusă din maximum cinci jucători.
 
Învingătorii vor fi recompensaţi cu câte 750 de puncte, astfel că ATP Cup se va situa din acest punct de vedere după turneele de Grand Slam (2.000 de puncte pentru învingător) şi cele de categoria Masters (1.000 de puncte), dar înaintea celorlalte turnee din circuitul profesionist.
© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte