Zilele Europene ale Patrimoniului, consemnate la Cimișlia

05 Octombrie 2018 14:22 137 0 Ultima modificare 05 Octombrie 2018 14:24

În perioada 24-29 septembrie anul curent, în Republica Moldova s-au desfăşurat Zilele Europene ale Patrimoniului. Cu această ocazie, Secţia cultură, tineret şi sport din cadrul Consiliului Raional Cimişlia a organizat, săptămâna trecută, mai multe manifestări, transmite gazetadesud.md

Programul activităţilor legate de Zilele Europene ale Patrimoniului au debutat luni, 24 septembrie, cu o expoziţie de prosoape şi dantelă handmade, care a fost vernisată în incinta Bibliotecii publice orăşeneşti „Mihai Eminescu”.

O altă expoziţie, a covorului basarabean, a fost deschisă marţi, 25 septembrie, în una din sălile Muzeului raional de istorie, etnografie şi artă. Tot în această instituţie, a avut loc şi un master class pe tema prelucrării cornului, protagonistul atelierului fiind meşterul popular Alexandru Bulat, care este şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici din ţara noastră.

Amănunte despre Valul lui Traian de Sus

Acţiunile din cadrul Zilelor Europene al Patrimoniului au culminat cu expoziţia „Valul lui Traian de Sus: documentare, cercetare, valorificare”, organizată, la Cimişlia, pe 27 septembrie, cu susţinerea Agenţiei Naţionale Arheologice, a Univesrităţii de Stat din Moldova şi a Institutului Patrimoniului Cultural de la Chişinău, reprezentanţii cărora au fost prezenţi la eveniment.

Discuţia a fost lansată de către Iulia Cojocaru, şefa Secţiei cultură, tineret şi sport a Consiliului Raional Cimişlia, care a vorbit despre importanţa conservării şi a promovării patrimoniului cultural material şi imaterial atât la nivel central, cât şi la cel local.

Într-un amplu discurs ţinut în faţa celor prezenţi, Vlad Vornic, directorul Agenţiei Naţionale Arheologice, a ţinut să menţioneze faptul că, în toamna anului 2016, instituţia pe care o conduce şi administraţia raionului Cimişlia au semnat un acord de colaborare, care prevedea efectuarea cercetărilor perieghetice pe  anumite  segmente ale Valului lui Traian de Sus, aflate pe teritoriul acestei unităţi teritorial-administrative.

„Drept obiective pentru noi, a spus Vlad Vornic, au servit studierea traseului şi s aspectului exterior al Valului, identificarea altor situri din preajma faimosului monument arheologic şi evidenţierea segmenteloir mai bine păstrate şi adecvate pentru includerea lor ulterioară în circuitul turistic al raionului Cimişlia”.

Directorul Agenţiei Naţionale Arheologice a mai specificat că, în cadrul prospecţiunilor de suprafaţă, pe Valea Jeparului, aflată între comunele Ecaterinovca şi Ialpujeni, a fost descoperită şi sondată o aşezare antică din secolul patru, care este primul sit cu urme de locuire din epoca romană târzie cunoscut până acum, ce se intersectează cu Valul lui Traian de Sus, având astfel o însemnătate ştiinţifică aparte.

Fortificaţie liniară de peste 120 km

Cu o prelegere în faţa asistenţei a venit şi Sergiu Matveev, decanul Facultăţii de  istorie a Universităţii de Stat din Moldova, care a lansat mai multe ipoteze despre Valul lui Traian de Sus. Potrivit unei veresiuni, romanii l-ar fi construit în veacul doi al erei noastre, căci lucrurile găsite în urma săpăturilor în aşezarea antică de pe Valea Jeparului datează din secolul trei.

În opiniile celor doi savanţi, Valul lui Traian de Sus reprezintă unul dintre monumentele arheologice cele mai importante de pe teritoriul Republicii Moldova.

Această mare fortificaţie liniară, ce constă dintr-un dig de pământ şi un şanţ adiacent săpat înspre nord, cu o lungime de peste 120 de kilometri, trece transversal prin întreg spaţiul pruto–nistrean, de la oraşul Leova până la satul Copanca, străbătând teritoriile a trei raioane şi impresionând şi astăzi prin întinderea sa impunătoare.

Planşete dăruite Muzeului raional

Relatările lui Vlad Vornic şi Sergiu Matveev au fost însoţite de prezentarea mai multor planşete cu fotografii. Autorii acestora şi-au propus drept scop infromarea publicului larg cu privire la Valul lui Traian de Sus, la rezultatele cercetărilor arheologice efectuate de-a lungul timpului asupra acestui valoros monument istoric, care necesită să fie documentat, inventariat şi protejat în continuare.

Iar cele mai reprezentative sectoare se impun a fi explorate, conservate şi valorificate din punct de vedere tursitic.

După finalizarea expoziţiei consacrate studierii Valului lui Traian de Sus, Agenţia Naţională Arheologică a oferit în dar Muzeului raional de istorie, etnografie şi artă din oraşul Cimişlia două planşete cu fotografii.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte