LA MULȚI ANI, MITROPOLIA BASARABIEI!

14 Septembrie 2018 12:37 345 0 Ultima modificare 14 Septembrie 2018 13:39

Astăzi se împlinesc 26 de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei. A devenit subiect de dispute între Biserica Ortodoxă Română și cea Rusă încă din 1992. Aceasta a fost înregistrată de către autorităţile de la Chişinău abia în 2003, în urma unei decizii a Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Mitropolia Basarabiei a fiinţat pe teritoriul actualei Republici Moldova până în 1944, când a fost lichidată odată cu instaurarea regimului sovietic.

La 24 martie 1992 a fost adoptată Legea Cultelor în Republica Moldova. În context, la 9 aprilie 1992 Sfântul Sinod dă publicității un comunicat oficial în care se spune că „Biserica Ortodoxă Română nu a recunoscut niciodată desființarea Mitropoliei Basarabiei cu sediul la Chișinău”.

Biserica Rusă s-a opus activității Mitropoliei Basarabiei și a fost susţinută în demersurile sale şi de către oficialităţile de la Chişinău de atunci care au considerat decizia de reactivare ca pe un amestec în treburile interne ale Republicii Moldova.

Autoritățile de la Chișinău au fost totuşi nevoite să o înregistreze în urma unei decizii a Curţii Europene a Drepturilor Omului din 2001.

În prezent, Mitropolia Basarabiei are înregistrate oficial peste 300 aşa-zise părţi componente care includ parohii, mănăstiri și misiuni iar Mitropolia Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Ruse – aproximativ 1300 de părţi componente.

Mitropolia Basarabiei are statut autonom în cadrul Patriarhiei Române și este de stil vechi.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte