A început elaborarea rapoartelor de monitorizare în cadrul proiectului „Autorități publice transparente pentru cetățeni activi și informați”

05 Mai 2021 15:46 1594 0

În cadrul programului de consolidare a capacităților în domeniul bunei guvernări a unui grup de 30 de organizații ale societății civile a început etapa de elaborare a raportatelor de monitorizare a transparenței și responsabilității a 32 APL de nivelul II și 60 APL de nivelul I din Republica Moldova. După ce au fost instruiți ce și cum să monitorizeze și li s-au explicat pașii necesari, participanții la program au la dispoziție 30 de zile pentru a finaliza rapoartele. Activitatea se desfășoară în cadrul proiectului „Autorități publice transparente pentru cetățeni activi și informați”.

Margarita Rotari, președinta Asociației Obștești „Ișcălenii” din raionul Fălești, spune că participând  la proiect a înțeles cât de importantă este activitatea transparentă a unei administrații publice. La prima vedere, APL utilizează o pagină web care corespunde criteriilor de transparență care au fost monitorizate. Dar, la o navigare mai profundă în pagină, deslușește faptul că nici pe departe autoritățile publice nu respectă cadrul legal actual privind accesul la informație al cetățenilor.

„Participând la acest proiect mi-am dezvoltat competențele de monitorizare și analiză a activității autorității publice. Am participat la mai multe seminare de instruire privind aplicarea instrumentelor de monitorizare a activității publice. Consider că mai ales acum, în condițiile pandemice, transparența este mai mult decât o necesitate. Panoul informativ își diminuează importanța, iar pagina web a APL și promovarea informației publice în rețelele sociale ar crește credibilitatea în autoritățile publice și aleșii locali”, a spus Margarita Rotari.

„Toate seminarele de instruire au fost organizate centrat pe beneficiarii acestor instruiri, adică pe noi, viitorii evaluatori, astfel că procesul de asimilare a informației a fost unul cât se poate de plăcut. A depășit așteptările. Sperăm în timp restrâns să realizăm rapoarte de calitate”, a spus Irina Bejan, președinte al Asociației obștești „Asociația băștinașilor din Taraclia de Salcie" din raionul Cahul.

Coordonatorul proiectului, Ana Znaceni, afirmă că activitățile de consolidare a capacităților societății civile de la nivel local au menirea să contribuie la dezvoltarea unei societăți critice și analitice, capabile să descopere acele lacune în activitatea autorităților locale și care vor putea aduce la cunoștința publicului informații și date despre responsabilitatea instituțiilor publice și cum cetățenii pot să se implice în treburile publice. „O transparență decizională defectuoasă, lipsa de monitorizare a standardelor la nivel local duce, la un risc sporit al corupției. Larga răspândire a corupției apare în activitățile de zi cu zi ale autorităților locale, inclusiv gestionarea proprietății, achizițiile publice, parteneriatele public-private și prestarea serviciilor publice. Prin acest proiect, ne propunem să continuăm acțiunile făcute atât de IDIS „Viitorul”, cât și de alți parteneri de dezvoltare ai țării în consolidarea unei societăți active și informate în domeniul public”, a spus Ana Znaceni.

Programul cuprinde trei etape – instruire, mentorat și elaborarea rapoartelor de monitorizare a transparenței și responsabilității a 32 APL de nivelul II și 60 APL de nivelul I din Republica Moldova. Procesul de instruire a inclus trei seminare. Etapa de mentorat prevede ghidarea participanților și explicarea pașilor necesari elaborării raportatelor de monitorizare, iar ultima etapă este elaborarea rapoartelor. Alte activități ale proiectului sunt organizarea a trei emisiuni TV la nivel regional, trei conferințe regionale (online), pentru ca OSC-urile să aducă la cunoștința cetățenilor constatările rapoartelor de monitorizare și evaluare.

Proiectului „Autorități publice transparente pentru cetățeni activi și informați” este implementat în perioada septembrie 2020 – iulie 2021 de către IDIS „Viitorul”. Acesta este finanțat de către Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, prin intermediul Programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”.

Programul oferă în perioada anilor 2019-2021 granturi în valoare de circa 3 milioane de euro Organizațiilor Societății Civile, care își desfășoară activitatea în afara orașului Chișinău.

Scopul proiectului este de a contribui la dezvoltarea societății civile de nivel local din Republica Moldova care promovează și monitorizează transparența și responsabilitatea instituțiilor publice, inclusiv în implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană.

Acest comunicat de presă a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Autorități publice transparente pentru cetățeni activi și informați” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte