Substanțe extrem de toxice au ajuns în atmosferă după incendiul de la depozitul de vopsele, expert de mediu

21 Aprilie 2021 12:56 302 0 Ultima modificare 21 Aprilie 2021 13:00

Incendiul care s-a produs în această dimineață în Chișinău pe strada Calea Basarabiei 32, unde a ars un depozit de vopsele, lasă în urmă consecințe grave atât pentru locuitorii din zonă, cât și pentru mediul înconjurător. Potrivit experților de mediu, în urma incendiului de astăzi, în aer s-au eliminat substanțe extrem toxice, substanțe organice și metale grele. 

„Oamenii trebuie să închidă geamurile, să nu respire oxigenul din zonă. El poate provoca neplăceri oamenilor care deja sunt bolnavi și au probleme cardiovasculare, respiratorii. Această categorie de oameni vor fi afectați în primul rând”, a declarat pentru Realitatea.md Vladimir Garaba, director executiv Mișcarea Ecologistă Urbană. 

Astfel, în decursul a câteva ore, în dependență de viteza vântului, Vladimir Garaba recomandă cetățenilor din zonă să fie precauți. În schimb, efectele pe termen lung a incendiului de astăzi vor fi mult mai grave.

„O parte din aceste substanțe se va așeza pe frunze, copaci, sol. După prima ploaie, aceste substanțe vor ajunge în apele freatice. Se va schimba compoziția chimică a solului, vor fi afectate organismele vii. Este o perioada îndelungată”, a adăugat expertul.

Realitatea.md amintește că un depozit cu vopsele a luat foc în această dimineață. Aproximativ 2000 m2 au fost cuprinși de flăcări. La fața locului au fost antrenați 60 de pompieri cu 15 unități de tehnică, conform numărului sporit de intervenție de gradul III.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte