Mina din sectorul Râșcani al Capitalei, inundată în proporție de 60%

17 Aprilie 2021 08:06 192 0

Mina din sectorul Râșcani al Capitalei este inundată de ape subterane în proporție de 60 la sută, iar ultima expertiză privind asigurarea stabilității excavațiilor, a fost făcută tocmai în 2002. Zilnic, din mină se evacuează în jur de 2400 metri cubi de apă, lucru care costă municipalitatea 1 milion de lei pe an. Despre aceasta, dar și alte probleme cu care se confruntă administrația minei de calcar și cum urmează să fie soluționate, au fost reflectate într-un reportaj la TV8.

Nivelul apei s-a ridicat brusc, în mină, încă în anul 2011, prin urmare, cele 3 puncte prin care se pompa apa nu mai erau suficiente. Mai mult, unul dintre acestea a fost inundat complet și, în prezent, se află sub apă. Pentru a ține situația sub control, în anul 2013, țeava prin care se pompează apa a fost schimbată pe o lungime de 2 km, însă și așa cele două puncte de pompare nu pot asigura evacuarea în totalitate a apei din mină. Adâncimea apei, care se acumulează, variază, iar în unele locuri, aceasta poate ajunge și la 8 metri. Zilnic, din diferite zone ale minei se scot în jur de 2400 metri cubi de apă.

Faptul că în mină se acumulează apă în exces accelerează procesul de surpare a pereților minei. Potrivit responsabililor, ultima expertiză, în mină, a fost realizată în anul 2002, iar de atunci, în locurile unde se acumulează apă, nimeni nu mai știe ce se întâmplă.

„După expertiza care a fost făcută în 2002, au fost stabilite trei zone. – Și din 2002 până acum? – Din 2002 până acum, practic, expertize tehnice nu au fost făcute din cauză că s-a ridicat nivelul și nu este posibil de obținut un rezultat concret asupra stării excavației. Dar, în realitare, sunt mai multe, sunt în jur de cinci”. 

Lunar, pentru întregul procesul de pompare a apei, salarizarea muncitorilor și mentenanța utilajului, se cheltuiesc în jur de 70 de mii de lei. Municipalitatea, care deține 95 la sută din acțiunile minei, acoperă toate cheltuielile, inclusiv energia electrică, așa că, pe an, din bugetul Chișinăului, în acest scop se alocă circa un milion de lei.

„Anual, în mină rulează în jur de 2 milioane de lei, dar practic la cheltuieli se atribuie mai mult, în jur de 3 milione. Ceea ce practic reiese că mina lucrează în minus cu un milion pe an.

Pentru a soluționa problema, a fost făcut un studiu de fezabilitate, care propune ca apa care este extrasă din mină să fie direcționată către Apă Canal pentru consum.

La această etapă, când mina nu este desecată, costul implementării proiectului este estimat la 32 de milioane de lei, iar construcția acestuia ar dura doi ani și ar urma să aducă în bugetul municipal 10 milioane de lei anual.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte