Un lot de rachete antigrindină a fost testat la Călărași

13 Aprilie 2021 11:10 160 0

Un exercițiu de testare antigrindină cu rachete de producție bulgară „Loza2” și rachete de producție rusă de tip „Alazani-6”, a avut loc luni, 12 aprilie, la punctul de lansare antigrindină din raionul Călărași. Într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului se spune că sistemul de protecție antigrindină implementat în țara noastră are o eficiență de circa 85% și acoperă circa 1, 665 mln ha din teritoriul țării, precum și este unul dintre cele mai eficiente și mai puțin costisitoare, costul unui hectar de teren agricol fiind de circa 3 euro. 

„Peste  un milion 665 mii de ha de terenuri agricole, de pe teritoriul a 24 de raioane ale țării sunt protejate de grindină, datorită a 6 puncte de comandă și 132 puncte de lansare antigrindină. Datele statistice din ultimii zece ani demonstrează că eficacitatea lucrărilor antigrindină constituie, anual 85 – 90%, ceea ce semnifică că aplicarea metodei rachetare permite combaterea fenomenului antigrindină” a menționat ministrul Ion PERJU. 

Ministrul a adăugat că sistemul antigrindină necesită investiții pentru a fi extins și pentru a majora suprafața de terenuri protejate. 

„În anul curent, pentru extinderea sistemului, este necesar a suplini alocația bugetară cu 3 de milioane de lei, bani necesari pentru amplasarea a altor 18 puncte rachetare, datorită cărora vom reuși extinderea suprafețelor agricole protejate cu încă 250 mii ha, în raioanele Ștefan Vodă, Căușeni, Hîncești și Șoldănești”, a subliniat ministrul PERJU. 

În context, Ion Garaba, directorul Serviciului Special pentru Influențe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice din Republica Moldova, a vorbit în discuția cu ministrul despre provocările cu care se confruntă instituția, menționând necesitatea majorării efectivului de personal: „Pentru asigurarea funcționalității eficiente a punctelor de lansare antigrindină este necesar majorarea unităților de personal, pentru unitățile speciale din teritoriu”.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte