Apel public: Dosarul „7 aprilie 2009” este eșuat

07 Aprilie 2021 11:20 187 0

Reprezentanții mai multor organizații ale societății civile susțin că dosarul „7 aprilie 2009” este eșuat. Toate persoanele cu funcție de răspundere au fost achitate sau scoase de sub urmărire penală. Toți torționarii au scăpat basma curată. Potrivit lor, astăzi se împlinesc 12 ani de la evenimentele tragice, când peste 600 de persoane au fost maltratate, reținute și bătute cu cruzime, nu au beneficiat de o justiție independentă și echitabilă. Ele au fost deținute în condiții inumane, fără apă și mâncare. Cel puțin cinci persoane și-au pierdut viața în condiții suspecte. Totuși, statul și-a asumat doar un singur deces, se menționează într-un apel comun al mai multor ONG-uri, emis în contextul comemorării victimelor din 7 aprilie 2009, transmite IPN.

În apel sunt reamintite cele 108 sesizări înregistrate de Procuratură, cu privire la infracțiuni comise de factori de decizie și ofițeri de poliție pentru abuzurile comise. De asemenea, se precizează că CEDO a condamnat Moldova în opt cauze cu referire la dosarul 7 aprilie 2009, iar alte peste 40 de cereri sunt în curs de examinare.

Organizațiile semnatare sunt îngrijorate că, la mulți ani de la evenimentele din aprilie 2009, persoanele cu funcții de răspundere au continuat să dețină funcții de conducere în cadrul diferitor instituții pentru că au beneficiat de impunitate sau au fost achitate de către instanțele de judecată. Unii dintre aceștia au fost promovați sau activează în alte instituții de stat în funcții la fel de înalte. „Considerăm că organele de urmărire penală și ale procuraturii nu au depus eforturile necesare pentru aducerea în fața justiției a celor responsabili, iar ca efect instanțele de judecată nu i-au condamnat din varii motive”, se spune în apel.

Organizațiile semnatare regretă că sute de victime ale torturii și rudele lor apropiate au rămas traumatizate pe viață și nu au primit niciun suport real din partea statului, cu excepția unor compensații bănești, incomparabil de mici față de prejudiciul cauzat. „Este inadmisibil ca multiplele obligațiuni internaționale ale Republicii Moldova în vederea „toleranței zero” față de tortură rămân a fi neonorate până în prezent. Multiplele recomandări adresate Guvernului Republicii Moldova de către instituțiile specializate ale Organizației Națiunilor Unite, Consiliului Europei, OSCE etc. au fost practic ignorate”, se spune în apel.

Potrivit semnatarilor, dosarul „7 aprilie 2009” a fost ignorat până în acest moment de toate guvernările și poate crea precedente periculoase. Ei le solicită autorităților să nu accepte și să nu tolereze impunitatea. La fel, să publice informația privind funcționarii publici asupra cărora planează suspiciuni și alegații cu privire la implicarea în actele tortură și rele tratamente comise în legătură cu evenimentele din aprilie 2009.

De asemenea, autorităților li se solicite să demonstreze aplicarea în practică a principiului toleranței „zero” față de tortură, precum și să îmbunătățească legislația și să ia măsuri instituționale necesare pentru eradicarea fenomenului torturii, tratamentului inuman sau degradant și neadmiterea impunității. O altă solicitare către autorități este să depună eforturi pentru a asigura victimele torturii cu dreptul la reabilitare, precum și să prezinte scuze publice din partea conducerii țării, față de fiecare cetățean, care a suferit direct sau indirect în timpul evenimentelor dramatice și ilegale din aprilie 2009.

Semnatarii apelului se adresează și partenerilor de dezvoltare, în special Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Uniunii Europene și Organizației Națiunilor Unite, să evalueze nivelul implementarea rezoluțiilor și recomandările formulate pentru asigurarea unei investigații eficiente, aducerea în fața justiției a celor responsabili și neadmiterea impunității. „Nu în ultimul rând, să se asigure că Guvernului Republicii demonstrează angajamentul său real pentru statul de drept și drepturile omului, inclusiv prin consolidarea mecanismelor naționale de prevenire a torturii și a altor trata-mente sau pedepse crude, inumane sau degradante”, se mai spune în apel.

Organizațiile semnatare sunt: Amnesty International Moldova, Asociația Promo-LEX, Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria” și Centrul de Resurse Juridice din Moldova. Lista pentru semnare este deschisă.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte