1,5% din populația Republicii Moldova a fost vaccinată anti COVID-19

06 Aprilie 2021 15:53 204 0

De la începutul campaniei de vaccinare împotriva noului coronavirus în Republica Moldova, din 2 martie și până în prezent, a fost imunizată 1,5% din populația țării sau peste 50 de mii de persoane, a anunțat astăzi, 6 aprilie, Alexei Ceban, medic-epidemiolog la Agenția Națională de Sănătate Publică, în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.

Au fost imunizați 57% dintre lucrătorii medicali care activează în țară. Au fost administrate toate vaccinurile Pfizer, în prima doză, iar astăzi au fost distribuite seruri Pfizer pentru regiunea transnistreană, care constituie 942 de doze de vaccin. În prezent, la depozitul ANSP se află peste 12 mii de doze de vaccin Pfizer, care sunt securizate pentru imunizarea persoanelor cu cea de-a doua doză de ser.

36 de mii de doze AstraZeneca, depozitate la ANSP, urmează a fi distribuite centrelor de vaccinare din țară în zilele următoare, a specificat Alexei Ceban.

Responsabilul de la ANSP a precizat că, în etapa a doua de imunizare, au fost vaccinate până acum peste 11 mii de persoane cu boli cronice, persoane care au peste 60 de ani, angajați din educație, securitate și asistența socială.

Potrivit epidemiologului, o nouă tranșă de seruri anti-COVID-19 ar urma să ajungă la Chișinău la mijlocul sau sfârșitul lunii aprilie.

Ninel Revenco, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, a ținut să amintească că Agenția Europeană a Medicamentului a concluzionat că beneficiile vaccinurilor AstraZeneca depășesc riscurile de efecte secundare posibile. Responsabila a menționat că în țările în care are loc vaccinarea împotriva noului coronavirus a scăzut numărul de îmbolnăviri și de decese provocate de complicații COVID-19. La etapa a doua de vaccinare, care a pornit recent în Republica Moldova, vor fi imunizate în mod prioritar persoanele care au peste 60 de ani, dar și cele cu maladii cronice.

Laura Țurcan, epidemiolog la ANSP, a precizat că până în prezent Ministerul Sănătății de la Chișinău a raportat 957 de reacții adverse post-vaccinare, dintre care 75% sunt ușoare, cum ar fi febră de până la 38 de grade, slăbiciuni, dureri musculare și articulare. Reacțiile adverse moderate la vaccin sunt aceleași, doar că ele sunt mai pronunțate. Nu a fost raportat niciun caz de șoc anafilactic și nicio reacție alergică gravă. Toate reacțiile post-imunizare au apărut în primele 24 de ore după administrarea serului și au durat 1-3 zile după vaccinare, a adăugat Laura Țurcan.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, ieri, 5 aprilie, în Republica Moldova au fost confirmate alte 703 cazuri de coronavirus, bilanțul cazurilor de COVID-19 fiind de 235790. În spitale sunt internați 3931de pacienți confirmați cu virusul SARS-CoV-2, dintre care 322  sunt în stare extrem de gravă,  55 pacienți fiind conectați la aparate de respirație asistată. Tot ieri, ministerul de resort a raportat 42 de decese, provocate de complicații COVID-19.

Totodată, Ninel Revenco a anunțat că 395 de persoane au fost vaccinate în prima etapă de imunizare deși nu erau lucrători medicali, asistenți sociali sau persoane din centre de plasament. Revenco a specificat că aceste persoane au fost înregistrate ca „alte categorii” și ele nu ar fi trebuit să fie vaccinate în prima fază, astfel că lucrătorii medicali care i-au imunizat au admis abateri. Analiza a arătat că nu întotdeauna s-a respectat ordinea înregistrarii, în unele centre de vaccinare. Dacă vor fi sau nu sancționați angajații din medicină care au imunizat în prima etapă și alte categorii de salariați va decide Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Este regretabil când cineva dorește să se vaccineze în afara rândului și decide să meargă peste persoanele cu risc sporit de infectare, a menționat Ninel Revenco.

Coordonatorul Campaniei de vaccinare a precizat că vaccinarea se amână dacă persoana are COVID-19 și boala decurge într-o formă ușoară sau grav-medie, iar imunizarea ar putea să se producă peste 10-14 zile după însănătoșire. Persoana care a făcut o formă gravă de coronavirus și care a primit transfuzie de plasmă ar putea să se vaccineze împotriva COVID-19 peste 90 de zile după însănătoșire. Persoanele care au imunodeficiențe, cum ar fi pacienții HIV-pozitivi sau care suferă de hepatite cronice, la fel vor fi vaccinate, doar că „răspunsul imun la aceste persoane poate fi mai puțin exprimat ca la alți pacienți”, a relevat Ninel Revenco.

În privința femeilor insărcinate, nu există o recomandare clară dacă ele trebuie sau nu să se vaccineze. În unele țări europene se încurajează imunizarea gravidelor, în special în ultimul trimestru de sarcină, astfel ca pruncul să se nască cu anticorpi la COVID-19. Femeile care alăptează, dacă fac parte din grupul de risc și au boli cronice, se recomandă ca și ele să se vaccineze, astfel că nou-născuții vor primi anticorpi prin laptele matern, a explicat Ninel Revenco.

Persoanele cu diabet zaharat, hipertensiune arterială, care suferă de obezitate, la fel vor fi vaccinate, pentru că intră în grupul de risc pacienți cu boli cronice, doar că situația va fi analizată în mod individual și se va ține cont de starea de sănătate a pacientului la acel moment, iar în acest caz acordul pentru vaccinare îl va da nu doar pacientul, dar și medicul de familie care monitorizează bolnavul.

Minorii pot fi vaccinați doar cu serul Pfizer, care permite vaccinarea persoanelor de la o vârstă de 16 ani. Ultimele studii au arătat că Pfizer este eficient și pentru copiii de la 12 la 16 ani, iar în unele state se vaccinează deja și această categorie de copii. COVID-19 în rândul copiilor lasă sechele de lungă durată, a atenționat Ninel Revenco.

„Vaccinul Pfizer, AstraZeneca și Moderna sunt eficiente și împtriva noilor tulpini ale coronavirusului, iar Pfizer s-a dovedit a fi eficient și împotriva tulpinii sud-africane, mai puțin AstraZeneca. Deocamdată, în regiunea nu a fost confirrmat noua tulpină sud-africană, a precizat Ninel Revenco.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte