Secretarul general al Președinției spune că vor sesizate organele procuraturii referitor la subiectul exportului de grâu

02 Aprilie 2021 13:24 152 0

Secretarul general al Președinției, Andrei Spînu, spune că urmează să fie sesizate organele procuraturii referitor la subiectul exportului de grâu, aprins discutat în ultimele zile. Într-o poarte pe Facebook, intitulată „Cronologia Grâului” se menționează că în timp ce marele operator de produse de panificație „Franzeluța” cere grâu din rezerva de stat, Agenția Rezerve Materiale încheie contract cu un al operator pentru a-i livra grâu.

Mai jos redăm conținutul postării lui Andrei Spînu:

22 Februarie

SC Franzeluța SA înaintează un demers către Agenția Rezerve Materiale prin care solicită eliberarea a 5 000 tone de grâu. Franzeluța menționează despre creșterea prețurilor la materia primă ceea ce ar duce inevitabil la creșterea prețului la pâine, inclusiv la pâinea socială. Agenția de Rezerve Materiale nu răspunde acestui demers.

23 Februarie

Agenția de Rezerve Materiale încheie contract cu SRL Ancom Agro pentru eliberarea a 16 855 tone de grâu, roada 2016, cu valoarea totală de 65 329 990 mln lei (preț mediu 3,87 MDL/kg).

24 Februarie

Agenția de Rezerve Materiale anunță despre inițierea procedurii de împrospătare a grâului (https://bit.ly/3rLTduJ) după semnarea contractului din data de 23 februarie. Inițierea se face conform HG 454 din 2020 prin care, atenție, grâul trebuie să fie restituit până la data de 01 octombrie 2020 (anul trecut).

02 Martie

Are loc o ședință de lucru la Președinție referitor la subiectul asigurării cu materie primă a industriei de panificație și asociațiile din sectorul Zootehnic. În discuție se ajunge la concluzia despre necesitatea urgentă de a elibera grâu din rezerva de stat pentru industria de panificație și sectorului zootehnic pentru a nu admite o criză în aceste sectoare.

05 Martie

Ancom Agro SRL încheie un contract de vânzare a grâului cu Agrofloris Nord SRL, aceeași cantitate de 16 855 tone, la prețul de 4 600 MDL/tona (4,6 MDL/kg).

10 Martie

MADRM trimite o scrisoare către Cancelaria de Stat prin care menționează că Republica Moldova riscă să rămână neasigurată cu grâu și comunică despre analiza necesității de intervenție de plafonare a exportului.

11 Martie

Agrofloris Nord SRL semnează o anexă la contractul din 01 iunie 2020 cu ÎCS TransBulk Logistics prin care se înstrăinează o cantitate de 17 000 tone (+-10%). Atenție, conform contractului/anexei, același grâu deja este din roada anului 2020.

27 Martie

În spațiul public apare info despre transportarea grâului către PIL Giurgiulești.

28 Martie

Ancom Agro SRL a publicat un comunicat de presă prin care menționează că grâul va fi utilizat pe piața internă, contrar documentelor și intențiilor de bază.

30 Martie

CSS recomandă interzicerea exportului de grâu.

Vom sesiza procuratura pentru a face lumină în acest caz.

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte