Astăzi se organizează al patrulea scrutin prezidențial de la declararea independenței Republicii Moldova

01 Noiembrie 2020 08:10 2196 0 Ultima modificare 01 Noiembrie 2020 08:12

Astăzi, 1 noiembrie 2020, cetățenii Republicii Moldova își aleg președintele, acesta fiind cel de-al patrulea scrutin prezidențial de la declararea independenței. Lupta pentru funcția de șef al statului se dă între opt candidați: Renato Usatâi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Igor Dodon, Violeta Ivanov, Maia Sandu, Octavian Țâcu și Dorin Chirtoacă, transmite jurnal.md

Alegerile de astăzi sunt cel de-al patrulea exercițiu electoral de la declararea independenței Republicii Moldova, prin care cetățenii aleg prin vot direct președintele țării.

Validarea alegerilor este condiționată de prezența la urne a cel puțin 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale. Este ales candidatul care a obținut mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate. Dacă aceste condiții nu sunt întrunite, peste două săptămâni se organizează un al doilea tur de scrutin, la care participă primii doi candidați stabiliți în ordinea numărului de voturi obținute în primul tur. În acest caz, este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la vot. Rezultatele alegerilor urmează a fi confirmate sau infirmate de către Curtea Constituțională.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte