România și Republica Moldova marchează în acest an 10 ani de parteneriat strategic de nota 10

28 Octombrie 2020 16:21 764 0 Ultima modificare 28 Octombrie 2020 16:29

România și Republica Moldova marchează în acest an 10 ani de parteneriat strategic de nota 10. În acest sens a fost lansat un proiect, realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, prin intermediul căruia s-a propus să fie promovate principiile iniţiativei, implicării și cooperării, voluntariatului, prieteniei, respectului şi sprijinului reciproc, transparenţei, echităţii, competenţei, responsabilităţii, principialităţii, legalității, durabilităţii, dar și multilateralităţii, prin activități de interes general comunitar și în interes personal nepatriomonial. 

Sprijinul constant, asumat și foarte responsabil acordat de către România oamenilor din Republica Moldova s-a materializat în acești 10 ani de parteneriat stragetic de nota 10 prin demararea, implementarea și finalizarea unor proiecte extrem de importante pentru comunitățile și întreaga societate din Republica Moldova. Este vorba de aducerea SMURD-ului în partea stângă a Prutului. Din 2014, de la lansarea proiectului, echipajele SMURD au oferit suport Republicii Moldova, în misiunile complexe de acordare a primului ajutor medical calificat, reanimare, descarcerare și executarea operațiunilor de salvare, efectuând până în prezent circa 13500 de intervenții terestre pe teritoriul Republicii Moldova, 89 de intervenții aero-medicale și 35 de intervenții transfrontaliere pentru efectuarea misiunilor cu transport medical asistat în scopul repatrierii cetățenilor din afara granițelor țării. 

Totodată, pentru construcția gazoductului Iași-Chișinău, proces lansat în anul 2013, Guvernul României a alocat 26 de milioane de euro. Gazoductul este o conductă care interconectează rețele de gaz din România și Republica Moldova. Sala cu Orgă din Chișinău a căpătat o nouă imagine datorită unui grant de un milion de euro oferit de către România. Muzeului Național de Artă va arăta altfel, deoarece potrivit Legii bugetului de stat pentru anul 2020, pentru restaurarea edificiului a fost alocată suma de 17 milioane de lei. Teatrul din Cahul va avea un nou sediu graţie unui sprijin de 800 de mii de euro, oferit de Guvernul României. 

De asemenea, au fost reabilitate Scările Cascadelor din Parcul Valea Morilor. Valoarea ajutorului românesc a fost de 970 de mii de euro. La fel, pentru renovarea și dotarea grădinițelor din Republica Moldova, Guvernul României a alocat 26 de milioane de euro. De aceste fonduri au beneficiat 933 de grădiniţe. Resursele au fost folosite pentru reparația capitală a clădirilor și a acoperișurilor grădinițelor, pentru schimbarea ușilor și geamurilor, pentru lucrările de pavaj, de reparație sau de construcție a sistemelor de termoficare, celor de canalizare și de aprovizionare cu apă. De asemenea, au fost dotate cu mobilier și au fost amenajate terenurile de joacă pentru copii precum și pavilioanele. 

Guvernul României a donat în 2014 un număr de 100 de microbuze școlare, iar în 2017 altele 96 de microbuze școlare, cu destinație exclusivă - transportul elevilor. Guvernul României a mai acordat un ajutor umanitar pentru Republica Moldova în valoare de 16,5 milioane de lei (3,5 milioane de euro), sub forma unor materiale sanitare necesare pentru ca autoritățile de la Chișinău să facă faţă eforturilor de limitare a răspândirii infecţiei cu coronavirus. Totodată, datorită acestui parteneriat, care durează deja de 10 ani, în satul Roșu, raionul Cahul, au avut loc lucrări de infrastructură, alimentare cu apă și canalizare pentru 577 de gospodării.

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte