Școlile care nu vor fi pregătite, nu vor primi autorizație de funcționare

25 August 2020 08:56 445 0

Prim-ministrul Ion Chicu a participat astăzi la ședința săptămânală a conducerii țării. Președintele țării, Igor Dodon, speakerul Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și prim-ministrul Republicii Moldova au discutat despre ultimele evoluții în contextul pandemiei, despre proiectele destinate agricultorilor și evenimentele dedicate marcării sărbătorilor naționale de la sfârșitul lunii august, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Premierul a subliniat faptul că săptămâna trecută, pe teritoriul R. Moldova a fost înregistrat cel mai mare număr de infectări cu Covid-19. „Explicația este simplă – nerespectarea cvasi-totală a regulilor sanitare. Din păcate, dacă trendul va continua să fie negativ, vom fi nevoiți să revenim la anumite restricții", a declarat Ion Chicu.

Șeful Guvernului a vorbit despre reînceperea anului școlar în condiții de maximă securitate și cu respectarea strictă a normelor impuse de CNESP. „Decizia redeschiderii instituțiilor școlare revine fondatorilor, iar cele care nu vor fi pregătite, nu vor primi autorizație de funcționare", a menționat premierul.

Ion Chicu a amintit și despre pachetul de modificări legislative ce țin de agricultură: rambursarea TVA acumulat de agricultori în scopul achitării plăților fiscale aferente salariilor și impozitului funciar, subvenționarea dobânzilor la creditele vechi și noi angajate de agricultori, precum și simplificarea mecanismului care permite agricultorilor să beneficieze de TVA fără să achite bani nemijlocit. „Guvernul a elaborat proiectul și moratoriul pentru controalele fiscale pentru agricultori, dar și posibilitatea de eliberare de către Camera de Comerț și Industrie a certificatului de forță majoră. Proiectul urmează a fi remis Fondului Monetar Internațional pentru coordonare", a menționat premierul.

De asemenea, șeful Executivului a specificat că AIPA a procesat deja primele dosare de alocare a compensațiilor parțiale pentru agricultori.

Cât despre sărbătorile marcate la sfârșitul lunii august, prim-ministrul Chicu a anunțat că anul acesta se vor desfășura într-un format mai restrâns, în condiții dictate de pandemie.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte