O parte din agricultorii protestatari au ajuns la Chișinău! Fermierii cer solidaritatea populației

14 August 2020 13:58 518 0 Ultima modificare 14 August 2020 14:05

Agricultorii blocați cu tractoarele sub podul de la Telecentru le cer cetățenilor să li se alăture la protest. Ei spun că sunt practic sechestrați acolo și că li se încalcă dreptul la liberă circulație. Fermierii mai declară că s-au săturat să trăiască într-un stat polițienesc, care nu are viitor și dacă guvernarea nu va dori să schimbe lucrurile în țară, o vor face ei, transmite independent.md

“Să vadă toată lumea unde trăim, în ce țară trăim, cu ce guvernanți trăim și mai vrem noi așa să trăim oare? Mai vrem așa să-și bată joc de noi? Mai este viitor în așa țară pentru copiii noștri? Eu mi-am adus copiii din Marea Britanie, da care-i sensul? Pentru ce? Că am spus soției că vreau să trăiesc la mine acasă?! Patriot am fost. Poftim!

Eu nu vreau copii mei să trăiască într-un stat polițienesc! Eu nu-mi doresc asta. Eu vreau să trăiesc într-un stat normal, unde copiii să aibă oportunități de dezvoltare, să fie liberi, să se bucure de viață în această țară. Și dacă dumnealor nu vor, noi o să facem ca copiii noștri să trăiască bine. Să știe toată lumea. Și, domnilor polițiști, faceți o greșeală mare, mergeți contra noastră, contra poporului, fiindcă noi vă aducem o bucățică de pâine, noi vă achităm salariile. Să vă fie rușine că jucați pentru această guvernare! Oameni buni, veniți cu noi! Ieșiți aici! Ieșiți să protestăm, să ne ajutați, să ne susțineți!”, a spus Dînga Andrei, fermier din Ștefan Vodă.

Amintim că agricultori din mai multe raioane ale țării au pornit aseară cu tractoarele spre Chișinău. Revista lor, a treia la număr în ultima perioadă, a început în 10 august. O parte a fermierilor a reușit să intre în Capitală, chiar dacă autoritățile au încercat să le interzică accesul. Pe parcursul nopții, oamenii și-au parcat tractoarele sub podul de la Telecentru. Totuși, mulți dintre fermieri au rămas blocați de polițiști în apropiere de localitatea Dănceni.

Fermierii au mai multe nemulțumiri față de conducerea țării. Ei susțin că nu dețin resurse pentru a achita impozite la buget, pentru plata salariilor angajaților, achitarea datoriilor, procurarea de piese, motorină și alte cheltuieli.

Mai mult, agricultorii au propus Guvernului Republicii Moldova și Ministerului Agriculturii o serie de revendicări. Printre acestea se numără instituirea stării de urgență pentru sectorul agrar în zonele de centru și sud ale republicii cu eliberarea necondiționată a certificatelor de stare de forță majoră atât pentru fermieri cât și pentru furnizorii de inputuri agricole, ceea ce va permite întregului sector agricol să-și reeșaloneze datoriile față de creditori. 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte