Un nou protest al fermierilor

11 August 2020 09:57 337 0 Ultima modificare 11 August 2020 09:59

Fermieri din mai multe raioane din zona de sud-est și centru a R.Moldova participă astăzi la un nou protest. Potrivit acestora, toate posibilitățile de identificare a resurselor financiare pentru achitarea impozitelor la buget, plata salariilor angajaților, achitarea datoriilor, procurarea de piese și motorină au fost epuizate. În legătură cu protestele anunțate de agricultori, Poliția anunță că va asigura ordinea publică, circulația rutieră, precum și va monitoriza regulile de prevenire a infectării cu virusul COVID-19, scrie Radio Chișinău.

„În acest context, oamenii legii solicită atât participanților la proteste, cât și tuturor cetățenilor să manifeste înțelegere față de măsurile de ordine și siguranță publică, să respecte Legea și indicațiile forțelor de ordine pentru ca acțiunile să se desfășoare în condiții optime. De asemenea, pentru a evita răspândirea virusului COVID-19 și pentru a nu pune în pericol sănătatea și siguranța persoanelor din comunitate, recomandăm participanții  să respecte   distanța  socială și  echiparea corespunzătoare  cu măști”, se arată în comunicat.

Despre intenția de a participa la protest au anunțat fermieri și unii muncitori ai acestora din 14 raioane, cum ar fi Leova, Cahul, Cantemir, Căușeni, Ștefan Vodă, Hâncești și Ungheni.

Protestul va începe la ora 10:00, iar dacă nu vor fi întreprinse măsuri, fermierii anunță că vor bloca traseele începând cu ora 12:00. Aceștia susțin că nu vor pleca din stradă până când nu vor fi prezentate soluții. Totodată, au ținut să menționeze că protestele vor avea un caracter pașnic, cu respectarea distanței recomandate și altor resctricții impuse în perioada pandemiei.

Potrivit Agrobiznes.md, fermierii au înaintat Guvernului Republicii Moldova și MADRM următoarele revendicări:

  • instituirea stării de urgență pentru sectorul agrar în zonele de centru și sud ale republicii cu eliberarea necondiționată a certificatelor de stare de forță majoră atât pentru fermieri cât și pentru furnizorii de inputuri agricole, ceea ce va permite întregului sector agricol să-și reeșaloneze datoriile față de creditori;
  • implementarea unui regulament nou cu posibilitatea de utilizare sau cesionarea TVA-ului adunat de ani de zile în cont, în achitarea datoriilor furnizorilor din domeniu;
  • scutirea de la plata impozitelor salariale și funciar a agricultorilor afectați de aceste calamități pentru anul 2020 și vacanță fiscală pentru primele 6 luni ale anului 2021;
  • resursele financiare alocate pentru acoperirea pierderilor financiare suportate de către agricultori să fie de cel puțin 3000 lei per hectar și să fie distribuite de consiliile raionale în baza actelor eliberate de către comisiile pentru situații excepționale și APL sau prin AIPA dar prin modificarea regulamentului existent, instituind o procedură simplă, prezentând doar actele enunțate mai sus.

„Unanim ne exprimăm dezacordul față de Regulamentul privind aprobarea modului de acordare a compensațiilor pentru diminuarea calamităților naturale asupra recoltei anului 2020, deoarece acesta este unul anevoios, nu este totalizat pentru întreg sectorul agricol (de exemplu, orzul de primăvară nu este inclus, proprietarii individuali nu sunt menționați) plus, sumele notate ca ajutor la ha sunt mizere. Rugăm anularea acestuia și elaborarea unui nou proiect în strânsă colaborare cu agricultorii”, au mai adăugat fermierii.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte