Când corupția din Republica Moldova poate ucide... chiar și în Liban

05 August 2020 15:14 1874 0 Ultima modificare 05 August 2020 15:15
Când corupția din Republica Moldova poate ucide... chiar și în Liban.
 
Probabil că ați văzut deja informațiile despre explozia din Beirut. Portul a fost devastat, iar o parte a fost ras de-a dreptul de o explozie. Vedeți filmulețul care s-a viralizat online.
 
Explozia pare să provină de la o cantitate uriașă de nitrat de amoniu. Exact, 2.750 de tone depozitate în port.
 
Am discutat cu niște oameni, am dat niște telefoane, am făcut un pic de documentare pentru că m-a uimit povestea. S-o luăm pe rând.
 
În 2013, ambarcațiunea Rhosus venea din Georgia. Avea la bord o cantitate impresionantă de nitrat de amoniu. Este posibil să fi fost anume acest amoniu care a provocat explozia, cred acum autoritățile. Nava avea marinari ucraineni la bord, aparținea unui rus din Habarovsk, rezident al Ciprului, pe numele său Igor Grechushkin. Surprinzător, Rhosus naviga sub pavilion moldovenesc.
 
În Beirut nava a fost arestată din cauza unor datorii. Marinarii ucraineni nu au mai fost lăsați să plece. Aceștia au făcut apeluri disperate în presă și, rând pe rând, au fost ajutați să părăsească nava. Am discutat cu o asociație din Ucraina ”Asoli”, care i-a ajutat cu bani, acte și legal pe marinari. Printre aceștia nu erau români sau moldoveni, ci doar ruși și ucraineni.
 
Încărcătura periculoasă a rămas prin nu știu ce neglijență în depozitele din portul din Beirut.
 
Apropo, nava a trecut la un moment dat și prin România. Într-o poză o vedeți la Sulina, pe 17 noiembrie 2011. Nu știu ce transporta în acel moment prin țara noastră. Am discutat cu cel care a făcut poza și mi-a confirmat informația. Sursa pozei este marinetraffic.com.
 
Dar ce legătură are corupția din Republica Moldova cu explozia din Liban? Din păcate, navele cu pavilion moldovenesc sunt deja recunoscute la nivel mondial pentru nenumăratele probleme pe care le au. Probleme tehnice, legale, financiare. Nave cu pavilion moldovenesc au fost implicate și în traficul internațional de droguri.
 
În Moldova era destul de ușor până prin 2016, îmi zice o sursă, să obții pavilionul. Șpaga nu era chiar mare. De la câteva mii de euro la câteva zeci de mii. În ultimii ani, autoritățile au tot anunțat măsuri de reglementare mai strictă a domeniului naval moldovenesc. Dar trecutul glorios prinde din urmă Republica Moldova.
 
CNA-ul(DNA-ul moldovenesc) nu a reușit să scoată la iveală mari acte de corupție în acest caz. Mă rog, tot din Moldova s-a furat și un miliard, iar cei care au instrumentat furtul sunt liberi ca păsările cerului.
 
Funcționarii și politicienii moldoveni care au luat direct sau indirect bani pentru pavilioanele navale trebuie să mai pună la parandărătul/șpăgile pe care le-au încasat alte 2 cifre: 100 și 4000.
 
100 de oameni au murit în Beirut, iar 4000 au fost răniți.
 
Cum ziceam, corupția chiar ucide!
 
Jurnalist
© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte