Normele privind reluarea oficierii slujbelor religioase în interiorul lăcaşelor sfinte nemulţumeşte Mitropolia Moldovei

01 Iunie 2020 13:34 404 0 Ultima modificare 01 Iunie 2020 13:36

Noile reguli ale Comisiei Excepţionale pentru Sănătate Publică care condiţionează reluarea oficierii slujbelor religioase în interiorul lăcaşelor sfinte nemulţumeşte Mitropolia Moldovei.

În baza unei decizii a Comisiei, enoriaşii vor trebui să respecte mai multe reguli. Înainte de începerea serviciului divin, spaţiile vor fi dezinfectate. La intrarea în biserică, enoriaşilor li se va măsura febra, iar cei care au simptome de COVID-19 nu vor fi admişi în lăcaş. De asemenea, se impune păstrarea distanţei de doi metri între oameni şi purtarea obligatorie a măştilor de protecţie. Aceştia nu vor mai avea voie să atingă sau să sărute icoanele şi sunt îndemnaţi să se abţină de la ritualul sfintei împărtăşanii.

Duminică, slujba de la Catedrala Naşterea Domnului din Capitală a avut loc afară. Enoriaşii au păstrat distanţa socială, unii au purtat măşti, însă au sărutat icoanele şi s-au împărtăşit, în pofida pericolului de transmitere a noului tip de coronavirus.Oamenii spun că se bucură că, în curând, vor putea intra în biserici, însă cred că ritualul împărtăşaniei nu trebuie interzis.

Pe de altă parte, secretarul Mitropoliei Basarabiei, Andrei Bucliş, a declarat că se vor conforma deciziei şi vor respecta regulile de prevenire a infecţiei cu coronavirus. Cât despre sărutatul icoanelor şi ritualul de împărtăşanie, acesta spune că feţele bisericeşti şi credincioşii vor decide dacă vor respecta aceste prevederi sau nu.

De la mijlocul lunii martie, a fost interzisă participarea enoriaşilor la slujbe. Totodată, începând cu luna mai, oamenii au avut voie să meargă la biserici, însă slujbele au fost oficiate afară, pentru a preveni răspândirea COVID-19. Unii preoţi însă nu s-au conformat deciziei autorităţilor şi au primit amenzi în valoare de 22.500 de lei.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte