Astăzi este marcată Ziua Internaţională a Asistentului Medical

12 Mai 2020 09:50 411 0 Ultima modificare 12 Mai 2020 09:52

În Republica Moldova activează peste 20 de mii de asistenți medicali, ceea ce constituie aproape două treimi din totalul lucrătorilor medicali. În regiunile în care numărul de medici este mai mic, asistenții trebuie să facă faţă multor situaţii complexe, uneori chiar să suplinească doctorii. Sunt cifre prezentate de Compania Naţională de Asigurări în Medicină în contextul Zilei Internaţionale a Asistentului Medical, marcată la 12 mai, transmite IPN.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a desemnat 2020 drept Anul Asistentului Medical şi Moaşei. Genericul din acest an al Zilei Internaţionale a Asistentului Medical este: „Nursele – o voce de lider: Pentru o lume sănătoasă” şi subliniază rolul esenţial al acestor lucrători în furnizarea îngrijirilor medicale. Asistentul medical are o contribuţie valoroasă atât în procesul de îngrijire a pacienţilor, cât şi în cel de consiliere şi informare a acestora.

În anul 2019, pentru salarizarea celor peste 20 de mii de angajaţi incluşi în categoria de personal medical mediu (asistenţi medicali), Compania Naţională de Asigurări în Medicină a alocat aproape 1,414 mlrd lei.

Întreaga lume marchează astăzi, pe 12 mai, Ziua Internaţională a Asistentului Medical. La nivel mondial, pe aceeaşi dată, este sărbătorită şi ziua de naştere a asistentei medicale Florence Nightingale, fondatoarea primei şcoli laice de asistent medical din lume.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte