Corneliu Pântea: Un sector din mun. Chișinău riscă să se prăbușească în gol, inclusiv “Chișinău Arena”

08 Mai 2020 14:38 9381 0 Ultima modificare 08 Mai 2020 14:47

Cine nu cunoaște, o porțiune a sectorului Râșcani al mun. Chișinău, în perimetrul străzilor Florilor, M.Costin, Moscovei, Studenților, dar și sectorul privat situat în spatele blocurilor UTM, inclusiv “Chișinău Arena”, până la intrarea în comuna Stăuceni este situată pe suprafața unei mine de extragere a pietrei de calcar.

Exploatarea zăcământului a început la sfârșitul anilor 60 ai secolului trecut.
Dar pe lângă “piatră albă” din care a fost construit Chișinăul în mină mai sunt și ape subterane, care inundă mina.
Apa era permanent evacuată din mină. Atăt timp cât funcționa uzina Mezon, această apă era pompată și folosită în scopuri tehnice. După dispariția Mezonului, apă care se acumula în mină se evacua în râul Bîc.

Din cauza unui managment ineficient și a sărăciei, S.A. “Mina Chișinău”, întreprinderea care gestionează această mină, și unde Primăria Chișinău deține peste 90% din acțiuni, a fost periodic deconectată de la energia electrică, având datorii. Astfel era întrerupt procesul de pompare a apei și apa se acumula în excavațiile subterane.

Astăzi, 60% din suprafața carierei este inundată. Accesul la multe excavații miniere este imposibil din cauza apei și noi nu știm ce se petrece acolo. Apele subterane erodează stâlpii de susținere pe care se ține tot orașul. Dacă ținem cont, că locuim într-o zonă cu risc seismic mijlociu și că la noi se construiește destul de intens, atunci înțelegem că pericolul prăbușirii există și astfel se pune în pericol viața și averea la o mare parte a locatarilor din sectorul Râșcani.

Odată cu declararea stării de urgență din motive epidemiologice, S.A. Mina Chișinău a fost nevoită să sisteze procesul tehnologic de extragere a pietrei, dar menținând procesul de evacuare a apei din mină.
Însă, începând cu 23.04.20, întreprinderea a fost deconectată de la rețeaua de energie electrică de către furnizorul Î.C.S. Premier Energy, pentru neachitarea facturilor de consum (datorie 307 mii lei), astfel procesul de evacuare a apei din mină a fost stopat.

Mai mult de două săptămâni apa se tot acumulează în mină și nimeni nu vine cu nici o reacție.

* În aceste condiții am solicitat Primăriei Chișinău să emită, în regim de urgență, o scrisoare de garanție către ÎCS Premier Energy pentru reconectarea minei Chișinău la rețeaua de energie electrică, în scopul reluării procesului de evacuare a apei din mină.

Asta până când va fi ridicată starea de urgență, iar după Consiliul Municipal Chișinău se va întruni în ședință și va face rectificări la bugetul municipal, identificând și sursa pentru a achita datoria.

Îmi dau bine seama, ca Primăria Chișinău nu are, astăzi, acești bani. Și, în genere, e sătulă să “pompeze” surse financiare în acest obiectiv.
Doar în perioada 2013-2019 au fost alocați circa 15 mln. lei minei Chișinău, în mare parte pentru evacuarea apei.
Niște calcule simple ne arată că, pe viitor, în fiecare an va trebui să alocăm din bugetul municipal cel puțin 800 mii lei pentru pentru evacuarea apei, care în final o vărsăm în râul Bîc.

Am venit și cu o propunere pentru a schimba situația existentă:

* Consider necesar construcția unei “prize de apă”, care să permită pomparea apei, tratarea ei și direcționarea acesteia în rețeaua S.A. Apă-Canal, pentru ca ulterior să fie distribuită și comercializată câtre consumatori ca apă potabilă.

Sunt de acord, că va fi necesară o investiție financiară în construcția prizei de apă, bani pe care Primăria nu-i are astăzi. Dar acești bani pot fi creditați, iar investiția poate fi recuperată în cel mult 2 ani, doar din comercializarea apei.

Nu am inventat nimic nou. Această propunere există de mulți ani. Astăzi este momentul ca ea să fie realizată, pentru a preveni o tragedie.

* În acest context mi-a reușit să convoc, astăzi 08.09.20, într-o ședință de lucru toți factorii de decizie din mun. Chișinău, care cunosc și sunt responsabili de subiect, unde am prezentat pașii care trebuie întreprinși pentru a organiza construcția “Prizei de alimentare cu apă captată din sursă deschisă - rezervoarele de apă drenată din galeriile Minei Chișinău” pentru alimentarea cu apă potabilă a populației mun. Chișinău.

Apropo, mina se află într-un acvifer puternic. Acum 50 de ani, chișinăuienii consumau apă doar de aici. Cu timpul însă populația orașului a crescut și apa de consum vine din râul Nistru. Apa care se strecoară în mină ar fi suficientă pentru a satisface în mod constant nevoile a 10% din populația orașului.

Dacă ne reușește realizarea acestui proiect atunci:

* vom coborî nivelul apei în mină

* vom avea acces la excavațiile în proces de distrugere, astfel identificând zonele sensibile pentru a interveni și a evita o posibilă tragedie

* vom crea o sursă alternativă de alimentare a orașului cu apă potabilă, pe lângă cea din râul Nistru

* nu vom cheltui resurse suplimentare din bugetul municipal pentru întreținerea minei Chișinău

* întreprinderea S.A. Mina Chișinău poate deveni profitabilă doar din comercializarea apei, fără să luăm în calcul extragerea pietrei de calcar care va continua.

 
© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte