FORUM // Sectorul Râşcani riscă să fie înghiţit de mina de piatră pe care se află

06 Mai 2020 20:49 1061 0 Ultima modificare 06 Mai 2020 20:52

O parte din sectorul Râşcani riscă să se prăbuşească în mina de piatră pe care este situat. Situaţia s-a agravat în ultima perioadă de când în ţară a fost declarată stare de urgenţă şi lucrările în mină au fost sistate. Declaraţia a fost făcută de către Corneliu Pântea, consilier municipal din partea Partidului Unităţii Naţionale, în cadrul emisiunii FORUM de la Vocea Basarabiei.

"Mina din care se extrage piatră de calcar are şi nişte izvoare subterane. Pe timpuri când funcţiona Uzina Mezon apa era folosită pentru răcirea utilajelor. După ce uzina a falimentat, apa era pompată şi aruncată în râul Bâc. Pe an, în acest scop se cheltuiau 800 de mii de lei. Acum însă mina şi-a sistat activitatea şi administraţia acesteia nu a mai putut să achite facturile pentru energia electrică consumată. Respectiv, furnizorul de curent electric a sistat energia şi a fost oprit procesul de pompare a apei", a menţionat Corneliu Pântea.

Consilierul municipal a propus primarului general soluţii pentru a preveni o eventuală catastrofă fiindcă apa umple mina, ajungând acum la nivelul critic de 43 de metri. Aceste ape subteraane pot fi folosite la asigurarea cu apă potabilă a 10% din oraşul Chişinău ccţci este apă de calitate. Acum se caută surse financiare , aproximativ 15 milioane de lei pentru atingerea acestui scop. Bani care nu-i are nici Apă-Canal, nici primăria şi nici conducerea minei de piatră. Rămâne o singură soluţie valabilă, căutarea unui investitor pentru prevenire catastrofei.

Emisiunea Forum de la Vocea Basarabie este moderată şi pregătită de jurnaliştii Leonid Smolniţchi şi Natalia Hadârcă.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte