Avocatul Poporului, îngrijorat de amenzile usturătoare date persoanelor fizice în timpul pandemiei: ce propune

30 Aprilie 2020 11:45 314 0

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, propune reducerea mărimii minime a amenzii aplicate persoanelor fizice pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice, precum și stabilirea unor sancțiuni alternative amenzii.

Recomandări în acest sens au fost făcute Guvernului, Comisiei parlamentare drepturile omului și relații interetnice, Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, scrie publika.md.

Mihail Cotorobai a propus revizuirea prevederilor articolului 761 din Codul contravențional, care stipulează sancționarea persoanelor pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice, astfel încât să fie redusă mărimea minimă a amenzii aplicate persoanelor fizice și să fie stabilite sancțiuni alternative amenzii.

Avocatul Poporului susține că mărimea minimă de 22500 de lei aplicabilă persoanei fizice nu respectă principiul individualizării sancţiunii contravenţionale și principiul proporţionalității sancţiunilor amenzii, precum și nu ia în calcul situația specială de vulnerabilitate a persoanelor sancționate (persoanele cu dizabilități, persoanele în etate, persoanele lipsite de surse de existență, cu venituri mici).

În opinia Avocatului Poporului, prevederile respective sunt insuficient de clare și nu oferă agentului constatator/instanței de judecată posibilitatea de a aplica sancțiunea în funcție de pericolul real pentru sănătatea publică/prejudiciul cauzat prin acțiunile contravenientului.

Avocatul Poporului mai notează că amenzile foarte mari aplicate persoanelor fizice și juridice în condițiile actuale, raportate la nivelul de trai în Republica Moldova și veniturile mai reduse ale mai multor categorii de persoane în perioada stării de urgență, ar putea contribui la aprofundarea sărăciei.

În susținerea argumentelor sale, Avocatul Poporului a făcut trimitere la jurisprudența Curții Constituționale, a Curții Europene a Drepturilor Omului, precum și la recomandările experților ONU adresate statelor în lupta cu pandemia Covid-19 într-un ghid recent elaborat, „Măsuri de urgență și Covid-19.

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte