Guvernul lui Dodon a stricat prietenia cu Mitropolia?

29 Aprilie 2020 11:23 489 0 Ultima modificare 29 Aprilie 2020 13:11

Supărare mare la palate, dacă admitem că în țară sunt mai multe centre de putere, unul dintre acestea fiind cel spiritual.

Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, ÎPS Vladimir, susține că premierul Ion Chicu ar avea o atitudine „dușmănoasă și disprețuitoare” față de Biserica Ortodoxă din Moldova (BOM). Mai mult, mitropolitul îi amintește premierului propus în funcție de către Igor Dodon că biserica nu este subiect de domeniul HoReCa, lăsând să se înțeleagă că ar trebui ridicate restricțiile privind participarea enoriașilor la slujbe.

„Stimate domnule prim-ministru, iată că au trecut sărbătorile pascale: Învierea Domnului, Săptămâna Luminată, Paștele Blajinilor, sărbători sfinte pentru noi toți, dar pe care le-am petrecut supuși unor grave presiuni. Cu mare îngrijorare constatăm că am fost expuși unor drastice amendamente în perioada pascală: Sfinte Liturghii și Săptămână luminată fără participarea credincioșilor și Paștele Blajinilor fără acces la cimitire. Preoțimea noastră pe bună dreptate ne întreabă pe noi, cei din conducerea Bisericii lui Hristos din Moldova, de ce am cedat atât de ușor, de ce am permis aceste amendamente și stări de urgență, pe care noi, Biserica, le-am acceptat cu mult greu, având în vedere că alte state de pe mapamond nu au recurs la astfel de restricții”, se arată în scrisoarea adresată de Mitropolitul Vladimir lui Ion Chicu.

Mitropolitul întrebă de ce supermarketurile au funcționat și funcționează, iar bisericile au fost puse pe un cântar cu magazinele de materiale de construcție.

„Domnule prim-ministru, cel mai trist pentru noi de sărbătorile pascale nu a fost lipsa creștinilor de la sfintele slujbe sau restricționarea accesului credincioșilor de la sfințirea prinosurilor pascale, cel mai trist pentru noi a fost că autoritățile statului au acționat cu facilitate în regim prioritar pentru marketuri și magazine alimentare arhipline de cetățeni, iar Biserica a fost pusă la un loc cu supermarketurile de construcții și magazinele și companiile de prestări servicii și agrement”.

De asemenea, Mitropolitul Vladimir nu e mulțumit că unele biserici au fost amendate în perioada pandemiei COVID–19.

Având în vedere cele expuse mai sus, cerem respectuos temperarea atitudinii dușmănoase și disprețuitoare față de Biserică, umilită și îngenuncheată în ultima perioadă, care pe bună dreptate este leagănul dăinuirii noastre ca neam și prin excelență celula de bază a societății”, se mai arată în scrisoarea publică.

În context, Premierul Ion Chicu vine cu o reacție la mesajului făcut public privind „temperarea atitudinii dușmănoase și disprețuitoare față de biserică”. Chicu susține că Guvernul a fost nevoit să interzică pe timp de pandemie activitățile religioase pentru siguranța populației, așa cum au făcut și alte țări.

„Pe parcursul lunii aprilie, mai mulți reprezentanți ai mai multor culte religioase s-au adresat Guvernului, prim-ministrului cu diferite solicitări, plângeri, îngrijorări. Epidemia răspândită la nivel global a afectat serios mai multe activități economice, culturale sau religioase. Protejarea sănătății și vieții oamenilor este cea mai blagoslovită și plăcută Domnului faptă. În asta cred. De aceea, ca și în multe alte state, inclusiv Rusia sau Italia, Guvernul Republicii Moldova a fost nevoit să interzică pe perioada pandemiei activitățile religioase cu participarea credincioșilor. Îmi asum totalmente această decizie, deoarece a fost vorba de sănătatea și viața oamenilor”, scrie premierul Ion Chicu pe pagina sa de Facebook.

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte