Prelevarea testelor la COVID-19 la domiciliu: Medicii sunt îngrijorați, dar ministerul dă asigurări că „echipele sunt dotate corespunzător”

27 Aprilie 2020 12:14 307 0 Ultima modificare 27 Aprilie 2020 12:23

Peste 350 de persoane cu forme ușoare de COVID-19 fac tratament la domiciliu, din 10 aprilie până acum. 26 dintre ei sunt la etapa de vindecare. Informațiile au fost prezentate de Tatiana Zatîc, șefă de direcție pentru asistența medicală primară la Ministerul Sănătății, Muncii și protecției Sociale, transmite IPN.

În Republica Moldova, au fost confirmate până acum 3480 de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus. Din cei care s-au contaminat, aproape 900 de persoane s-au tratat. 222 de persoane cu COVID-19 se află în stare gravă, 18 sunt la respirație asistată. Pentru 96 de oameni virusul a fost fatal.

Tatian Zatîc a precizat, în briefingul de astăzi dimineață, că testarea de către echipele mobile a început încă de săptămâna trecută. Cel mai mare număr de teste prelevate la domiciliu s-au făcut în raioanele Glodeni, Fălești, Ștefan Vodă și Dubăsari.

„La baza acestei decizii s-a luat în considerare experiența internațională, recomandările OMS, deoarece practica internațională demonstrează că, de fapt, pentru testarea persoanelor la domiciliu este importantă și testarea și acestea se fac, conform recomandărilor, de către echipele mobile bine instruite și dotate, astfel, pentru a evita riscul contaminării persoanelor care prelevă testul”, a afirmat Tatian Zatîc.

Reprezentanții asistenței medicale primare sunt implicați și în prelevarea probelor pentru laborator a persoanelor suspecte că ar fi infectate cu noul coronavirus. În timp ce aceștia se arată îngrijorați, deoarece există un risc major de infectare, autoritățile dau asigurări că echipele mobile sunt dotate cu echipamentul necesar și sunt instruite, scrie zdg.md.

 

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte