Chichițe legislative: echipamente din China, procurate de stat pentru protejarea medicilor împotriva COVID-19, stau în depozite de patru zile

24 Aprilie 2020 12:07 260 0

Lotul de echipamente de protecție, care a ajuns duminică seară în R. Moldova, stă și acum în depozite. Combinezoanele, măștile sau vizierele nu au fost distribuite instituțiilor medicale în aceste patru zile, fiindcă nu au fost supuse procedurilor vamale.

Dan Perciun, deputat PAS, a declarat astăzi în Parlament că firma care a cumpărat echipamentele în baza unui contract semnat cu statul „nu are bani pentru a achita TVA-ul”. Prin urmare, produsele nu pot ajunge la medicii aflați în linia întâi în lupta cu COVID-19.

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a confirmat de la tribuna Parlamentului această informație. Ea a spus că la depozit se află în prezent 196 de mii de viziere și 100 de mii de măști, până vor fi îndeplinite toate procedurile legale.

Ministra a înțeles că de această situație s-ar face vinovată firma care nu și-ar fi îndeplinit obligațiile asumate. Totodată, Viorica Dumbrăveanu susține că celelalte echipamente aduse cu același avion din China au ajuns deja la medici.

„De exemplu, „Orange Moldova” a distribuit kit-uri de protecție, care conțin tot echipamentul necesar, începând de luni”, a declarat ministra.

Menționăm că, pe 19 aprilie, la o lună și jumătate de la extinderea pandemiei de COVID-19 în R. Moldova, la Chișinău a ajuns un lot de echipamente de protecție individuală procurat din China cu bani publici, care conținea 196 de mii de ecrane de protecție (viziere), 100.500 de respiratoare, inclusiv 80 de mii de teste. Testele conțin 80 de mii de kit-uri de amplificare, 80 de mii de kituri de extracție și 50 de mii de kit-uri pentru prelevarea probelor de la pacienți.

Totodată, în lotul de produse aduse din China mai erau și bunuri donate de mai mulți agenți economici. „Orange Moldova”, de exemplu, a livrat 15 mii de mănuși de protecție, 15 mii de respiratoare, 15 mii de costume cu nivel înalt de protecție, 15 mii de perechi de încălțăminte de protecție și 2000 de viziere.

Și UNICEF Moldova a adus cu același avion ochelari de protecție, măști, respiratoare, termometre non-contact cu infraroșu, în total, un lot de 700 de kilograme în valoare de 116 mii de euro.

Sursa: ziarulnational.md

 

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte