Primul pacient vindecat de Covid-19 care a donat plasmă sanguină în Republica Moldova. Astfel, vor putea fi salvate 3 vieți

22 Aprilie 2020 07:57 262 0

Ieri a fost înregistrat primul pacient tratat de Covid-19 care a acceptat să doneze plasmă. Este primul pas în încercarea autorităților din Republica Moldova de a aplica terapia cu plasmă convalescentă care poate salva viețile pacienților gravi, dar și celor cu risc ridicat de infectare, cum ar fi medicii din prima linie în lupta cu Covid-19.

Primul donator a fost din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI, șef SMURD, Dumitru Carasic. Astfel, plasma sanguină va fi destinată pentru salvarea pacienților infectați cu Covid-19, în stare gravă și extrem de gravă. Dumitru Carasic s-a externat pe data de 6 aprilie fiind tratat de COVID-19 și ieri a mers la Centrul de Transfuzie a Sângelui, unde a donat plasmă, pentru a salva cel puțin 3 pacienți.

Medicul este un exemplu de curaj, devotament și implicare. El speră că gestul său va fi urmat de cât mai mulți pacienți care au reușit să învingă boala.

Și Centrul Național de Transfuzie a Sângelui a făcut un anunț public prin care îndeamnă oamenii vindecați să vină să doneze plasmă.

„Persoanele recuperate sunt cei mai potriviți potențiali donatori de plasmă convalescentă, deoarece au combătut infecția, iar plasma acestora conține anticorpi împotriva Covid-19. Acești anticorpi au oferit o modalitate sistemului imunitar să lupte împotriva virusului pe parcursul bolii, astfel încât plasma celor vindecați poate fi folosită pentru a ajuta pe alții să lupte împotriva bolii. Vă îndemnăm, să ajutați în următoarea perioadă alți bolnavi, prin o donare de plasmă”, anunță CNTS. Donatorii trebuie să fie „bărbați, cu vârsta cuprinsă între 18-60 ani, care nu suferă de  boli cronice și au cel puțin 14 zile de însănătoșire completă. 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte