Încă un medic își exprimă indignarea: Republica Moldova este unica țară de pe glob în care tuburile de intubare nu sunt de unică folosință

12 Aprilie 2020 07:41 32244 0 Ultima modificare 12 Aprilie 2020 16:22

Doctorul Ciprian Gherasim a publicat mesajul său pe facebook după ce a văzut că medicul de pe salvare este atacat de internauți pentru că a șters filmulețul în care descria cu ce fel de echipament de protecție este nevoit să meargă la bolnavi.

„Puțini cunosc că Republica Moldova este unica țară de pe glob în care tuburile de intubare nu sunt de unică folosință... Da, da... Ați auzit bine, a murit pacientul, tubul la sterilizat în oleaca de perhidrol, și îl intubăm pe următorul. Faptul că se reutilizează ceea ce e de unică folosință nu este o noutate pentru nimeni. Când lucram la IMU, am fost chemat de Urgență la director în cabinet să dau explicații, de ce mi-am permis să critic pseudomărirea de salariu de pe timpul ministrei Glavan. Am fost impus ilegal să plec din funcție. Eram unicul specialist ORL din IMU. Pentru ei nu a contat ca așa o instituție rămâne fără specialist și pacienții fără asistență ORL timp de 6 luni. Dar lăsăm persoana mea la o parte. Trecem la subiect... Cum e posibil ca un director de instituție să intre prima dată în secția de reanimare transformata în secție Covid-19 prima dată în 5 ani de activitate??? Pe directorii de astăzi nu-i interesează personalul medical sau sănătatea populației. Cei care apără în continuare guvernarea si nu le pasă de sănătatea oamenilor, nu pot fi numiți șefi, nu pot fi numiți măcar oameni. Un șef are grijă de echipă, da nu bagă prin prostia deciziilor lui secții întregi în carantină și minte presa”.

După această postare a venit și reacția directorului Institutului de Medicină Urgentă, Mihai Ciocanu:

”Stimate doctor Ciprian Gherasim, sunt Mihai Ciocanu - directorul Institutului de Medicină Urgentă și folosindu-mă de dreptul la replică, doresc să comentez ceia ce ați postat astăzi pe pagina Dumneavoastră de Facebook, preluată de Cotidianul Timpul. Sincer să zic, sunt surprins de dezinformarea și minciunile pe care le face-ți, fără a cunoaște starea reală a lucrurilor din instituția unde ați activat ani buni. Ați ridicat 5 subiecte pentru discuție.

S-o luăm de la început. Despre băiatul de la Urgență, numit „papă lapte”. Institutul de Medicină Urgentă nu are nimic comun cu el și nu este angajatorul acestui lucrător medical. Dumnealui activează în cadrul Centrului Național de Medicină Urgentă Prespitalicească, autoritate juridică națională, în componența căruia au intrat în anul 2015 și stațiile de asistență medicală urgentă din raza mun. Chişinău: Centru, Buiucani, Botanica, Râşcani, Ciocana, care anterior aparțineau de Institutul de Medicină Urgentă. Sper că am clarificat.

Printre altele, despre echipamentele de protecție, evident că lucrătorii medicali de pe ambulanțe sunt persoanele cu risc major de infectare. Dar acele echipamente pe care le-a demonstrat tânărul sunt pentru echipele care deservesc urgențele Non-COVID. Spun asta pentru că, în fiecare zi văd cum sunt echipați lucrătorii medicali de pe ambulanțe, care transferă pacienții cu COVID-19. Absolut toți sunt îmbrăcați cu costume de protecție (combinezoane), bahile, mănuși chirurgicale, ochelari de protecție, respiratoare și viziere.

Al doilea subiect. Este un fals absolut că în Republica Moldova tuburile de intubare nu sunt de unică folosință. Aici, ați dat dovadă de ipocrizie și lipsă totală de stimă față de colegii Dumneavoastră, care în prezent activează în secțiile de Reanimare luptând pentru viața pacienților critici COVID-19. După ce am citit mesajul Dumneavoastră, am discutat personal cu șeful Departamentului de Terapie intensivă și Reanimare, prof. Adrian Belîi și cu șeful secției Reanimare, dr. Viaceslav Crivorucico, care sunt responsabili de tratamentul intensiv al celor 59 de pacienți gravi cu COVID-19 și care supraveghează intubarea pacienților. Dumnealor au infirmat categoric învinuirile Dumneavoastră. Departamentul, la moment, dispune de rezerve suficiente de tuburi de unică folosință pentru intubare, pentru o perioadă de, cel puțin, 6 luni. Ambii responsabili mi-au comunicat că din anul 2000, de când activează în Institutul de Medicină Urgentă, nu au reutilizat niciodată tuburile de intubare, așa cum afirmați Dumneavoastră. Printre altele Dr. Crivorucico vă întreabă, de ce în această situație, când fiecare lucrător medical este extrem de important, Dumneavoastră turnați zoi peste ei?

Al treilea subiect, legat de persoana mea. Vreau să cunoască opinia publică, adevărul așa cum a fost. Într-adevăr V-am convocat, și V-am explicat că resursele financiare disponibile în sistemul de sănătate la momentul dat, sunt suficiente pentru majorări mai consistente de salarii în primul rând pentru tinerii specialiști, și această decizie a fost luată pentru a diminua exodul lor peste hotarele țării. Am discutat și cu aceasta ne-am despărțit. Fără a Vă mustra și fără a Vă impune să demisionați. A doua discuție cu Dumneavoastră a fost la telefon. Nevoia de a discuta cu Dumneavoastră a intervenit în urma unei convorbiri telefonice cu Președintele Comisiei Protecție Socială, Sănătate și Familie a Parlamentului Republicii Moldova, pe care Dumneavoastră, în acea zi, începând cu ora 9.00 dimineața și până la 12.00, în timpul orelor de lucru, ați etichetat-o de mai multe ori, în rețelele de socializare, cu calificative nelicențioase, instigând la ură și discriminare. În discuția telefonică cu Dumneavoastră, v-am recomandat să vă ocupați în orele de lucru de activitățile profesionale, în conformitate cu cerințele fișei de post, iar dacă doriți să comentați evenimente sau să apreciați pe cineva, să face-ți aceste activități în afara orelor de serviciu. Așa a fost?

La puțin timp, fără a vă intimida, și fără a face presiuni, Dumneavoastră a-ți depus cerere de eliberare din proprie inițiativă, pentru a urma soția, care planifica să plece, sau plecase la serviciu peste hotare. Am semnat cererea Dumneavoastră și ați plecat. Asta a fost totul. Despre ce fel de intimidare, ori despre ce fel de impunere ilegală vorbiți? Când v-am impus? Printre altele, avem funcție vacantă de doctor ORL, puteți să reveniți în orice moment. Eu nu sunt un conducător orgolios.

Subiectul 4. Dl dr. Gherasim, vă rog mult, nu umblați cu minciunile. În secția de Reanimare am intrat de câte ori o cerea situația, și atunci când am venit în funcție și era necesar de a da în exploatare această subdiviziune, și atunci când directorul face vizitele de serviciu obligatorii, și atunci când rudele pacienților mă implorau să le comunic despre starea sănătății celor dragi. Acum, de când a fost luată decizia, că în Institutul de Medicină Urgentă va activa o secție de Reanimare cu 52 de paturi pentru pacienții critic cu COVID-19, am vizitat secția de mai multe ori, replanificând zonele de lucru, realizând întreaga gamă de activități de planificare, pentru ca secția să dispună de reglementări în protecția personalului și a pacienților, pentru ca personalul să fie instruit cum să activeze în condiții noi, pentru ca să prestăm servicii în conformitate cu cele mai bune practici, preluate nu doar din Protocoalele clinice din țara noastră. În fiecare zi echipa de conducere se îngrijește de stocurile de medicamente și mijloace de protecție pentru personalul din secția de Reanimare și nu numai, deoarece conștientizăm că noi activăm în cel mai mare focar unde riscul de contaminare este de zeci de ori mai mare, față de mediul comunitar. Slavă Domnului, niciun colaborator din această secție, până astăzi, nu a fost contaminat. Plasare în carantină a secțiilor este inevitabilă atunci, când un pacient care a fost operat pe urgență, a făcut, peste 3-5 zile, boala COVID-19, fiind purtător de virus și necomunicând niciun contact. Dl Gherasim, vă rog mult, nu-mi dați lecții de management, și nu-mi indicați unde trebuie să se plaseze conducătorul, în astfel de situații.

Și ultimul subiect. Învinuirile de corupție și faptul că mă țin de post. Ce să Vă zic la aceste învinuiri. În primul rând este pentru prima dată când cineva, în activitatea mea de 40 de ani, îmi face astfel de afirmații (cu toate că nu vă referiți direct la mine, utilizând calificativul „directorii de azi”). Da, am fost în diverse funcții de conducere, am condus cu Centrul Național de Management în Sănătate, unde am contribuit la implementarea asigurărilor obligatorii de asistență medicală, am construit și am lansat activitatea a celui mai mare spital privat din țară, am fost Vice ministru al sănătății, responsabil de activitatea spitalelor, și acum, al cincilea an, director al Institutului de Medicină Urgentă. În aceste posturi publice și la privat, am gestionat bugete de sute de milioane de lei. Și, acum, vă rog, să veniți cu argumente plauzibile, să demonstrați cel puțin un singur eveniment de corupere din partea mea, în orice tip de relații: angajare la muncă, realizarea tenderelor de procurare a medicamentelor și consumabililor (pe care de altfel în ultimii 5 ani le realizează Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate), reparații și construcții etc. Dacă le aduceți, voi demisiona în aceeași zi, asumându-mi toate responsabilitățile.

O zi bună Vă doresc. Dar, este urât de tot ce ați făcut.
PS. Propunerea de a reveni în calitate de doctor ORL în cadrul Institutului de Medicină Urgentă este pe bune. Tocmai avem nevoie de specialiști pentru intubarea pacienților critici.”

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte